26 Nisan 2026 Pazar

09:40   MERSIN’DE NOTALAR ENGEL TANıMıYOR! ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN KALPLERE DOKUNAN RITIMLER   07:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU ÇıKıŞı: ’HUKUKU BANA EMANETTIR!’   21:53   YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ KRIZI KAPıDA! 78 BARODAN ADALET BAKANLıĞı’NA ORTAK İSYAN: ’SAVUNMA ROBOTLARA DEVREDILEMEZ!’   21:40   VAHAP SEÇER’DEN TBB SEÇIMI ÖNCESI NET MESAJ: ’GÖREVE DEVAM EDECEĞIZ!’   09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI   17:58   TBMM GENEL KURULU 23 NISAN ÖZEL OTURUMU... MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "BIR DAHA HIÇBIR 23 NISAN’A MAHCUBIYETIN GÖLGESI DÜŞMESIN"  
 
     
   

TCMB: KURUL, GEREKMESİ DURUMUNDA İLAVE TEDBİRLERİ UYGULAMAYA ALACAKTIR


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu`nun (PPK) haftalık repo faizini yüzde 14,00`te sabit tutma kararının ardından yapılan açıklamada, “Kurul, güçlendirdiği makro ihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak, gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır” denildi.

 

Tarih : 23 Haziran 2022 Perşembe 14:51   Okunma : 385

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu`nun (PPK) haftalık repo faizini yüzde 14,00`te sabit tutma kararının ardından yapılan açıklamada, “Kurul, güçlendirdiği makro ihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak, gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır” denildi.

Merkez Bankası PPK toplantısının ardından yapılan açıklamada, haftalık repo faizinin yüzde 14.00`te sabit tutma kararı alındığı bildirildi. PPK`nın güçlendirdiği makro ihtiyati politika setinde kararlı olduğu ve gerekirse ilave tedbirleri uygulamaya alacağı belirtilen açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:

"JEOPOLİTİK RİSKLER, DÜNYADA İKTİSADİ FAALİYETİN ZAYIFLAMASINA SEBEP OLMUŞTUR: Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler, yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleşmiş, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmektedir. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.

YÜKSEK KÜRESEL ENFLASYONUN ETKİLERİ YAKINDAN İZLENMEKTEDİR: Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları, artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir.

ENERJİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANAN RİSKLER DEVAM ETMEKTEDİR: Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler, yılın başındaki güçlü büyümenin, dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte sürdüğüne işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı iyileşmelerin yanında enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir.

KURUL, GEREKMESİ HALİNDE İLAVE TEDBİRLERİ UYGULAMAYA ALACAKTIR: Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makro ihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.

GÜÇLÜ NEGATİF ARZ ŞOKLARI ETKİLİ OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR: Enflasyonda gözlenen yükselişte, jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

LİRALAŞMAYI TEŞVİK İÇİN GÖZDEN GEÇİRME SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR: Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB`nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA