29 Nisan 2024 Pazartesi

13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"   16:49   ROMANYALI ÖĞRENCİLER AKDENİZ’İN İLK VE TEK ÖĞRENME MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ   16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARI MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ GÖSTERDİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   MEB GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLAMAYI PLANDIĞI MÜFREDATI AÇIKLADI   15:21   CHP`Lİ ADIGÜZEL: “ALİ ERBAŞ`IN DERHAL GÖREVİNDEN BİRAZ ONURU VARSA İSTİFA ETMESİ LAZIM”   15:13   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!  
 
     
   

MARDİNLİ ÇİFTÇİ, KURAKLIĞIN ETKİLERİNİ AKTARDI: “YAĞIŞ OLDUĞU ZAMAN 1 TON BUĞDAY ALIRSANIZ, YAĞIŞ OLMADIĞI 250-300 KİLOYA DÜŞÜYOR”


Mardin`de çiftçiler eylül ayının yağışsız geçmesi nedeniyle kuraklık yaşadıklarını, sondaj kuyularının ise çok pahalı olduğunu belirtti. Mardinli çiftçilerden Nimet Adıbelli, "Yağış olmadığı zaman diyelim ki bir tarla ektiğin zaman, yağış olduğu zaman 1 ton buğday alırsanız yağış olmadığı zaman o direk 250-300 kiloya düşüyor. Öyle olduğu zaman, hem giderimiz çok oluyor, aynı zamanda satışımız da az olur" dedi.

 

Tarih : 27 Ekim 2022 Perşembe 19:13   Okunma : 444

MURAT AKGÜL

Mardin`de çiftçiler eylül ayının yağışsız geçmesi nedeniyle kuraklık yaşadıklarını, sondaj kuyularının ise çok pahalı olduğunu belirtti. Mardinli çiftçilerden Nimet Adıbelli, "Yağış olmadığı zaman diyelim ki bir tarla ektiğin zaman, yağış olduğu zaman 1 ton buğday alırsanız yağış olmadığı zaman o direk 250-300 kiloya düşüyor. Öyle olduğu zaman, hem giderimiz çok oluyor, aynı zamanda satışımız da az olur" dedi.

Mardin`de kuraklıkla beraber tarım ürünleri de verimsiz bir sezon geçirdi. Pazar tezgahlarına yansıyan kuraklığın etkileri, çiftçileri sondaj kuyularına yöneltti. Elektriğe gelen zamlar nedeniyle çiftçiler, yüksek miktarda faturalar ile karşı karşıya kaldı.

"ÇİFTÇİLİKTE SIKINTI YAŞIYORUZ"

Ülkenin kalkınabilmesi için, çiftçilere de destek verilmesi gerektiğini ve vatandaşlarında bu sayede rahata gireceğini söyleyen Nimet Adıbelli şunları söyledi:

"Mardin pazarcılarındanım. Pazarcılık dışında aynı zamanda çiftçilikle uğraşıyoruz. Kısmi olarak, yağmura bağlı olarak çiftçilik yapıyoruz. İmkânımız yok sondaj açıp su çıkaralım. Allah`ın verdiği yağmurla tarım yapmaya çalışıyoruz. O da bizim bölgemizde, eylül ayında yağış alamadı. Diğer bölgelere göre düşük bir yağış aldı. Bundan dolayı da çiftçilikte şu an sıkıntı yaşıyoruz. Yağış olmadığı zaman diyelim ki bir tarla ektiğin zaman, yağış olduğu zaman 1 ton buğday alırsanız yağış olmadığı zaman o direk 250-300 kiloya düşüyor. Öyle olduğu zaman, hem giderimiz çok oluyor, aynı zamanda satışımız da az olur. Sen, 1 ton aldığın zaman en azından 1 kilosunu 6-7 liraya sattığın zaman, 7 milyar (7 bin lira) para yapar. 300 kilo sattığın zaman 300 kilonun yapacağı topu topu 2 milyardır (2 bin liradır). Bu da senin o tarlaya verdiğin emeğin, verdiğin masrafın mazotudur, gübresidir bunları karşılamıyor. Bundan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Yani bir an evvel yetkililerde çiftçilere destek olsalar hem ülke açısından hem de çiftçiler açısından çok iyi olur. Hem çiftçiler kalkınır hem de ülkemiz kalkınır ve vatandaşta rahata girer."

"YAĞMAYAN YAĞIŞA BAĞLIYORUZ"

Hüseyin Değer ise şunları söyledi:

"Çiftçiyim, eylül ayında yağışın az gelmesi hem mevsimin geç olması hem de yağış olmadığı için bizi etkiliyor. Bizim burada yağış olmadığı için sondajlar ile sulama yapıyoruz. GAP barajı buraya kadar gelmedi. Mezopotamya dedik mi Mardin olarak geçiyor. Derik`ten bu yana, Kızıltepe`nin bir kısmını içine alıyor… Gerisi kuraklıktır. Yani sondajlar ile yapılıyor. Bunun için de bizim burası, Mezopotamya ovası olarak ekinlerimiz de buğdaydır, arpadır, mısırdır, pamuktur bu ekinler suyla olur. Yağış yağmadığı müddetçe bu bizim zararımızadır. Sondajları da çalıştıramıyoruz. Niye çalıştıramıyoruz? Çünkü elektrik faturası bize geliyor, adam geliyor sana bir kâğıt veriyor diyor ki elektrik faturası, ne kadar Allah bilir. Zaten normal elektrik saati, saat dediğimiz sayaç, trafonun üstündedir. Ne sen görebiliyorsun, yani sondaj sahibi olarak onu görmeye imkânın yok. Adam diyor ki biz uzaydan takip ediyoruz, tamam uzaydan takip ediyorsun ama nasıl takip ediyorsun. Fatura veriyor sana diyor ki bu kadar, ne kadar? Mesela adam yazıyor, 250 milyar, arkadaş benim 200 dönüm arazim varsa ve ben bunu sondajla suladıysam 250 milyar elektrik faturası geldiyse, gübredir, tohumdur, ilaçtır, mazottur artık yani böyle giderse çiftçinin yüzde 80`i iflas durumundadır. Devletin bize imkân tanıdığını söylüyoruz, elektriğin yüzde 60 devletten, yüzde 40 esnaftan yani halktan karşılıyor. Sayaç trafoda, ne kadar harcadığını bilmiyorsun. Ceza gönderiyorlar, istedikleri gibi at koşturuyorlar. Buda tabi ki çiftçinin bir zararıdır. Mazot olmuş 26-27 milyon bu da bir zarardır. Hepsini neye bağlıyoruz? Yağmayan yağışa bağlıyoruz. Yani yağış yağarsa kuyular çalışmaz, kuyular çalışmazsa elektriğe para gelmez oradan kar ederiz. En azından buradan kazançlı çıkarız. Hepimiz düzenli yağışı umut ediyoruz. Ekimde de yağmazsa inşallah kasımda yağar."

"ÇİFTÇİNİN İLACI YAĞIŞTIR"

Bir başka esnaf Mahsun Başçı ise, "Yağmur yağmayınca çiftçiyi etkileniyor. Yağmadı mı fiyatlara da yansıyor. Sebzeleri etkiledi. Fiyatlar şu an için uygun ama 1-2 hafta sonra patlama yapar. Yerli bittiği zaman seralar uçuşa geçecek" diye belirtti. Ali Özkoç, "Mardin de pazarcılık işi yapıyorum. Yağış olmadığı zaman çiftçiler etkileniyor. Çiftçinin ilacı yağıştır. Yağış olmadı mı herkes etkileniyor. Mahsulat az oldu mu da Türkiye`deki anlayış böyle, mal az oldu mu pahalı satılır, çoğaldı mı ucuza satılır. Fırsatçılık çok" ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA