21 Ocak 2026 Çarşamba

12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”   19:03   “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN VERDI’NIN ÖLÜMSÜZ RIGOLETTO’SU SAHNEDE”   18:23   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE ÜCRETSIZ FIZIKI YETERLILIK KURSU: HAYALLERE GIDEN YOL AÇıLDı   18:05   “ÇUKUROVA KITAP FUARı’NDA YEREL KALEMLERDEN TARIHI DAYANıŞMA”   16:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAHÇELI’YE EMEKLI AYLıĞı ÇAĞRıSı: “ÖNERGEYI SEN VER, BIZ KAYıTSıZ ŞARTSıZ SENIN DEDIĞIN IYILEŞTIRMEYE DESTEK VERECEĞIZ”   16:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A ÇAĞRı: "6 ŞUBAT’TA GEL BIRLIKTE GIDELIM HATAY’ıN SOKAKLARıNı GEZELIM, VAR Mı CESARETIN?"   16:26   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "TÜRKIYE’DE ÖĞRETMEN YETIŞTIREN OKUL KALMADı, HER ŞEYI KURUTTUĞU GIBI BU IKTIDAR ONU DA KURUTTU"   16:23   TEPAV: SGK’YA KAYıTLı ÇALıŞAN SAYıSı AYLıK BAZDA YÜZDE 3,3 AZALARAK 26 MILYON 78 BINE GERILEDI   16:21   İBB SOĞUKTA BIN 657 EVSIZI SıCAK YUVALARıNDA AĞıRLADı   13:37   MESİAD BAŞKANı ADNAN GÜNDOĞDU’DAN TARIHI ÇAĞRı: ÇUKUROVA ULUSLARARASı FUAR VE KONGRE MERKEZI, MERSIN’I KÜRESEL LIGE TAŞıYACAK   13:18   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN EMEKLI AYLıKLARıYLA ILGILI AÇıKLAMASıNA YANıT: "SIZIN ÖNERGENIZE DESTEK OLMAYıZ"   13:17   NURHAYAT ALTACA KAYıŞOĞLU, ÇIFTE VATANDAŞLıK VE İSLAMOFOBI BAŞLıKLARıNDA ALMANYA’DA BIR DIZI TOPLANTı GERÇEKLEŞTIRDI   09:08   “SILIFKE’DE ÇOCUKLAR İÇIN YENI NESIL KAMPÜS: EĞLENCE, EĞITIM VE GÜVEN BIR ARADA”   20:03   CHP’DEN EMEKLILER İÇIN SAMIMIYET TESTI: MYK’DA KRITIK KARARLAR, ANKETLERDE BIRINCI PARTI   19:45   “MERSIN’DE TEMIZLIKTE TEKNOLOJI DÖNEMI: BÜYÜKŞEHIR FILOYA 22 YENI ARAÇ EKLEDI”   19:35   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARA SANAT DOLU SÖMESTR HEDIYESI: “TATIL BAŞLASıN, PERDE AÇıLSıN”   18:35   “CHP’DEN EMŞAV’A ANLAMLı ZIYARET: ŞEHIT AILELERI VE GAZILERIN SORUNLARı MASADA”  
 
     
   

EMEKLİ TUĞAMİRAL TÜRKER ERTÜRK: MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ DİPLOMATİK BİR ZAFER. TÜRKİYE`NİN GÜVENLİĞİNİ ESAS ALIYOR


Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Montrö Boğazlar Sözleşmesi için, “Bu, gerçekten diplomatik zafer. Montrö Boğazlar Sözleşmesi Karadeniz`i ayrıcalıklı hâle getiriyor. Türkiye`nin güvenliğini esas alıyor. 24 Temmuz`da Türkiye`nin tapusu durumunda olan Lozan`ı anımsayacağız. Montrö, Lozan`ın mütemmim gücü, ayrılmaz parçasıdır. Lozan Boğazlar Sözleşmesi`nden egemenliğimizi ve güvenliğimizi tehdit eden, yeterince memnun olmadığımız bazı hususlar vardı. Askersizleştirmek ve boğazlar komisyonu gibi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi bu sakıncaları ortadan kaldıran, Türkiye`nin güvenliğini esas alan ve Türkiye bunu kaldıraç gücü olarak kullanarak 2.Dünya Savaşı`ndan, Soğuk Savaş`tan yara almadan çıktı ve Karadeniz`i bir rekabet denizi hâline getirtmedi” diye konuştu.

 

Tarih : 20 Temmuz 2022 Çarşamba 19:26   Okunma : 601

MELİS YILDIRIM

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Montrö Boğazlar Sözleşmesi için, “Bu, gerçekten diplomatik zafer. Montrö Boğazlar Sözleşmesi Karadeniz`i ayrıcalıklı hâle getiriyor. Türkiye`nin güvenliğini esas alıyor. 24 Temmuz`da Türkiye`nin tapusu durumunda olan Lozan`ı anımsayacağız. Montrö, Lozan`ın mütemmim gücü, ayrılmaz parçasıdır. Lozan Boğazlar Sözleşmesi`nden egemenliğimizi ve güvenliğimizi tehdit eden, yeterince memnun olmadığımız bazı hususlar vardı. Askersizleştirmek ve boğazlar komisyonu gibi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi bu sakıncaları ortadan kaldıran, Türkiye`nin güvenliğini esas alan ve Türkiye bunu kaldıraç gücü olarak kullanarak 2.Dünya Savaşı`ndan, Soğuk Savaş`tan yara almadan çıktı ve Karadeniz`i bir rekabet denizi hâline getirtmedi” diye konuştu.

Bugün Montrö Boğazlar Sözleşmesi`nin imzalanmasının 86`ncı yıldönümü. 2008-2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı yapan emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Kanal İstanbul Projesi ve Rusya`nın 24 Şubat`ta Ukrayna`ya saldırmasıyla birlikte pek çok kez gündeme gelen Montrö Boğazlar Sözleşmesi`nin Türkiye açısından önemini ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Bugünün iki açıdan önemli olduğunu belirten Türker, şöyle konuştu:

“KIBRIS BARIŞ HAREKATI İLE YALNIZCA KIBRIS`A BARIŞ GELMİYOR, KOMŞUMUZ YUNANİSTAN`A DA DEMOKRASİ GETİRİYOR”

“Bir tanesi 86 yıl önce imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk büyük diplomatik zaferi.  Bir de 48 yıl önce kazanılan Kıbrıs Barış Harekatı var. Kıbrıs`a yalnızca barış gelmiyor, o sırada Yunanistan`da albaylar cuntası var, bir diktatörlük var. Bu harekat, komşumuz Yunanistan`a da demokrasi getiriyor. Aynı gün, birisi Cumhuriyet`in ilk diplomatik zaferi, ikincisi Cumhuriyet`in Kurtuluş Savaşı`ndan sonraki ilk askeri zaferi. Onun için bugün, gerçekten çok önemli bir gün.”

“YARIN ERDOĞAN, ‘MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ`Nİ, LOZAN`I SAYMIYORUM, İPTAL ETTİM` DESE, EDEBİLİR”

Ertürk, Danıştay 10.Daire`nin Türkiye`nin İstanbul Sözleşmesi`nden Cumhurbaşkanı imzasıyla çekilmesi kararının iptali istemiyle açılan davayı dün reddetmesine de değindi. Kararın hukuki olmadığını belirten Ertürk şunları kaydetti:

“Bu kararın üzerinde ağır bir iktidarın vesayeti var. Demokrasilerde kim olursa olsun, hiç kimse Meclis`in üzerinde değildir, Meclis`in onayladığı uluslararası anlaşmaların, sözleşmelerin üzerinde değildir. Ama bu kararla, Danıştay bunu reddederek kadına şiddetin önünü açmıştır. Aynı zamanda Meclis tarafından onaylanan uluslararası sözleşmelerin bir kişinin kararıyla yok edilebileceğinin de önünü açmıştır. Yarın Erdoğan, ‘Montrö Boğazlar Sözleşmesi`ni, Lozan`ı saymıyorum, iptal ettim` dese, edebilir. Evet hukuki değil, ama bu karar bunun önünü açıyor. Bu korkunç bir olay.”

“İKTİDAR SIKIŞMIŞ DURUMDA”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop`a sorulan uluslararası sözleşmelerden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılıp çıkılamayacağına ilişkin soru ve 104 amiralin imzaladığı Montrö Bildirisi sürecine değinen Ertürk, iktidarın neden bu yolu izlediğini şöyle açıkladı:

“Belli ki iktidar sıkışmış vaziyette, okyanus ötesinden destek alabilmek için, çünkü biz biliyoruz ki ABD`nin, İngiltere`nin özellikle Soğuk Savaşın bitiminden itibaren Montrö`yü değiştirmek istediklerini, iktidar bunu bildiği için ‘Beni destekleyin, ben size her türlü tavizi veririm` demek istiyor. Türkiye için egemenlik ve güvenlik anlamında olan, yaşamsal derecede önemi olan ‘Montrö`den bile vazgeçebilirim` mesajını veriyor. Amiraller duyuru yapınca, bu konuda Türkiye`de konuşabilecek durumda olan, amirallerin bilgisi sadece kitabi değil, uygulamalardan dolayı korkunç bilgileri var. Türkiye`de bu konuda konuşabilecek en yetkili ağız onlar ve böyle bir şeye dikkat çektiler. Türk halkı da buna ilgi gösterdi. İktidar da buna kızdı. Çünkü Montrö`de taviz vermeye hazırlanırken, pişmiş aşa su kattı amiraller.”

“24 TEMMUZ`DA LOZAN`I ANIMSAYACAĞIZ”

Montrö Boğazlar Sözleşmesi`ni diplomatik bir zafer olarak niteleyen Ertürk, Sözleşme`nin Karadeniz`i ayrıcalıklı hâle getirdiğini söyledi. Ertürk şöyle devam etti:

“Montrö Boğazlar Sözleşmesi Karadeniz`i ayrıcalıklı hâle getiriyor. Türkiye`nin güvenliğini esas alıyor. Önümüzdeki hafta, 24 Temmuz`da çok önemli bir günü anımsayacağız, Lozan`ı anımsayacağız. Türkiye`nin tapusu durumunda olan Lozan`ı anımsayacağız. Montrö, Lozan`ın mütemmim gücü, ayrılmaz parçasıdır. Niçin öyle söylüyoruz? Çünkü Lozan Barış Anlaşması`nın yanında Lozan Boğazlar Sözleşmesi vardı. Lozan Boğazlar Sözleşmesi`nden egemenliğimizi ve güvenliğimizi tehdit eden, yeterince memnun olmadığımız bazı hususlar vardı. Askersizleştirmek ve boğazlar komisyonu gibi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi bu sakıncaları ortadan kaldıran, Türkiye`nin güvenliğini esas alan ve Türkiye bunu kaldıraç gücü olarak kullanarak 2.Dünya Savaşı`ndan, Soğuk Savaş`tan yara almadan çıktı ve Karadeniz`i bir rekabet denizi hâline getirtmedi. İktidar, bu konuda geri adım atabileceği mesajını verdi. Amiraller bu konuda hassasiyet yaratınca sinirlendi. Ama 24 Şubat`ta başlayan Ukrayna savaşı, amirallerin ne kadar haklı olduğunu, Montrö Sözleşmesi`nin ne kadar yaşamsal derecede önemli olduğunu ortaya koydu ve bunu halk gördü. Amiraller bu konuda farkındalık sağladı. Bu zaferi bize kazandıranları, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyoruz.”

“SAVAŞ, MONTRÖ`NÜN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU KAFALARA DANK ETTİRDİ”

Ertürk, Rusya`nın Ukrayna`ya yönelik saldırısının Sözleşme`nin önemini hatırlattığını belirtti. Ertürk sözlerine şöyle devam etti:

“Ama yaşanan bir musibet, bir savaş Montrö`nün ne kadar önemli olduğunu kafalara dank ettirdi. O yüzden bu konuda ilk günlerdeki tavizkar heyecanlarının kaybolduğunu görüyorum. Ama iktidarın seçimi kazanma şansı yok. Seçimi kazanabilmek için veya ‘Kazandım` diyebilmek için çeşitli iç ve dış politik hamleler yapıyor. Sıkıştığında, bilin ki, bu konuda taviz masasına gelebilecek durumdadır. Onun için uyanık olmalıyız. Bu konuda farkındalığımızı arttırmalıyız ki iktidar bu raddeye gelemesin.” 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA