1 Mayıs 2026 Cuma

09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!   22:23   CHP’DEN ARIF KOCABıYıK KARARı: ’ÜYELIK İŞLEMLERI DURDURULDU!’   19:30   CHP’DEN ÇOK SERT ‘SıZıNTı’ TEPKISI: ’DEVLETIN NAMUSUNA EMANET EDILEN GÖRÜNTÜLER NASıL SERVIS EDILIR?’   09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’  
 
     
   

ALİ MAHİR BAŞARIR: “SURİYELİ ÖĞRENCİLERE DAĞITILACAK DERS KİTAPLARI İHALESİ BİLE 21/B İLE YAPILDI”


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Suriyeli öğrenciler için kitap ihalesinin pazarlık usulüyle yapılmasını eleştirdi. Başarır, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e “Sayıştay`ın daha önce de Başak Matbaacılık`ın bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL`lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır” diye sordu.

 

Tarih : 4 Ağustos 2022 Perşembe 12:51   Okunma : 501

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Suriyeli öğrenciler için kitap ihalesinin pazarlık usulüyle yapılmasını eleştirdi. Başarır, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`e “Sayıştay`ın daha önce de Başak Matbaacılık`ın bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL`lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır” diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “2022-2023 eğitim-öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi” ihalesinin de 21/b (pazarlık usulü) ile yapılmasını TBMM gündemine getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer`in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi veren Başarır, şu açıklamayı yaptı:

“21/b ile yapılan ihale alışkanlığı hemen hemen her bakanlığı sarmış durumda. Artık neredeyse açık ihale usulü istisnai bir durum, 21/b yani pazarlık usulü ihale ise temel yöntem haline gelmiştir. KPSS skandalından sonra şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı`ndaki ihale skandalıyla karşı karşıyayız. Suriyeli öğrencilere dağıtılacak olan ders kitapları baskı ve dağıtım işi bile 21/b ile yapılıyor.

“SAYIŞTAY BAŞSAVCISI HANGİ SORUŞTURMALARA İZİN VERECEK HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ”

Bu ihalede tek teklifi Başak Matbaacılık verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Başak Matbaacılık arasında nasıl bir ilişki var ki sürekli ihaleleri bu şirket alıyor? Suriyelilere gönderilecek olan birçok ders kitaplarının baskı ve dağıtım işinin nasıl bir acelesi var? Burada Bakanlık tarafından öngörülemeyen durum nedir? Merak ediyorum doğrusu. Bizler kamu ihaleleri rekabet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılması gerektiğini defalarca söylerken hemen hemen her bakanlık şaibeli kamu ihalelerine imza atıyor. Üstelik bu ihaleler Sayıştay raporlarına yansıyor ancak kimsenin herhangi bir yaptırıma uğramaması akıl alır gibi değil. Şimdi bir de Sayıştay Başsavcılığı`na AKP`li bir isim atandı. Şimdi bu Sayıştay Başsavcısı hangi soruşturmalara izin verecek hep birlikte göreceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı, 06.07.2022 tarihinde 2002/666067 ihale kayıt numaralı, ‘2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi` adı altında Kamu İhale Kanunu`nun 21/b maddesi kapsamında ihale yapmıştır. İhaleyi daha önce Milli Eğitim Bakanlığı`ndan defalarca ihale almış olan Başak Matbaacılık Hizmetleri İthalat İhracat A.Ş. 124 milyon 152 bin 593 TL bedelle almıştır.

Başak Matbaacılık`ın daha önceden Milli Eğitim Bakanlığı`ndan almış olduğu ihale 2020 Sayıştay raporuna yansımış ve almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılmasının usulsüz olduğu kanaatine varılmıştır.”

Başarır önergesinde Bakan Özer`e şu soruları yöneltti:

-Sayıştay`ın daha önce de Başak Matbaacılık`ın Bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL`lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır?

-21/b ile yapılan 124 milyon TL`lik ihalenin, ne gibi bir acil durumu ya da ne gibi önceden öngörülemeyen bir durumu oluşmuştur?

-Yapılan 124 milyon TL`lik ihalenin kaynağı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden mi yoksa AB fonlarından mı sağlanmıştır?

-Mili Eğitim Bakanlığı`nın yapmış olduğu birçok ihalenin 21/b ile yapıldığı gözlenmiştir. Bu kadar çok ihalenin rekabet ve şeffaflık ilkesi ile örtüşmeyen 21/b ile yapılmasının gerekçeleri nelerdir?

-Başak Matbaacılık, hangi özelliğinden dolayı sürekli Milli Eğitim Bakanlığı ihalelerini almaktadır? Başak Matbaacılık`ı diğer matbaacılık şirketlerinden ayıran özellikleri nelerdir?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA