26 Nisan 2024 Cuma

16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU DAVASI`NDA HAPİS CEZASI VERİLEN TCDD YÖNETİCİSİ 4 SANIK TUTUKLANDI   11:08   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, MAKBULE VE MEHMET ÇİFTİNİN İSTEĞİNE KAYITSIZ KALMADI   10:47   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN TAŞOVA BELEDİYESİ`NİN BORCU BELEDİYE BİNASINA ASILDI: 32 MİLYON 715 BİN 775 LİRA   10:33   AKP`DEN DEM PARTİ`YE GEÇEN KARAKOÇAN BELEDİYESİ`NİN 88 MİLYON TL BORCU OLDUĞU AÇIKLANDI   10:15   ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN REKTÖRLÜK ÖNÜNDEKİ OTURMA EYLEMİNE ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANI GÜNER`DEN DESTEK   10:13   GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: "YOKSULLUK GİRDABI ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMDEN KOPARIYOR"   10:11   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ÇORLU DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMA: “ÖLENLERİ SUÇLU, SUÇLULARI MASUM GÖSTEREN BİR KARARA KİMSE YELTENMESİN"   10:01   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FİZİKSEL YETERLİLİK KURSLARIYLA GENÇLERİ SINAVA HAZIRLIYOR    09:25   TARSUS`TA “SANAT GÜZELLEŞTİRİR" KARMA RESİM SERGİSİ   09:23   İSİAS OTEL DAVASI... ACILI BABADAN MAHKEME HEYETİNE ÇAĞRI: "DEVLET GÖREVLİLERİNİN DE BU DAVA DOSYASINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR"   23:21   DENİZ YAVUZYILMAZ: "KUVEYTTÜRK`TE YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE OLAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI ALPASLAN`IN TOPLAM MAAŞI 801 BİN TL"   21:29   GEZİ İÇİN ADALET NÖBETİ`NİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE İZMİR`DEN ADALET ÇAĞRISI: "HUKUKSUZLUĞA SON VERİN"   20:21   İYİ PARTİ`NİN 5 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI`NA DELEGELER, İL VE İLÇE YÖNETİCİLERİ İLE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ DIŞINDA KATILIMCI ALINMAYACAK  
 
     
   

MALATYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKAN YARDIMCISI ALUÇLU: "7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ"


Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

 

Tarih : 30 Haziran 2022 Perşembe 17:50   Okunma : 304

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Aluçlu, Malatya fayının Sürgü`den başlayarak, Doğanşehir, Akçadağ`ın yanından olmak üzere Yazıhan ve Hekimhan`dan sonra Tunceli`nin Ovacık fayıyla birleştiğini kaydetti.

"DEPREM AÇISINDAN HER ZAMAN RİSK ARZ EDİYOR"

Hekimhan`da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin Malatya fayı üzerinde olduğunu ifade eden Aluçlu, "Bu deprem Malatya`nın batısında meydana geldi. Bizim daha büyük deprem beklediğimiz nokta Sincik, Çelikhan, Erkenek ve Gölbaşı hattı. Malatya`nın güneyinde Doğu Anadolu Fayı, batısında Malatya fayı, kuzeyinde ise Kuzey Anadolu Fayının ortasında bulunuyor. O nedenle bu bölge deprem açısından her zaman risk arz ediyor. Bu risk de büyük depremlere gebe" diye konuştu.

"7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Aluçlu, Malatya fayının çok büyük bir deprem üretmesini beklemediklerini belirterek, "Maksimumu 6 ila 6,5 büyüklüğünde depremler orada olabilir. Oysa bizim güneyimizde bulunan Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Malatya`nın bu riski devam ediyor. Fayın nerede olduğunu ve kaç büyüklüğünde bir deprem üreteceğini biliyoruz. Bir tek depremin zamanını bilmiyoruz. Şu anki teknolojiyle depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz" dedi.

"ŞU ANKİ YAPI STOKUMUZ KÖTÜ"

Malatya`nın her zaman deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Aluçlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim yapı stokuyla ilgili sorunumuz çok. Eğer yapı stokuyla ilgili sorunu çözersek, bu depremler bize çok etki etmeyecek. Yani can kaybına, mal kaybına, Malatya`nın ekonomisine çok büyük bir zarar vermeyecek. Bu noktada dönüşümü depremden önce yapmalıyız. Depremden sonra ‘seferberlik` adı altında yapılan çalışmaları deprem öncesinde yaparak, binalarımızı deprem öncesinde hazır hale getirirsek bizim sorunumuz kalmaz. Şu anki yapı stokumuz kötü. Hem kırsal bölge hem de şehrin merkezindeki yapı stokumuz çok sıkıntılı. Kırsaldaki yapı stoku kerpiçten, taşla çamurun birleştirilmesinden yapılıyor. Burada yüksek katkılı olmamasından kaynaklı risk biraz daha az ama Malatya merkezde 1970 ila 2000 yılları arasında yapılan yüksek katlı binalar, bitişik nizamla yapılmış şehrin ana arterlerinde binalar olası depremde vatandaşlarımız için çok büyük sıkıntı olacak. Bu durumu Malatya içinde büyük bir sıkıntı oluşturacak.  Betonarme binalar 6,5 ve üzerindeki depremlerden etkilenirken, kırsal kesimde mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olan binalar ise daha küçük depremlerde büyük sorunlar yaşanmasına sebebiyet veriyor."

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ADA BAZLI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Aluçlu, kentsel dönüşüm projesinin bir an önce Malatya`ya kazandırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Merkezden başlayarak çevreye doğru kenar semtlere kentsel dönüşümün gitmesi sağlanmalıdır. Oysa biz Şehit Fevzi`de bir çalışma başlattık. Orada tek katlı binalar var, insan nüfusu var. Turgut Özal`da 168, Şehit Fevzi`de ise 700 daire yaparak Malatya`yı depreme hazırlayamayız. Malatya`nın merkezindeki yapı stokundan başlamak zorundayız. Malatya`daki yapı stokunun envanterinin çıkarılması gerekiyor. Olası bir depreme dayanamayacak olan binaları kısa sürede boşaltmalıyız. Az dayanıklı olan binaları da kentsel dönüşüme sokmalıyız. Riski binaları bir an önce boşaltıp, bu binaların yıkılması gerekiyor. Daha sonra kentsel dönüşümde ada bazlı çözümlerle Malatya`yı muhtemel depreme hazırlamak durumundayız."

Yerel yöneticilerin kenti depreme hazırlama noktasında yapması gereken çalışmalar olduğunu ifade eden Aluçlu, “Yerel yöneticiler, Malatya`yı depreme hazırlamak için mutlaka kentsel dönüşümden yararlanmak durumundalar. Kentsel dönüşüm olmadan dönüşüm yapmak çok daha zor. Dönüşüm mülkiyet sahiplerine yaptırılırsa ada bazlı çözümler üretemeyiz" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA