24 Ocak 2026 Cumartesi

16:04   “MESKİ’DEN DEĞIRMENDERE’YE ÇIFTE YATıRıM: ALTYAPı VE ÜSTYAPı YENILENDI”   15:08   MINGUZZI AILESININ ADALET ÇıĞLıĞı... ANNE YASEMIN MINGUZZI’DEN ADALET BAKANı TUNÇ’A: HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   15:07   AHMET ÖZER’E “KENT UZLAŞıSı” DAVASıNDAN 6 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI   15:06   CHP’NIN TBMM’DEKI "TABUTLU" EYLEMI... VELI AĞBABA: "RAHATSıZ OLDUKLARı TABUT DEĞIL, YÜZSÜZLÜKLERI, EMEKLIYE REVA GÖRDÜKLERI AÇLıK, YOKSULLUK"   15:04   CHP’NIN YALOVA MITINGI YARıN... EMEKLI VATANDAŞ: “TAYYIP BABA, EMEKLIYE BIR BAK. SEÇIM GÜNÜ GELECEK, SEÇIME GIRECEKSIN. ALLAH BÜYÜKTÜR”   15:03   İZMIR’DE CUMHURIYETÇI AVUKATLAR GRUBU’NDAN ’BAYRAK’ TEPKISI: TÜRK BAYRAĞı BU MILLETIN ORTAK ONURUDUR   10:34   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN ŞEFKAT ELI: 1.181 HANEYE TEMIZLIK, 162 KADıNA BAKıM”   10:15   MERSIN’DE KıRSAL ÜRETIME GÜNEŞ ENERJISI DESTEĞI: 1.160 ÜRETICIYE IŞıK OLDU   10:02   “TORBA YASAYA İSYAN: EMEKLIYE SADAKA, VARLıK FONU’NA SıNıRSıZ YETKI”   17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI   10:21   “KARTALKAYA FACIASıNıN YıLDÖNÜMÜNDE DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN MECLISTE VICDAN ÇAĞRıSı: ‘İÇIMIZDEKI YANGıN SÖNMEDI’”  
 
     
   

TÜRKİYE İMSAD: İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACATI MİKTAR OLARAK YILLIK 63,56 MİLYON TONA GERİLEDİ


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) verilerine göre, Türkiye`nin inşaat malzemeleri sanayi ihracatı haziranda 3,36 milyar dolar oldu. Ancak yıllık ihracat miktar olarak 64,07 milyon tondan 63,56 milyon tona geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisinde yıllık ortalama ihracat birim fiyatı da 0,58`den 0,54 dolar/kg değerine düştü.

 

Tarih : 3 Ağustos 2022 Çarşamba 13:19   Okunma : 511

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) verilerine göre, Türkiye`nin inşaat malzemeleri sanayi ihracatı haziranda 3,36 milyar dolar oldu. Ancak yıllık ihracat miktar olarak 64,07 milyon tondan 63,56 milyon tona geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisinde yıllık ortalama ihracat birim fiyatı da 0,58`den 0,54 dolar/kg değerine düştü.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, Dış Ticaret Endeksi`nin haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, haziran sonu itibariyle aylık ihracat 3,36 milyar dolar oldu. Yıllık ihracat büyüklüğü 34,52 milyar dolara ulaştı.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatının gelecek 6 ayda savaşın etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endişelerinin etkisi altında kalmasının beklendiği değerlendirmesine yer verilen Türkiye İMSAD`ın açıklaması şöyle:

“YILLIK İNŞAAT MALZEMESİ İHRACATI MİKTAR OLARAK GERİLEDİ: Dış ticarette haziran ayında yüksek bir performans gösteren inşaat malzemeleri sanayisi, miktar olarak daha sınırlı artışla 5,31 milyon tonluk ihracat yapıldı. Yıllık (son 12 aylık) ihracat ise miktar olarak 63,56 milyon tona gerilerken, yıllık ortalama ihracat birim fiyatı 0,54 dolar/kg oldu.

Haziran ayında ihracat birim fiyat endeksi 108,98 puanla 2015 ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 2021 yılı haziran ayında 0,49 dolar/kg olan ortalama ihracat birim fiyatı, yüzde 28,5`lik artışla 2022 yılı haziran ayında 0,63 dolar/kg seviyesine yükseldi.

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ İHRACATINDA GELECEK 6 AY İZLENECEK: Yılın ilk yarısını tarihin en yüksek sonucuyla kapatan inşaat malzemeleri sanayi ihracatının önümüzdeki 6 ayda, savaşın etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endişelerinin etkisi altında kalması bekleniyor. İhracat birim fiyatlarının da düşeceği tahminlerine rağmen yıl sonunda yıllık ihracat büyüklüğünün geçen senenin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

İTHALATTAKİ ARTIŞ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 27 ARTTI: Bu dönemde ithalattaki artış da devam etti. 2022 yılı haziran ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 27`lik artışla 957 milyon dolara yükseldi. Değer ve miktar olarak da yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldı. Haziran ayında inşaat malzemeleri ithalatı 336 bin 613 ton, ithalat birim fiyatı ise 2,84 dolar/kg oldu.

BAZI ALT SEKTÖRLERDE İHRACAT MİKTAR OLARAK AZALMAYA BAŞLADI: İnşaat malzemeleri haziran ayı ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçen yıl ile karşılaştırıldığında daha çok birim fiyat artışlarından kaynaklanan değer artışları izlendi. Miktar olarak ise düşüşler başladı.

2022 yılı haziran ayında küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat birim fiyatları 2021 yılı haziran ayına göre yükseldi. Bu dönemde demir çelik ürünlerin ortalama yıllık ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,5, mineral, taş ve toprak ürünlerin yüzde 26, prefabrik ürünlerin yüzde 30,1, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 21,6 ve metal bazlı ürünlerin yüzde 32,4 oranında arttı.

Sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat 2022 yılı haziran ayında miktar olarak geçen yılın haziran ayının altında gerçekleşti. Miktar olarak düşüşlerde geçen yılın yüksek artışlarının baz etkileri görülmeye başlandı ve sadece üç alt üründe miktar olarak artış yaşandı. Haziran ayında miktar olarak ihracat artışları kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 15,4, yalıtım malzemelerinde ise yüzde 29,5 oldu. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ihracatı miktar olarak yüzde 8,7, demir çelik ürünlerin yüzde 14,3 azaldı.             

Sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar kaydetti. Yalıtım malzemelerinde yüzde 31, metal bazlı ürünlerde yüzde 30,6, prefabrik yapılarda yüzde 25,3, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 21,2, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 20,2 oranında arttı.

TÜRK SANAYİ MALLARINA İLAVE TALEP SAVAŞIN ETKİLERİNE RAĞMEN SÜRÜYOR: Mayıs ayında çalışma gün sayısının azalması nedeniyle Türkiye sanayi ihracatında yaşanan düşüş sonrası haziran ayında, yılın en yüksek ikinci aylık ihracatına ulaşıldı. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 17,34 milyar dolara yükseldi.

HAZİRAN AYINDA TOPLAM SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI MİKTAR OLARAK 11,19 MİLYON TON OLDU: Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle birlikte Türkiye`ye yönelik ilave talep artarak devam ediyor. Yüksek ihracat birim fiyatlarının ihracata katkısı da sürüyor. Haziran ayında Türkiye`nin toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak 11,19 milyon ton olarak gerçekleşti. Ortalama yıllık ihracat birim fiyatları ise sınırlı ölçüdeki düşüşe rağmen yüksek kalmaya devam etti. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatlar 2021 yılı haziran ayında 1,44 dolar/kg iken, 2022 yılı haziran ayında 1,55 dolar/kg`a çıktı.

SAVAŞ FİYATLARI YUKARI İTERKEN RESESYON ENDİŞELERİ DÜŞÜŞ BASKISI OLUŞTURUYOR

Küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış birim fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor. Devam eden savaş fiyatları yukarı iterken resesyon endişeleri düşüş baskısı oluşturuyor. Yılbaşından bu yana Türkiye`nin sanayi mallarına yönelik ilave talep ise artış kaydediyor. Hem Rusya-Ukrayna savaşının pazarlarda artan etkilerinin hem de resesyon endişelerinin önümüzdeki aylarda sanayi ihracatını sınırlaması bekleniyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA