20 Ağustos 2026 Perşembe

16:53   YENİ PARTI SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE, PARTISININ KURULTAY TAKVIMINI AÇıKLADı   16:51   GAZILERIN İÇIŞLERI BAKANLıĞı’NA YÜRÜMESINE IZIN VERILMIYOR... BAZı GAZILER FENALAŞTı   16:49   YENİ PARTILI BAKAN’DAN, GAZI VE ŞEHIT YAKıNLARıNA YÖNELIK POLIS MÜDAHALESINE TEPKI: GAZININ SESINI KAPATAMAZSıNıZ   16:48   MADENCILERIN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı ÖNÜNDEKI EYLEMI 10’UNCU GÜNÜNDE   16:47   YENİ PARTI İZMIR MILLETVEKILI ARSLAN: "CHP’LI MECLIS ÜYESININ SEÇIMIN HEMEN ARDıNDAN AKP ILÇE BINASıNDA NE IŞI VAR?"   14:42   GAZILER GÜVENPARK’TAN ÇıKARıLDı... CHP SÖZCÜSÜ SARı: "TOPLUMSAL VICDAN, HAK ISTEYENLERIN KARŞıSıNA BARIYER KONULDUĞUNDA NEREDE DURDUĞUMUZLA ÖLÇÜLÜR"   14:40   TÜLAY HATIMOĞULLARı, MURAT ÇEPNI’YI SILIVRI CEZAEVI’NDE ZIYARET EDECEK   14:40   ŞEHIT AILELERI VE GAZILER DERNEĞI GENEL BAŞKANı ÇERÇIOĞLU: “GAZILER OLARAK REHIN ALıNDıK”   13:37   TANRıKULU’NDAN DICLE ÜNIVERSITESI’NE ’SENDIKAL BASKı’ UYARıSı: "İŞÇILERIN ÜYELIKTEN ISTIFAYA ZORLANMASı KABUL EDILEMEZ"   13:35   BAKAN IŞıKHAN: "İŞSIZLIK ORANı 2005 YıLıNDAN ITIBAREN EN DÜŞÜK SEVIYESINE GERILEDI"   13:34   YENİ PARTI MILLETVEKILI MERIÇ’I BıÇAKLAYAN SEYDI AHMET KELEŞ: “PIŞMANıM”   11:15   MERSIN’DE BÜYÜK İLGI GÖREN ÜCRETSIZ HIZMET: BINLERCE KIŞI AKDENIZ’DE BULUŞUYOR!   10:40   GÜLCAN KıŞ’TAN ŞIMŞEK’E BÜTÇE TEPKISI: ’KEMER HAZINE’YE DEĞIL, MILLETIN BOĞAZıNA SıKıLDı!’   09:30   ADANA’NıN TURIZM İNCISINDE BÜYÜK DEĞIŞIM: MAVI BAYRAK DALGALANDı, ENGELSIZ DENIZ DÖNEMI BAŞLADı!   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSALA NEFES ALDıRAN DESTEK: 300 LITRELIK SÜT SOĞUTMA TANKı HIBESI SÜRÜYOR   03:26   FENERBAHÇE KADıKÖY’DE AVANTAJı KAÇıRDı: DEVLER LIGI KAPıSı FRANSA’YA KALDı!   21:30   SIYASETTE REKOR KıRAN BÜYÜME! YENİ PARTI ÜYE VE BELEDIYE SAYıSıNı AÇıKLADı: ’CUMHURIYET TARIHINDE İLK!’   21:20   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EDEBIYAT MIRASıNA VEFA: OSMAN ŞAHIN ÖYKÜ ÖDÜLÜ GELENEKSELLEŞIYOR   20:43   MERSIN’DE YAŞAYANLAR DIKKATE ALMALı: TÜRK KıZıLAY’DAN HAYATI ÇAĞRı! ’KAN BAĞıŞı TATIL YAPMAZ’   20:41   A PARTI MERSIN İL BAŞKANı GÜR ARSLANYıKAR’DAN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRıSı  
 
     
   

İMO`DAN YENİ YÖNETMELİĞE TEPKİ: YAPILAN SON DEĞİŞİKLİK YAPI GÜVENLİĞİNDE RİSKLERİ DAHA DA BÜYÜTECEK, MÜHENDİSLER ŞANTİYELERDEN KOPARILACAK


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, (İMO) Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik`te yapılan son değişiklikleri eleştirerek, “Yapı üretim sürecinde önemli bir görev olan şantiye şefliği, gerek mevzuatta yer alan, gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirilmiştir” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 8 Nisan 2024 Pazartesi 14:09   Okunma : 1575

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, (İMO) Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik`te yapılan son değişiklikleri eleştirerek, “Yapı üretim sürecinde önemli bir görev olan şantiye şefliği, gerek mevzuatta yer alan, gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirilmiştir” açıklamasını yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 6 Nisan`da Resmi Gazete`de yayımlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile getirilen düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı. İMO`nun, yaptığı açıklamada, yönetmelikte daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Kamu işlerinde; aynı ihale ve sözleşme kapsamında olanların tek iş olarak kabul edileceği, yönetmelikle belirlenen deneyim koşullarının uygulanmayacağı ve deneyim koşullarının idare tarafından belirleneceği, şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebileceği yapı alanı m2 üst sınırları esnetilerek 31/12/ 2025 tarihine kadar  1500 m2 sınırın 2.500 m2 ve 4.500 m²  sınırının 5000 m² olarak uygulanacağı, Şantiye şefinin görev alabileceği belirli bir m² üzerinde yapı alanında getirilen deneyim şartının 31/12/2025 kadar ertelendiği, 5543 sayılı İskân Kanununa veya 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler  Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna göre hak sahibi olan kişilere ait aynı köy veya mezranın yerleşik alanı ve civarındaki işlerin tek iş olarak değerlendirileceği, afet Bölgelerindeki uygulamada, yönetmelikte şantiye şefinin görev alabileceği iş sınırını etkisizleştiren  bir düzenleme ile aynı ilçe sınırları içerinde 250 m²`yi geçmeyen işlerin toplamı 1.250 m²`yi bulana kadar tek iş sayılacağı  hükme bağlanmıştır.”

Açıklamada, şantiye şefinin önemli bir görevi bulunduğuna dikkat çekilerek “Bunlardan ilki yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi, ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü iş güvenliğinin sağlanması, işçi sağlığının gözetilmesidir. Topraklarının yüzde 93`ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye`de, güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer almaktadır. Yapı üretim sürecinde bu denli önemli bir görev olan şantiye şefliği, gerek mevzuatta yer alan, gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirilmiştir” denildi.

“Odamız açısından, şantiye şefliğinin daha esnek bir hale getirilmesi kabul edilemez bir durumdur” ifadelerine yer verilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Coğrafyasının büyük bir kesimi deprem tehlikesi altında olan ülkemizde, yapı güvenliği açısından son derece önem arz eden şantiye şefliğinin mevcut halinden dahi daha esnek bir hale sokulmasının yapı güvenliği ve kamu sağlığı açısından hiçbir izahı yoktur.

Şantiye şefliği yapı üretim sürecinin aslı bir unsuru olup bir deprem coğrafyası olan ülkemizde halkın can ve mal güvenliği açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Ancak görünen o ki yapılan değişiklikle şantiye şefliği hizmeti resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kağıt üzerinde kalmaya, yurttaşlarımız ise aynı acıları yaşamaya devam edecektir. Siyasi iktidarı bir kez daha uyararak, son değişiklikleri bir an önce iptal etmeye, bilime ve mühendisliğe kulak vererek konunun uzmanları ve meslek odalarıyla birlikte kamu yararına uygun düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA