2 Eylül 2026 Çarşamba

18:27   İMAMOĞLU’NDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’ROTAMıZ NET: CUMHURIYET, DEMOKRASI, ADALET’   17:59   TMMOB’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ’NDE NET MESAJ: ’TÜRKIYE’NIN İHTIYACı GERÇEK VE KALıCı BIR TOPLUMSAL BARıŞ!’   17:55   İSTIKLAL CADDESI’NDE ŞOK ANLAR: 200. YıL TÖRENINDE ZABıTAYA POLIS ENGELI!   17:49   CHP’DE YENI DÖNEM STRATEJISI: KıLıÇDAROĞLU’NUN MILLI BILINÇ GÜÇLÜ TÜRKIYE’ BULUŞMALARı BAŞLıYOR   14:55   CHP’LI ATAHAN KAYTAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’MERSIN’DEN DÜNYAYA KARDEŞLIK ÇAĞRıSı’   14:39   CHP KADıN KOLLARı İL BAŞKANı GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN 1 EYLÜL MESAJı: ’BARıŞ SUSKUNLUK DEĞIL CESARETTIR’   14:19   CHP MERSIN İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, ADALET VE EŞITLIK İÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDECEĞIZ’   13:17   MERSIN BAROSU’NDAN YENI ADLI YıLDA SERT ÇıKıŞ: ’GECIKEN ADALET VE TUTUKLAMA TEDBIRI SıKıNTı YARATTı!’   11:25   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, AKDENIZ’IN VE DÜNYANıN ORTAK GELECEĞIDIR’   11:12   NECDET KıLıÇ’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı; AYRıŞMA DEĞIL DAYANıŞMA KAZANACAK..   10:48   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK’TEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:45   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:44   BARıŞıN KENTI MERSIN’DEN TÜM DÜNYAYA ÇAĞRı: ’BARıŞ, YARıNLARA BıRAKıLACAK EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:41   GÜROL AKBAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’WBARıŞ, GELECEĞE BıRAKACAĞıMıZ EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:40   TTB 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ AÇıKLAMASı: DEMOKRASI, SAĞLıK HAKKı VE KAYYUM UYARıSı   10:31   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı KADIR ÖZCAN: ’ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BUGÜN EN BÜYÜK REHBERIMIZDIR’   10:30   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’ATATÜRK’ÜN BARıŞ VIZYONU İNSANLıĞıN TEK ÇıKıŞ YOLUDUR’   10:20   GÜLCAN KıŞ’TAN KıRTASIYE ALARMı: ’BIR ÇOCUĞUN TEMEL OKUL MASRAFı 7 BIN LIRAYı BULDU!’   09:51   TAŞ BINA’DAN KARAMANCıLAR KONAĞı’NA: MERSIN’IN MARKA KENT YOLCULUĞU BAŞLADı   01:44   TAHLIYE EDILMIŞTI, YENIDEN TUTUKLANDı! KOMEDYEN İMRAN DENIZ GÖKTAŞ HAKKıNDA YENI KARAR  
 
     
   

21 MAYIS 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ`NÜN 160. YILI... KAFKAS VE ÇERKES DERNEKLERİ ANMA PROGRAMI DÜZENLEYECEK


KAFFED, ‘Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü için 21 Mayıs`ın hafta içine gelmesi sebebiyle 25 Mayıs`ta Düzce`de anma etkinliği düzenleyecek. Etkinlik saat 18.00’da Kafkas Anıt Rölyefi’nde başlayacak. 18.45’te kortej yürüyüşü yapılacak. 19.30’da Anıtpark anma programı ve mezar taşı nöbeti tutulacak. 21.30’da meşaleli yürüyüşü, 22.00’da Nart ateşi yakılacak. Etkinlik 22.45’te de son bulacak. Öte yandan Ankara Çerkes Derneği`nde de saat 20.00`da anma programı düzenlenecek.

 

Tarih : 21 Mayıs 2024 Salı 12:19   Okunma : 943

(ANKARA) - Çarlık Rusyası`nın stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 160 yıl geçti. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü için 25 Mayıs`ta Düzce`de anma etkinliği düzenleyecek. Öte yandan Ankara Çerkes Derneği`nde de 21 Mayıs saat 20.00`da anma programı düzenlenecek.

Siyasiler de ‘Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yıl dönümü nedeniyle paylaşım yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "1,5 milyon Çerkesin ana vatanlarından sürüldüğü bir büyük acının yıl dönümünde, sürgün sırasında yaşamını yitirenleri anıyor, Çerkeslerin bugün Türkiye`de yaşayan torunlarının acılarını paylaşıyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da paylaşımına "Tarihe bir insanlık utancı olarak geçen, Çerkes Sürgünü`nün yıl dönümünde, yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyor; ülkemizde yaşayan Çerkes kökenli kardeşlerimizin acılarını paylaşıyorum" notunu düştü.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da resmi X hesabından "Büyük acı dinmiyor. Tarihe kara bir leke olarak geçen Çerkes Soykırımı ve Sürgünü`nün 160. yıldönümünde katliamda hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Unutturmayacağız" paylaşımını yaptı.

Ankara Yenimahalle Başkanı Fethi Yaşar da paylaşımında "Tarihe kara leke olarak geçen, en acı ve sarsıcı olaylarından biri olan Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yılında hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah`tan rahmet diliyor, şu anda Çerkes soyunu sürdüren kardeşlerimize de sağlıklı, hayırlı, uzun ömürler diliyorum" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de resmi X hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin sürgün edildiği, tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak nitelendirilen Çerkes Sürgünü`nün 160. yılında yurtlarından koparılan insanlarımızın acısını paylaşıyor, hayatını kaybedenleri rahmet ve saygıyla anıyorum."

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da sosyal medya paylaşımında "İnsanlık tarihinde yaşanmış en büyük acılardan biri olan Çerkes Sürgünü`nde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Hiçbir zaman, hiçbir yerde böylesi acıların yaşanmamasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı`nın paylaşımı da şöyle:

"Çerkes Sürgünü`nün 160. yıldönümünde, vatanlarından koparılıp, zulüm gören Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşıyorum. Unutmadık, unutturmayacağız."

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin de resmi X hesabından "21 Mayıs 1864 büyük çerkes sürgünü ve soykırımı. Unutma unutturma. Artık başımda ne kara kalpagım/ Ne de belimde gümüş kamam var/Rüzgarla yarışan atlarımı da vurdular/Ama hala saçlarım güneş boyalı Gözlerim vadi yeşili/ Yüreğim; bedenimin onurla taşıdığı bir dağlı yüreği ve içimde gitmek korkusu da yok artık/ Zaten gidilmiş diyarlardan geldim" notunu paylaştı.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş`ın paylaşımı da şöyle:

"160 yıl önce anavatanlarından sürgün edilen Çerkes Halklarının yaşadığı büyük yası anıyor, maruz bırakıldıkları soykırımın insanlık suçu olduğunu vurgulamak istiyorum."

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da sosyal medya hesabından "Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160. yılı vesilesiyle tüm Çerkes kardeşlerimizin acısını yürekten paylaşıyorum. Soykırıma uğrayan tüm kardeşlerimizi rahmetle yad ediyorum" notunu düştü. 

AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever de paylaşımında "‘Beni denizimden söküp çıkardınız. Dalgalarım dindi, çocukluğum söndü. Gözyaşımın karıştığı sular vatanımdı`. Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı`nın 160`ıncı yıl dönümünde; dünyanın birçok ülkesine sürgün edilen ve büyük acılar yaşayan Çerkes vatandaşlarımızın acısını paylaşıyor, sürgünde yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyorum" dedi.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç`ın da resmi X hesabı paylaşımı şöyle:

"Çerkes Sürgünü ve Soykırımında vatanlarından çıkarılarak katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA