24 Ağustos 2026 Pazartesi

10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SANAYIYE DEV ASFALT HAMLESI: 3 BIN 200 TON SıCAK ASFALT SERILDI   10:48   AİHM’DEN OSMAN KAVALA HAKKıNDA KRITIK KARAR: GÖZLER YARıN STRAZBURG’A ÇEVRILDI!   10:45   EKREM İMAMOĞLU’NDAN CEZAEVINDEN DIKKAT ÇEKEN YAZı: ’TÜRKIYE HANGI ŞAFAĞA BAKACAK?’   09:57   SÜRÜCÜLER DIKKAT! BU GECE YARıSı DEV ZAM GELIYOR: BENZIN VE MOTORINDE İKINCI DALGA ALARMı!   09:45   UZUNCABURÇ’TA 2 BIN 300 YıLLıK TARIH TURIZMLE CANLANıYOR: ARKEOKÖY PROJESI’NDE İLK ETAP TAMAMLANDı   01:18   FILENIN SULTANLARı DURDURULAMıYOR!   23:29   1550 RAKıMDA YÖRÜK BULUŞMASı   19:57   ÖZGÜR ÖZEL, TRABZON’DA... ÖZEL: “FıNDıK VE ÇAYDA DÜNYA DEVLERI YERINE KARADENIZLI ÜRETICIYE ALAN AÇıLMASı EN SAMIMI TAAHHÜDÜMÜZ"   19:55   CHP YDK BAŞKANı POLAT: PARTIMIZI ÜÇÜNCÜ KEZ AYAĞA KALDıRACAĞıZ   19:52   NARIN GÜRAN CINAYETININ 2’NCI YıLı… BABA ARIF GÜRAN: BUGÜN BIZIM IÇIN KıYAMETTIR... BENIM KıZıMıN KANı YERDEDIR.   14:55   MEZITLI’DE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARA ÜCRETSIZ GÖZ TARAMASı   14:51   TGC: GAZETECILIK ’DÜRBÜNLE’ YAPıLMAZ, AKREDITASYON AYRıMCıLıĞıNA SON VERILMELI   14:50   GAZILER KURTULUŞ PARKı’NDA EYLEMLERINE DEVAM EDIYOR... ÇERÇIOĞLU: BIZ PARK PARK DOLAŞıRSAK ANKARA’NıN HER TARAFıNı BARIKATLARLA Mı KAPATACAKSıNıZ?   13:34   BAHÇELI’DEN İSRAIL’E KARŞı ‘ANKARA DEKLARASYONU’ VE ‘İSLAM BARıŞ GÜCÜ’ ÇAĞRıSı   13:28   MENTEŞE BELEDIYE BAŞKANı ARAS, CHP’DEN ISTIFA EDEREK YENİ PARTI’YE KATıLDı   13:27   ÖZGÜR ÖZEL TRABZON’DA: "YENİ PARTI’YI BIR PARTIMIZ OLSUN DIYE DEĞIL, IKTIDAR OLSUN DIYE KURDUK"   15:42   GALATASARAY, ALEKSEI BATRAKOV IÇIN RESMI GÖRÜŞMELERE BAŞLADı   15:41   DEM PARTI’DEN “DIYARBAKıR’DA DÖRT BELEDIYE EŞ BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı” HABERLERINE YALANLAMA   15:37   İBB DAVASı’NDA 68’INCI GÜN... ERDAL CELAL AKSOY: “O TARIHTE İSTANBUL’DA DEĞILDIM”   13:26   MELIH MERIÇ SAĞLıK DURUMU HAKKıNDA AÇıKLAMA: ZIYARETÇI KABUL EDILMIYOR  
 
     
   

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum`dan Can Atalay değerlendirmesi: “AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak birtakım sonuçlar çıkarmaya çalışmak veya çağrılar yapmak beyhude”


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi`nin Can Atalay kararına ilişkin “AYM çoğunluğu karar verilmesine yer olmadığına karar vererek aslında hukuken etkisi olmayan bir karar vermiş, aslında gerçek bir karar vermemiştir. Hiçbir ilgili merci hukuken AYM`nin bu kararına göre hareket etmek veya işlem yapmak mecburiyetinde değildir. AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışmak veya çağrılar yapmak beyhude çabadır” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 1 Ağustos 2024 Perşembe 11:09   Okunma : 1009

(ANKARA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi`nin Can Atalay kararına ilişkin “AYM çoğunluğu karar verilmesine yer olmadığına karar vererek aslında hukuken etkisi olmayan bir karar vermiş, aslında gerçek bir karar vermemiştir. Hiçbir ilgili merci hukuken AYM`nin bu kararına göre hareket etmek veya işlem yapmak mecburiyetinde değildir. AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışmak veya çağrılar yapmak beyhude çabadır” değerlendirmesini yaptı.

AYM`nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay`ın TBMM Genel Kurulu`nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. AYM, karar verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili  Mehmet Uçum, AYM`nin Can Atalay kararını değerlendirdi. Uçum`un X hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“AYM çoğunluğunun TBMM`nin milletvekilliğinin düşmesine ilişkin tamamlama merasimini göz ardı etmesi Anayasa`nın 85. maddesine açıkça aykırı”

“Anayasa Mahkemesi çoğunluğunun önceki ihlal kararlarını gerekçe göstererek ilgili milletvekilinin hükümlü olduğu dosya kararının kesinleşmediği sonucuna ulaşması pozitif hukuku tanımamak demektir. AYM çoğunluğu ısrarla adli yargının en üst karar organı olan Yargıtayca verilen ve aşamalardan geçmiş kararı kesinleştiren onama kararını keyfi olarak reddetmektedir. AYM çoğunluğunun TBMM`nin milletvekilliğinin düşmesine ilişkin tamamlama merasimini göz ardı etmesi Anayasa`nın 85. Maddesine açıkça aykırıdır. Çünkü 85. madde gereğince ‘Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme … halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur` hükmü Anayasa Mahkemesinin denetimi dışındadır. Bu merasim tamamlanmış ve milletvekilliği düşmüştür.

“Başvuruya görevsizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekirken karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi bir hukuksuzluk hali”

Bu merasimin (isterse eylemli iç tüzük değişikliği gibi uydurma bir gerekçeyle başvuru olsun) AYM tarafından denetimi Anayasa gereği asla mümkün değildir. Mevzubahis kararın muhalefet şerhinde detaylı açıklandığı gibi, AYM çoğunluğu hem başvuruyu ele alma yönteminde (eylemli iç tüzük değişikliği şeklindeki uydurma gerekçeyi geçmiş içtihadına uygun değerlendirmeyerek) keyfi davranmış hem de Anayasanın 84. Maddesinin ikinci fıkrasına 85. Maddede getirilen AYM denetimi yasağını dikkate almamıştır. Bu nedenle azınlık görüşünde isabetle ifade edildiği gibi başvuruya görevsizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekirken karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi bir hukuksuzluk halidir. AYM çoğunluğu bu kararla pozitif hukukun dışına çıkmış keyfilik alanına geçmiştir.

“AYM çoğunluğu karar verilmesine yer olmadığına karar vererek aslında hukuken etkisi olmayan bir karar vermiştir”

Öte yandan bu keyfi kararının hukuki değerlendirmesine bakınca karar verilmesine yer olmadığı kararının hukuk dünyasında icrai bir etkisi olmayacağı da açıktır. Yani AYM çoğunluğu karar verilmesine yer olmadığına karar vererek aslında hukuken etkisi olmayan bir karar vermiş aslında gerçek bir karar vermemiştir. Hiçbir ilgili merci hukuken AYM`nin bu kararına göre hareket etmek veya işlem yapmak mecburiyetinde değildir. Bu karara göre bir işlem yapma imkanı da yoktur.

“AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak birtakım sonuçlar çıkarmaya çalışmak beyhude”

Dolayısıyla hukuki mana açısından sorunlu hukuki icra açısından yok hükmünde olan AYM çoğunluk kararının gerekçesine bakarak bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışmak veya çağrılar yapmak beyhude çabadır. En azından şuna dikkat edilmesi gerekir, gerekçe hüküm değildir. Gerekçenin tek başına hiç bir icrai etkisi olmaz. Bu nedenle konuya iyi çalışmadan aceleyle hatalı ve yanlış mesajlar atmamaya özen gösterilmesi gerekir.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA