16 Eylül 2026 Çarşamba

16:46   ANKARA MERKEZLI 15 ILDE FETÖ OPERASYONU: 26 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:43   YENİ PARTI, ISIM DEĞIŞIKLIĞI IÇIN AYM KARARıNı BEKLEYECEK   16:41   AYLIN NAZLıAKA: LGBTİ+ OLMAK, HAK TEMELLI ÖRGÜTLENMEK SUÇ DEĞILDIR   16:39   İBB DAVASı’NDA 81’INCI GÜN... İMAMOĞLU’NDAN SAVCıNıN AKHAN’A SORUSUNA TEPKI   15:15   TGC: GAZETECI SELAHATTIN GÜNDAY SERBEST BıRAKıLMALı   15:14   SEYIT ASLAN: "KIMLIĞI MEÇHUL BIR ’ITIRAFÇı’ BEYANıNA DAYANARAK 10 KENTTE BASKıN DÜZENLENMESI SARAY REJIMININ YARATTıĞı GARABETIN ÇARPıCı BIR GÖSTERGESIDIR"   15:12   TÜLAY HATIMOĞULLARı: "BARıŞıN DILI ILE BASKıNıN PRATIĞI YAN YANA DURAMAZ"   13:11   İZMIR’DEKI EYLEMDE GÖZALTıNA ALıNAN AVUKAT SERBEST BıRAKıLDı... BARO BAŞKANı YıLMAZ: "ASLA SESIMIZI KıSAMAYACAKSıNıZ"   13:08   ADALET BAKANı GÜRLEK, IŞ DÜNYASı TEMSILCILERIYLE BIR ARAYA GELDI   13:04   İYİ PARTI’DEN İMRALı’YA VILLA YAPıLMASıNA ILIŞKIN "SATıLıK BAHÇELI VILLA" BAŞLıKLı TEPKI VIDEOSU   10:01   ’CHP’YI DAĞıTTıLAR AMA RAHATLAYAMADıLAR!’ TKP LIDERI KEMAL OKUYAN’DAN SIYASETTE EZBER BOZAN ANALIZ   09:40   100 TL ILE 41 LITREDEN 1 LITREYE: ’GÜLCAN KıŞ’TAN AKARYAKıT ZAMMıNA SERT TEPKI’   09:05   ANADOLU SANAYISINDE ’ARACı’ DÖNEMI BITIYOR: ÜRETICININ ULUSAL PAZARA ERIŞIMINDEKI DEV ENGEL AŞıLDı!   08:40   MOTORINE 6,62 TL’LIK DEV ZAM POMPADAN KAÇAMADı! LITRESI 100 LIRAYA DAYANDı: DEPOYU FULLEMEK 40 BIN LIRA OLDU!   08:31   DİSK BASıN-İŞ’TEN ÇOK SERT ’SOSYAL MEDYA’ TEPKISI: ’ERIŞIM ENGELLERI SANSÜRÜ KURUMSALLAŞTıRDı!’   08:26   AÇıKLANAN DTÖ KARARı ŞOK ETKISI YARATTı: TÜRKIYE’YE YıLLıK FATURASı EN AZ 100 MILYON DOLAR!   01:01   MERSIN MECLISI’NDE KRITIK TOPLANTı: 110 BIN ÖĞRENCIYE DEV DESTEK VE KENT GÜNDEMINI DEĞIŞTIRECEK KARARLAR!   18:19   OKULLARıN AÇıLMASıYLA HAREKETE GEÇTILER! ERDEMLI’DE KANTINLERDE SıKı DENETIM SÜRÜYOR   17:59   VELILER ŞOKTA: DEVLET OKULUNDA BIR ÇOCUĞUN BAŞLANGıÇ MALIYETI 80 BIN LIRAYı AŞTı!   17:51   AKMİB’DEN AĞUSTOSTA İHRACAT REKORU! 3 SAÇ AYAĞıNDA ROTA DEĞIŞTI: LATIN AMERIKA’DAN ŞAM’A YENI TICARET KÖPRÜSÜ  
 
     
   

21 MAYIS 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ`NÜN 160. YILI... KAFKAS VE ÇERKES DERNEKLERİ ANMA PROGRAMI DÜZENLEYECEK


KAFFED, ‘Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü için 21 Mayıs`ın hafta içine gelmesi sebebiyle 25 Mayıs`ta Düzce`de anma etkinliği düzenleyecek. Etkinlik saat 18.00’da Kafkas Anıt Rölyefi’nde başlayacak. 18.45’te kortej yürüyüşü yapılacak. 19.30’da Anıtpark anma programı ve mezar taşı nöbeti tutulacak. 21.30’da meşaleli yürüyüşü, 22.00’da Nart ateşi yakılacak. Etkinlik 22.45’te de son bulacak. Öte yandan Ankara Çerkes Derneği`nde de saat 20.00`da anma programı düzenlenecek.

 

Tarih : 21 Mayıs 2024 Salı 12:19   Okunma : 950

(ANKARA) - Çarlık Rusyası`nın stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 160 yıl geçti. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü için 25 Mayıs`ta Düzce`de anma etkinliği düzenleyecek. Öte yandan Ankara Çerkes Derneği`nde de 21 Mayıs saat 20.00`da anma programı düzenlenecek.

Siyasiler de ‘Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü nedeniyle paylaşım yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "1,5 milyon Çerkesin ana vatanlarından sürüldüğü bir büyük acının yıl dönümünde, sürgün sırasında yaşamını yitirenleri anıyor, Çerkeslerin bugün Türkiye`de yaşayan torunlarının acılarını paylaşıyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da paylaşımına "Tarihe bir insanlık utancı olarak geçen, Çerkes Sürgünü`nün yıl dönümünde, yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyor; ülkemizde yaşayan Çerkes kökenli kardeşlerimizin acılarını paylaşıyorum" notunu düştü.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da resmi X hesabından "Büyük acı dinmiyor. Tarihe kara bir leke olarak geçen Çerkes Soykırımı ve Sürgünü`nün 160. yıldönümünde katliamda hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Unutturmayacağız" paylaşımını yaptı.

Ankara Yenimahalle Başkanı Fethi Yaşar da paylaşımında "Tarihe kara leke olarak geçen, en acı ve sarsıcı olaylarından biri olan Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yılında hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah`tan rahmet diliyor, şu anda Çerkes soyunu sürdüren kardeşlerimize de sağlıklı, hayırlı, uzun ömürler diliyorum" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de resmi X hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin sürgün edildiği, tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak nitelendirilen Çerkes Sürgünü`nün 160. yılında yurtlarından koparılan insanlarımızın acısını paylaşıyor, hayatını kaybedenleri rahmet ve saygıyla anıyorum."

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da sosyal medya paylaşımında "İnsanlık tarihinde yaşanmış en büyük acılardan biri olan Çerkes Sürgünü`nde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Hiçbir zaman, hiçbir yerde böylesi acıların yaşanmamasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı`nın paylaşımı da şöyle:

"Çerkes Sürgünü`nün 160. yıldönümünde, vatanlarından koparılıp, zulüm gören Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşıyorum. Unutmadık, unutturmayacağız."

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin de resmi X hesabından "21 Mayıs 1864 büyük çerkes sürgünü ve soykırımı. Unutma unutturma. Artık başımda ne kara kalpagım/ Ne de belimde gümüş kamam var/Rüzgarla yarışan atlarımı da vurdular/Ama hala saçlarım güneş boyalı Gözlerim vadi yeşili/ Yüreğim; bedenimin onurla taşıdığı bir dağlı yüreği ve içimde gitmek korkusu da yok artık/ Zaten gidilmiş diyarlardan geldim" notunu paylaştı.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş`ın paylaşımı da şöyle:

"160 yıl önce anavatanlarından sürgün edilen Çerkes Halklarının yaşadığı büyük yası anıyor, maruz bırakıldıkları soykırımın insanlık suçu olduğunu vurgulamak istiyorum."

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da sosyal medya hesabından "Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yılı vesilesiyle tüm Çerkes kardeşlerimizin acısını yürekten paylaşıyorum. Soykırıma uğrayan tüm kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum" notunu düştü. 

AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever de paylaşımında "‘Beni denizimden söküp çıkardınız. Dalgalarım dindi, çocukluğum söndü. Gözyaşımın karıştığı sular vatanımdı`. Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160`ıncı yıl dönümünde; dünyanın birçok ülkesine sürgün edilen ve büyük acılar yaşayan Çerkes vatandaşlarımızın acısını paylaşıyor, sürgünde yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyorum" dedi.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç`ın da resmi X hesabı paylaşımı şöyle:

"Çerkes Sürgünü ve Soykırımında vatanlarından çıkarılarak katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA