15 Nisan 2026 Çarşamba

16:24   KAHRAMANMARAŞ VALILIĞI: AYSER ÇALıK ORTAOKULU’NDAKI DURUM KONTROL ALTıNDA   16:22   CHP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “65 BIN UZMAN ÇAVUŞUN OKULLARDA GÜVENLIK GÖREVLISI OLARAK GÖREVLENDIRILMESI ACILEN HAYATA GEÇIRILMELIDIR"   16:21   KAHRAMANMARAŞ’TA ORTAOKULDA SILAHLı SALDıRı... KAHRAMANMARAŞ VALISI ÜNLÜER: "4 KIŞI VEFAT ETTI, 20 YARALı VAR. SALDıRGAN DA VEFAT ETTI"   16:01   KAHRAMANMARAŞ’TA ORTAOKULDA SILAHLı SALDıRı... BAKAN GÜRLEK: ÜÇ CUMHURIYET BAŞSAVCı VEKILI ILE DÖRT CUMHURIYET SAVCıSı GÖREVLENDIRILDI   15:59   MILLI EĞITIM BAKANı YUSUF TEKIN, KAHRAMANMARAŞ’TAKI ORTAOKUL SALDıRıSıNıN ARDıNDAN BÖLGEYE GIDIYOR   15:58   ŞANLıURFA’DAKI OKULDA SILAHLı SALDıRı… MILLI EĞITIM BAKANı TEKIN: "SALDıRıNıN ARDıNDAN TÜM TEDBIRLERI ALıYORUZ, SORUŞTURMA SÜRÜYOR"   15:57   ADALET BAKANı GÜRLEK’TEN, GÜLISTAN DOKU AÇıKLAMASı: "SORUŞTURMANıN SONUNA KADAR GIDILMESI GEREKIYOR. ŞAHıSLARıN MESLEĞI, RÜTBESI YA DA GÖREVI ÖNEMLI DEĞIL"   12:09   KÜRESEL TICARETTE ROTA DEĞIŞIMI: AHBİB’DEN UKRAYNA VE GÜNEY KORE ÇıKARTMASı!   12:05   MERSINLI KADıNLAR HEM KAZANıYOR HEM DÖNÜŞTÜRÜYOR: ‘EVIMIZ ATÖLYE’ 50. DURAĞıNA ULAŞTı!   12:02   CHP’DEN 81 İL İMZALı REST: ’GERI ADıM YOK!’   11:30   ALANYA YAYLA YOLLARıNDA ULAŞıM ÇILESI BITTI! BÜLENT KANDEMIR MÜJDEYI VERDI   11:20   MACARISTAN’DA DEVRIM NITELIĞINDE KARAR: YENI BAŞBAKAN PETER MAGYAR DEVLET MEDYASıNı ASKıYA ALıYOR!   11:01   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK KARAR: TUNCELI BAROSU SÜRECI YENIDEN BAŞLATTı!   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’E TSE’DEN TAM NOT! VAHAP SEÇER VIZYONU TESCILLENDI: ’SıFıR HATA’   08:49   MILYONLARCA ARAÇ SAHIBININ BEKLEDIĞI ’HURDA TEŞVIK’ HABERINDE FLAŞ GELIŞME! TBMM’DEN O KARAR ÇıKTı   02:41   CHP’DE OLAĞANÜSTÜ HAREKETLILIK! ÖZGÜR ÖZEL 81 İL BAŞKANıYLA "YOL HARITASı" İÇIN TOPLANDı   17:57   CHP’LI TANAL’DAN ŞANLıURFA’DA OKULA SILAHLı SALDıRıYA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "EĞITIM KURUMLARıNı KORUYAMAYAN BIR YÖNETIM, GELECEĞI KORUYAMAZ"   17:57   ALI MAHIR BAŞARıR: “İNANıYORUM KI BAŞSAVCı CANSU VERDIĞI SÖZÜ TUTACAK VE GÜLISTAN DOKU’YA NE OLDUĞUNU BULACAK”   17:51   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "EVLATLARıMıZı VERESIYE DEFTERLERINE DÜŞÜRENLERI BU MILLETIN ELINDEN HIÇBIR ŞEY KURTARAMAYACAK"   11:55   MERSIN’DE ÇOCUKLAR İÇIN DEV BULUŞMA: ÇÖPLÜK KRALı VE İCATÇı SAHNEYE DÖNÜYOR!  
 
     
   

Murat Bakan`dan Ali Yerlikaya`ya: “Türkiye`de, geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır”


- CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya`ya, ``8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Türkiye`de, geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır? Geçici korumaya dair hukuki dayanağın ortadan kalkmasıyla birlikte Türkiye`de geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin ülkemizdeki ilişiklerini makul sürede sonlandırarak güvenli şekilde geri dönüşleri için hangi adımlar atılmaktadır” sorularını yöneltti.

 

Tarih : 9 Aralık 2024 Pazartesi 12:51   Okunma : 7728

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, geçici koruma altında olan Suriyelilerin hukuki statüsünün sona ermesi konusunu Meclis gündemine taşıdı. CHP`li Bakan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya`nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Bakan, önergenin gerekçesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

``Esad rejimi düştü ve resmi rakamlara göre, 2 milyon 928 bin Suriyelinin hukuki statüsü sona erdi. Biz bu sayının çok daha üstünde olduğunu biliyoruz, İçişleri Bakanlığı geçici koruma altında olanların sayısını manipüle ediyor. Peki, bunların durumu ne olacak? Bunların Türkiye`de bulunmasının hukuki altyapısını Geçici Koruma Yönetmeliği belirliyordu. Geçici Koruma Yönetmeliği ne diyor? ‘Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen…` Şimdi öyle bir durum kalmadı. Esad`ın zulmünden kaçmışlardı, Esad gitti. Bunların Türkiye`de bulunmasının ve geçici koruma altında olmalarının hukuki altyapısı ve insani alt yapısı tamamen sona erdi.

``Türkiye yeterince misafirperverlik gösterdi, artık onlar kendi ülkelerinde mutlu olsunlar``

İçişler Bakanlığına sorduk, soru önergesiyle; bununla ilgili bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Elbette 3 milyon kişiyi otobüslere, trenlere doldurup gönderemezsiniz. Bunlar burada ev kurdular, yuva kurdular, iş kurdular. Ama bunların geçici koruma statüsünün kaldırılması ve bunların makul bir sürede evlerini taşıyabilecekleri, işlerini tasfiye edebilecekleri ve ülkelerine dönebilecekleri bir sürecin yaratılması gerekir. İçişleri Bakanına buradan sesleniyorum: Bununla ilgili hangi adımı attın ya da hangi adımı atıyorsun? Türkiye`de akın akın Suriye`ye gidiş var deniyor, yine soruyoruz: Geçici koruma altında olanların sayısında bir azalma var mı, yani buradan Suriye`ye gidenleri geçici koruma altında olan sayıdan düşüyor musun? Bu soruların yanıtlarını bekliyoruz. Türkiye yeterince misafirperverlik gösterdi, artık onlar kendi ülkelerinde mutlu olsunlar. Biz de bu mutluluğun devamı için, orada bir demokrasinin inşası için elimizden geleni yapalım.``

CHP`li Bakan`ın Bakan Yerlikaya`ya yönelttiği soruları ise şöyle:

``8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Türkiye`de, geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye`de geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır? Geçici koruma statüsünün kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir planlama yapılmakta mıdır? Geçici korumaya dair hukuki dayanağın ortadan kalkmasıyla birlikte Türkiye`de geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin ülkemizdeki ilişiklerini makul sürede sonlandırarak güvenli şekilde geri dönüşleri için hangi adımlar atılmaktadır? Bu süreçte uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi ilgili kurumların desteğinin sağlanmasına yönelik bir girişim planlanmakta mıdır?``

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA