6 Mayıs 2024 Pazartesi

15:01   ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS`TA POLİSLERİMİZE TAŞLI SOPALI SALDIRAN 12 ŞÜPHELİ DE BUGÜN YAKALANDI"   15:01   AYLİN NAZLIAKA, AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ   13:36   ÖZGÜR ÖZEL`DEN HIDIRELLEZ MESAJI: "BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZ`İN ÜLKEMİZE BARIŞ, HUZUR, SAĞLIK VE MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLİYORUM"   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   10:19   YAZAR İPEK ONGUN, MERSİNLİ SEVENLERİYLE BULUŞTU   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   EĞİTİM-SEN KADIN MECLİSİ: “YENİ MÜFREDAT, SORGULAMAYAN, İTAATKAR BİREYLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   13:39   MANSUR YAVAŞ, ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:49   ÖZGÜR ÖZEL, PİYADE ASTSUBAY KIDEMLİ ÇAVUŞ GÖÇMEN`İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ   09:48   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ORTOPEDİK ENGELLİLERE YÖNELİK BOCCE TURNUVASI   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ  
 
     
   

TRAKYA BİRLİK BAŞKANI ŞAFAK KIRBİÇ: "KAZANIM ORANI DÜŞERSE ÇİFTÇİMİZ, TEKRAR ESKİ GÜNLERE DÖNÜP İKİ YIL BUĞDAY, BİR YIL AYÇİÇEĞİ EKER. ÜRETİMDE BİR EKSİLME SÖZ KONUSU OLUR"


Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretimine verdiği desteği artırması gerektiğini belirterek, “Kazanım oranı düşerse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz” dedi.

 

Tarih : 25 Ağustos 2022 Perşembe 19:34   Okunma : 363

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretimine verdiği desteği artırması gerektiğini belirterek, “Kazanım oranı düşerse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz” dedi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bugün yaptığı açıklamada, devletin ayçiçeğinde kilogram başına 50 kuruş destek verdiğini, üretimin artması için destek miktarının artması gerektiğini söyledi.

"EKİM ALANLARINDA ARTIŞ VAR AMA YETERLİ DEĞİL"

Trakya`da ayçiçeği hasadının başladığını anımsatan Kırbiç, şunları söyledi:

"Şu anda bölgemizde hasat, iki günden beri yağmur yağmasıyla biraz yavaşladı. Ancak genel anlamda bölgemizde yüzde 3-5 beş civarında hasat edildi. Önümüzdeki haftadan sonra, havaların da açmasıyla hasadın hızlanacağı kanaatindeyiz. Birliğimize gelen ürünlerde yapılan çalışmalarda; verimlerin ortalamalar düzeyinde olduğu, yağ oranında da iyi bir sonuç, yani geçtiğimiz yıllardan yaklaşık bir puan gibi ortalamanın üzerinde bir yağ oranı var. Önümüzdeki hasat günlerinde bu yağ oranının biraz daha yukarı taşınma ihtimali var. Yağ oranı hem çiftçimiz anlamında artı bir kazanç hem ülkemiz için de artı bir kazanç anlamına gelmekte. Özellikle geçtiğimiz yıl devletimizin, bizlerin, tarım teşkilatları, belediyelerin üretimin artması anlamında teşvik etmesi -bazı belediyeler, tarım teşkilatları hibe desteğiyle tohum vermişti çiftçilerimize, yaklaşık olarak yüzde 10 civarında ekim alanlarında bir artış oluştu- bu da tabii üretim miktarına yansıyacak. Yüzde 10, ülkemizde yaklaşık bir, üretim oranında da artış demek. Bu tabii ülke ihtiyacının karşılanması anlamında yeterli mi? Yeterli değil. Ancak bir atılmış adım olarak biz kabul ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda da bu üretim alanlarında artış sağlanarak ülke ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir gelişime olacağı kanaatindeyiz.

"DEVLETİMİZİN ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEMESİ LAZIM"

Tabii ki burada çiftçilerimizin ayçiçeği ekimine yönelmesindeki en önemli parite, bu ürün desenlerinin belirlenmesinde çiftçinin kazancı. Çiftçimiz ayçiçeği üretiminden para kazanırsa ekim alanlarında artış olur. Ülke ihtiyacının karşılanması bu şekilde karşılanmış olur. Tabii ki bu üretim alanının karşılanmasında, dediğimiz gibi çiftçimizin kazanması diyoruz ama nasıl kazanması gerekiyor? Devletimizin, bu konuda desteklemesi gerekmekte çiftçilerimizi. Ayçiçeği üretiminde desteği var devletimizin ancak bunun bir miktar daha artırılıp çiftçiyi memnun edici seviyeye gelmesi, ekim alanlarının artmasında önemli bir paritedir. Çünkü çiftçimiz, hangi ürün deseninde hangi ürünü ekeceğine kazanç paritesi ile karar vermekte. Trakya`da, burada çok fazla bir alternatif yok ama eskiden çiftçilerimiz iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği ekerdi. Şu anda bu parite, ayçiçeği anlamında değişti. Yaklaşık yarı yarıya olmuş durumda. Ayçiçeği ve buğday anlamında yüzde 45-55 gibi. Burada çiftçinin para kazanması, kazanım oranı düşerse çiftçimiz tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz. O yüzden devletimizin bu konuda desteğini artırması, çiftçimizi memnun ve motive etmesi gerekmekte. Biz de devletimizin bu yönde bir karar alacağı kanaatindeyiz. Ben, çiftçilerimize başarılı bir hasat sezonu diliyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA