23 Ocak 2026 Cuma

17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI   10:21   “KARTALKAYA FACIASıNıN YıLDÖNÜMÜNDE DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN MECLISTE VICDAN ÇAĞRıSı: ‘İÇIMIZDEKI YANGıN SÖNMEDI’”   09:28   ATLANTIK’TE 10 TON KOKAIN: İSTANBUL’DA DEV SORUŞTURMA, 10 TUTUKLAMA!   17:04   KARTALKAYA OTEL YANGıNı FACIASıNıN 1. YıLı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "TURIZM BAKANı MEHMET NURI ERSOY, YARGıLANACAKTıR, YARGıLANMADAN BU DOSYA KAPANMAYACAK"   17:02   ÜMIT ÖZDAĞ: "MILLI BIRLIĞIMIZI EN FAZLA ZEDELEYEN HUSUSLARıN BAŞıNDA IKTIDARıN MUHALEFETE KARŞı UYGULADıĞı DÜŞMAN CEZA HUKUKU GELMEKTEDIR"   17:01   TURAN TAŞKıN ÖZER’DEN "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK" AÇıKLAMASı: "TÜM KURUMLARıN ELINI TAŞıN ALTıNA KOYUP IVEDI KARARALAR ALMASı GEREKIR"   16:55   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIMSE BENIM KÜRT KARDEŞIMIN IRADESINI IPOTEK ALTıNA ALAMAZ, KÜRTLERIN TEK TEMSILCISIYMIŞ GIBI KONUŞAMAZ   12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”  
 
     
   

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SENEGAL CUMHURBAŞKANI SALL İLE GÖRÜŞTÜ: "İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 540 MİLYON DOLARA ULAŞTI"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında; “2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 bir artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştı. Şimdi kendimize yeni hedef belirledik, dedik ki; en kısa sürede bunu 1 milyar dolara çıkaralım” dedi.

 

Tarih : 21 Aralık 2022 Çarşamba 17:58   Okunma : 306

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında; “2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 bir artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştı. Şimdi kendimize yeni hedef belirledik, dedik ki; en kısa sürede bunu 1 milyar dolara çıkaralım” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara`da Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

“Görüşmede ikili ilişkilerimizin yanı sıra Ukrayna krizi, tahıl koridoru konusunu değerlendirmemiz oldu. FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede gündemimizde oldu. 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 bir artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştı. Şimdi kendimize yeni hedef belirledik, dedik ki, en kısa sürede bunu 1 milyar dolara çıkaralım.

“ÜSTLENİLEN PROJE VE YATIRIMLARIN TUTARI 1,5 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ VAZİYETTE”

Her fırsatta vurguladığım üzere Türkiye olarak Afrika ile ekonomik ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli bir şekilde geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız. Ticari ilişkilerimizi de kazan-kazan esasına göre yürüteceğiz. Afrika`da 2002 yılında sadece 12 büyükelçiliğimiz varken bugün 44 büyükelçiliğimiz Afrika`da hamdolsun hizmet veriyor. Ankara`daki Afrika büyükelçiliklerinin sayısı da şu an itibarıyla 38`e yükselmiş durumda. Türk müteahhitlik firmaları, tüm dünyada olduğu gibi Senegal`de de başarılı hizmetlere imza atıyor. Şirketlerimiz yalnızca inşaat ve müteahhitlik değil, üretim alanlarında da Senegal ekonomisine katkıda bulunuyor. Enerji, çelik üretimi, sağlık, gıdai sanayi, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede üstlenilen proje ve yatırımların tutarı 1,5 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Senegal`le kalkınma alanında da yakın iş birliği sergiliyoruz. TİKA`mız 2007 yılından bu yana Senegal`de birçok proje hayata geçirmiş, Senegalli kardeşlerimizin hayatlarına dokunmuştur. Eğitim alanında Senegalli öğrencilere hem lisans hem lisansüstü eğitim seviyesinde burs vermeye devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra da Senegal halkının yanında olmayı sürdüreceğiz.

“TÜRK ŞİRKETLERİ SENEGAL ÖZEL ŞİRKETLERİYLE ÇALIŞIYOR VE BİRÇOK KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR”

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ise şunları söyledi:

“Buradan sizin cömertliğinizi ve Türkiye`nin Senegal`e olan ilgisinden dolayı hiç şaşırmadığımızı ifade etmek isterim. İkili ilişkilerimizin hukuki alt yapısı oldukça çeşitli. Enerji konusuna, tarım eğitim alanında çeşitli imkanlarımız var. Bizim öğrencilerimize tahsis ettiğiniz burslar için de oldukça müteşekkirim. Kültürden savunma sanayiine kadar her alanda iş birliğimiz devam ediyor. Türk şirketlerinin Senegal`deki başarılarını takdir ediyorum. Uluslararası kongre alanımız, olimpik stadyumumuz, tır halinin inşasında Türk şirketlerinin katkısı oldu. Türk şirketleri Senegal özel şirketleriyle çalışıyor ve birçok kişiyi istihdam ediyor. Abdi İbrahim ile çalışmalarımız devam ediyor. Kıtasal serbest ticaret bölgemiz var. Afrika`da ticareti kolaylaştıracak bir projedir bu. Uluslararası arenada da iki ülkenin iş birliği mevcut. Karadeniz`deki tahıl anlaşmasına katkınızdan dolayı sizleri takdir ettiğimin altını çizmek isterim. Afrika Birliği`nin G-20`ye üyeliği için desteğinizi istedim. Desteğiniz için de teşekkür ederim. İki ülke arasındaki gündem her zaman yoğun. Şirketler 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışıyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA