27 Nisan 2026 Pazartesi

09:59   DÖRT MEVSIM GEÇTI, HASRET BITMEDI! TUTUKLU İBB ÜST DÜZEY YÖNETICISININ EŞINDEN YÜREK BURKAN PAYLAŞıM   09:40   MERSIN’DE NOTALAR ENGEL TANıMıYOR! ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN KALPLERE DOKUNAN RITIMLER   07:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU ÇıKıŞı: ’HUKUKU BANA EMANETTIR!’   21:53   YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ KRIZI KAPıDA! 78 BARODAN ADALET BAKANLıĞı’NA ORTAK İSYAN: ’SAVUNMA ROBOTLARA DEVREDILEMEZ!’   21:40   VAHAP SEÇER’DEN TBB SEÇIMI ÖNCESI NET MESAJ: ’GÖREVE DEVAM EDECEĞIZ!’   09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI  
 
     
   

MALATYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKAN YARDIMCISI ALUÇLU: "7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ"


Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

 

Tarih : 30 Haziran 2022 Perşembe 17:50   Okunma : 445

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğunu kaydeden Aluçlu, “Hekimhan`da 29 Haziran`daki deprem Malatya fayı üzerinde meydana geldi” dedi.

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade ederek, yapı stoku iyi olmayan Malatya`nın depreme karşı hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Aluçlu, Malatya fayının Sürgü`den başlayarak, Doğanşehir, Akçadağ`ın yanından olmak üzere Yazıhan ve Hekimhan`dan sonra Tunceli`nin Ovacık fayıyla birleştiğini kaydetti.

"DEPREM AÇISINDAN HER ZAMAN RİSK ARZ EDİYOR"

Hekimhan`da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin Malatya fayı üzerinde olduğunu ifade eden Aluçlu, "Bu deprem Malatya`nın batısında meydana geldi. Bizim daha büyük deprem beklediğimiz nokta Sincik, Çelikhan, Erkenek ve Gölbaşı hattı. Malatya`nın güneyinde Doğu Anadolu Fayı, batısında Malatya fayı, kuzeyinde ise Kuzey Anadolu Fayının ortasında bulunuyor. O nedenle bu bölge deprem açısından her zaman risk arz ediyor. Bu risk de büyük depremlere gebe" diye konuştu.

"7 İLA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLİYORUZ"

Aluçlu, Malatya fayının çok büyük bir deprem üretmesini beklemediklerini belirterek, "Maksimumu 6 ila 6,5 büyüklüğünde depremler orada olabilir. Oysa bizim güneyimizde bulunan Doğu Anadolu Fayında 7 ila 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Malatya`nın bu riski devam ediyor. Fayın nerede olduğunu ve kaç büyüklüğünde bir deprem üreteceğini biliyoruz. Bir tek depremin zamanını bilmiyoruz. Şu anki teknolojiyle depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz" dedi.

"ŞU ANKİ YAPI STOKUMUZ KÖTÜ"

Malatya`nın her zaman deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Aluçlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim yapı stokuyla ilgili sorunumuz çok. Eğer yapı stokuyla ilgili sorunu çözersek, bu depremler bize çok etki etmeyecek. Yani can kaybına, mal kaybına, Malatya`nın ekonomisine çok büyük bir zarar vermeyecek. Bu noktada dönüşümü depremden önce yapmalıyız. Depremden sonra ‘seferberlik` adı altında yapılan çalışmaları deprem öncesinde yaparak, binalarımızı deprem öncesinde hazır hale getirirsek bizim sorunumuz kalmaz. Şu anki yapı stokumuz kötü. Hem kırsal bölge hem de şehrin merkezindeki yapı stokumuz çok sıkıntılı. Kırsaldaki yapı stoku kerpiçten, taşla çamurun birleştirilmesinden yapılıyor. Burada yüksek katkılı olmamasından kaynaklı risk biraz daha az ama Malatya merkezde 1970 ila 2000 yılları arasında yapılan yüksek katlı binalar, bitişik nizamla yapılmış şehrin ana arterlerinde binalar olası depremde vatandaşlarımız için çok büyük sıkıntı olacak. Bu durumu Malatya içinde büyük bir sıkıntı oluşturacak.  Betonarme binalar 6,5 ve üzerindeki depremlerden etkilenirken, kırsal kesimde mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olan binalar ise daha küçük depremlerde büyük sorunlar yaşanmasına sebebiyet veriyor."

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ADA BAZLI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Aluçlu, kentsel dönüşüm projesinin bir an önce Malatya`ya kazandırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Merkezden başlayarak çevreye doğru kenar semtlere kentsel dönüşümün gitmesi sağlanmalıdır. Oysa biz Şehit Fevzi`de bir çalışma başlattık. Orada tek katlı binalar var, insan nüfusu var. Turgut Özal`da 168, Şehit Fevzi`de ise 700 daire yaparak Malatya`yı depreme hazırlayamayız. Malatya`nın merkezindeki yapı stokundan başlamak zorundayız. Malatya`daki yapı stokunun envanterinin çıkarılması gerekiyor. Olası bir depreme dayanamayacak olan binaları kısa sürede boşaltmalıyız. Az dayanıklı olan binaları da kentsel dönüşüme sokmalıyız. Riski binaları bir an önce boşaltıp, bu binaların yıkılması gerekiyor. Daha sonra kentsel dönüşümde ada bazlı çözümlerle Malatya`yı muhtemel depreme hazırlamak durumundayız."

Yerel yöneticilerin kenti depreme hazırlama noktasında yapması gereken çalışmalar olduğunu ifade eden Aluçlu, “Yerel yöneticiler, Malatya`yı depreme hazırlamak için mutlaka kentsel dönüşümden yararlanmak durumundalar. Kentsel dönüşüm olmadan dönüşüm yapmak çok daha zor. Dönüşüm mülkiyet sahiplerine yaptırılırsa ada bazlı çözümler üretemeyiz" dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA