1 Ekim 2026 Perşembe

13:01   CHP MERSIN İL BAŞKANLıĞı’NDAN SERT TEPKI: "HALKıN İRADESINE MÜDAHALEDIR, DERHAL SERBEST BıRAKıLSıNLAR"   10:01   CHP’DEN MERSIN DEPREMI SONRASı SERT TEPKI: ’ADAMıNA GÖRE HUKUK OLMAZ!’   08:40   MERSIN’DE ŞOK OPERASYON: VAHAP SEÇER VE 2 İLÇE BELEDIYE BAŞKANı İÇIN GÖZALTı KARARı!   03:29   MOTORIN VE LPG FIYATLARı YINE FıRLADı: POMPA FIYATı REKORA KOŞUYOR   16:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, “HALK KART”ıN EYLÜL AYı TUTARLARıNı HESAPLARA YATıRDı   15:57   TBMM, YENI YASAMA YıLıNA SERMAYE PIYASALARıNDAKI FON KRIZI VE YATıRıMCı MAĞDURIYETI GÜNDEMIYLE BAŞLıYOR   15:50   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN ’’FON KRIZI’’ AÇıKLAMASı: “BIR AÇGÖZLÜ ÇETE TÜRK MILLETINE AĞıR ZARAR VERMIŞTIR”   15:48   YENİ PARTILI KAYA, "CINSEL ISTISMAR" SUÇUNDAN YARGıLANAN SANıĞıN SERBEST BıRAKıLMASıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLIĞE DEV YATıRıM: KAMPÜS MERSIN VE GARAJ MERSIN’DE ÜNIVERSITELER BULUŞTU   09:06   SON DAKIKA: AYM’DEN SÜRESIZ NAFAKA KARARı! ’SÜRESIZ’ İBARESI İPTAL EDILDI   01:01   SIYASETTE FLAŞ GELIŞME! DENIZ YAVUZYıLMAZ’ıN EŞI HAKKıNDA AĞıR SUÇLAMA: SORUŞTURMA BAŞLATıLDı   18:50   “SIYASI CASUSLUK" DAVASı... MERDAN YANARDAĞ: “KUMPASıN NEDENI, YEREL SEÇIMLERI LEKELEMEK VE TELE1’E EL KOYMAK”   18:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN 65 YAŞ VE ÜZERI VATANDAŞLARA GÖZ MUAYENESI HIZMETI   18:05   CHP ABANT KAMPı SONA ERDI: KAPALı KAPıLAR ARDıNDA KURULTAY VE MYK ÇATLAĞı!   16:47   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN GAZETECI FATIH ERGIN’E DESTEK: “TUTUKLANMASı ZAMANıN RUHUNUN GEREĞIDIR”   16:47   AKıN GÜRLEK’TEN AHMET ŞıK’A SUÇ DUYURUSU VE TAZMINAT DAVASı   16:46   UTKU ÇAKıRÖZER’DEN X VE META’YA ERIŞIM ENGELLERI ÇAĞRıSı: “GELIN MECLIS’TE HESAP VERIN”   14:56   SAVCı, "SIYASI CASUSLUK" DAVASıNDA İMAMOĞLU, ÖZKAN, YANARDAĞ VE GÜN’ÜN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNı ISTEDI   13:55   ZEYTIN ÜRETICISI DERTLI: MALIYETLER ARTıYOR, ZEYTIN FIYATı DÜŞÜYOR   13:52   İBB DAVASı’NDA 89’UNCU GÜN BAŞLADı...  
 
     
   

CHP GRUBU`NUN “AYM KARARLARININ BAĞLAYICILIĞINA RİAYET EDİLMEMESİNİN SEBEPLERİ HAKKINDA GENEL GÖRÜŞME” ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ


CHP Grubu`nun “Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, “AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” dedi.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 17:53   Okunma : 349

CHP Grubu`nun “Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, “AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” dedi.

CHP Grubu`nun “AYM`nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” açılması önergesinin öne alınması önerisi TBMM Genel Kurulu`nda bugün AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, şunları söyledi:

“Bütün bunları başınıza açan benim. 8 yıl süren bir dava sürecinin sonunda AYM kararıyla geri döndüğüm için açılan yol, şu an tartışılıyor. Bakın ben 8 yıldır milletvekiliyim bu sekiz yılın sadece 6 yılını Meclis`te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya da milletvekilliğim düşürüldüğü için sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? AYM, bir kuralın, kanunun yersiz yere çiğnendiğini kabul etti. Benim milletvekilliğimi geri verdi. Bu geçen sekiz yıldaki meseleyi kabul etmemek, sorunu görmemek, körlemesine hakimleri, yargıçlarını birbirine sokmak bu yüce Meclis`e yakışıyor mu? Kitabın ortasından soruyorum. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin istediğini yaparsanız benim karşınızdaki. Kandan, candan, etten bir örneğim ben. Bütün bunları yaşamak zorunda değilim. Başka hiçbir vekilin de yaşamasını istemem. Burada doğrular konuşulmuyor. Meclis`e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: Can Atalay`ın kararını niye okumuyorsunuz? İki ayrı Meclis Başkanı benim kararımı okumadı burada. Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Daire`nin? AYM, dosyanın esasına girmedi. Söylediği şey şu: Anayasa`nın 83 ve 84. maddeleri dokunulmazlığı tarif ediyor. Benim milletvekilliğimi de tanımadı önce Yargıtay. 3-4 ay beni süründürdü hapishanede. Anayasa 83`e göre hükümle birlikte tahliye etti ve Meclis`e bıraktı kararı. Bu dosyada da bir tutarlılık yok. Onu da yapmamış. 

Bana şunu izah edin ya: AYM, kendini nasıl bir başka mahkemenin yerine koyuyor? Anayasa`nın amir hükmü ortadayken bir milletvekilini yargılama diyor. Milletvekilliği düştükten sonra ne istersen yaparsın diyor. Benim dosyam şu anda 14. Ağır Ceza`da bekliyor. Bir daha milletvekili olmazsam gideceğim o davada yargılanacağım. AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz. 

Burada mesele iktidar ortakları arasındadır. Bu ortaklar kendi aralarında bir karar verecekler. Ya bu ülkede milletvekilliği, artık bu kadar değersiz, önüne gelenin kendi kafasına göre yetkilerini belirlediği bir statü olmaktan çıkacak ya da bu işler çok daha karmaşık hale gelecek. Eğer bireysel başvuruyu kısıtlamak gibi bir yanılgıya pirim verilerek devam edilirse Türkiye`nin kalkınmasının finansmanı zorlaşacaktır.”

YARGITAY, BAŞTAN BERİ DEVAM EDEN HUKUKSUZLUĞA TÜY DİKTİ

İYİ Parti Grubu adına Tekirdağ Milletvekili Selcan Yamşıoğlu da şöyle konuştu:

“Hukuk devletinde Yargıtay ya da o ayardaki bir mahkemenin böyle bir had ve yetki aşımında bulunmasının imkan ve ihtimali yoktur. Ne yaptığınızın farkında mısınız siz? AYM üyelerini görevlerini yapmakla suçlamak ne demek? Bu saatten sonra siz hangi meşruiyetle var olabileceğini düşünüyorsunuz? Yargıtay, baştan beri devam eden hukuksuzluğa tüy dikti. Tuzu kokuttu sadece.”

“ESAS SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASI GEREKEN YARGITAY ÜYELERİDİR”

Saadet Partisi Grubu adına Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, öneri üzerine şunları söyledi:

“Yargıtay 3. Daire bir karar veriyor. Bu kararda AYM`nin üzerinde olduğunu söylüyor. Eğer AKP 2007 yılında kapatma davası açıldığında o zaman Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı`nın dedikleri yapılmış olsaydı, AYM olmasaydı kapatılmıştınız. Demek ki AYM`ye de ihtiyaç var.

Yapılmak istenen şu: Biz bir yandan yargıyı korkuturuz, mesajlar veririz biz istediğimizi yaparız diyorsunuz. Türkiye bu yargının bağımsız olmamasından çok ağır bedeller ödedi. Bir yandan Türkiye`de aidiyet duygusunu geliştiremezsiniz, Türkiye`nin ekonomi seviyesini geliştiremezsiniz. Hiçbir ülke buraya yatırım yapmaz. AYM üzerine vesayet kurmaya kalkmayın. AYM üyelerine sesleniyorum burada: Zaman zaman sizler de burada ihsas-ı reylerde bulunuyorsunuz. Orada tenkit edebiliriz, yargının yanlış, eksik kararları olur. Saygı da duymayabiliriz. Ama bugün Yargıtay kesinlikle doğru bir karar vermemiştir. Yetkilerini aşmıştır. Esas suç duyurusunda bulunulması gereken Yargıtay üyeleridir.”

“BU KARARIN ÖZETİ, BİR DARBE MUHTIRASIDIR”

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, öneri üzerine şöyle konuştu:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdiği kararla aynen şunu dedi Türkiye halklarına: Ey Türkiye halkları dedi. Artık hiçbiriniz hukuken güvence altında değilsiniz dedi. Ayağınızı denk alın. Her an biz sizi böylesi emsallerle yargılarız dedi. Bana sorarsanız bu kararın özeti, bir darbe muhtırasıdır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA