10 Mayıs 2025 Cumartesi

15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN RENKLI ANNELER GÜNÜ ETKINLIĞI   15:25   TARSUS BELEDIYESI`NDEN EMEKLILERE SAĞLıKLı YAŞAM DESTEĞI   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   11:28   TARSUSLU MINIKLER, ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLADı   11:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `DÜNYA SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ`NDE VATANDAŞLARı DOĞA ILE BULUŞTURDU   14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”  
 
     
   

POLATLILI ÇİFTÇİ: EVE BİR KİLO SOĞANI ARTIK PAZARDAN GÖTÜRÜYORUZ. KÖYLERİMİZDE GENÇ NÜFUS KALMADI, KİMSE ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR


Çitçiler ve besiciler, Ankara`da düzenlenen ‘Kapitalizmin Kıskacında Tarım, Gıda ve Emekçiler Sempozyumu`nda, yaşadıkları sorunları anlattı. Ankara`nın Polatlı ilçesinde çiftçilik yapan Lokman Işık, “Eve bir kilo soğanı artık pazardan götürüyoruz. Köylerimizde genç nüfus kalmadı, kimse çiftçilik yapmak istemiyor. 60 yaş üzeri çiftçiliğe devam ediyor” dedi. Besici Metin Öz ise “Şu bir yıl içerinde 1,5 milyon inek kesildi. Bir ineğin kesilmesi, gıda güvenliği meselesidir. İnek olmazsa buzağısı olmaz, et olmaz, süt olmaz” diye konuştu.

 

Tarih : 20 Kasım 2022 Pazar 16:12   Okunma : 388

Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

Çitçiler ve besiciler, Ankara`da düzenlenen ‘Kapitalizmin Kıskacında Tarım, Gıda ve Emekçiler Sempozyumu`nda, yaşadıkları sorunları anlattı. Ankara`nın Polatlı ilçesinde çiftçilik yapan Lokman Işık, “Eve bir kilo soğanı artık pazardan götürüyoruz. Köylerimizde genç nüfus kalmadı, kimse çiftçilik yapmak istemiyor. 60 yaş üzeri çiftçiliğe devam ediyor” dedi. Besici Metin Öz ise “Şu bir yıl içerinde 1,5 milyon inek kesildi. Bir ineğin kesilmesi, gıda güvenliği meselesidir. İnek olmazsa buzağısı olmaz, et olmaz, süt olmaz” diye konuştu.

Emek Partisi`nin (EMEP) düzenlediği Kapitalizm Kıskacında Tarım, Gıda ve Emekçiler Sempozyumu; üreticiler, akademisyenler ve konunun uzmanlarının katılımıyla bugün Ankara`da yapıldı. Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi`ndeki sempozyumda üreticiler, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları dile getirdi.

"KÖY TASFİYE OLUYOR"

Sempozyumun “Dünya`da ve Türkiye`de Tarım” konulu oturumda, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi`nden Prof. Dr. Metin Özuğurlu, "Şehir nüfusu ilk defa kır nüfusunu geçti. İnsanın doğayla ilişkisinde, müşterek ihtiyaçlar çerçevesinde tarım yerini sanayiye bırakıyor. Köy, tasfiye oluyor, yerimi kente bırakıyor. Bir tarihsel akış olarak resmetmek anlamlı olabilir. Üretici güçlerinin gelişmesinin etkileri olarak düşünebilir ama bu aynı zamanda uygarlık tasfiyesidir" dedi. 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nde öğretim görevlisi olan Dr. Fatih Özden ise çiftçilerin kendi ürettiği ürüne yabancılaştığını ve Türkiye`de de buna benzer durumların yaşadığını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez de tarımın dünü bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise, “AKP`nin ajandasında, tarımsal üretim, dağıtım ve pazarlamada rol oynayan tüm kurumların satılması, tarım desteklerinin atılması, küçük üreticilerin tarım şirketlerinin karşısında korunmasız bırakılması vardır. Tohumdan, yeme, ilaçtan gübreye dışa bağımlılığın artması… Gıda güvenliğinin yerine tedarikçilik vardır” diye konuştu.

Toplantıya Türkiye`nin farklı bölgelerinden katılan çiftçiler, ektikleri ürünlerde yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"İKİ FİRMA ŞU ANDA TARIM KREDİLERE ET VERİYOR, ZARARI DEVLET ÖDÜYOR"

Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı Kenan Ağcıhan: Ülke zor durumda, adam kalkmış gitmiş Endonezya`da tarım üretiyor. Beşli çete Tarım Bakanlığı`nda çok. Cumhurbaşkanı, ‘Eti yüzde 30 düşürdük`… Ya neyi düşürdün? İki firmadan eti alıyor. İki firma şu anda Tarım Kredilere et veriyor, zararı devlet ödüyor. Biz de bağırıyoruz, diyoruz ki ‘Sayın Cumhurbaşkanım halktan al`. Şu anda Tarım Bakanlığı`nın internet sitesinde bir kilo et 120 lira maliyeti var. Şu anda 100 liraya satamıyoruz. Bu zararı kim ödeyecek?

"BİR YIL İÇERİNDE 1,5 MİLYON İNEK KESİLDİ"

Besici Metin Öz: Hayvancılıkta en büyük gider yem. Yemin içerisinde mısır, buğday, arpa, soya var. Mısır Amerika`dan, soya Arjantin`den geliyor. Buğdayımız Rusya`dan, ayçiçeği küspemiz Ukrayna`dan geliyor. Hatta bir ara savaştan dolayı ayçiçeği küspesi gelmedi, yolunu gözledik. Bu zararların sonucunda da küçük aile işletmeleri dayanamadılar, inekleri kesime yolladılar. Şu bir yıl içerinde 1,5 milyon inek kesildi. Bir ineğin kesilmesi, gıda güvenliği meselesidir. İnek olmazsa buzağısı olmaz, et olmaz, süt olmaz.

"FINDIK DİREKT SERBEST PİYASAYA BAĞLI"

Artvinli çay ve fındık üreticisi Murat Üzüm: Çayımızda kota belirlenirken yüzde 50`sini ÇAYKUR alıyor, yüzde 50`sini serbest piyasa alıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayıp zor şartlar altında çayla ilgilenirken aldığımız emeğin karşılığını, kota ve kontenjan uygulandığı için kaybediyoruz. Fındık daha kötü. Çaya nazaran fındıkta hayatın direkt serbest piyasaya bağlı. Bu seneki fındık randımanım 54 liraya geldiği halde ben 44 liraya sattım. Çünkü başka yere veremiyorum, fındığın başka alıcısı yok.

"EVE BİR KİLO SOĞANI ARTIK PAZARDAN GÖTÜRÜYORUZ"

Polatlılı çiftçi Lokman Işık: Pancar ekiyordum, 600 tonun üzerinde kotam vardı. Şimdi bir kilo pancar ekemiyorum. Maliyet çok fazla. Soğan üretiyordum, dönem dönem kapımıza geldiler, ‘hain` ilan ettiler. Eve bir kilo soğanı artık pazardan götürüyoruz. Köylerimizde genç nüfus kalmadı, kimse çiftçilik yapmak istemiyor. 60 yaş üzeri çiftçiliğe devam ediyor. Sonuç; ‘Biz üreteceğiz` diyoruz ama hiçbir siyasinin üretim üzerine politikası yok. Biz, atadan ne gördüysek o şekilde devam ediyoruz.

Mersinli üretici Feyyaz Görgülü: Zeytin, narenciye, tamamen ürettiğimiz ürünlerimiz. Geçen yıl 50 kiloluk çuvala 150 lira verirken bu yıl 700 liraya kadar çıktı. Mazot, ilaç ona keza… Festivalini yaptığımız üzümü 3 liraya sattık. Bizim de sizlerin gibi çocukları var. Onların okulları var.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA