13 Mayıs 2025 Salı

15:27   ÖZGÜR ÖZEL: “MEMLEKETIN DOĞU TARAFıNDA ÖZGÜRLÜK, BU TARAFıNDA ‘TURPUN BÜYÜĞÜ...` BÖYLE IŞ OLMAZ”   15:22   ÖZGÜR ÖZEL, SOMA`DA MADEN ŞEHITLERINI ANMA YÜRÜYÜŞÜ`NE KATıLDı: "ANT OLSUN BU DAVA BIR DAHA GÖRÜLECEK, SUÇLULAR CEZASıNı ÇEKECEK"   14:37   MEZITLI`DE ENGELLILER HAFTASı`NDA ÖZEL GEREKSINIMLI ÖĞRENCILER GÖSTERI YAPTı   10:50   ÖMER FETHI GÜRER: “14 MAYıS DÜNYA ÇIFTÇILER GÜNÜ`NDE ÜLKEMIZ ÇIFTÇISI MUTSUZ”   10:41   MARMARA`DA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   10:31   PKK`NıN FESIH KARARı... MANSUR YAVAŞ: "TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETINI PAZARLıK YAPıYOR NOKTASıNA GETIRECEK HIÇBIR GIRIŞIME IZIN VERILEMEZ, VERILMEMELIDIR"   10:12   KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR: “FEDERASYON DEMEK, TÜRKIYE`NIN BURADAN ÇıKMASı DEMEK, IKI DEVLETLI SIYASETTEN BAŞKA BIR SIYASET GÖRÜŞMEYIZ”   10:09   MERSIN`DE ŞEHIT VE GAZI ANNELERI, ANNELER GÜNÜ PIKNIĞINDE BULUŞTU   09:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN "ENGELLILER HAFTASı" ETKINLIKLERI IKINCI GÜNÜNDE DEVAM ETTI   09:56   TEKIRDAĞ`DA HEKIME DARP IDDIASı... HEKIM BIRLIĞI SENDIKASı GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ÖZGÜR ÖZ: "BAŞHEKIM DERHAL GÖREVDEN ALıNMALı"   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “MESKİ OLARAK TÜRKIYE TARIHININ EN BÜYÜK YATıRıM DÖNEMINI YAŞıYORUZ”   23:27   CHP YENI BOYKOT SITESINI KULLANıMA SUNDU: "BOYKOTYAP2025.COM"   14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”   10:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESINDEN TARSUS`TA KÖPRÜ GENIŞLETME ÇALıŞMASı   10:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, YKS ÖNCESINDE SıNAV PROVASı DÜZENLEDI   10:01   TARSUS BELEDIYESI, ENGELLILER HAFTASı`Nı VE ANNELER GÜNÜ`NÜ BIRLIKTE KUTLADı   18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"  
 
     
   

AYHAN BARUT: “NARENCİYE TÜKETİMİNİN ARTTIRILMASI TEMEL ZORUNLULUK OLMUŞTU. ANCAK İKTİDAR ORALI OLMADI, HALA DA OLMUYORLAR. NARENCİYE ÜRETİCİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE KAN AĞLARKEN, İKTİDAR SEYREDİYOR”


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidarın destek vermediği narenciye üreticilerinin sorunlarına çözüm istedi ve taleplerini belirtti. CHP`li Barut, “Narenciye tüketiminin arttırılması temel zorunluluk olmuştu. Ancak iktidar oralı olmadı, hala da olmuyorlar. Narenciye üreticileri göz göre göre kan ağlarken, iktidar seyrediyor” dedi.

 

Tarih : 11 Şubat 2024 Pazar 11:01   Okunma : 553

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidarın destek vermediği narenciye üreticilerinin sorunlarına çözüm istedi ve taleplerini belirtti. CHP`li Barut, “Narenciye tüketiminin arttırılması temel zorunluluk olmuştu. Ancak iktidar oralı olmadı, hala da olmuyorlar. Narenciye üreticileri göz göre göre kan ağlarken, iktidar seyrediyor” dedi.

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.

İktidarın, narenciye üreticilerinin sorunlarına kayıtsız kaldığını belirten Barut, şunları kaydetti:

"NARENCİYE ÜRETİCİLERİ GÖZ GÖRE GÖRE KAN AĞLARKEN, İKTİDAR SEYREDİYOR"

“Bu sene toplam üretimin 7 milyon tona çıkmasıyla ihracat ve iç piyasada narenciye tüketiminin arttırılması temel zorunluluk olmuştu. Ancak iktidar oralı olmadı, hala da olmuyorlar. Narenciye üreticileri göz göre göre kan ağlarken, iktidar seyrediyor.

“ÇİFTÇİNİN YAŞADIKLARI SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMASI ZORUNLUDUR”

Turunçgilde toplam üretimin yüzde 75`i Çukurova Bölgesi`nden karşılanıyor. Bölgemiz Çukurova`da Adana, Mersin ve Hatay`da çiftçilerimizin en önemli gelir kaynağından birisi narenciyedir. Bölge ekonomisi ve ülkemiz için hayati öneme sahip narenciyede, çiftçinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması zorunludur. Tüm tarımsal üretim alanlarında olduğu gibi narenciye üretiminde de gübreden zirai ilaca, akaryakıttan tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına dek fahiş bir artış yaşanıyor.” 

Barut, konuya ilişkin talep ve önerileri de şöyle sıraladı:

"NARENCİYE İHRACATININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI, İHRACAT İÇİN DESTEK VERİLMELİ "

“Narenciye üreticisi desteklensin ki ülke çiftçisi rahat bir nefes alsın, insanlarımız sağlıklı yaşam için turunçgil tüketebilsin. Otel ve konaklama yerlerinde narenciye suyu ekstra olmaktan çıkarılsın. Okullarda çocuklarımızın bir öğün de olsa narenciye tüketimi veya portakal suyu içmesi sağlansın.

Çiftçinin yüzünü güldürmek, tüketicilerimizi rahat ettirmek zorundayız. Aksi halde yarınlarımız çok daha karanlık olacaktır.

Narenciye ihracatının önündeki engeller kaldırılmalı, ihracat için destek verilmeli ve yeni ihracat pazarları bulunmalıdır. Çin, Avrupa, Asya, Ortadoğu gibi yeni ihracat pazarlarına odaklanılmalıdır. İçeride enflasyonu dengeleme, fiyatları düşürme adına yapılan ihracat yasağı gibi yanlışlara son verilmelidir. Ülke içinde narenciye tüketimi teşvik edilmelidir.

Tüketimi arttırmak için narenciye özelinde okullarda, devlet dairelerinde, askeri kışlalarda ve çoğu yerde narenciye tüketimi konusunda seferber olunmalıdır. Üreticinin ürünü kamu organizasyonuyla alınmalı ve toplumsal seferberlik kapsamında mesela her öğrencimizin günde 1 kez olsa bile portakal suyu içmesi sağlanmalıdır.

Otellerde, konaklama yerlerinde portakal suyu, narenciye ürünlerinin suyu ekstra olmaktan çıkarılmalı, her şey dahil sisteme eklenmelidir. Narenciye üreticisi ve ihracatçısına destek verilmeli, ton başına destek en az 3 bin lira olarak revize edilmelidir. Narenciye üreticisi desteklensin ki ülke çiftçisi rahat bir nefes alsın, insanlarımız sağlıklı yaşam için turunçgil tüketebilsin. Ülke ekonomisi de bundan kazançlı çıksın."

“HALKIMIZ PAHALI DİYE TÜKETEMEZKEN, ÇİFTÇİMİZ MALİYETİN ALTINDA KALAN ÜRÜN FİYATLARI NEDENİYLE FERYAT EDERKEN, ARADAKİ FARK KİME GİDİYOR”

Barut, "Narenciye üreticisi dalında 30 kuruşa limon, 50 kuruşa mandalina ve portakal satamıyor. Marketlerde ise mandalina ve limon 20 liranın üstünde, portakal 30 liradan fazlaya satılıyor. Halkımız pahalı diye tüketemezken, çiftçimiz maliyetin altında kalan ürün fiyatları nedeniyle feryat ederken, aradaki fark kime gidiyor? Böyle düzen olmaz. Bu kara yazı değildir. Çiftçinin yüzünü güldürmek, tüketicilerimizi rahat ettirmek zorundayız. Aksi halde yarınlarımız çok daha karanlık olacaktır" dedi.

“OLAN ÜLKE ÇİFTÇİSİNE VE EKONOMİSİNE OLDU, MİLLİ SERVETİMİZ OLAN AĞAÇLAR KESİLDİ”

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon ton turunçgil ihracatı yapıldığını, 3 milyon tonluk üretimin iç piyasada tüketildiğini belirten Barut, "Bu sene ise toplam üretimin 7 milyon tona çıkmasıyla ihracat ve iç piyasada narenciye tüketiminin arttırılması temel zorunluluk olmuştu. Ancak iktidar oralı olmadı, hala da olmuyorlar. Narenciye üreticileri göz göre göre kan ağlarken, iktidar seyrediyor. Bu yıl limondan mandalinaya tüm narenciye ürünleri dalında kaldı. Zarar nedeniyle çiftçi ağaçlarını kesti. Çünkü narenciyede fiyatlar maliyetin çok çok altında kaldı. Defalarca çağrı yaptık. Narenciye ihracatı için yeni pazarlar bulunmasını, üreticiye ve ihracatçıya ton başına en az 3 bin lira destek verilmesini istedik. İktidar destek miktarını sadece ton başına bin lira olarak açıkladı. Olan ülke çiftçisine ve ekonomisine oldu, milli servetimiz olan ağaçlar kesildi. Hala da kesiliyor. Yanlıştan dönmek, sorunu çözmek önemlidir” diye konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA