6 Haziran 2024 Perşembe

14:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ`NDE HEM ÇOCUKLARA HEM DE YAŞ ALMıŞLARA ÖZEL ETKINLIK DÜZENLEDI   14:12   DEM PARTI`LILER, TBMM`DEN İÇIŞLERI BAKANLıĞı`NA YÜRÜDÜ   12:12   DEM PARTI`DEN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı...    11:47   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN DERE TEMIZLIĞI   11:12   ÖSYM`DEN YKS ADAYLARıNA UYARıLAR...   10:19   MERSIN`DE “ÇOCUK FUTBOL ŞENLIĞI” BAŞLADı   10:01   TCDD TAŞıMACıLıK A.Ş, AFGANISTAN`A INSANI YARDıM MALZEMELERININ NAKLIYESINI YAPACAK   09:24   MALATYA`DA 6 ŞUBAT DEPREMLERINDE YıKıLAN KıRÇUVAL OTELI DAVASı YARıN BAŞLıYOR... MILLI SPORCUNUN ANNESI ZELIHA AĞıRBAŞ: "AILELER OLARAK BIR AN ÖNCE ADALETIN SAĞLANMASıNı ISTIYORUZ"   09:24   YERLIKAYA`DAN FETÖ OPERASYONU AÇıKLAMASı: "17 ILDE DÜZENLENEN `KıSKAÇ-19` OPERASYONLARıNDA 72 ŞÜPHELI YAKALANDı"   01:49   DıŞIŞLERI TEŞKILATıNı GÜÇLENDIRME VAKFı KURULUŞUNU ÖNGÖREN KANUN RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:10   BASıN KARTı YÖNETMELIĞINDE DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR YÖNETMELIK RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:05   TBMM GENEL KURULU... HULUSI AKAR: EMEKLI ASTSUBAY, KıDEMLI BAŞÇAVUŞLAR, BINBAŞıLARıN ÖZLÜK HAKLARıNıN IYILEŞTIRILMESI MÜMKÜN OLAMADı   23:09   HÜSEYIN BAŞ`TAN AKP`YE KAYYUM TEPKISI: "DÜNYA KAMUOYUNDA TÜRKIYE`YE HUKUKSUZ BIR DEVLET GÖZÜYLE BAKıLıYOR"   22:12   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: YARGıNıN HAKKARI KARARı KIMSEYI RAHATSıZ ETMESIN   21:30   TÜRKAN ELÇI: TAHIR ELÇI CINAYETI BU ÜLKEDEKI FAILI MEÇHUL CINAYETLERIN VESIKASıDıR   19:53   CHP`NIN ENFLASYONUN NEDEN OLDUĞU SORUNLARıN ARAŞTıRıLMASı ÖNERISI TBMM`DE AKP VE MHP OYLARıYLA REDDEDILDI   19:48   ÖZGÜR ÖZEL, AYM BAŞKANı ÖZKAYA`Yı ZIYARET ETTI: “PARTI OLARAK AYM`NIN ÜZERINE TITIZLENIYORUZ. AYM`YI HIÇE SAYAN KIM OLURSA KARŞıSıNDA BIZLERI BULACAKTıR”   19:39   EKREM İMAMOĞLU TBB`NDE: "ENCÜMENDEKI ARKADAŞLARıMıZLA GÜZEL HIZMETLER ÜRETME KONUSUNDAKI KARAR BIRLIĞIMIZI VE GÖNÜL BIRLIĞIMIZI PAYLAŞTıK"   19:34   TBMM`DE DEM PARTILI VE AKP`LI MILLETVEKILLERI ARASıNDA "KÜFÜR" TARTıŞMASı...   19:10   TBB BAŞKANLıĞı`NA EKREM İMAMOĞLU SEÇILDI... İMAMOĞLU: "TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI`NI HIÇBIR MENSUBUNA AYRıMCıLıK HISSI YAŞATMAYAN BIR KURUM HALINE HıZLıCA GETIRECEĞIZ.  
 
     
   

CHP YOKSULLUK DAYANIŞMA OFİSİ KOORDİNATÖRÜ FOGGO: “ANNE BANA DİYOR Kİ, ‘OĞLAN ÇALIŞMAK İSTİYOR, BABASININ HALİNİ GÖRÜYOR.` BİRÇOK ÇOCUK ÇALIŞMAYA BAŞLADI”


CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, “Tanık olduğum ailelerde, çocukların okul bırakma isteği… Evde bütün bu temel ihtiyaçlara yönelik tartışmaların, konuşmaların olması çocuğun kendisini aile içerisinde bir yük olarak görmesi. Anne bana diyor ki, ‘oğlan çalışmak istiyor, babasının halini görüyor ve dayanamıyor` diyor. Birçok çocuk çalışmaya başladı. Onları durduracak bir mekanizmada yok" dedi. 

 

Tarih : 17 Mayıs 2022 Salı 20:42   Okunma : 893

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, “Tanık olduğum ailelerde, çocukların okul bırakma isteği… Evde bütün bu temel ihtiyaçlara yönelik tartışmaların, konuşmaların olması çocuğun kendisini aile içerisinde bir yük olarak görmesi. Anne bana diyor ki, ‘oğlan çalışmak istiyor, babasının halini görüyor ve dayanamıyor` diyor. Birçok çocuk çalışmaya başladı. Onları durduracak bir mekanizmada yok" dedi. 

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu, Ankara`da Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi`nde; “Yoksulluk ve Sağlık, Ne Yapmalı” başlıklı bir panel düzenledi. Panele; CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Ankara Tabip Odası`ndan Ebru Basa konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Hacer Foggo, “yoksulluk uzadıkça o hanenin içerisindeki her bireyin stres ve gelecek kaygısının artmaya başladığını” ve “pandemiyle beraber okul terklerinin arttığını” söyledi. Foggo, şu değerlendirmeleri yaptı:

“DERİN YOKSULLUK İÇERİSİNDE YAŞAYAN İNSANLAR İKİ YA DA ÜÇ KUŞAK BOYUNCA O YOKSULLUKTAN ÇIKAMIYOR"

“TÜİK en son sürekli yoksulluk yüzde 13.8 oldu dedi. Yani geçen yıla göre 0.1 puan arttı. 1 puan diyorsunuz ama bu durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Bu şu demek; bu insanlar derin yoksulluk içerisinde yaşayan insanların neredeyse iki ya da üç kuşak boyunca o yoksulluktan çıkmasının düşük olması anlamına geliyor. Yani aslında yoksulluk hastalığıyla sürekli boğuşan ve çocuklarına da miras olarak yoksulluk bırakan çocuklar. O yüzden Türkiye için çok büyük bir rakam. Yani bu yoksulluk döngüsünün devam ettiği, bu insanlar çalışıyor da aslında ama aile bireylerinin kazandığı para evin ihtiyaçlarını döndürmeye yetmiyor. Nasıl yaşıyorlar? Durmadan ev değiştiriyorlar, kiralarını ödeyemedikleri için. Bu evin de değişmesi ne demek? O hanede bir çocuk varsa o çocuğun da okulunda olması demek. Ben bun sahada yıllardır rastlıyorum.

"ÇOCUKLAR OKULU TERK EDİYOR"

Son iki yılda çok fazla sayıda çocuğun okulu terk ettiğine tanık oldum. Veli- Der`in 2021-2022 eğitim öğretim yılında 160 bin çocuğun okula geri dönmediği. Geri dönmeyen çocuklar büyük bir ihtimalle, keşke bir araştırma yapılsa... Niye geri dönmüyorlar? Adrese dayalı bir sistem olduğu için herhangi bir mahalleye taşındığı zaman o çocuğun bir daha okula geri dönme şansı yok ya çalışıyor ya da evde kardeşine bakıyor. En az 5 yıl boyunca bu devam ettikçe bu yoksulluk kalıcı yoksulluğa dönüşüyor.

"YOKSULLUK UZADIKÇA HANE İÇERİSİNDEKİ STRES ARTIYOR"

Yoksulluk uzadıkça o hanenin içerisindeki her bireyin stres ve gelecek kaygısı artmaya başlıyor. Tanık olduğum ailelerde, çocukların okul bırakma isteği, özellikle son 2 yıl içerisinde gıdaya erişememe... Son bir yıl içerisinde de ailelerin tek tip gıdaya erişmesi evde bütün bu temel ihtiyaçlara yönelik tartışmaların konuşmaların olması çocuğun aile içerisinde bir yük olarak görmesi. Okulla ilgili masraflar konuşuluyor. Okul beslenmesiyle ilgili masraflar konuşuluyor ve anne bana diyor ki, ‘oğlan çalışmak istiyor, babasının halini görüyor ve dayanamıyor` diyor. Birçok çocuk çalışmaya başladılar. Onları durduracak bir mekanizmada yok. O çocuk çalışmaya başladığından itibaren geri dönüşü mümkün olmayan kalıcı yoksulluğa da adım atmış oluyor.

"DÜNYADA 1.3 MİLYAR İNSAN ÇOK BOYUTLU YOKSULLUK ÇEKİYOR"

Çok boyutlu yoksulluğa bakışla TÜİK ve Birleşmiş Milletler 2010 yılına kadar yapmış sonrasında nedense bu veriler verilmemeye başlamış 2014 yılında. Çok boyutlu yoksulluk neden önemli? Çünkü yoksulluğu azaltmanın en önemli yolu hane içerisindeki her bireyin yoksulluğu. Bir hane içerisindeki yaşlının yoksulluğuyla çocuğun yoksulluğu arasında çok büyük bir fark var. Çok boyutlu yoksulluk üç kategoriden ölçülüyor. Sağlık, varlıklar ve eğitim. Bir hane içerisinde 70 yaşın altındaki herhangi bir insanın yetersiz beslenmesini de ölçüyorlar. 5 yaşından önce ölçen bir bebek varsa aşırı yoksulluğun parçasıdır. Birleşmiş Milletler böyle bir ölçüm yapıyor. 109 ülkede yapıyor bunu.

Dünyada 1.3 milyar insan çok boyutlu yoksulluk çekiyor. 644 milyonunu 18 yaş altındaki çocuklar oluşturuyor. Yüzde 67`den fazlası da orta gelirli ülkelerde yaşıyor. 788 milyonun en az bir kişisi yeteriz beslenme çektiği hanelerde yaşıyor. Temiz suya erişemeyen 568 milyonu ise gidiş dönüş 30 dakikalık mesafede güvenli su içmeden yoksun.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA