29 Mart 2024 Cuma

11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:23   VAHAP SEÇER, OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İLE İFTAR YAPTI   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   09:10   VAHAP SEÇER, MERSİN İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

ELAZIĞ BAKKALLAR VE TEKEL BAYİLERİ ODA BAŞKANI CEBRAİL TOP: “SSK VE BAĞKUR PRİM ÖDEMELERİ ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ"


Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top, esnafın gün geçtikçe daha zor koşullarda ayakta kaldığını, SSK ve BAĞ-KUR prim ödemelerinin belini büktüğünü söyledi. Top, primlerini yatıramayan esnafın sağlık güvencelerinin de olmadığını kaydederek, iktidara esnafın yükünün hafifletilmesi çağrısında bulundu.

 

Tarih : 10 Ağustos 2022 Çarşamba 14:03   Okunma : 369

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top, esnafın gün geçtikçe daha zor koşullarda ayakta kaldığını, SSK ve BAĞ-KUR prim ödemelerinin belini büktüğünü söyledi. Top, primlerini yatıramayan esnafın sağlık güvencelerinin de olmadığını kaydederek, iktidara esnafın yükünün hafifletilmesi çağrısında bulundu.

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayileri Oda Başkanı Cebrail Top, esnafın yaşadığı sorunları anlattı. Top, şu değerlendirmeleri yaptı:

“ODA TEMSİLCİSİ DEĞİL DE VERGİ MEMURU GİBİ OLDUK”

“Bildiğiniz gibi normal bir süreç yaşamıyoruz. Esnafımızın her gün, gün geçtikçe işleri daha zorlaşıyor. Özellikle BAĞ-KUR primlerinin, SGK primlerinin yükselmesi, esnaflarımızı canından bezdirdi. Zaten sattıklarının yerine ürün koyamayan, odamıza bağlı bakkal, manav, şarküteri ve tekel bayisi esnaflarımız, bu fahiş fiyatlardan etkilenmişti. Hele bu gelen son vergiler, giderler daha da belini büktü. Ben burada şunu söylemek istiyorum. Biz evet oda başkanlığı yapıyoruz. Artık oda başkanlığımızın ismi oda temsilcisi değil de vergi memuru gibi olduk. Çünkü bugün SGK primleri 2 binin üzerine çıktı. Zaten daha önce düşük olmasına rağmen yatıramayan esnafımız şu anda hiç yatıramıyor. Çok büyük mağduriyetler yaşanıyor.

“HASTANEDE TEDAVİ OLAMIYORLAR PRİMLERİNİ YATIRAMADIKLARI İÇİN”

Bu mağduriyetlerin içerisinde özellikle yatıramadığı gibi de sosyal güvencelerinden destek de alamıyorlar hastanede tedavi olamıyorlar primlerini yatıramadıkları için. Bu BAĞ-KUR primleri esnafımızın belini büktü. Özellikle buna bağlı da asgari ücretin brüt yüzde 10`u da bizim de üyelerimizden aidatlarını alma zorunluluğumuz vardı. Haliyle odamız da etkilendi. Şu anda biz de bu aidatları tahsil edemediğimiz gibi biz de odalarımızdaki personelimizin maaşlarını veremiyoruz. Gün geçtikçe esnaf zor süreç yaşıyor. Hükümetimizin ciddi anlamda bu konulara eğilmesi lazım, sesimize kulak vermesi lazım. Bugün asgari ücret brüt 7 bin civarında, net 5 bin 500 TL. Personelleri çalıştıramıyoruz haliyle bu primleri bu giderler ve tamamen esnafın giderlerinin üzerine binmiştir. Dediğimiz gibi zaten sıkıntılar çok büyük. Deprem yaşadık, pandemi geldi, salgın geldi. Sermayemizi, mevcut olan rafımızdaki aldığımız ürününüz sermayeyi koruyamazken, üstüne dediğimiz gibi SGK geldi, elektrik gideri, yakıt giderleri, bizim esnafımızı en çok etkileyen kalemlerden biridir.”

“GÜNDE YAKLAŞIK 3 TANE 5 TANE ESNAFIMIZ KEPENK KAPATIYOR”

Esnafın ürünlerden aldığı kar marjlarının aynı olduğunu söyleyen Cebrail Top, buna karşılık giderinin yüzde 300- 500 civarında arttığını belirterek; son safhada olduklarını, esnafın dayanacak gücünün kalmadığını ifade etti. Top, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir de en önemlisi bakkallarımız, odamıza bağlı esnaflarımız altını çizerek söylemek istiyorum. Biz daha önceden sattığımız ürünlerde, örneğin mesela bir paket sigarada 50 kuruş kazanıyorduk. Yani sigara 15 TL iken gene 50 kuruş kazanıyorduk. Şimdi olmuş 30-35 lira. Veya 1 koli yumurta olmuş 60 TL, 5 kilo şeker 25 liradan 150 civarında satılıyor. Bizim kar oranımız gene aynı olmasına rağmen ama esnaflarımızın giderleri yüzde 300 yüzde 500 artmış. Haliyle şu anda günde yaklaşık 3 tane 5 tane esnafımız kepenk kapatıyor.  Bu şekilde esnaf yok olacak bir an evvel bu giderlerimizi devlet esnafların üzerinden bu yükü kaldırırsa rahat edeceğiz.

“KAR ORANLARIMIZ ÇOK DÜŞTÜ”

Bir de bizim kar oranlarımız çok düştü dediğim gibi bizler olduk vergi memuru, defterdar olduk maliye memuru mu olduk? Anlamış değiliz. Bu anlamda bunları söylemek istiyorum. Bu son sıkıntılar çok had safhada özellikle bu vergilerden dolayı yatıramayan esnaflarımız, sağlıktan faydalanamıyorlar en önemlisi bu. En azından bu konuda yardımcı olsunlar. Gidip hastanede ilaçlarını alsınlar, tedavilerini olsunlar. Bununla ilgili bir yasal düzenlemesi yapılmasını istiyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA