11 Temmuz 2026 Cumartesi

18:06   SILAH YAKMA TÖRENIN BIRINCI YıL DÖNÜMÜ… TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’DAN “SÜREÇ” AÇıKLAMASı: “İKTIDAR ÇABALARıMıZA KARŞıLıK VERMEMIŞTIR”   18:04   CHP GENEL MERKEZI’NDE 45 GÜN SONRA BIBER GAZı YENIDEN HISSEDILDI   18:02   HAKAN FIDAN: TÜRKIYE’NIN İSRAIL ILE ÇATıŞMAYA GIRMESI IÇIN BIR NEDEN YOK   18:02   EKREM İMAMOĞLU: "BENIMLE YARıŞMAKTAN KORKUYOR, SESIM, GÖRÜNTÜM, MAHKEMEYE GELMEM YASAK"   18:01   KREMLIN: S-400 KONUSUNDA TÜRKIYE ILE TEMASLARıMıZ SÜRÜYOR   16:12   BOLU’DAN ANKARA’YA "78 CAN İÇIN ADALET YÜRÜYÜŞÜ"   16:08   CHP MYK, KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   16:07   DILEK KAYA İMAMOĞLU: EKREM İMAMOĞLU KESINLIKLE SUSMA HAKKıNı KULLANMADı, SUSTURULDU   16:01   LGS RAPORU: 994 BIN ÖĞRENCI SıNAVA GIRDI, 452’SI 500 TAM PUAN ALDı   15:56   KURTULUŞ PARKı VE DIKMEN’DEKI NATO KARŞıTı EYLEMDE GÖZALTıNA ALıNANLAR SERBEST   14:49   MAVI BAYRAKLı KONFOR: MERSIN PLAJLARı BU YAZ ZIYARETÇI REKORUNA KOŞUYOR!   14:01   FARUK MEHMET AKAR’DAN BILEN AILESINE TAZIYE   09:30   MERSIN’DE ALıŞVERIŞE ÇıKANLAR GÖZLERINE İNANAMADı! ALıŞVERIŞ MERKEZLERINDE NELER OLUYOR?   01:03   CHP AKDENIZ ÖRGÜTÜ, TBB BAŞKANı VAHAP SEÇER’I ZIYARET ETTI   22:09   ADD’DEN 24 TEMMUZ İÇIN ’LOZAN BAYRAMı’ ÇAĞRıSı   09:21   HÜRMÜZ’DE SAVAŞ ALARMı! ABD İRAN’DA 80’DEN FAZLA HEDEFI VURDU, TAHRAN’DAN KÖRFEZ’DEKI ABD ÜSLERINE FÜZE MISILLEMESI   09:12   NEFES KESEN PENALTıLAR SONUCU İSVIÇRE TARIH YAZDı! ARJANTIN’IN ÇEYREK FINALDEKI RAKIBI BELLI OLDU   09:10   MERSIN’DE EMEKLILERE DÜNYA EMEKLILER GÜNÜ SÜRPRIZI! EMEKLI EVLERI’NDE KUTLAMA COŞKUSU YAŞANDı   01:01   TARSUS MECLISI’NDEN KRITIK KARARLAR: KÜLTÜR MERKEZI, 800 BIN AVROLUK AB PROJESI VE ÇIFTÇIYE ZIRAI DRON DESTEĞI   10:59   ANKARA’DA YARDıM ETMEK İSTERKEN ŞIDDET İDDIASı: PSIKOLOGUN KAFEDE YAŞADıKLARı YARGıYA TAŞıNDı  
 
     
   

Dünya basınında Trump`a suikast girişimi: ``Trump`ın yumruğu tarih mi yazacak?``


ABD ve Avrupa basınında yayınlanan önde gelen analizler, eski ABDi Başkanı ve Cumhuriyetçilerin 2024 başkan adayı Donald Trump`a suikast girişiminin Trump`ın başkanlık yarışında elini güçlendirdiği görüşünü savunuyor. ABD`den POLITICO, Trump`ın Ulusal Kongre`de ``Kahraman gibi karşılanacağını” yazarken; Washington Post, “Başkanlık yarışı karıştı” dedi. İngiltere`den Financial Times, suikast girişiminin Trump`a hayranlığı arttırdığını; Fransa`dan Le Monde, Trump`ın  ``kült statüsünü`` pekiştirdiğini savunurken; Almanya`dan Bild “Seçimi bu fotoğraf mı belirleyecek” diye sordu.

 

Tarih : 14 Temmuz 2024 Pazar 16:38   Okunma : 515

(ANKARA) - ABD ve Avrupa basınında yayınlanan önde gelen analizler, eski ABDi Başkanı ve Cumhuriyetçilerin 2024 başkan adayı Donald Trump`a suikast girişiminin Trump`ın başkanlık yarışında elini güçlendirdiği görüşünü savunuyor. ABD`den POLITICO, Trump`ın Ulusal Kongre`de ``Kahraman gibi karşılanacağını” yazarken; Washington Post, “Başkanlık yarışı karıştı” dedi. İngiltere`den Financial Times, suikast girişiminin Trump`a hayranlığı arttırdığını; Fransa`dan Le Monde, Trump`ın  ``kült statüsünü`` pekiştirdiğini savunurken; Almanya`dan Bild “Seçimi bu fotoğraf mı belirleyecek” diye sordu.

Donald Trump`a suikast girişimi dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Köşe yazarları ve analistler, Trump`ın hafif yaralı olarak kurtulduğu suikast girişiminin Trump`a başkanlık seçimlerinde avantaj sağlayabileceğine dikkati çekti.

POLITICO:  Kahraman gibi karşılanacak ve ona uygun bir izleyici kitlesi bulacak

ABD`den siyasi medya kuruluşu POLITICO`nun manşetinde siyasi büro şefi Jonathan Martin imzalı yazı vardı. Martin, “Trump`ın Kaldırdığı Yumruk Tarihe Geçecek - Ve Adaylığını Tanımlayacak” başlıklı yazısında, Cumhuriyetçi seçmenin ilk tepkisinin öfke olduğunu, ancak Trump`ın yumruğunu kaldırarak destekçilerini selamlamasıyla “hayranlık ve sevince” dönüştüğünü yazdı. Martin`in yazısından bir bölüm şöyle:

“O an için sarsıcı olmuş olabilir ama pek çok Cumhuriyetçinin kanlar içindeki Trump`ın fotoğraflarını hemen yayınlamayı düşünmesinin bir nedeni vardı: Siyasi açıdan etkili olacaklar.

Kampanyalarda algı hızla gerçeğe dönüşebilir ve sembolizm çoğu zaman özden daha önemlidir. Trump`ın kalabalığı toparlarken çekilen fotoğrafları ve filmi muhtemelen bu seçimin ve belki de tüm siyasi kariyerinin kalıcı imajı olacaktır.

Başkan Biden`ın geçen ayki felaket münazarasından önce bile Trump, zayıf ve yaşlanan bir görevdeki başkana karşı kendisini siyasi olarak kuvvetli bir figür olarak tasvir ederek güçlü bir platformdan adaylığını koymuştu. Önümüzdeki hafta yapılacak olan Cumhuriyetçi aday belirleme kurultayında Trump, ölümle burun buruna gelmiş bir parti liderine yakışır bir şekilde kahraman gibi karşılanacak ve ona uygun bir izleyici kitlesi bulacak.”

Washington Post: ``Zaten kargaşaya sürüklenmiş olan başkanlık yarışını karıştıracağı kesin``

Ashley Parker, ABD`nin önde gelen gazetelerinden Washington Post`taki yazısında, suikast girişiminin başkanlık seçimlerine olası etkilerini şöyle kaleme aldı:

“Cumartesi günü geç saatlerde saldırganın nedeni bilinmiyordu. Ancak şok etkisi hala devam eden silahlı saldırının, daha iki hafta önce Biden`ın duraklayan münazara performansının yaşı ve güçlü bir kampanya yürütme kabiliyetiyle ilgili soruları gündeme getirmesiyle zaten kargaşaya sürüklenmiş olan başkanlık yarışını karıştıracağı kesin.

Trump genellikle hem şehit hem de kurban rolünü oynarken en rahat - ve en etkili - olan kişidir ve Cumartesi günkü silahlı saldırı doğal olarak onu bu role geri itti. Trump hemen bir açıklama yaparak Gizli Servis ve kolluk kuvvetlerine teşekkür etti, diğer kurbanlara başsağlığı diledi ve olay anını dramatik bir şekilde anlattı.``

Financial Times: ``Eski başkana hayranlığı tetikledi``

İngiltere`nin başkenti Londra merkezli iş dünyası gazetesi Financial Times`ta yayınlanan James Politi ve Lauren Fedor ortak imzalı köşe yazısında, Trump destekçileri için kullanılan “Make America Great Again (Amerikayı Yeniden Muhteşem Yap)`` sloganının kısaltması olan “Maga” kavramını kullanarak, ``Maga dünyası silahlı saldırının ardından `durdurulamaz Donald Trump`ın etrafında birleşti`` dedi. Yazıdan bir bölüm şöyle:

``Pazar sabahının erken saatlerinde, siyasi etkisi hemen netleşmedi, ancak Trump`ın müttefikleri onu nihai bir hayatta kalan olarak gösteriyordu.

Onların gözünde Trump, son iki yıl boyunca düzinelerce suçlamayla mücadele ettiği için zaten siyasi bir şehitti. Ancak bir suikast girişiminin üstesinden gelmesi, Cumhuriyetçiler ve Maga yörüngesindeki diğerleri arasında eski başkana yönelik yeni bağlılık, hayranlık ve yüceltme ifadelerini tetikledi.”

Le Monde: ``Kült statüsünü pekiştirdi``

Fransa`dan Le Monde gazetesinde yayınlanan Corine Lesnes imzalı haber analiz yazısında, ``Trump`a suikast girişimi yaratılan kişi kültünü pekiştirecek” denildi. Lesnes`in tespitleri şöyle:

``Donald Trump`ın 13 Temmuz Cumartesi günü Pennsylvania`da düzenlenen bir mitingde uğradığı suikast girişimi, birçok destekçisinin sahip olduğu kült statüsünü daha şimdiden pekiştirdi. Cumhuriyetçi ön seçimlerin başlangıcında sosyal medyada `Trump`ı Tanrı yarattı` başlıklı bir video yayınlanmıştı. Video binlerce hayranı ve Trump`ın kendisi tarafından sosyal medya kanallarında paylaşılmıştı.

Silahlı saldırının üzerinden iki saat geçmeden sosyal medyada `Tanrı Başkan Trump`ı korusun` ifadeleri ve eski başkan için dua etme çağrıları dolaşmaya başladı. Cumhuriyetçi aktivistler ve liderler, kahramanlarının bir kez daha mucizevi bir şekilde kurtulmuş olmasından duydukları minnettarlığı paylaştılar - daha önce Trump, Ekim 2020`de Covid-19`dan ciddi şekilde etkilenmişti.”

Bild: ``Seçimi bu fotoğraf mı belirleyecek?``

Almanya`dan Bild gazetesinde yayınlanan Filipp Piatov imzalı yazıda ise, Trump`ın suikast girişimi sonrası yumruğu havada fotoğrafıyla birlikte, başlıkta “Seçimi bu fotoğraf mı belirleyecek” sorusu yer aldı.

``Ortaya ikonik, zaten tarihi bir fotoğraf çıktı. Etrafı Gizli Servis ajanlarıyla çevrili Donald Trump yumruğunu havaya kaldırıyor. Yüzü kan içinde, bakışları uzaklara yönelmiş. Arkasında Amerika Birleşik Devletleri bayrağı dalgalanıyor`` ifadelerinin yer aldığı yazıda, suikast girişiminin Trump için yeniden seçilmekle sonuçlanabileceği görüşü yer aldı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA