12 Mayıs 2024 Pazar

23:21   AYŞE ATEŞ`TEN BAHÇELİ`YE ÇAĞRI: "GELİN BU DAVANIN ÖNÜNÜ AÇIN"   23:07   TRENDYOL 1. LİGE YÜKSELEN AMEDSPOR ŞAMPİYONLUK KUPASINI ALDI   22:34   CUMHURBAŞKANI, DENİZKURDU-II/24 TATBİKATI`NA KATILAN ASKERLERE SESLENDİ: "DENİZ KUVVETLERİMİZİN ARAÇ GEREÇ VE PERSONEL BAKIMINDAN EN ÜST SEVİYEDE OLMASINA ÖNEM VERİYORUZ"   22:28   TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI BELİRLEDİ   21:46   SÜPER LİG`E YÜKSELEN GÖZTEPE ŞAMPİYONLUK KUPASINI ALDI   21:07   SEFERİHİSAR SIĞACIK`TA MARİNANIN GENİŞLETİLMESİNE KARŞI EYLEMLER SÜRÜYOR... BELEDİYE BAŞKANI YETİŞKİN: "GEREKİRSE İNŞAAT ALANINDA ÇADIR KURACAĞIZ"   19:01   MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ LEVENT UYSAL’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI   18:48   CHP`DEN BELEDİYE BAŞKANLARINA “İSRAFLA MÜCADELE VE KAYIRMACILIK” GENELGESİ: “KAMU KAYNAKLARININ İSRAFINDAN UZAK DURUN”   16:17   CUMARTESİ ANNESİ HANİFE YILDIZ: ANNELER GÜNÜ`NÜN BENİM İÇİN BİR ANLAMI KALMADI, ANNELİĞİM ELİMDEN ALINDI   15:51   ÖZGÜR ÖZEL, REYHANLI SALDIRILARININ 11`İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE YAŞAMLARINI YİTİREN VATANDAŞLARI ANDI   15:50   ALİ MAHİR BAŞARIR, SOMA MADEN FACİASI DAVA SÜRECİNİ ELEŞTİRDİ: 10 YIL SONRA BÜROKRATLAR YARGILANMAYA BAŞLIYOR. NEDEN O GÜN YARGILAMADINIZ?   15:34   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI ARSLAN: “ANNELERİN HAYALİNİ KURDUĞU BİR DÜNYA KURULSUN”   15:15   ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: "`ONAYLI RANDEVU` SİSTEMİ VATANDAŞLARIN SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİNİ DAHA DA ZORLAŞTIRACAKTIR"   15:02   DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ALİ BOZAN AÇIKLADI: AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK VE EKİBİ BELEDİYE ŞİRKETİNDEN DE AYLIK MAAŞ ALMIŞ!   14:50   CANAN GÜLLÜ : “TARİKATLARLA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALAYAN İKTİDAR, 9. YARGI PAKETİ İLE KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINA KARŞI CEPHE OLUŞTURUYOR”   14:45   CUMARTESİ ANNELERİ`NİN BİNİNCİ KEZ TOPLANMASI FRANSIZ LE MONDE GAZETESİNİN ANA SAYFASINDA...   14:45   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KORGAN`DA: FIRTINALI DENİZLERDE İKTİDAR MÜCADELESİ VERECEĞİZ   14:44   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI AHMET SERKAN TUNCER’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   14:41   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ, ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   14:37   BAŞKAN YILDIZ, TOROSLAR’IN KADIN ÜRETİCİLERİYLE ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU  
 
     
   

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU: ORMANLAR, BİR YANDAN YANGINLARLA KÜL OLURKEN DİĞER YANDAN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİN TEHDİDİ ALTINDA


CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Marmaris`teki yangında yine ciğerlerimiz yandı. Ormanlar, bir yandan yangınlarla kül olurken diğer yandan endüstriyel üretimin tehdidi altında. Orman Genel Müdürlüğü rakamlarına göre; son beş yılda endüstriyel odun üretimi, yani ağaç kesimi yüzde 78 artmış. Önceden mobilya sektörü için ham madde ithalatı yapılıyordu. Ancak TL`nin aşırı değer kaybetmesi ile ham madde üretimi ve ihracata yönelim oldu. Bu da ormanlar üzerindeki baskıyı artırıyor. Ormanlar, bir plan dahilinde seyreltilerek kesim yapılmak yerine tamamen tıraşlanıyor” dedi.

 

Tarih : 26 Haziran 2022 Pazar 15:57   Okunma : 509

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Marmaris`teki yangında yine ciğerlerimiz yandı. Ormanlar, bir yandan yangınlarla kül olurken diğer yandan endüstriyel üretimin tehdidi altında. Orman Genel Müdürlüğü rakamlarına göre; son beş yılda endüstriyel odun üretimi, yani ağaç kesimi yüzde 78 artmış. Önceden mobilya sektörü için ham madde ithalatı yapılıyordu. Ancak TL`nin aşırı değer kaybetmesi ile ham madde üretimi ve ihracata yönelim oldu. Bu da ormanlar üzerindeki baskıyı artırıyor. Ormanlar, bir plan dahilinde seyreltilerek kesim yapılmak yerine tamamen tıraşlanıyor” dedi.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, ormanların sadece yangınlarla yok olmadığını, endüstriyel ağaç kesiminin ormanları tehdit ettiğini vurguladı. Bakırlıoğlu, şunları kaydetti:

“Marmaris`teki yangında yine ciğerlerimiz yandı. Ormanlar, bir yandan yangınlarla kül olurken diğer yandan endüstriyel üretimin tehdidi altında. Orman Genel Müdürlüğü rakamlarına göre; son beş yılda endüstriyel odun üretimi, yani ağaç kesimi yüzde 78 artmış. Önceden mobilya sektörü için ham madde ithalatı yapılıyordu. Ancak TL`nin aşırı değer kaybetmesi ile ham madde üretimi ve ihracata yönelim oldu. Bu da ormanlar üzerindeki baskıyı artırıyor. Ormanlar, bir plan dahilinde seyreltilerek kesim yapılmak yerine tamamen tıraşlanıyor. Bunun bir örneği de Manisa`da yaşandı. Akhisar-Gördes kara yolu üzerinde, Dingiler köyü yakınında bulunan orman alanı, vahşi kesimle tamamen yok edildi. Geçen yıla kadar burası kapalı bir ormanken şimdi ağaçları tamamen kesilmiş çorak bir alan. 

“ÜRETİM BASKISI ORMANLARI TEHDİT EDİYOR”

Türkiye, MDF üretiminde dünyada üçüncü, Avrupa`da birinci sırada. Üretim, son yıllarda oldukça arttı. İhracat için ormanlar kesiliyor. Ormanlardaki endüstriyel odun üretimi, 2000 yılında 7,3 milyon metreküp iken 2015 yılında 15 milyon metreküpe, 2021 yılında ise 27,7 milyon metreküpe çıkmış. 20 yılda neredeyse dört kat artmış. Sadece son beş yılda ormanlardaki endüstriyel üretim yüzde 78 artmış. Bu rakamlar, ormanlar üzerinde çok ciddi üretim baskısı olduğunu gösteriyor. Bu üretim baskısı ile ormanlarımızın korunamayacağı ve sürdürülebilir bir ormancılık faaliyeti yapılmayacağı açıkça görülüyor.

“‘HATIRA ORMANI` TABELASI ASMAKLA ORMAN OLMUYOR”

Ağaç kesimi ile ilgili yurttaşlardan çok sayıda şikayet geldi. Kesim bölgesinde yaptığım incelemelerde gerçekten hayrete düştüm. Çok büyük bir alan tamamen ağaçsızlaştırılmış, tüm orman kesilmiş, sonra buraya bir tabela asılarak ‘İlhan Ayverdi Hatıra Ormanı` ilan edilmiş. Orman yok edilerek hatıra ormanı yapmak ancak AKP iktidarında olurdu, bunu da görmüş olduk. Bölgede ağaç kesimi halen devam ediyor. Artık kâğıt üzerinde korunması gereken alanlar bile üretime açılmış. Hal böyleyken iktidar, orman varlığını artırdığından bahsediyor. Orman varlığını kağıt üzerinde artıran şey, yüzlerce yıllık ormanların (ormancıların deyimi ile unutulan ormanların) kayıtlara girmesinden başka bir şey değildir.

“AKP İKTİDARI ALGI OPERASYONU YAPIYOR”

Manisa`daki bu alan geçen yıla kadar kapalı bir ormandı. Vahşi kesimle orman yok edildi. AKP iktidarı, algı operasyonlarıyla 252 milyon fidan dikildiğini söylüyor ama yok edilen ormanların karşılığı değil bunlar. Bu örnekten yola çıkarak, 252 milyon fidan dikimi için belki de daha fazla ağaç kesiliyor. Kamuoyu bir algı operasyonu ile yanıltılıyor. Görüştüğüm ormancılar, orman alanlarında tamamen tıraşlama ile ağaç kesimi yapılamayacağını, bunun belli bir düzen içerisinde seyrelterek, yaşına ve büyüklüğüne göre seçilerek ağaç kesimi yapılması gerektiğini söylüyorlar.

“KORUNMASI GEREKEN ALANLAR BİLE ÜRETİME AÇILMIŞ”

Ormanlarımız, yani geleceğimiz kesilmekte, sektörün maksimum üretim isteği yüzünden ormanlarımız katledilmektedir. Orman sanayi yatırım planları ve ihracat bağlantılarının Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm içinde yapılması gerekiyor. Yoksa ‘ben fabrika kurarım, istediğim kadar ağaç kesip üretim yaparım` demek, ormanları katletmekten başka bir işe yaramaz. Bir yanda aşırı üretim diğer yandan her geçen gün artan tahsis miktarı, orman varlığını tehdit ediyor. Ormanlarımız madenciliğe, turizme açılmış durumda. Korunması gereken alanlar bile üretime açılmış. Hal böyleyken iktidar temsilcileri, orman varlığını artırdığından bahsetmekte.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA