8 Eylül 2026 Salı

11:36   MERSIN’E MEGAKENT DOKUNUŞU: MÜFTÜ DERESI YAŞAM VADISI’NDE GERI SAYıM BAŞLADı!   11:10   GAZIANTEP’TE ASGARI ÜCRETLI BABADAN ÇARESIZLIK DILEKÇESI: ’ÖTANAZI İSTIYORUM!’ KONU TBMM’DE   11:10   GAZIANTEP’TE ASGARI ÜCRETLI BABADAN ÇARESIZLIK DILEKÇESI: ’ÖTANAZI İSTIYORUM!’ KONU TBMM’DE   10:50   MGM’DEN KRITIK UYARı: O İLLERDE SAĞANAK, SEL VE HEYELAN RISKI! HAVA SıCAKLıKLARı ANIDEN DÜŞÜYOR   10:40   30 YıLLıK KÖPRÜ VE OTOYOL GELIRI ELDEN GIDIYOR! YENI PARTI’DEN ÇOK SERT KARARNAME TEPKISI   10:25   FILENIN SULTANLARı ÜST ÜSTE 2. KEZ AVRUPA ŞAMPIYONU! MERSIN DEV EKRANDA TEK YÜREK OLDU   10:15   CHP’LI TÜRKER ATEŞ’TEN OVP TEPKISI: ’SANAYICI VE ÜRETICI NEFES ALAMAYACAK!’   10:10   AŞK, TUTKU VE DÖNÜŞÜM SAHNEDE: MERSIN’DE SIHIRLI BIR MITOLOJIK GECE!   09:40   MERSIN İHRACATTA REKORA KOŞUYOR: MÜSİAD BAŞKANı KAYAN’DAN ‘KATMA DEĞERLI ÜRETIM’ ÇAĞRıSı!   09:15   MERSINLI GENÇLER NASA İLE UZAYA AÇıLıYOR! BÜYÜKŞEHIR PROJELERIYLE DÜNYA SAHNESINE ÇıKACAKLAR   01:30   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ FILENIN SULTANLARı! NEFES KESEN FINALDE İTALYA’Yı DEVIRIP ŞAMPIYON OLDUK   12:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’TA AÇıK HAVA SINEMA ETKINLIĞI: ’HÜKÜMET KADıN’ FILMI YOĞUN İLGI GÖRDÜ   10:41   DEM PARTI KONGRESI’NDE TARIHI BARıŞ MESAJı! TÜLAY HATIMOĞULLARı: ’100 YıLLıK MESELELERIN KADERI DEĞIŞEBILIR’   10:05   CHP’LI İLGEZDI’DEN BAKAN YUMAKLı’YA UCUZ ET TEPKISI: ’HANGI KASABA ET VERDINIZ, AÇıKLAYıN!’   09:50   BILECIK, ZIRVEYE EV SAHIPLIĞI YAPTı: İL BELEDIYE BAŞKANLARı ORTAK GELECEK İÇIN BIR ARAYA GELDI   09:40   MERSINLILER GIŞELER KALKSıN DERKEN ŞOK KARAR! GÜLCAN KıŞ: ’30 YıLLıK ÖZELLEŞTIRME İPOTEĞIDIR’   09:20   30 YıLLıĞıNA DEVREDILIYOR! CHP’LI MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN OTOYOL ÖZELLEŞTIRMELERINE SERT TEPKI: ’GELECEĞIMIZ İPOTEK ALTıNDA’   02:28   KADıKÖY’DE DERBI ALEV ALDı! BEŞIKTAŞ GERIDEN GELIP FENERBAHÇE’YI DEVIRDI   01:10   FILENIN SULTANLARı FINALDE! ÖZGÜR ÖZEL’DEN A MILLI KADıN VOLEYBOL TAKıMı’NA ŞAMPIYONLUK MESAJı   01:01   BİR KERE DAHA FİNALDEYİZ! FILENIN SULTANLARı SıRBISTAN’ı DEVIRDI: CEV AVRUPA ŞAMPIYONASı’NDA ŞOV SÜRÜYOR  
 
     
   

CHP`li Gürer: "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen sınırlamayı değerlendirdi. Gürer, "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı" dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2024 Pazartesi 11:13   Okunma : 6465

 

(ANKARA)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen sınırlamayı değerlendirdi. Gürer, "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı yazılı açımlamada, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen kısıtlamayı değerlendirdi. Gürer, şunları kaydetti:

"2024 yılı TÜİK Bitkisel Üretim Tahmin verilerine göre mısır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağının açıklandı. Yıl sonunda veriler netleşecek. 2023 yılı ekimiyle rekor seviyeye ulaşıldığı, Bakanlık verilerine göre 9 milyon ton üretim gerçekleştiği ifade edilmişti. Bu süreç, fiyat artış hızının yavaşlamasını sağlamıştı. Üretimde Konya, Şanlıurfa ve Adana ilk sıralarda yer alırken, Niğde de önemli bir ekim alanına erişmişti. Kendi kendine yeterlilik bu süreç sonunda yüzde 85,8`e kadar çıktı. Yem sanayi önemli ölçüde mısır kullanıyordu. 9 milyon 119 bin dekara kadar tarım alanı genişledi. Buna rağmen, 2 milyon 697 bin ton ithal mısır bir yılda ülkemize getirildi. Ukrayna ve Rusya`dan ithalat sağlandı. 2024 yılında TMO, mısır alım fiyatını açıklamadı. Mısır fiyatının piyasada bir önceki yıla göre katlanması, iktidarı yeni bir karar almaya sevk etti.

"İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı"

Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. 2024 yılının sonuna kadar mısır ithalatında yüzde 135 olan gümrük vergisinin yüzde 5 oranında uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, 1 milyon ton mısır ithali için 31 Aralık tarihine kadar geçerli bir düzenleme getirildi. Böylece iktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı. Ancak sanayicinin yem fiyatlarındaki artışına ise iktidar seyirci kaldı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu kez sulama suyu sıkıntılarının dikkate alınarak yeni düzenlemelere gidildi. Bu süreçte mısır ithalatının artıp artmayacağı, alınan kararın uygulanması sürecinde görülecektir.

"Yüzeye yakın su artık yok gibi"

Yeraltı suları, kuraklığın etkisi ve yanlış kullanımla her yıl daha derine gidiyor. Yüzeye yakın su artık yok gibi. 11 ile bağlı 52 ilçede münavebeli ekim kapsamında bir düzenlemeye gidiliyor. İlk kısıt getirilen ürün mısır oldu Suyun giderek sorun haline geldiği bölgeler için bir düzenleme getirildi. Uygulamanın yansımasını gelecek yıllarda göreceğiz.

"Her tarım bölgesi için göletler oluşturulmalı"

 Mısır, ciddi su tüketimi olan bir ürün. Farklı ürünlerde de kuraklık ve derinleşen yeraltı suyu sorunları artış gösteriyor. Bilim insanları su fakiri olduğumuzu ve önlem alınması gerektiğini ifade ediyor. Ancak AKP iktidarları bu bağlamda yeterli önlemleri almadı. Yüzey suları boşa akıtılmamalı, Akdeniz ve Karadeniz`e akan suların Orta Anadolu`ya yönlendirilmesi için daha çok proje üretilmelidir. Yeraltı barajları dahil her tarım bölgesi için göletler oluşturulmalı, yağmur ve atık sular doğru ve faydalı biçimde yönetilmelidir. Sulama suyu sorununun artması tarıma olumsuz yansıyacak. Su yönetimi, yeni bir dışa bağımlılık getirecek noktaya evrilmemeli. Planlamada kapsamlı çalışmalar yapılmalı, çiftçi ve besici mağdur edilmeden düzenlemeler sağlanmalıdır.

2023 yılında tohumluk ve normal olmak üzere 1 milyon 888 bin ton ithalata karşılık 519 milyon 573 bin dolar ödendi. Bu rakam, 2024 yılının ilk 10 ayında dahi artış göstererek, 2 milyon 966 bin ton ithalat karşılığında 674 milyon 366 bin dolar ithalata ödemiş olduk.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA