2 Temmuz 2025 Çarşamba

17:40   UYSAL: BU TOPRAKLAR SADECE ARSA DEĞIL, ALıN TERIDIR   16:33   TARSUS BELEDIYESI TEMMUZ AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTI   14:20   OSMANGAZI KÖPRÜSÜ İLE 1,5 SAATLIK KÖRFEZ GEÇIŞI 6 DAKIKAYA DÜŞTÜ   13:34   MEZITLI TOKİ’DE HAK SAHIPLERI EVLERINE KAVUŞTU   12:45   MERSIN’IN DENIZI ALARM VERIYOR! CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA KIRLILIK TEPKISI VE SORU ÖNERGESI   12:20    TOROSLAR’DA ÇÖP KONTEYNERLERI YERINDE YıKANARAK DEZENFEKTE EDILIYOR   10:10   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDE ÖNCELIK INSAN SAĞLıĞı   09:59   EDIZ ÜN: "MıSıR ITHALATı DURDURULMAZSA ÜRETICI EZILIR, TÜRKIYE KAYBEDER"   09:50   JETLID’DEN ÜST DÜZEY ATAMA   09:40   BÜYÜKŞEHIR, GEÇMIŞI GÜNÜMÜZE TAŞıYAN KÜLTÜR ROTASıNı TOROSLAR’DA SÜRDÜRDÜ   09:30   ADANA PTT’DE UCUBE UYGULAMA: “TAŞERONUN TAŞERONU!”   09:20   MERCAN BILIM MERKEZI ÖĞRETMENLERI AĞıRLADı   20:29   VAHAP SEÇER: VATANDAŞıN DERDI GEÇIM, PARTI IÇI TARTıŞMALAR DEĞIL   11:25   CHP’NIN KURULTAY DAVASı... CHP’NIN AVUKATı ÇAĞLAYAN: "MAHKEMELERIN, SIYASI PARTILERE ILIŞKIN IŞLEM VE SONUÇLARA DAIR IŞLEM YAPMA GÖREVI YOK"   10:25   KENT ORKESTRASı’NDAN UNUTULMAZ BIR KONSER DAHA   10:19   CHP’NIN 38. OLAĞAN, 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYLARıNıN IPTALI ISTEMIYLE AÇıLAN DAVA BAŞLADı   09:50   İZMIR’DEKI ORMAN YANGıNLARı... TARıM BAKANı İBRAHIM YUMAKLı, YANGıNA MÜDAHALE ANLARıNı PAYLAŞTı   09:21   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, YAŞ ALMıŞ YURTTAŞLARıN ELI AYAĞı OLDU   09:09   CHP’NIN DÖRT ESKI GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı’NDAN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: GELIN, SIZ DE KAYYıM SIYASETININ KARŞıSıNDA BIZIM YANıMıZDA DURUN   08:59   “4 YıLLıK MAĞDURIYET MECLIS GÜNDEMINDE”  
 
     
   

CHP`li Gürer: "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen sınırlamayı değerlendirdi. Gürer, "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı" dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2024 Pazartesi 11:13   Okunma : 5719

 

(ANKARA)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen sınırlamayı değerlendirdi. Gürer, "İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı yazılı açımlamada, Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır üretim alanları için getirilen kısıtlamayı değerlendirdi. Gürer, şunları kaydetti:

"2024 yılı TÜİK Bitkisel Üretim Tahmin verilerine göre mısır üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağının açıklandı. Yıl sonunda veriler netleşecek. 2023 yılı ekimiyle rekor seviyeye ulaşıldığı, Bakanlık verilerine göre 9 milyon ton üretim gerçekleştiği ifade edilmişti. Bu süreç, fiyat artış hızının yavaşlamasını sağlamıştı. Üretimde Konya, Şanlıurfa ve Adana ilk sıralarda yer alırken, Niğde de önemli bir ekim alanına erişmişti. Kendi kendine yeterlilik bu süreç sonunda yüzde 85,8`e kadar çıktı. Yem sanayi önemli ölçüde mısır kullanıyordu. 9 milyon 119 bin dekara kadar tarım alanı genişledi. Buna rağmen, 2 milyon 697 bin ton ithal mısır bir yılda ülkemize getirildi. Ukrayna ve Rusya`dan ithalat sağlandı. 2024 yılında TMO, mısır alım fiyatını açıklamadı. Mısır fiyatının piyasada bir önceki yıla göre katlanması, iktidarı yeni bir karar almaya sevk etti.

"İktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı"

Cumhurbaşkanlığı kararıyla mısır ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. 2024 yılının sonuna kadar mısır ithalatında yüzde 135 olan gümrük vergisinin yüzde 5 oranında uygulanacağı açıklandı. Ayrıca, 1 milyon ton mısır ithali için 31 Aralık tarihine kadar geçerli bir düzenleme getirildi. Böylece iktidar, çiftçinin ürününü değerinde satmasının önünü kesip yem sanayicilerinin yolunu açtı. Ancak sanayicinin yem fiyatlarındaki artışına ise iktidar seyirci kaldı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu kez sulama suyu sıkıntılarının dikkate alınarak yeni düzenlemelere gidildi. Bu süreçte mısır ithalatının artıp artmayacağı, alınan kararın uygulanması sürecinde görülecektir.

"Yüzeye yakın su artık yok gibi"

Yeraltı suları, kuraklığın etkisi ve yanlış kullanımla her yıl daha derine gidiyor. Yüzeye yakın su artık yok gibi. 11 ile bağlı 52 ilçede münavebeli ekim kapsamında bir düzenlemeye gidiliyor. İlk kısıt getirilen ürün mısır oldu Suyun giderek sorun haline geldiği bölgeler için bir düzenleme getirildi. Uygulamanın yansımasını gelecek yıllarda göreceğiz.

"Her tarım bölgesi için göletler oluşturulmalı"

 Mısır, ciddi su tüketimi olan bir ürün. Farklı ürünlerde de kuraklık ve derinleşen yeraltı suyu sorunları artış gösteriyor. Bilim insanları su fakiri olduğumuzu ve önlem alınması gerektiğini ifade ediyor. Ancak AKP iktidarları bu bağlamda yeterli önlemleri almadı. Yüzey suları boşa akıtılmamalı, Akdeniz ve Karadeniz`e akan suların Orta Anadolu`ya yönlendirilmesi için daha çok proje üretilmelidir. Yeraltı barajları dahil her tarım bölgesi için göletler oluşturulmalı, yağmur ve atık sular doğru ve faydalı biçimde yönetilmelidir. Sulama suyu sorununun artması tarıma olumsuz yansıyacak. Su yönetimi, yeni bir dışa bağımlılık getirecek noktaya evrilmemeli. Planlamada kapsamlı çalışmalar yapılmalı, çiftçi ve besici mağdur edilmeden düzenlemeler sağlanmalıdır.

2023 yılında tohumluk ve normal olmak üzere 1 milyon 888 bin ton ithalata karşılık 519 milyon 573 bin dolar ödendi. Bu rakam, 2024 yılının ilk 10 ayında dahi artış göstererek, 2 milyon 966 bin ton ithalat karşılığında 674 milyon 366 bin dolar ithalata ödemiş olduk.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA