21 Temmuz 2025 Pazartesi

08:40   İSTANBUL MILLETVEKILI DOĞAN DEMIR, GELECEK PARTISI’NDEN ISTIFA ETTI   08:29   SAKARYA’DA ORMAN YANGıNı SÜRÜYOR... ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KARACABEY: “MÜDAHELEMIZ, YENI GÜNLE BIRLIKTE DEVAM EDIYOR"   08:25   MURAT ÇALıK’ıN AVUKATLARıNDAN "ITIRAFÇı" IDDIALARıNA YALANLAMA GELDI: İLGILILER HAKKıNDA GEREKLI SUÇ DUYURULARı YAPıLACAKTıR   23:44   VAHAP SEÇER: SUÇLULUĞU KANıTLANMAMıŞ BIR INSANı TEŞHIR ETMEYI YANLıŞ BULUYORUM   11:25   SURIYE’NIN SÜVEYDA VILAYETINDE ATEŞKESE RAĞMEN “MEZHEP ÇATıŞMALARı” DEVAM EDIYOR   11:01   BÜYÜKŞEHIR’IN TOROSLAR’DA HAYATA GEÇIRDIĞI KAMPÜS’TE ÇOCUKLAR GELECEĞE HAZıRLANıYOR   10:58   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER: "FABRIKALAR SATıLıYOR, ŞIRKETLER KAPANıYOR"   10:40    İMAMOĞLU: "ÖMRÜ BOYUNCA DEMOKRASIDEN VE ÖZGÜRLÜKLERDEN ASLA TAVIZ VERMEDI"   09:46   ESKI CHP BURSA MILLETVEKILI PROF. DR. LALE KARABıYıK HAYATıNı KAYBETTI   09:05   BÜYÜKŞEHIR, GLÜTENSIZ BESLENENLERI ‘GLÜTENSIZ KAFE & MARKET’TE BULUŞTURUYOR   23:23   BAŞKAN ÇALıŞKAN: “TEDAVI HAKKı ENGELLENEMEZ, BU HUKUKLA BAĞDAŞMAZ”   21:13   ÖZEL: "BEYAZ TOROSLARA TESLIM OLMADıK, AK TOROSLARA TESLIM OLMAYACAĞıZ"   19:55    ÖYMEN’IN CENAZE PROGRAMı BELLI OLDU. İLK TÖREN TBMM’DE   19:53   ÖZGÜR ÖZEL, FıNDıK BAHÇESINDE ÜRETICILERLE SOHBET ETTI... FıNDıK ÜRETICISI ERDOĞAN: "İNSANLAR ARTıK FıNDıK BAHÇELERINI VEYA DIĞER TARıM ÜRÜNLERINI DE KONUTLARA TERK EDIYOR"   19:09   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ATÖLYELERI SANAYI KOMPLEKSI GIBI ÇALıŞıYOR   19:07   ZEYTINLIKLERLE ILGILI TEKLIF YASALAŞMADAN ÖNCE AK PARTILILER TEPKILERINI DILE GETIRMEK ISTEYEN MUHALEFET GRUP BAŞKANVEKILLERINI SUSTURMAYA ÇALıŞTı   18:29   MURAT ÇALıK’ıN ANNESI HASTANE BAHÇESINDE NÖBETTE: “FERYADıMı DUYUN”   18:14   ALI MAHIR BAŞARıR: "KENAN EVREN’DEN BETER BIR YAPı, ZIHNIYET BUGÜN ALTıN, KÖMÜR KAYNAKLARıNı, TÜM MADENLERI YABANCı ŞIRKETLERE, KANADALıLARA, YERLI ŞIRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKTI"   18:10   BAŞKAN SEÇER’DEN, ABDURRAHMAN TUTDERE’YE ZIYARET    18:05   MERSIN MILLETVEKILI UYSAL: TOROSLAR’A TEKSTIL KENT, MUT’A MODERN BIR HAL İSTIYORUZ  
 
     
   

SEZAİ TEMELLİ: “KALKINMA PLANI GENEL ANLAMIYLA HEP TEMENNİLERDEN OLUŞMUŞ, HAYALİ RAKAMLAR VAR”


HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12`inci Kalkınma Planı`nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; “Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş. Hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik” dedi.

 

Tarih : 24 Ekim 2023 Salı 11:44   Okunma : 491

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, 12`inci Kalkınma Planı`nın görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; “Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş, hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, hükümetin 12`nci Kalkınma Planı görüşülüyor. Görüşmenin ikinci gününde söz alan HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, şunları söyledi:

“Sizin iktidarınızda bizim partimize kapatma davası açıldı. Sizinle ilgili de defalarca kapatma davası açılmış bir gelenekten geliyorsunuz. Türkiye`nin en önemli sorunlarından biri aslında demokrasi. Türkiye demokrasisi maalesef kusurlu bir demokrasi.  Bu kusuru ortadan kaldırmanın yolu, gerçekten toplumsal mutabakata bağlı, demokratik bir anayasa ve buna bağlı olarak Siyasi Partiler Kanunu`ndaki değişiklikler. Buna bağlı olarak Türkiye`deki ceza kanunlarında yapılması gereken değişiklikler. 

Demokrasi dediğimiz sadece ekonomik göstergelerle tarif edebileceğimiz bir şey değil. Dolayısıyla parti kapatma davası gibi bir davanın yürürlükte olduğu bir ülkede ne kadar kalkınırsanız kalkının toplumsal cenahta karşılığı olacak bir gerçeklik olmuyor. Kapatma davası belki de meselenin en uç kısmı. Öyle davalar var ki Türkiye`de bu davalar bile aslında yargının ne kadar siyasallaştığını gösteriyor. Oysa demokrasi dediğimiz meseledeki en belirleyici unsurlardan biri o devletin ne kadar hukuk devleti olup olmadığıyla ölçülüyor. Bu ister istemez ekonomik kararlarda etkili oluyor. Bu ister istemez krizler içinde sıkışıp kalmamıza neden oluyor. 

“KALKINMA PLANI GENEL ANLAMIYLA HEP TEMENNİLERDEN OLUŞMUŞ HAYALİ RAKAMLAR VAR”

Şimdi burada Kalkınma Planı ile ilgili konuşmaya başladığımızda neden sağlıklı, güçlü bir kalkınma planı yazamıyoruzun cevaplarını burada aramak gerekiyor. Kalkınma Planı genel anlamıyla hep temennilerden oluşmuş. Hayali rakamlar var. 2053 gibi bir projeksiyon var. Fakat biz 3 aylık projeksiyonlar bile üretemiyoruz. Bu planı yazmaya başladığınızdaki ekonomik göstergelerle şu planın buraya görüşmeye başladığımız süre zarfındaki gelişmeler bile oldukça dramatik. Bunun nedeni, toplumsal mutabakat, toplumsal uzlaşma dediğimiz demokrasinin tabanını oluşturacak gelişmelerdeki çatışmalar. 

“TÜRKİYE TOPLUMSAL BARIŞINI YAKALAMADAN BİZİM HİÇBİR İKTİSADİ KRİZİ ÇÖZME ŞANSIMIZ YOKTUR”

Türkiye toplumsal barışı kaybetmiş durumda. Türkiye toplumsal barışını yakalamadan bizim hiçbir iktisadi krizi çözme şansımız yoktur. Bunu sizden önce de deneyimledik. Toplumsal barışa hizmet ettiğimiz zamanlardaki ekonomik gelişmelere bakın, toplumsal barıştan uzaklaştığımız zaman ekonomik göstergelere bakın. Bu tabloyu karşılaştırdığımızda zaten ne demek istediğimiz çok net ortaya çıkacak. 

“KRİZİN SEBEBİ OLDUĞUNU SÖYLEDİĞİNİZ ŞEYLER, BİZZAT BESLEDİĞİNİZ ŞEYLER”

Diyorsunuz ki makroekonomik istikrar. Makroekonomik istikrar meselesi başka bir şey, kapitalizmin krizleri başka bir şey. Pandemi olsun, çatışma olsun kapitalizmin bir sürü krizi olsun… Bütün bunlar aslında ekonomideki olumsuzluklara neden olarak gösterebileceği gibi sizin yaratmış olduğunuz etkilerin de içinde olduğu bir durum. Dolayısıyla siz, iktidar olarak çatışmadan kaçan bir iktidar değilsiniz ki tam tersine bundan ekonomik büyüme tasarlayan bir iktidarsınız. Askeri sınai konsept üzerinden bir gelişme anlayışınız var sizi. Dolayısıyla barış, huzur bir tarafta giderek askeri sınai konsepte bağlı olarak bir senaryonun karşımıza çıktığı durum karşı tarafta. Yani krizin sebebi olduğunu söylediğiniz şeyler, bizzat beslediğiniz şeyler. Bizim karşı karşıya olduğumuz sorun, bir demokrasi sorunudur. Bunların çözümü bu türden planlamalardan geçmiyor.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA