25 Temmuz 2026 Cumartesi

16:26   CHP’LI TOKEL’DEN 24 TEMMUZ KUTLAMA MESAJı   16:24   HAKIKAT UĞRUNDA ONURLU BIR MÜCADELE: 24 TEMMUZ BASıN BAYRAMı KUTLU OLSUN   16:14   CHP’LI DOĞANER’DEN BASıN BAYRAMı MESAJı   16:10   EYÜBOĞLU; FIKIR İŞÇILERININ ONURLU MÜCADELESI: GÜVENCELI ÇALıŞMA, ÖZGÜR GAZETECILIK   16:08   CHP’LI DÖNMEZ, "TOPLUMUN VICDANı VE AKLı: GÖRÜNMEYENE IŞıK TUTAN GAZETECILER"   15:47   CHP’LI ÖZEL’DEN 24 TEMMUZ BASıN BAYRAMı MESAJı   15:41   CHP’LI YÜCESOY’DAN 24 TEMMUZ MESAJı   15:39   ŞEFFAF YÖNETIM, BAĞıMSıZ BASıN: TOPLUMSAL ADALETIN TEMEL ANAHTARı   15:08   CHP’LI YURTSEVEN’DEN BASıN BAYRAMı MESAJı   15:06   CHP’LI ÖZCAN’DAN 24 TEMMUZ MESAJ   14:59   CHP’LI KEKLIK, “GELECEĞI İNŞA EDEN GÜÇ: STRATEJIK AKLıN VE GERÇEĞIN KALEMLERI”   14:57   BAYDAR’DAN: 24 TEMMUZ MESAJı   14:48   BAŞKAN ÇETIN, "CUMHURIYETIN KALESI: ÖZGÜR, BAĞıMSıZ VE İLKELI BASıN"   14:45   İNSAN HAKLARı VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERIN GÜVENCESI: ÖZGÜR VE BAĞıMSıZ MEDYA   14:42   BAŞKAN HÜSEYIN SAVAŞ’TAN 24 TEMMUZ MESAJı   14:18   CHP’LI MUTLUAY’DAN 24 TEMMUZ MESAJı: ‘GÜÇLÜ BASıN, GÜÇLÜ VE ÖNGÖRÜLEBILIR EKONOMI DEMEKTIR’   14:14   CHP’LI AKBAŞ’TAN 24 TEMMUZ MESAJı ANADOLUNUN SESI, KENTLERIN HAFıZASı: YEREL BASıNıN MÜCADELESINE BÜYÜK TEŞEKKÜR   14:10   İŞ İNSANı TEKINALP’TEN 24 TEMMUZ MESAJı   13:46   CHP GENEL MERKEZI’NDE FLAŞ GELIŞME: KıLıÇDAROĞLU MYK’Yı ACIL TOPLANTıYA ÇAĞıRDı!   13:46   SIYASETTE TARIHI GÜN! BELGELER VERILDI, ŞOK ’FIILI İŞGAL’ ÇıKıŞı: ’BINALARı VE MASALARı GERIDE BıRAKTıK!’  
 
     
   

38 barodan ortak açıklama: “Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”


İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

 

Tarih : 31 Ekim 2024 Perşembe 22:49   Okunma : 868

(ANKARA)- İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

Aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir Baroları`nın bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanarak yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Kayyım uygulaması demokrasiye darbedir” başlığıyla ortak açıklama yaptı. Gözaltı ve tutuklama işlemlerinin Anayasa ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul İli Esenyurt İlçesi Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında verilen tutuklama kararı sonrasında Belediye Kanunu`nun 47. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılıp Belediye Kanunu`nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca İstanbul Valiliği tarafından başkanlık görevine kayyım atanmıştır. Temsil ettiği makam itibariyle davet üzerine ifade vermeye gidebileceği mümkün iken gözaltına alınması, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi bulunmadığı halde hakkında tutuklama kararı verilmesi ölçüsüz koruma tedbirleri olup hukuka aykırıdır. Konuyla ilgili yapılan soruşturma işlem ve uygulamaları; Anayasaya ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır.

“Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”

Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasanın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır. Kayyım uygulamasının Türkiye demokrasisine verdiği hasarlar hafızamızda yerini korur iken yeniden bu yola başvurulması kabul edilemezdir. Kayyım uygulamasının yasal oluşu; Anayasaya aykırı oluşunu, hukuksal ve toplumsal meşruiyetsizliğini ortadan kaldırmamaktadır. Biz aşağıda imzası olan Barolar; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`e uygulanan tutuklama tedbirinin orantısız olduğunu, yürütülen hukuksal sürecin adil yargılanma ve lekelenmeme hakkına riayet edilerek yürütülmesi gerektiğini belirterek kayyım işlemine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA