1 Mayıs 2025 Perşembe

22:09   AVUKATLAR “SEVGILI DOKTOR” ADLı TIYATRO OYUNUNU SAHNELEDI   20:02   İSVEÇLI GAZETECI MEDIN`IN “CUMHURBAŞKANı`NA HAKARET” DAVASı... AVRUPA PARLAMENTOSU MILLETVEKILI SJÖSTEDT: TÜRKIYE`DEKI GAZETECILERIN HABER YAPMAKTAN DOLAYı CEZALANDıRıLMALARı BIZI DERINDEN ENDIŞELENDIRIYOR   19:57   TÜLAY HATIMOĞULLARı: İSTANBUL`DA VE DÖRT BIR YANDA EKMEK, BARıŞ VE DEMOKRATIK TOPLUM MÜCADELEMIZI KARARLıLıKLA SÜRDÜRECEĞIZ   19:53   İSTANBUL`DA 1 MAYıS`TA OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER   19:49   CHP`LI ZEYBEK: İBB IŞTIRAK ŞIRKETLERLE ILGILI TÜM IHALE VE PROJELERIN BILGI-BELGELERININ TALEP EDILMESI SIYASI HESAPLAŞMANıN YENI TEZAHÜRÜDÜR   19:47   KARTALKAYA`DAKI OTEL YANGıNıNDA OĞLUNU KAYBEDEN DANıŞTAY 9. DAIRE BAŞKANı GENÇBAY SORUMLULARı SAYDı: BEN BUNA ORGANIZE KÖTÜLÜK DIYORUM   19:22   İMAMOĞLU`NDAN ERDOĞAN`A `KANAL İSTANBUL` ÇAĞRıSı: KANAL İSTANBUL REFERANDUMU IÇIN SANDıKLAR KURULSUN   19:09   TBMM GENEL KURULU... ALI MAHIR BAŞARıR: "AKıN GÜRLEK KADAR BIR TAŞ ADALETIN, YARGıNıN ÜZERINE DÜŞMÜŞ"   18:52   CHP`LI TANAL: TUTUKLULUK SÜRESI 30 GÜNÜ GEÇEN ÖĞRENCILERIN, BILGILENDIRILMEDEN SEGBİS ÜZERINDEN SAVUNMALARı ALıNMAK ISTENIYOR   18:50    BAŞKAN TUNCER’DEN 1 MAYıS EMEK VE DAYANıŞMA GÜNÜ MESAJı   18:31   İSVEÇLI GAZETECI JOAKIM MEDIN`E "CUMHURBAŞKANıNA HAKARET" SUÇUNDAN 11 AY 20 GÜN HAPIS CEZASı   17:58   ANKARA BAROSU HAYVAN HAKLARı MERKEZI BAŞKANı GÜRSOY`DAN HAYVANLARı EVINDE ÖLDÜREN DOKTORA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "SERI KATILLER ÖNCE HAYVANLARLA BAŞLıYOR, DAHA SONRA INSANLARA SIRAYET EDIYOR"   17:47   CHP`LI DINÇER: "TÜRKIYE`DEKI DOĞURGANLıK ORANLARıNıN DÜŞMESININ SEBEBI, AKP IKTIDARıNıN BIZZAT KENDISIDIR"   17:27   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA KıZı VE TORUNUNU KAYBEDEN SEMA ŞAHIN: ``YAŞAMAM GEREKIYOR. BEN BU DAVANıN SONUNU GÖRECEĞIM``   17:17   CHP`LI KAYA`DAN, AILE VE SOSYAL HIZMETLER BAKANı GÖKTAŞ`A: "GENÇLERIN ASıL IHTIYACı MOBILYA INDIRIMI DEĞIL, GELECEK GÜVENCESI"   17:13   CHP`NIN KONYA MITINGI... CHP KONYA MILLETVEKILI BARıŞ BEKTAŞ: “AK PARTI`NIN KALESI VARSAYıLAN KONYA`DAKI MITINGIMIZE CIDDI BIR KATıLıM BEKLIYORUZ”   16:47   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı BAKıRHAN, ‘`YENI SÜREÇ`` UYARıSı: “OLUMSUZ KIMI PRATIKLERLE, SÖYLEMLERLE KARŞıLAŞABILIRIZ, BUNLAR BIZI KORKUTMALı. UZAKLAŞTıRMAMALı``     16:28   ANKARA`DA SOKAK HAYVANLARıNı ÖLDÜRDÜĞÜ SUÇLAMASıYLA TUTUKLANAN DOKTOR HAKKıNDAKI TÜM IDDIALARı REDDETTI   16:13   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA AILESINI KAYBEDEN ANNE DUYGU CAN: "BIRI YANıMA YAKLAŞTı. ‘VALI BEY ÜZÜLÜYOR. BURADA AĞLAMA` DEDI BANA. BEN ÖMRÜMÜ ADADıĞıM EVLATLARıMı KAYBEDERKEN, ACıM BILE RAHATSıZLıK SAYıLDı"   15:56   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL, ÇOCUKLARıN SESI OLDU  
 
     
   

UŞAKLI TÜTÜN ÜRETİCİSİ: 2018-2019 SENESİNDE 4,5 TON TÜTÜN SATTIM. BUNUN 1,5 TONUNA, 30 BİN LİRAYA TRAKTÖR ALDIM. ŞU ANDA 5 TON TÜTÜNE BİR TRAKTÖR ALAMIYOR


CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Uşak`ın Eşme ilçesinde tütün üreticilerinin sorunlarını dinledi. Tütün üreticisi Muttalip Bileme, “2018-2019 senesinde 4,5 ton tütün sattım. Bunun 1,5 tonuna, 30 bin liraya traktör aldım. Geçen traktörü satılığa çıkardım, 300 bin lira verdiler. Şu anda 5 ton tütüne bir traktör alamıyor. Maliyetler arttı. Hakkımızı arayacağız sonuna kadar” dedi.

 

Tarih : 8 Ocak 2023 Pazar 14:42   Okunma : 451

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Uşak`ın Eşme ilçesinde tütün üreticilerinin sorunlarını dinledi. Tütün üreticisi Muttalip Bileme, “2018-2019 senesinde 4,5 ton tütün sattım. Bunun 1,5 tonuna, 30 bin liraya traktör aldım. Geçen traktörü satılığa çıkardım, 300 bin lira verdiler. Şu anda 5 ton tütüne bir traktör alamıyor. Maliyetler arttı. Hakkımızı arayacağız sonuna kadar” dedi.

Özkan Yalım ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Uşak`ın Eşme ilçesinde tütün üreticileri ile bir araya geldi. Yalım ve Bakırlıoğu`na yaşadıkları sorunları anlatan bir tütün üreticisi, “Bizlerin maliyetleri 90 lirayı buldu. Bizler, tütünü 100 liradan aşağıya satmayacağız, kantara götürmeyeceğiz. Sigara yasasında ‘Türk tütünü` ibaresi vardı, bunu ‘Türkiye`de üretilen tütün` olarak değiştirdiler. Böyle olunca üreticinin hakkı kalmadı. Virginia tütünü dibimize kadar geldi” dedi.

Diğer bir üretici ise “Boş sözleşmeye imza atıyoruz. Sözleşmeler arkadan geliyor. Haziran ayı içerisinde fiyat geldiğinde bizler tütünü yetiştirmiş oluyoruz. Artık dönüşümüz kalmıyor. Bizler, yıllardır boş sözleşmelere imza atıyoruz. Fiyatlar sonradan yazılıyor. Teslim zamanı geldiğinde eğiliyoruz. Ne söylerlerse o oluyor. Bizler, parasını almadığımız tütünün yerini hazırlamaya başladık, başlıyoruz. Elimizdeki tütün gitmedi, seneye kaç lira olacak bilmiyoruz. 2022 yılının tütününü teslim etmeden 2023 maliyetleriyle karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

“BUGÜN SÖZ TÜTÜNCÜNÜN, BUGÜN SÖZ ÜRETİCİNİN”

Üretici İbrahim Şaban, “Ben, sizlere hoş geldiniz diyemiyorum. Umarım buradaki toplantıdan hoş olarak gideceğiz. Bizi burada görenler az olduğumuzu sanmasınlar, bütün zaferler inanan insanlarla kazanılır. Tütüncüler buraya sorunlarını anlatmaya geldi. Ustanın dediği gibi; sen yanmazsan, ben yanmazsam nasıl çıkacağız bu aydınlığa. Bizler köylüyüz, kelli felli söz etmesini bilmeyiz. Gün gelir, helva demesini de biliriz halva demesini de biliriz. Bugün söz tütüncünün, bugün söz üreticinin” dedi.

ÜRETTİĞİM TÜTÜNÜN YARISINA TRAKTÖR ALABİLİYORDUM”

Üretici Muttalip Bileme ise “Biz hakkımızı arıyoruz, rızkımızın peşindeyiz. Başka bir amacımız yok. Şunu söylüyorum; 2018-2019 senesinde 4,5 ton tütün sattım. Bunun 1,5 tonuna, 30 bin liraya traktör aldım. Geçen traktörü satılığa çıkardım, 300 bin lira verdiler. Şu anda 5 ton tütüne bir traktör alamıyor. Maliyetler arttı. Hakkımızı arayacağız sonuna kadar” diye konuştu.

Salihli Çevre Derneği gönüllüsü avukat Seçil Ege, “Alıcı firmalara, tütün firmalarına, sigara firmalarına sesleniyoruz. Hakkımızı söke söke alacağız. Bize sözleşmelerde vermediğiniz fiyatları fazlasıyla mahkemelerde alacağız” dedi.

Özkan Yalım ise “Büyüklerimiz Uşak`taki şeker fabrikasını kurarken tütün parası ile yumurta parasıyla kurdular. Uşak`a kurulan şeker fabrikalarının makineleri bu para ile gelmişti. Çiftçimizin 16 kalemden oluşan maliyetleri 65 lira. Verdiğiniz maliyetlerle bugün 80 lirayı bulan rakamlar var. Bu, kilogram başına bulunan maliyettir. Peki sizlere imzalatılan, boş imza atılan evrak; 55 lira. Bunun için birlik beraber olmak zorundasınız. Bunun için sizlerle birlikte mücadele vermezsek namerdiz” diye konuştu.

“FİYATLAR KANTARDA BELLİ OLMAMALIDIR”

Üretici Özgür Keleş de şöyle konuştu:

“Biz tütün üreticileri, enflasyon karşısında yok olmakla karşı karşıyayız. Sezon başlarında, tütün firma çalışanların söylemine karşı 65-70 lira ile üretime başladık. Fakat nisan sonunda, boş sözleşmelere yazılmış 55 lira gibi fiyatla karşılaştık. Fakat bu fiyatlar 90 lirayı buldu. Maliyet artışları, firma eksperleri ile tütün şirketleri bölümünde paylaşıldı. Şu ana kadar maliyet artışları ile ilgili bir paylaşım yapılmadı. Bize verilen 65-70 lira gibi maliyetlerle zararına tütünleri teslim etmenin hiçbir mantığı yoktur. Üretici kardeşlerim, fiyatların kantarda belirleyeceğini söyleyen kardeşlerime sesleniyorum. 100 liranın altında verilecek olan fiyatı asla kabul etmiyoruz. Biz, ‘tütünlerimizi vermeyeceğiz` demiyoruz, çünkü aramızda bir sözleşme ve alınmış olan avanslar var. Şirketlerden istediğimiz, insanca yaşayabilmek için haklarımızın verilmesidir.”

“MECLİS`TEKİ AVİZEDE TÜTÜNCÜNÜN PARASI VAR”

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da şunları söyledi:

“Meclis`e oturduğunuzda, tepenizde 16 avize görürsünüz. Bu, 16 Türk devletini temsil eder. Bu 16 muhteşem avize Çek Cumhuriyeti`nden getirilmiştir. Bu, tütün karşılığında getirilmiştir. Tütün vermişiz, muhteşem avizeleri almışız. Bu, sizin emekleriniz. Annelerinizin emekleri, Meclis`in tavanlarına kadar var. Bu tütün üreticilerinin paraları Türk ekonomisinde var. Bu ülkenin temellerinde var. 2006 yılında 497 milyon dolarlık tütün ihraç etmişiz. Bunun karşılığında da dışarıdan 253 milyon dolarlık tütün almışız. Sene 2020, 279 milyon dolar tütün ihraç etmişiz. Yarı yarıya düşmüş. Bunun karşılığında 563 milyon dolarlık tütün ithal etmişiz. Yarı yarıya. 400 bin tütün üreticisi aile vardı Türkiye`de, bugün 40 bine kadar düşmüştür. Sene 2003, bir paket sigaranın yüzde 43`ü yerli tütündü, bugün yüzde 11`i. Peki neden bu hale geldik? Önce kota getirdiler. ‘Üretemezsin` dediler. Daha sonra Tekel`i özelleştirdiler, kapattılar. Daha sonraları tütün üreticisinin, iki tane uluslararası şirketin iki dudağının arasına bırakıldı kaderleri. Sizlere şunu söylüyorlar; ‘Sözleşmeli üretim yapacaksınız`. Bu, sözleşmeli üretim değil. Bu, modern köleliktir. Eğer sözleşmeli üretim yapmazsa doğudaki gibi ‘kaçakçı ol` diyorlar. Sizlerin önüne bir sözleşme getiriliyor. Sözleşmeye baktığımda, tüccarın lehine bir sürü madde var. Geçtiğimiz sene tütün ne kadardı? 35 lira idi. Bu sene kaç liraya imza attınız. 55 lira. Geçtiğimiz sene mazot kaç liraydı? 7 liraydı. Şu anda mazot 22 lira. Eskiden tütünün parası çok bereketliydi. O zamanlar bakan gelirdi, açıklama yapardı, fiyatlar güzelse kasketler havaya atılırdı. Bu, eski günlerde kaldı.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA