2 Mayıs 2024 Perşembe

16:48   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ, “BU ŞEHİR HAYALET ŞEHİR OLARAK ANILIYOR AMA BİZ BU ŞEHRİ HAYAL EDİLECEK BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”   15:54   GÜLCAN KIŞ: "MERSİN, SÖZ VERİLİP BİTİRİLEMEYEN PROJELERİN MERKEZİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"   15:21   NUMAN KURTULMUŞ, YENİ ANAYASA İÇİN SAADET - GELECEK GRUBUNU ZİYARET ETTİ   15:02   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARI, YARIN CHP LİDERİ ÖZEL İLE GÖRÜŞECEK   14:27   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ EMEKÇİLERLE KOL KOLA YÜRÜDÜ   14:23   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 1 MAYIS’TA İŞÇİLERLEYAN YANA YÜRÜDÜ   14:19   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI SARIYILDIZ VE ARSLAN, 1 MAYIS COŞKUSUNA ORTAK OLDU   14:07   ÖĞRETMEN ADAYLARI ATAMA BEKLİYOR... EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY: "1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ADAYI VAR. PLANLAMA YAPILMAZSA SORUNLAR GİDEREK ARTACAK"   12:40   İLİÇ`TE MADENİN YAŞAMLARI DEĞİŞTİRDİĞİ KÖYLER... "KİMİLERİ PARA KAZANIYOR, KİMİLERİ ÖLÜYOR"   11:52   TAKSİM`E ÇELENK BIRAKMALARINA İZİN VERİLMEYEN EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI: "EMNİYET ÇALIŞANLARI DA EMEKÇİDİR"   10:54   TÜİK 2023 YILI KIRMIZI ET ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI... ET ÜRETİMİ YÜZDE 8,8 ARTARAK 2 MİLYON 384 BİN 47 TON OLARAK TAHMİN EDİLDİ   10:46   KADİRLİLİ EMEKLİ: "10 BİN LİRA MAAŞLA 20 BİN LİRAYA NASIL KURBAN ALACAĞIZ? SÜRÜNÜYORUZ"   10:38   TÜİK: ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 0,4 AZALARAK 21 MİLYON 481 BİN 567 TON OLDU   10:04   ÖMER FETHİ GÜRER, `TAVUKTA İHRACAT SINIRLAMASI`NI DEĞERLENDİRDİ: "ANLIK UYGULAMALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ"   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN TARSUS`A SAĞLIKLI YAŞAM DANIŞMA MERKEZİ   09:34   TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI   09:24   VAHAP SEÇER, 1 MAYIS`TA İŞÇİLERLE YÜRÜDÜ: “BİZİM İKTİDARIMIZDA EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ BAYRAMI İSTEDİĞİ YERDE KUTLAYACAK”   19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI   18:26   POLİS YİNE "SÜPÜR" TALİMATI VERDİ, GÖRÜNTÜ ALAN GAZETECİLER KALKANLARLA ENGELLENDİ   17:55   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI  
 
     
   

PANKOBİRLİK MALATYA ŞUBESİ BAŞKANI CELAL ŞEREFHANLI: MALATYA OLARAK 80 BİN DÖNÜM PANCAR EKİM SAHASINI MAALESEF DOLDURAMADIK


Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası`nın 80 bin dönüm civarında bir pancar ekim sahası olduğunu belirterek, “Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var” dedi.

 

Tarih : 12 Ağustos 2022 Cuma 15:36   Okunma : 441

Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası`nın 80 bin dönüm civarında bir pancar ekim sahası olduğunu belirterek, “Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var” dedi.

Celal Şerefhanlı, Malatya`nın kayısı ve pancar üretiminin yanı sıra ayçiçeği ve hububat üretiminde de iyi bir noktada olduğunu belirtti. Şerefhanlı, bu sene 400 bin ton pancardan ortalama 50-55 bin ton kristal şeker üretmeyi hedeflediklerini kaydederek, ayçiçeği ve hububat üretimine de önayak olduklarını ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Şerefhanlı, Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak 1956 yılından bu yana bölgedeki çiftçilere hizmet ettiklerini söyledi.

“MALATYA OLARAK 80 BİN DÖNÜM EKİM SAHASINI MAALESEF DOLDURAMADIK”

Çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir kurum olduklarına dikkat çeken Şerefhanlı, pancarın yanı sıra ayçiçeği, hububat, meyvecilik ve hayvancılığın da faaliyet alanlarında yer aldığını belirterek, tüm sektörlere hitap ettiklerini ve devletten herhangi bir katkı almadıklarını kaydetti. Malatya`da kayısıya önem veren bir çiftçi yapısının olduğunu kaydeden Şerefhanlı, şunları söyledi:

“Yazıhan Ovası`nın sulamaya açılmasıyla beraber hem pancar hem ayçiçeği hem hububat gibi ürün desenleri ön plana çıktı. Şeker fabrikamızın 80 bin dönüm civarında bir ekim sahası var. Bu ekim sahamızın 15-16 bin dönümü Yazıhan bölgemizde, diğer ekim sahaları Malatya dışında Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa bölgelerini kapsıyor. Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var. Bu 130 bin, ciddi bir rakam, beşte bir orana tekabül ediyor. Bu 400 bin tonluk pancar üretiminden ortalama 50-55 bin ton kristal şeker üretmeyi hedefliyoruz.”

“2-3 BİN TON CİVARINDA AYÇİÇEĞİ EKİMİ YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak ayçiçeği ekimine ön ayak olduklarını ifade eden Şerefhanlı, “Bu konuda bir çalışma başlattık. 3. Organize Sanayi Bölgesi`nde bir faaliyetimiz var ve bununla ilgili bir pazar oluşturmak için gayret sarf ediyoruz. Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak, pancarın dışında hububat ve ayçiçeğiyle ilgili sözleşmeli ekim kapsamında 2 bin ton civarında arpa ve buğday sözleşmesi imzaladık. Ayçiçeği ile ilgili de önümüzdeki sene bu tarz bir sözleşme imzalamayı düşünüyoruz. İlk etapta 2-3 bin ton civarında bir ayçiçeği ekimi yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“ŞEKER NOKTASINDA BİR SIKINTI YAŞANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Şerefhanlı, Türkiye`de en planlı ekimin pancarda yapıldığını ifade ederek, “Pancar, kendi kendine yetmektedir. Yani ne az ne de fazla ekim yapılır. Fabrikaların yüzde 65`i özelleştirildi. Şeker üretiminin yüzde 35`i TÜRKŞEKER`in elinde. 15 fabrika ile bu yüzde 35`lik üretimi yapıyoruz. Şeker noktasında bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Şeker noktasında bu sene de sıkıntı yoktu. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını yükseltmedi. Özel teşebbüs de depolarını kapattı. Herkes TÜRKŞEKER`in depolarına yönelince sıkıntı yaşandı. Biz, geçen sene pancarı 400 kuruştan TÜRKŞEKER`e teslim ediyorduk, bugün fiyat bin 100 lira. Bin 100 lira iyi bir para ama girdiler yükseldi. Geçen sene 150 liraya aldığımız bir torba gübreyi bugün 700-800 liraya alıyoruz. Ama buna rağmen bin 100 lira iyi fiyattır ve bu ister istemez tüketiciye yansıyor. 260 liraya sattığımız bir torba şekeri şu an 800-850 lira civarında piyasadan tekrar almak zorundayız” dedi.

“ÇİFTÇİLER AYÇİÇEĞİNİ TERCİH EDİYOR”

Malatya`da son iki senedir ayçiçeğine rağbet olduğunu dile getiren Şerefhanlı, “Ayçiçeği genelde Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Elbistan bölgesiydi. Malatya olarak son üç senedir girdik ve bu bölgedeki ürün çok kaliteli. Biz de buna önayak olduk. Elbistan Pancar Üreticileri Kooperatifi ile birlikte geçen sene bin tona yakın bu bölgede kooperatif olarak ürün aldık. Ondan önce yine bin, bin 500 tona yakın bir ürün çekmiştik. Bu noktada Malatya`da kayısı ve pancardan sonra üreticiler ayçiçeğini tercih ediyor” diye konuştu.

Şerefhanlı, hububatın ağırlıkla Arguvan ve susuz bölgelerde yetiştirildiğini belirterek, Malatya`nın hububat üretiminde bu sene iyi bir noktada olduğunu söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA