3 Mayıs 2025 Cumartesi

09:30   ZMO BAŞKANı SUIÇMEZ: "FıNDıK ÜRETICISI KIVI VE KAVAK AĞACı GIBI ALTERNATIFLERE YÖNELMEYE BAŞLıYOR"   09:30   SILIFKE`DE "3. EDEBIYAT FESTIVALI" BAŞLADı   09:27   1 MAYıS`ı TAKSIM`DE KUTLAMAK ISTEYEN 13 KIŞI TUTUKLANDı, 163 KIŞI SERBEST BıRAKıLDı   01:43   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı VAN`DA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   01:38   ÖZGÜR ÖZEL`DEN KONYA MITINGINE ÇAĞRı: DOSTUN EVINDE, VEFANıN, IRFANıN ŞEHRI KONYA`DAYıZ   23:26   ANTALYASPOR KONUK ETTIĞI KONYASPOR`U 1-0 MAĞLUP ETTI   21:41   CHP`LI MURAT BAKAN`DAN ALI YERLIKAYA`YA: ‘MAKUL VATANDAŞ` TANıMıNıZA UYMAYAN HERKES SIZIN IÇIN POTANSIYEL TEHDIT   21:20   EKREM İMAMOĞLU`NDAN 19 MART SÜRECINE ILIŞKIN 45 DAKIKALıK VIDEO   21:19   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı KEMAL POLAT: TUTUKLU MÜVEKKILLERIMIN CEZA DAVALARıNı TAKIP ETMEYEYIM ISTIYORLAR. BEN DE VAZGEÇMEYECEĞIM   19:51   KONYALı ÇIFTÇI GIRDI ÜRETIM MALIYETLERINE ISYAN ETTI: "HER GEÇEN YıL BIR ÖNCEKI YıLı ARAR DURUMA GELDIK. EŞIMIZDEN BILEZIK BOZDURUYORUZ"   18:56   1 MAYıS GÖZALTıLARıNDAN 17`SINE TUTUKLAMA ISTENDI   18:42   MAHMUT TANAL, İSTANBUL ADLIYESI ÖNÜNDE AÇıKLAMA YAPTı: "EKMEK GIBI SU GIBI HUKUKA IHTIYACıMıZ VAR"   18:23   ALMANYA ANAYASAYı KORUMA DAIRESI: ALMNANYA IÇIN ALTERNATIF PARTISINI, (AFD) RESMEN AŞıRı SAĞCı OLUŞUM OLARAK SıNıFLANDıRDı   18:15   DENIZ YÜCEL`DEN BAKAN YERLIKAYA`YA OTOBÜS TEPKISI: "GÖREV TANıMıNıZDA MONTAJCıLıK Mı VAR?"   18:05   KONUTU TERK ETMEME TEDBIRI UYGULANAN CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜN IFADESI ORTAYA ÇıKTı: “EMNIYETE VEYA DEVLETE KARŞı KASTI BIR EYLEMIM YOKTUR”   18:03   USTA BAĞLAMA SANATÇıSı YAVUZ TOP HAYATıNı KAYBETTI   18:02   TBMM GENEL KURULU`NU GELECEK HAFTA DA BEKIR BOZDAĞ YÖNETECEK   17:45   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNA ARSA DAVASı... DEM PARTILI BOZAN: "KAYMAKAMKEN SATıLAMAZ DEDIĞIN TAŞıNMAZ SEN KAYYUM OLDUĞUNDA NASıL SATıLABILIR?"   17:32   CHP`LI ŞAHBAZ: “9 YAŞıNDA ZIHINSEL VE FIZIKSEL ENGELLI, YOĞUN BAKıMDA YATAN BIR ÇOCUĞUMUZUN DEVLETIN KORUMASı ALTıNDA CINSEL SALDıRıYA UĞRAMASı KABUL EDILEMEZ”   17:12   CHP ANKARA MILLETVEKILI ADNAN BEKER HAKKıNDA PARLAMENTER SUÇLARı BÜROSUNCA INCELEME BAŞLATıLDıĞı ORTAYA ÇıKTı  
 
     
   

AKKUŞ İLGEZDİ, ÖKSÜT ALTIN MADENİ`NDEKİ CIVA ZEHİRLENMESİ İDDİALARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YETKİLİLERİN İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI VE HAYATINI TEHLİKEYE ATMASI, KASTEN NİTELİKLİ YARALAMA VE ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS DEĞİL MİDİR?”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri Develi`de Kanadalı Centerra Gold şirketinin işlettiği Öksüt Altın Madeni`nde, sekiz taşeron işçinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Akkuş İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez`e, “Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?” sorularını yöneltti.

 

Tarih : 22 Temmuz 2022 Cuma 10:45   Okunma : 688

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri Develi`de Kanadalı Centerra Gold şirketinin işlettiği Öksüt Altın Madeni`nde, sekiz taşeron işçinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Akkuş İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez`e, “Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?” sorularını yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri`nin Develi ilçesindeki Kanadalı Centerra Gold şirketi tarafından işletilen Öksüt Altın Madeni`nde çalışan 71`in üzerinde işçinin çalıştığı süre boyunca cıva solumasına izin verildiği ve altın döküm odasının korunmasında görevli sekiz taşeron işçisinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Akkuş İlgezdi, konuyla ilgili TBMM Başkanlığı`na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez`in yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi. Akkuş İlgezdi`nin açıklaması şöyle:

“İLERLEYEN YAŞLARDA SOLUNUM HASTALIKLARIYLA BOĞUŞACAKLAR VE BUNUN HESABINI KİM VERECEK?”

“Maden üretim tesisinde işçilerin sağlıklarının korunmasına ve ağır metallerden etkilenmemesine yönelik hiçbir önlemin alınmadığı gibi altın döküm odasında filtre sisteminin de bulunmadığı bilgileri, iş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu tutanaklara yansıdığı ifade edilmiştir. Olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretiminin devam ettiği söylenmektedir. İnsan hayatı bu kadar mı ucuz ve değersiz? Çalıştıkları süreler boyunca bu işçiler cıva soluduysa akciğerlerinde kalıcı hasara yol açacak demektir. Üstelik tesisin toz toplama sisteminin sökülmesi iddiaları da göz önünde bulundurulduğunda bu işçilerin belki de nefes alabilmesi mucize. İlerleyen yaşlarda solunum hastalıklarıyla boğuşacaklar ve bunun hesabını kim verecek?

“BU TARİHE GEÇECEK BİR SAĞLIK SKANDALIDIR. GÖZ YUMAN YETKİLİLER HAKKINDA İVEDİLİKLE SORUŞTURMA AÇILMALIDIR”

Cıva analizi için alınan kanların, özel ve kapalı kaplarda bekletilmesi gerekirken, normal idrar kaplarına konularak birkaç gün bekletilmesi bir hekim olarak beni endişelendirdi. Kan tahlillerinin gerektiği gibi değil alelade yapıldığı anlaşılmaktadır. İşçilerin kan örnekleri özel ve kapalı kaplarda bekletilmezse cıva oranın düşük çıkma ihtimali doğacaktır. Bu işlem hem işçilerin yaşam hakkına hem de iş sağlığı ve güvenliğine aykırıdır. Öte yandan tesislerdeki tozu dışarı atan sistemin, sökülerek işçilerin toz solumasına sebebiyet verilmiş ve silikozis hastalığına davetiye çıkarılmıştır. Bu tarihe geçecek bir sağlık skandalıdır. Göz yuman yetkililer hakkında ivedilikle soruşturma açılmalıdır.”

Akkuş İlgezdi, Bakan Dönmez`in yanıtlaması için şu soruları sordu:

“Öksüt Altın Madeni`nin altın döküm odasının korunmasında görevli 8 taşeron işçisinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa bakanlığınız, işçilerin mağduriyetini nasıl giderecektir? Tedavi süreçleri başlamış mıdır? İşçilerin tedavilerini bakanlık mı yoksa işçiler mi karşılamaktadır? Söz konusu işletme madeninin iş güvenliği toplantısında bir müdürün, ‘buna izin veremem` diyerek, işçileri cıva zehirlenmesinden dolayı Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi`ne gönderdiği ve bu sebeple de görevine son verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu durum, işçilerin kanında cıva saptanmasının saklanmaya çalışıldığı anlamına gelmiyor mu?

Öksüt Altın Madeni`nin aktif bir şekilde maden üretimi yapan tüm tesisleri dahil olmak üzere kaç işçisi bulunmaktadır? İş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretimine devam edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA