26 Nisan 2024 Cuma

16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52   ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN KIYI EKOSİSTEMLERİNİN RESTORASYONU ÇALIŞMALARI BARCELONA’DA ANLATILDI   09:20   ‘BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ` YARIN YAPILACAK   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   15:51   GÖKHAN GÜNAYDIN ÇORLU TREN FACİASI DAVASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE CEZA VERİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:05   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA VERGİ HATIRLATMASI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:56   ÇORLU DAVASI KARARINDAN SONRA AİLELER: YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ AMA BU DAVA BURADA BİTMEZ. 35 KAMU İHALESİ ALIP PARASINA PARA KATANLARI DA CEZAEVİNE GÖNDERMEDEN RAHAT ETMEYECEĞİZ   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”  
 
     
   

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ İNŞAATINDA 7 BİN TÜRK ÇALIŞANIN ŞANTİYEYE GİRİŞİNİ YASAKLAYAN YAZI


Rus Rosatom şirketi tarafından yönetilen Akkuyu Nükleer AŞ`de, tecrübeli ve uzman Türk çalışanların işlerine son verilip yerine yabancı uyruklu kaçak işçilerin getirildiği iddia edildi. IC İçtaş`ın yerini alan Rus şirketi TSM Enerji`nin, nükleer santral inşasında tecrübe kazanmış 7 bin Türk işçinin kartlarının iptal edilmesi için Akkuyu Nükleer AŞ`ye yazı gönderdiği ortaya çıktı.

 

Tarih : 14 Eylül 2022 Çarşamba 13:27   Okunma : 386

Rus Rosatom şirketi tarafından yönetilen Akkuyu Nükleer AŞ`de, tecrübeli ve uzman Türk çalışanların işlerine son verilip yerine yabancı uyruklu kaçak işçilerin getirildiği iddia edildi. IC İçtaş`ın yerini alan Rus şirketi TSM Enerji`nin, nükleer santral inşasında tecrübe kazanmış 7 bin Türk işçinin kartlarının iptal edilmesi için Akkuyu Nükleer AŞ`ye yazı gönderdiği ortaya çıktı.

Tamamlandığında Türkiye`nin elektrik ihtiyacının yüzde 10`unu tek başına karşılaması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali`nin satın alma, mühendislik ve inşaat işleri için IC İçtaş`ın yüzde 50 ortak olduğu konsorsiyumun sözleşmesi 26 Temmuz`da feshedilmişti. Rus Rosatom yönetimindeki Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılan bu feshin, 2023`te bazı reaktörlerinin devreye alınması planlanan tesisin tesliminde gecikmeye ve işleyişte kaosa yol açtığı öne sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında, 15-16 Eylül`de Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi`nde yapılacak görüşmenin ana gündem maddelerinden biri olması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı yeni iddialarla gündeme gelmeye devam ediyor.

TSM ENERJİ, 7 BİN TÜRK İŞÇİNİN KARTLARININ İPTAL EDİLMESİ İÇİN AKKUYU NÜKLEER AŞ`YE YAZI GÖNDERDİ

Türk ana yüklenici IC İçtaş`ın devre dışı bırakılması girişiminin ardından yeni sözleşme imzalanan Rus şirketi TSM Enerji`nin, nükleer santral inşasında tecrübe kazanmış 7 bin Türk işçinin kartlarının iptal edilmesi ve şantiyeye alınmaması için Akkuyu Nükleer AŞ`ye 30 Ağustos`ta bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. TSM Enerji Genel Direktörü E. Lisunov`un, Akkuyu Nükleer A.Ş. CEO`su A. Zoteeva`ya gönderdiği yazıda işçilerin isimlerinin tek tek yazıldığı bir listenin de yazının ekinde olduğu belirtildi.

Türk çalışanların işten çıkarılmasından kaynaklanan boşluğun, çalışma izni bulunmayan yabancı uyruklu kaçak işçilerle doldurulmaya çalışıldığı; iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmediği için iş güvenliğinde risk yaratacak şekilde işbaşı yapıldığı iddia edildi.

Nükleer santral inşaatında çalışmak üzere eğitim almış personelin proje sahasına girişinin engellenmesi ile birlikte standart dışı üretim yapılmaya başlandığı da dile getirilen iddialar arasında. Sözleşme feshinin ardından nitelikli personelin işten uzaklaştırıldığı, iş hacminin yüzde 90 gerilediği, yerine getirilen işlerin de kalite standartlarının dışında olduğu öne sürülüyor.

Santral inşaatında Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yapılacak denetimler sonucunda, bu süreçte standart dışı yapılan tüm üretimlerin yıktırılarak yeniden yaptırılmasının söz konusu olabileceği de ifade ediliyor.

ŞİRKET, 3 RUS ŞİRKET TARAFINDAN EKİM 2019`DA KURULDU

Türk ve Rus iki şirketin Mersin`de kurduğu Titan2 - IC İçtaş şirketi ile sözleşmesini fesheden Akkuyu Nükleer A.Ş.`nin yeni sözleşme imzaladığı TSM Enerji şirketinin üç Rus şirket tarafından kurulduğu ortaya çıktı. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, TSM Enerji; Rusya merkezli Montajno-Stroitelnoye Upravlaniye No 90, Konsern Titan-2, Sosnovoborelektromontaj anonim şirketleri tarafından Ekim 2019`da Mersin`de kuruldu.

Ticaret sicili kayıtlarına göre, TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM); Ekim 2019`da Mersin`de kuruldu. Kayıtlara göre, 100 bin TL sermaye ile kurulan TSM Enerji`nin ortakları ise Montajno-Stroitelnoye Upravlaniye No 90 Anonim Şirketi, Konsern Titan-2 Anonim Şirketi, Sosnovoborelektromontaj Anonim Şirketi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde sözleşmenin feshedildiği Titan2 – IC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi de IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Joint Stock Company Concern Titan-2 ortaklığında, yine Mersin`de kurulmuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA