24 Nisan 2024 Çarşamba

22:50   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: "ERKEN SEÇİMİ MİLLET İSTEMEDEN BEN İSTEMEYECEĞİM"   22:28   BAHÇELİ`NİN ``DEM PARTİ KAPATILSIN`` AÇIKLAMASI.. ADALET BAKANI TUNÇ: “DEM PARTİ DE TERÖRÜ DESTEKLEYEN FAALİYETLERDE BULUNURSA KAÇINILMAZ OLUR``   22:14   FATİH ERBAKAN: "AKP`YE BİZ KAYBETTİRMEDİK, BAZI YERLERDE MHP KAYBETTİRDİ"   21:55   ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL`İN BAŞ BAŞA GÖRÜŞME ÖNCESİ İLK TEMASI... CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ EMİR: "SICAK BİR SOHBETTİ"   20:14   TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMALARINA İZİN VERİLMEMESİ... BAKAN YERLİKAYA: "YASAK YOK, KISITLAMA VAR"   19:21   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, 10. CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER`E `TEŞEKKÜR" ZİYARETİ   18:45   ERDOĞAN, HASAN KILIÇ`IN CENAZE TÖRENİNE KATILDI   18:14   İSTANBUL VALİSİ GÜL`ÜN YASAK KARARINI AÇIKLADIĞI TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMASINA MAKAMINA OTURAN ÇOCUK İZİN VERDİ   17:23   ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP`TE GAZİKENT İLKOKULU`NU ZİYARET ETTİ   16:48   TBMM GENEL KURULU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... CEMAL ENGİNYURT: "ATATÜRK`ÜN YOLUNDA GİTMEKTEN ONUR DUYACAĞIZ``   16:42   TBMM, ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... ERHAN USTA: PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞÜN YENİ ANAYASA İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ. BU YÖNDE ATILACAK ADIMLARA DESTEK OLACAĞIZ   16:33   ÖZEL`DEN ERDOĞAN`IN ANAYASA ÇAĞRISINA YANIT: "BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSANIZ ÖNCE MEVCUDUNA UYUN DA ONU GÖRELİM``   16:13   CHP`DEN 1 MAYIS YASAĞINA TEPKİ... GAMZE TAŞCIER: "1 MAYIS TAKSİM`DİR, TAKSİM 1 MAYIS`TIR"   15:42   ERDOĞAN TOPRAK: "ÇOCUK İSTİSMARININ YAYGINLAŞTIĞI TABLOYU TÜRKİYE VE ÇOCUKLARIMIZ HİÇ HAK ETMİYOR"   15:32   VAHAP SEÇER, 23 NİSAN DOLAYISIYLA KOLTUĞUNU ÇOCUKLARA BIRAKTI    15:14   AYM KARARINA RAĞMEN TAKSİM 1 MAYIS`A KAPALI   14:51   İMAMOĞLU, 23 NİSAN`DA KOLTUĞUNU 9 YAŞINDAKİ METLİ`YE DEVRETTİ: “BAŞKANLIK KOLTUĞU KİMSEYE AİT DEĞİL, MİLLETE AİT”   14:51   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI`NDA ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİ   14:49   ABDURRAHMAN TUTDERE`NİN KOLTUĞUNA DEPREMZEDE ÖYKÜ MİNA IŞIK OTURDU... "ÇİÇEK GİBİ BİR ADIYAMAN İSTİYORUM"   14:32   CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AYM BAŞKANI ÖZKAYA İLE GÖRÜŞTÜ  
 
     
   

BAKAN NEBATİ: "ENERJİ VE EMTİA FİYATLARINDAKİ HIZLI YÜKSELİŞLER NEDENİYLE CARİ İŞLETME AÇIĞI ARTMIŞTIR"


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyadaki büyüme tahminleri aşağı giderken Türkiye`nin bir başarı hikayesi yazdığını savunarak, “Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam. Bir de bizim karamsarlar korosuna sorsanız, size anında ‘yandık, bittik` şarkısını söylemeye devam eder. Tüm başarılarımızın yanı sıra elbette yüzleştiğimiz bazı sorunlar da söz konusudur. İhracattaki güçlü seyir ve turizm gelirlerindeki artışa rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler nedeniyle cari işletme açığı artmıştır” dedi.     

 

Tarih : 10 Ağustos 2022 Çarşamba 17:36   Okunma : 344

Haber: ESRA ALUS Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyadaki büyüme tahminleri aşağı giderken Türkiye`nin bir başarı hikayesi yazdığını savunarak, “Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam. Bir de bizim karamsarlar korosuna sorsanız, size anında ‘yandık, bittik` şarkısını söylemeye devam eder. Tüm başarılarımızın yanı sıra elbette yüzleştiğimiz bazı sorunlar da söz konusudur. İhracattaki güçlü seyir ve turizm gelirlerindeki artışa rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler nedeniyle cari işletme açığı artmıştır” dedi.     

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yüz Yüze 100 Gün Ümraniye Programı” kapsamında sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vakıf ve dernek başkanları, iş insanları ile buluştu. Nebati burada ekonomi yönetiminin enflasyonu çözmek için adımlar attığını tekrarlayarak şunları söyledi: 

“DÜNYADA ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ ENERJİ MALİYETLERİNİN BİRKAÇ KAT ARTMASI BEKLENTİSİ VAR: 1970`lerde yaşanan petrol krizinin ardından bugün tüm dünyayı etkisi altına alan yeni bir enerji krizinin etkisi altındayız. Brent petrolün varil fiyatı ortalaması 2021`de 71,6 dolarken 2022 ortalaması 109 seviyesine yükseldi. Doğal gaz ve kömürde de hızlı artışlar yaşandı. Önümüzdeki kış bu fiyatların birkaç katına gideceğine ilişkin bir beklenti var. Enerji maliyetindeki artışla birlikte ulaştırma maliyetlerinin de yüksek seyretmesi küresel ticaret hacmini ve küresel büyümeyi zorlayan unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

BİZ BAŞARI HİYAKESİ YAZIYORUZ: Dünyadaki büyüme tahminleri aşağı giderken Türkiye`nin tahminleri yükseliyor. Biz bir başarı hikayesi yazıyoruz. Kim ne derse desin. Ekonomik büyüme ile birlikte istihdamda çok büyük bir artış kaydettik.

Türkiye ayrışarak büyüyecek. Onlar ‘yanacağız` dediler, biz ‘büyüyeceğiz` dedik. Onlar, insanlar işsiz kalacak dedik, biz insanlar işini kaybetmeyecek dedik.

EKONOMİMİZ ÇOK ŞÜKÜR SAĞLIKLI VE SAĞLAM: Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam. Bir de bizim karamsarlar korosuna sorsanız, size anında ‘yandık, bittik` şarkısını söylemeye devam eder.

OECD ÜLKELERİ İÇİNDE AKARYAKITTAN EN AZ VERGİ ALAN ÜLKEYİZ: Yakıt fiyatları yükselirken her gün ana haberlerin manşetlerindeydi. Dünyadaki fiyatlar arttı. Doğal gazda hane halkını koruyoruz. Pompa satış fiyatlarını olduğu gibi yansıtıyoruz. OECD ülkeleri içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Şimdi pompa çıkış fiyatlarında son bir aydır mazot, benzin 22 lira seviyesine indi. Manşetlerde yok, altyazı geçiyor.

BEKLENTİMİZ OBJEKTİF YAKLAŞIMDAN ÖTESİ DEĞİLDİR: Bir kesim tüm sorunlara büyüteçle bakarken başarı kaydedilen adamları hepten yok sayıyor. Hatta spekülasyona varacak düzeyde manipülatif çarpıtmalardan medet umanlar var. Beklentimiz objektif yaklaşımlardan ötesi değildir. Önlerinde unvan bulunanlar bir koro halinde ‘dolar şuraya, ülke şuraya geçecek` diye konuşuyorlar. Önünde unvan bulunanlar, Türkiye`nin IMF`den borç almadığını bilerek, tamamen teknik bir duruşla her ülkenin kapasitesi oranında almış olduğu miktarı bile `borç aldılara` dönüştürebiliyor.  

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI ARTTI: Tüm başarılarımızın yanı sıra elbette yüzleştiğimiz bazı sorunlar da söz konusudur. İhracattaki güçlü seyir ve turizm gelirlerindeki artışa rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler nedeniyle cari işletme açığı artmıştır. 

2022 YILINDA ENERJİYE ÖDEYECEĞİMİZ TUTAR 100 MİLYAR DOLARA DOĞRU GİDİYOR: 2020 yılında enerjiye ödediğimiz tutar 28 milyar dolar. 2021 yılında 51 milyar dolar 2022 yılında bu yıl 100 milyar dolara doğru gidiyor. Onun için de bunun etkisinin ne kadar derin olduğunu görmek açısından şuna bakmak lazım. Biz petrole bu kadar gaza, enerjiye bu kadar ödüyor olmasaydık enerji hariç ithalat ihracat durumu 12 aylık için birikimli cari işlemleri yapmayız mayıs ayı itibariyle 34,6 altı milyar dolar fazla verirdi. Cari açığımızın sadece ve sadece nedeni enerji maliyetlerimizdir.”   

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA