28 Nisan 2024 Pazar

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

PANKOBİRLİK MALATYA ŞUBESİ BAŞKANI CELAL ŞEREFHANLI: MALATYA OLARAK 80 BİN DÖNÜM PANCAR EKİM SAHASINI MAALESEF DOLDURAMADIK


Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası`nın 80 bin dönüm civarında bir pancar ekim sahası olduğunu belirterek, “Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var” dedi.

 

Tarih : 12 Ağustos 2022 Cuma 15:36   Okunma : 400

Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, Malatya Şeker Fabrikası`nın 80 bin dönüm civarında bir pancar ekim sahası olduğunu belirterek, “Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var” dedi.

Celal Şerefhanlı, Malatya`nın kayısı ve pancar üretiminin yanı sıra ayçiçeği ve hububat üretiminde de iyi bir noktada olduğunu belirtti. Şerefhanlı, bu sene 400 bin ton pancardan ortalama 50-55 bin ton kristal şeker üretmeyi hedeflediklerini kaydederek, ayçiçeği ve hububat üretimine de önayak olduklarını ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Şerefhanlı, Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak 1956 yılından bu yana bölgedeki çiftçilere hizmet ettiklerini söyledi.

“MALATYA OLARAK 80 BİN DÖNÜM EKİM SAHASINI MAALESEF DOLDURAMADIK”

Çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir kurum olduklarına dikkat çeken Şerefhanlı, pancarın yanı sıra ayçiçeği, hububat, meyvecilik ve hayvancılığın da faaliyet alanlarında yer aldığını belirterek, tüm sektörlere hitap ettiklerini ve devletten herhangi bir katkı almadıklarını kaydetti. Malatya`da kayısıya önem veren bir çiftçi yapısının olduğunu kaydeden Şerefhanlı, şunları söyledi:

“Yazıhan Ovası`nın sulamaya açılmasıyla beraber hem pancar hem ayçiçeği hem hububat gibi ürün desenleri ön plana çıktı. Şeker fabrikamızın 80 bin dönüm civarında bir ekim sahası var. Bu ekim sahamızın 15-16 bin dönümü Yazıhan bölgemizde, diğer ekim sahaları Malatya dışında Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa bölgelerini kapsıyor. Malatya olarak, 80 bin dönüm ekim sahasını maalesef dolduramadık. Daha önce pancarda kota sıkıntısı dile getiriliyordu. Çiftçilerimizin ‘kota alamıyoruz` diye sitemleri vardı. Son 15-20 senedir kotamızı istediğimiz seviyede dolduramıyoruz. Bugün itibariyle fabrikamızın 56 bin dönüm eksik kota ekim sahası var. TÜRKŞEKER`in bize tahsis ettiği 530 bin ton iken bugün itibariyle pancarda 130 bin ton eksiğimiz var. Bu 130 bin, ciddi bir rakam, beşte bir orana tekabül ediyor. Bu 400 bin tonluk pancar üretiminden ortalama 50-55 bin ton kristal şeker üretmeyi hedefliyoruz.”

“2-3 BİN TON CİVARINDA AYÇİÇEĞİ EKİMİ YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak ayçiçeği ekimine ön ayak olduklarını ifade eden Şerefhanlı, “Bu konuda bir çalışma başlattık. 3. Organize Sanayi Bölgesi`nde bir faaliyetimiz var ve bununla ilgili bir pazar oluşturmak için gayret sarf ediyoruz. Malatya Pancar Yetiştiricileri Birliği olarak, pancarın dışında hububat ve ayçiçeğiyle ilgili sözleşmeli ekim kapsamında 2 bin ton civarında arpa ve buğday sözleşmesi imzaladık. Ayçiçeği ile ilgili de önümüzdeki sene bu tarz bir sözleşme imzalamayı düşünüyoruz. İlk etapta 2-3 bin ton civarında bir ayçiçeği ekimi yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“ŞEKER NOKTASINDA BİR SIKINTI YAŞANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Şerefhanlı, Türkiye`de en planlı ekimin pancarda yapıldığını ifade ederek, “Pancar, kendi kendine yetmektedir. Yani ne az ne de fazla ekim yapılır. Fabrikaların yüzde 65`i özelleştirildi. Şeker üretiminin yüzde 35`i TÜRKŞEKER`in elinde. 15 fabrika ile bu yüzde 35`lik üretimi yapıyoruz. Şeker noktasında bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Şeker noktasında bu sene de sıkıntı yoktu. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını yükseltmedi. Özel teşebbüs de depolarını kapattı. Herkes TÜRKŞEKER`in depolarına yönelince sıkıntı yaşandı. Biz, geçen sene pancarı 400 kuruştan TÜRKŞEKER`e teslim ediyorduk, bugün fiyat bin 100 lira. Bin 100 lira iyi bir para ama girdiler yükseldi. Geçen sene 150 liraya aldığımız bir torba gübreyi bugün 700-800 liraya alıyoruz. Ama buna rağmen bin 100 lira iyi fiyattır ve bu ister istemez tüketiciye yansıyor. 260 liraya sattığımız bir torba şekeri şu an 800-850 lira civarında piyasadan tekrar almak zorundayız” dedi.

“ÇİFTÇİLER AYÇİÇEĞİNİ TERCİH EDİYOR”

Malatya`da son iki senedir ayçiçeğine rağbet olduğunu dile getiren Şerefhanlı, “Ayçiçeği genelde Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Elbistan bölgesiydi. Malatya olarak son üç senedir girdik ve bu bölgedeki ürün çok kaliteli. Biz de buna önayak olduk. Elbistan Pancar Üreticileri Kooperatifi ile birlikte geçen sene bin tona yakın bu bölgede kooperatif olarak ürün aldık. Ondan önce yine bin, bin 500 tona yakın bir ürün çekmiştik. Bu noktada Malatya`da kayısı ve pancardan sonra üreticiler ayçiçeğini tercih ediyor” diye konuştu.

Şerefhanlı, hububatın ağırlıkla Arguvan ve susuz bölgelerde yetiştirildiğini belirterek, Malatya`nın hububat üretiminde bu sene iyi bir noktada olduğunu söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA