2 Mayıs 2026 Cumartesi

14:26   ALANYA’DA ÇIFTÇININ YÜZÜ GÜLDÜ: 100 ÜRETICIYE DEV DESTEK!   14:09   DERYA GRUP’TA 1 MAYıS COŞKUSU!   09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!   22:23   CHP’DEN ARIF KOCABıYıK KARARı: ’ÜYELIK İŞLEMLERI DURDURULDU!’   19:30   CHP’DEN ÇOK SERT ‘SıZıNTı’ TEPKISI: ’DEVLETIN NAMUSUNA EMANET EDILEN GÖRÜNTÜLER NASıL SERVIS EDILIR?’   09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!  
 
     
   

AYM, SANSÜR YASASININ İPTALİ TALEBİNİ REDDETTİ… BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİ AYM ÖNÜNDE, KARARA KARŞI AÇIKLAMA YAPTI: “AYM YARGIÇLARINA GÜVENEREK DEĞİL, ANAYASAYA GÜVENEREK GAZETECİLİK YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ. ‘BİZ GAZETECİLİK YAPIYORUZ, O KADAR”


Bugün gün boyu, Anayasa Mahkemesi önünde “sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” tutan basın meslek örgütleri, ‘Sansür Yasası`nın iptali talebini reddeden Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Anayasa Mahkemesi üyeleri Anayasayı yok saydılar. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kalemlerimizi özgür kılana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Başkanı Demet Yılan, “İktidarlar için basın tarihi sansürün tarihiyse biz gazeteciler için de sansürle mücadelenin tarihidir” diye konuştu. Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener ise “Anayasa Mahkemesi`nin yargıçlarına güvenerek gazetecilik yapmıyoruz, yapmadık, yapmayacağız. Anayasaya güvenerek gazetecilik yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Tolga Şardan`ın söylediği gibi ‘biz gazetecilik yapıyoruz, o kadar” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 8 Kasım 2023 Çarşamba 17:55   Okunma : 436

Haber: GÜRKAN DEMİRTAŞ – NİSANUR YILDIRIM / Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Bugün gün boyu, Anayasa Mahkemesi önünde “sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” tutan basın meslek örgütleri, ‘Sansür Yasası`nın iptali talebini reddeden Anayasa Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Anayasa Mahkemesi üyeleri Anayasayı yok saydılar. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kalemlerimizi özgür kılana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Başkanı Demet Yılan, “İktidarlar için basın tarihi sansürün tarihiyse biz gazeteciler için de sansürle mücadelenin tarihidir” diye konuştu. Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener ise “Anayasa Mahkemesi`nin yargıçlarına güvenerek gazetecilik yapmıyoruz, yapmadık, yapmayacağız. Anayasaya güvenerek gazetecilik yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Tolga Şardan`ın söylediği gibi ‘biz gazetecilik yapıyoruz, o kadar” değerlendirmesini yaptı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), “dezenformasyonla mücadele yasası” olarak tanıtılan, “sansür” yasası olarak bilinen TCK`nın “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren 217/A maddesinin iptali için CHP`nin yaptığı başvuruyu bugün görüştü.

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, DİSK Basın-İş, Haber Sen`den oluşan basın meslek örgütleri, gazetecilerin keyfi suçlanmasına ve tutuklanmasına neden olan söz konusu maddenin iptali için bugün AYM`nin hemen karşısında bulunan alanda “sessiz protesto ve serbest kürsü” eylemi yaptı, “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” tuttu.

Anayasa Mahkemesi`nin iptal talebini oyçokluğu ile reddetti. Nöbetlerini sürdüren basın meslek örgütleri, Anayasa Mahkemesi`nin karşısında alanda karara karşı açıklama yaptı.

“ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ, ANAYASAYI YOK SAYDILAR”

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi üyeleri Anayasayı yok saydılar. Bizler açısından bu, tabii ki önemli bir karardı. Sansür yasasındaki dezenformasyon yasasının iptal edilmesini istiyorduk. Ama istediğimiz yönde bir karar çıkmadı. Bu, biz gazeteciler için tabii ki bir son değil. Basın özgürlüğü önündeki birçok engelden biri olarak bu, önümüzde duruyor. Bunun için de mücadelemizi aynı hızda, aynı tempoda sürdüreceğiz. Bu yasanın tamamen iptal edilmesi, Türkiye`de basının özgürce çalışabilmesi için meslek örgütleri olarak mücadelemizi devam ettireceğiz, sürdüreceğiz. Bu yasanın Anayasa Mahkemesi`nde onaylanması ile birlikte gazetecilerin haberlerine yönelik daha saldırgan bir tavır bekliyoruz. Bunun için de dayanışmamızı daha güçlü tutmamız, bu saldırıları püskürtmemiz dayanışma ile ancak mümkün olabilir. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kalemlerimizi özgür kılana kadar mücadele edeceğiz

“GAZETECİLİK, SANSÜRLE MÜCADELENİN TARİHİDİR”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şube Başkanı Demet Aran ise şöyle konuştu:

“Bugün Anayasa Mahkemesi`nin görüştüğü madde, Türkiye`de basın özgürlüğünün önündeki engellerden ilkiydi. Anlıyoruz ki sonuncusu da olmayacak. İktidarlar için basın tarihi, sansürün tarihi ise; biz gazeteciler için de gazetecilik mesleği sansürle mücadelenin tarihidir. Biz mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz. Sansürcüler, bedeli ne olursa olsun bizim mesleğimizi yapmamıza engel olamayacak.”

“SORUŞTURMALARIN ARTMASINDAN ÇOK DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ”

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Anayasa Mahkemesi`nin verdiği bu kararı, biz önümüzdeki günlerde maalesef çok konuşacağız. Pek çok meslektaşımızın bu yasa maddesi uyarınca soruşturulduğunu biliyorsunuz, artık tüm kamuoyu biliyor. Önümüzdeki günlerde biz bu soruşturmaların artmasından çok derin endişe duyuyoruz. Kararın saatlerce çıkmaması, görüşmeye erken saatlerde başlamalarına rağmen ancak akşamüstü bu kararın ortaya çıkması, Anayasa Mahkemesi raportörünün bu konudaki görüşün iptali yönünde olmasına rağmen yüksek yargıçların 6`ya karşı 8 oyla bu kararı alması, bizde açıkçası derin şüpheler uyandırıyor. Anayasa Mahkemesi`nin kararının bu saate kalmış olması şüphelerimizi doğrular nitelikte.

“ANAYASAYA GÜVENEREK GAZETECİLİK YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Biz yüksek yargıçların üzerinde herhangi bir baskı olduğunu düşünmek istemiyoruz. Biz Anayasa Mahkemesi`nin yargıçlarına güvenerek gazetecilik yapmıyoruz. Yapmadık, yapmayacağız. Biz Anayasaya güvenerek; basın ve ifade özgürlüğüne, temel insan haklarına güvenerek gazetecilik yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

“YARIN BARIŞ PEHLİVAN`IN, MANSUR ÇELİK`İN DAVASI VAR. YALNIZ BIRAKMAMAK GÖREVİMİZ”

Tolga Şardan`ın söylediği gibi ‘biz gazetecilik yapıyoruz, o kadar.` Bizim ne iktidarla ne muhalefetle doğrudan bir ilişkimiz ya da onlara karşı duruşumuz yok. Bizim temel olarak arzu ettiğimiz tek şey var. Halkın haber alma hakkını yerine getirebilmesi için onların hakkını uygulayabilmek için haber verebilmek. Haberlerin karşısına muğlak, tanımı belirsiz suçlamalarla çıkıp, gazetecilerin hapsedilmesinin önüne geçmek. Bizim tek isteğimiz bu. Yarın yapacağımız şey de çok açık. Yarın Barış Pehlivan`ın davası var, Mansur Çelik`in davası var. Meslektaşlarımızı mahkeme salonlarında yalnız bırakmamak bizim görevimiz.

“ARTIK GAZETECİLERE YURTTAŞLARIN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

Sadece gazetecilere değil; tüm topluma bir otosansür dalgası yaratan bu yasa maddesi Anayasa Mahkemesi`nden onay aldı. Artık haber alma hakkını yurttaşların kullanması, gazetecilere yurttaşların sahip çıkması gerekiyor. Gazetecilerin soruşturulmasına karşı biz de mesleki dayanışmamızı daha fazla büyüterek bir arada olmaya devam edeceğiz. Tutuklu tüm gazeteciler serbest kalana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA