20 Ağustos 2025 Çarşamba

13:20   TBMM ÖNÜNDE ARAÇ YAKAN ŞÜPHELI TUTUKLANDı: SORUŞTURMA DEVAM EDIYOR   09:25   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÖZBEK MAHALLESI’NE YENI ÇEHRE: TEMIZLIK VE ÇEVRE DÜZENLEMESI TAMAMLANDı   09:19   MERSIN’DE ÇIFTÇIYE CAN SUYU: BÜYÜKŞEHIR’DEN BINLERCE METRE SULAMA BORUSU DESTEĞI    19:15   CHP’DEN MERSIN’DE SAHA ATAĞı: AYHAN BARUT 19 MART DARBESININ FATURASıNı AÇıKLADı   18:11    TOPLU TAŞıMA ARAÇLARıNA KAMERA ZORUNLULUĞU SÜRESI UZATıLDı   18:09   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN YEŞIL ALANLARA BÜYÜK DOKUNUŞ   18:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ONKOLOJI HASTALARıNA CAN SIMIDI ULAŞıM HIZMETI   17:49   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN AILELERE BÜYÜK DESTEK: “EBEVEYN YOLCULUĞU” SEMINERLERI ÜCRETSIZ BAŞLADı   17:47   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDEN DIJITAL DEVRIM: SAHIL KART ILE TAM ŞEFFAFLıK DÖNEMI BAŞLADı   15:52   MUSTAFA SARıGÜL MALATYA’DA KONUŞTU: "CHP SAVAŞ MEYDANLARıNDA KURULDU, KÜÇÜK INSANLARıN IŞI DEĞILDIR"   15:50   ÖZGÜR ÖZEL: "SıNDıRGı’NıN AFET BÖLGESI ILAN EDILMESI GEREKIYOR"   18:30   “CEZAEVINDE HAYATTA KALMA MÜCADELESI: BEYLIKDÜZÜ BELEDIYE BAŞKANı MURAT ÇALıK ‘MAMA ILE AYAKTA DURUYORUM’”   18:26   KAMU EMEKÇILERI ALANLARDA: “ORTADA SÖZLEŞME DEĞIL, SEFALET DAYATMASı VAR!”   18:15   TARSUS’TA KÖY MEYDANı FESTIVALE DÖNÜŞTÜ: “KÖYDE ŞENLIK” COŞKUSU BÖĞRÜEĞRI’YI SARDı   11:02   CHP’LI DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN ÇARPıCı UYARı: “ÇUKUROVA KURUYOR, ÇIFTÇI TARLADAN KAÇıYOR!”   10:30   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU’NA ÇIFTE GURUR: “BEN ANADOLU” YıLıN OYUNU, ÖMÜR SEVGI ÇIL YıLıN OYUNCUSU SEÇILDI   09:32   DR. LEVENT UYSAL: “TERÖRSÜZ TÜRKIYE, BARıŞ VE KARDEŞLIĞIN YÜZYıLı OLACAKTıR”   09:05   MERSIN’DE HAYVANLARA “BUZLU MENÜ” VE FıSKIYE KEYFI   18:55   CHP’LI TALAT DINÇER: “ESNAFıN VERGI-SGK BORCU DAĞ OLMUŞKEN HÂLÂ NEYI BEKLIYORSUNUZ?”   18:45   MESKİ, SARıKAYA MAHALLESI’NE YETERLI İÇME SUYU SAĞLADı  
 
     
   

Akbelen Nöbeti`nin 3`üncü yılı... İkizköy muhtarı Işık: “Akbelen`i yok ettiler ama niyetleri sadece Akbelen değil. Daha yok edilecek 30 köy var”


İkizköylüler ve yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı için tutulan “Toprak, zeytin ve yaşam” nöbetinin 3`üncü yılında İkizköy Karadam Meydanı`nda buluştu. İkizköy muhtarı Nejla Işık, “Akbelen`i yok ettiler ama onların niyetleri sadece Akbelen değil. Daha yok edilecek 30 köy var. Biz sadece 3-5 ağaç için nöbet tutmadık ki. Biz köyümüz, toprağımız, vatanımız, havamız, suyumuz, her bir canlı için nöbet tuttuk" diye konuştu.

 

Tarih : 21 Temmuz 2024 Pazar 01:08   Okunma : 703

HABER: NİSANUR YILDIRIM / KAMERA: KERİM UĞUR

(MUĞLA) - İkizköylüler ve yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı için tutulan “Toprak, zeytin ve yaşam” nöbetinin 3`üncü yılında İkizköy Karadam Meydanı`nda buluştu. İkizköy muhtarı Nejla Işık, “Akbelen`i yok ettiler ama onların niyetleri sadece Akbelen değil. Daha yok edilecek 30 köy var. Biz sadece 3-5 ağaç için nöbet tutmadık ki. Biz köyümüz, toprağımız, vatanımız, havamız, suyumuz, her bir canlı için nöbet tuttuk" diye konuştu.

İkizköylüler ve yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı için tutulan “Toprak, zeytin ve yaşam” nöbetinin 3`üncü yılında İkizköy Karadam Köy Meydanı`nda buluştu.

Muğla`nın Milas ilçesinin İkizköy Mahallesi`ndeki Akbelen ormanlarındaki ağaçlar, 24 Temmuz 2023`te Limak Holding ve İçtaş`ın ortak projesi olan YK Enerji Termik Santrali`nin madencilik faaliyetleri için kesilmeye başlanmış, köylüler ve yaşam savunucuları da ağaç kesimine karşı nöbet tutmaya başlamıştı.

İkizköylüler ve yaşam savunucuları, Akbelen Ormanları için verdikleri mücadelenin 3`üncü yıl dönümünde bir araya geldi. Düzenlenen etkinliklere; DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras,  Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, doğa savunucuları, STK`lar ve köylüler katıldı. İlkay Akkaya ve Tolga Çandar şarkılarıyla Akbelen mücadelesine destek verdi.

İkizköy muhtarı Nejla Işık`ın kızı Esra Işık, şöyle konuştu:

“Madende patlatılan dinamitlerden evlerimizin her köşesi çatladı”

“Ormanımızı koruyamadık, korumak için her şeyi yaptık. 7`den 70`e bu ormanı savunduk ama biz maalesef bu büyük gücün karşısında ormanımızı koruyamadık. Bizim mücadelemiz yalnızca bir orman mücadelesi değil. Aynı zamanda toprak, zeytin, geçim, hava, su mücadelesi. Madende patlatılan dinamitlerden evlerimizin her köşesi çatladı. Yaşadığımız evlere gelin, her yanı çatlak. Bizler her gün depremi yaşıyoruz. Burada nefes alamıyoruz. Ama bu toprakları terk etmemek için büyük bir inançla mücadele ediyoruz.

“Kamu yararı şirketlerin karı mı oldu? Siz kamu yararını nasıl şirketlerin karı olarak düzenleyebilirsiniz”

Geçtiğimiz günlerde MAPEG`de bir kamu yararı kararı yayınlandı. Buraları madene verebilirlermiş, bu bir kamu yararıymış. Kamunun adı şirketlerin adı mı oldu? Kamu yararı şirketlerin karı mı oldu? Siz kamu yararını nasıl şirketlerin karı olarak düzenleyebilirsiniz? Kamu yararı ibaresinin altı tamamen oyulmuş, şirketlere peşkeş çekilir hale gelmiştir. Kamu dediğiniz burada yaşayan, üreten, bu madene karşı duran herkestir. Kamu biziz. Kamu yararı bizim yararımızdır. Üretenin, köylünün yararıdır. Yaptığınız her şey hukuksuzdur. Hukuksuzluğunuz karşısında mücadeleden asla vagzeçmeyeceğiz.”

İkizköy muhtarı Nejla Işık ise şunları söyledi:

“5 senedir tek bir şey söyledik. Bizler bu köyde doğduk, burada öleceğiz. Geçtiğimiz yaz ağaçlarımıza sarıldık. Bir yanımız buruk. Karşıya dönüp baktığımızda Akbelen`imizi oydular. Dinamitlerle her gün bizi patlattılar. Niçin? Mücadeleyi kırmak için. ‘Akbelen`i yok edersek bu Akbelen biter` dediler. Akbelen bitti mi? Bitmedi, bitmez. Akbelen mücadelesi, 10 kişi diye aşağılayanlar, küçük beyinli, köylüdür aklı ermez diyenler, kadından muhtar mı olur diyenlere çok güzel ders verdi, vermeye devam edecek.

“Akbelen`i yok ettiler ama onların niyetleri sadece Akbelen değil. Yok edilecek 30 köy var”

Bizim topraklarımız satılık değil. Burada zeytin ağaçlarımız var. Asla kıydırmayacağız onlara. Şirket, 5 senedir elinden geleni yaptı. Akbelen`i yok ettiler ama onların niyetleri sadece Akbelen değil. Daha yok edilecek 30 köy var. Biz sadece 3-5 ağaç için nöbet tutmadık ki. Biz köyümüz, toprağımız, vatanımız, havamız, suyumuz, her bir canlı için nöbet tuttuk. Kamu biziz. Bizim madene, JES`e, RES`e verecek toprağımız yok. Köylüleri mağdur etmesinler. Bizi zehirleyerek, dünyada yaşarken öldürerek değil enerjinin başka türlüsü var, hepimiz biliyoruz. Enerjinin alternatifi var. Suyun, gıdanın alternatifi yok. Enerji, istihdam, kamu yararı diye diye bizi mahvettiler. Biz ya burada öleceğiz ya burada öleceğiz. Köyümüzü bu madene teslim etmeyeceğiz.”

"Limak, tasını toprağını topla defol git Muğla`dan"

İkizköylü bir kadın, “Zeytinin yaprağı yeşil. Altında yemek pişir. Limak sana bu zeytinleri yedirmeyeceğiz. Aklına başına devşir. Limak, tasını toprağını topla defol git Muğla`dan. Limak Muğla`dan git. İstemiyoruz seni. Asla köyümüzden ve toprağımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

“Sizin yan yana duruşunuzu da ortadan kaldırmak istiyorlar”

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, “Burada sadece zeytin ağaçlarını yerinden söküp öldürmek istemiyorlar. Sizin yan yana duruşunuzu da ortadan kaldırmak istiyorlar. Bütün canlılara olan düşmanlıklarını bir de böyle ortaya koyuyorlar. Burayı yok etmek isteyen suç ittifakı, sokakta yaşayan canlar başta olmak üzere bir katliam yasasını Meclis`te komisyondan geçirmeye çalışıyor. Meclis`teki mücadele, Akbelen`den, sokaktaki yaşam mücadelesi verenlerden geliyor. Biz bu yasayı durdurmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, 30 yıl sonra termik santrallerin ekonomik ömrünün tamamlanacağını ve bunların kapatılacağını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise şöyle konuştu:

“O imzaları atarken elleriniz titresin”

“Bu mücadele Türkiye`nin her yerine örnek olmalıdır. Ama her yerinde de bu mücadeleyi vermek zorundayız. Anadolu geri dönülmez şekilde tahrip edilmektedir. Jandarmamızın, polisimizin, valimizin, kaymakamımızın, bakanın, Cumhurbaşkanının hepsinin geleceğini savunuyoruz. Onların da çocuklarının geleceğini savunuyoruz. O imzaları atarken elleriniz titresin. Neyi yok ettiğinizin farkında olun. Burada 9 köy yok edildi. Daha 40 tane köy sırada. Vahşi sermaye üç gün sonra buradaki kaynakları tükettiğinde gözünü sizin köyünüze de dikecek. Buradaki mücadele sadece bir ağaç mücadelesi değildir. Sadece enerji politikası değil, buradaki mücadele tamamen yaşam mücadelesi."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA