21 Nisan 2026 Salı

11:12   MERSIN’DE ANNELERIN YÜKÜ HAFIFLIYOR: 56 BIN BEBEK PAKETI AILELERE ULAŞTı!   10:20   ENERJI BAKANLıĞı ÖNÜNDE HAREKETLI DAKIKALAR: 110 MADENCI GÖZALTıNA ALıNDı!   10:15   CHP’DEN ’SÖMÜRGE VALISI’ ÇıKıŞı! GÖKÇE GÖKÇEN’DEN HÜKÜMETE SERT TEPKI: ’SUSKUNLUKLA ONAYLıYORSUNUZ!’   09:53   MADENCILERIN ANKARA DIRENIŞINDE YÜREK YAKAN ANLAR: ’SADAKA DEĞIL, HAKKıMıZı İSTIYORUZ!’   09:39   MERSIN’DE DIJITAL DEVRIM: 30 BIN KITAP ARTıK TEK TıKLA CEBINIZDE!   08:45   AKDENIZ’DE BÜYÜK TEMIZLIK SEFERBERLIĞI! 7/24 KESINTISIZ MÜCADELE BAŞLADı   23:57   ATAŞEHIR AYAKTA: ONURSAL ADıGÜZEL İÇIN DEV MITING! VATANDAŞLARDAN SERT TEPKI: "BU BIR SIYASI KUMPASTıR"   17:59   MERSIN’DE SABAHıN ENERJISI SAHILE TAŞTı: 06.30’DA BULUŞUP ’PASLANMıYORUZ’ DIYORLAR!   17:55   MERSIN ESOB’DA 2026 VIZYONU: AHMET ÖZDEMIR ’ORTAK AKıL’ ILE DEĞIŞIMI BAŞLATıYOR!   17:43   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA TANıK NECATI TOSUN’A “YALAN SÖYLÜYOR” DIYE TEPKI GÖSTERDIĞI IÇIN SALONDAN ÇıKARıLAN CEYHAN BELEDIYE BAŞKANı AYDAR: “YALANCıLAR DıŞARıDA, BIZLER IÇERIDEYIZ”   17:38   TANJU ÖZCAN: "YANDAŞ MEDYANıN, TROLLERIN SISTEMATIK ŞEKILDE YÜRÜTTÜĞÜ BIR ITIBAR SUIKASTıNıN, YALANLARıN VE IFTIRALARıN HEDEFI OLDUM"   17:35   OKULLARDAKI SALDıRıLARA ILIŞKIN 661 HESAP SAHIBI HAKKıNDA SORUŞTURMA BAŞLATıLDı   15:38   RTÜK ÜYESI KESER: HABER VERME SıNıRLARıNı KORUYACAK BIR DÜZENLEMENIN YAPıLMASı ZORUNLUDUR   15:37   GÜLISTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT’TEN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı IÇIN ÇAĞRı: “DÖNEMIN İÇIŞLERI BAKANı SÜLEYMAN SOYLU DA SORGULANMALı”   14:48   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı... ETKIN PIŞMANLıKLA TAHLIYE EDILEN KORZAY: “GÖZÜMLE GÖRDÜĞÜM HIÇBIR ŞEY YOK. ŞU AN IÇIN SOMUT BIR ŞEYE DAYANMıYOR”   14:46   İBB DAVASı’NDA 24. GÜN... EKREM İMAMOĞLU: “BU IDDIANAME, ‘EKREM İMAMOĞLU HER ŞEYIN MERKEZINDE’ KURGUSUYLA HAZıRLANMıŞ”   13:55   EKREM İMAMOĞLU: “İKTIDAR SORUNLARı YÖNETEMEDIKÇE BAKAN DEĞIŞTIRIP UMUT SATARAK ZAMAN KAZANMAYA ÇALıŞTı BUNCA SENE. FAKAT DENIZ BITTI”   13:52   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNıN IKINCI DURUŞMASı SILIVRI’DE BAŞLADı   13:43   GÖKAN ZEYBEK: ESKIŞEHIR HALKıNıN ONURLU OYLARıYLA GÖREVE GELEN AYŞE ÜNLÜCE BAŞKANıMıZı KARALAMA KAMPANYALARıNA ASLA IZIN VERMEYIZ   11:05   MERSIN’DE DIJITAL KALKAN: ÇOCUKLAR SIBER ZORBALıĞA KARŞı ARTıK DAHA GÜÇLÜ!  
 
     
   

RSF 2024 Bilançosu: “Dünyada tutuklu gazeteci sayısı yüzde 7 artışla 550`ye ulaştı"


Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), tarafından yayımlanan rapora göre 2024 yılında dünyada öldürülen 54 gazeteciden 31`inin çatışma bölgelerinde yoğunlaştığı, tutuklu gazeteci sayısının da yüzde 7`lik artışla 550`ye ulaştı.

 

Tarih : 12 Aralık 2024 Perşembe 09:36   Okunma : 2553

(ANKARA) - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), tarafından yayımlanan rapora göre 2024 yılında dünyada öldürülen 54 gazeteciden 31`inin çatışma bölgelerinde yoğunlaştığı, tutuklu gazeteci sayısının da yüzde 7`lik artışla 550`ye ulaştı.

RSF 2024 raporunu yayımladı. RSF, bu yıl kaydedilen gazeteci cinayetlerinin yarısının çatışma bölgelerinde yoğunlaştığına dikkati çekerken habercilere yönelik saldırılar endişe verici bir artışı ortaya koyuyor. Yayımlanan rapora göre 2024`te dünyada öldürülen 54 gazeteciden 31`inin çatışma bölgelerinde yaşamını yitirdiğini, mahpus gazeteci sayısının da yüzde 7`lik artışla 550`ye ulaştığını bildirdi. Türkiye`de tutuklu gazeteci sayısı azalma gösterse de adli kontrol uygunlamasının yaygınlaştığı belirtildi.

"Türkiye: Tutuklamanın yerini adli kontrol ve online sansür aldı"

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu bilançoyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye`de tutuklu gazeteci sayısında 2024`te kayda değer bir düşüş yaşandığını belirterek, "Düşüş gösteren tutuklu gazeteci sayısı, Türkiye`de adli kontrolün hızla yaygınlaşması gibi habercilerin hareket özgürlüğü ve zihinlerini teslim almaya dönük antidemokratik başka bir pratiğin varlığını gizlememelidir. Nitekim, susturma girişimlerinin ve haberlerin etkisiz kılınmasının yolu olarak, belki de tutuklamanın yerine geçecek tarzda, neredeyse sistematik endişe verici bir online sansür pratiğini gözlemliyoruz" ifadesini kullandı.

Bruttin: Bize haber verenleri korumak, gerçeği korumaktır” 

RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, söz konusu vahim gidişatın önüne geçilmesi için, mücadele kadar yurttaş duyarlılığının da zorunlu olduğunu bildirdi. Bruttin, yıllık bilançonun yayımı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gazeteciler ölmüyor, öldürülüyorlar; hapiste değiller, rejimler onları içeri atıyor; kaybolmadılar, kaçırıldılar. Genellikle hükümetler ya da silahlı gruplarca düzenlenen bu suçlar, uluslararası hukuku hiçe saymakla birlikte çoğu zaman cezasız da kalıyor. Olayların gidişatını değiştirmeli ve vatandaşlar olarak kendimize, gazetecilerin bizim için, bizi bilgilendirmek için öldüğünü hatırlatmalıyız. Saymaya, adını koymaya ve kınamaya, soruşturmaya ve adaletin yerini bulmasını sağlamaya devam etmeliyiz. Kadercilik üstün gelemez. Bizi bilgilendirenleri korumak, gerçeği korumaktır" dedi. 

"Öldürülen gazetecilerin üçte birini İsrail ordusu öldürdü"

Dünya genelinde, Orta Doğu, Irak, Sudan, Myanmar ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerinde haber yaparken öldürülen gazetecilerin sayısı son beş yılın en yüksek seviyesine (%57,4) ulaştı. 

Gazze: "Gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi"

RSF`nin bugüne kadar edindiği bilgilere göre, 2024 yılında görev başında öldürülen gazetecilerin üçte biri Gazze Şeridi`nde İsrail ordusunca öldürüldü. Gazeteciler için en tehlikeli ülke olan Filistin son beş yılda en fazla gazeteci ölümünün yaşandığı ülke oldu. Ekim 2023`ten bu yana İsrail tarafından 145`ten fazla gazeteci öldürülürken, bunların en az 35`i görev başında hedef alındı veya öldürüldü. RSF`nin İsrail`in gazetecilere karşı işlediği savaş suçları için Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne dört şikayette bulunduğu belirtildi.

"Gazeteci tutuklamada artış, 550 gazeteci tutuklandı" 

Rapora göre 2024 yılında tutuklu gazeteci sayısındaki artış (+%7,2) özellikle Rusya (+8) ve İsrail`deki (+17) yeni tutuklamalardan kaynaklanıyor. İsrail, Ekim 2023`te Gazze`de savaşın başlamasından bu yana açık ara en fazla gazeteci tutuklayan ülke konumunda bulunuyor.

"Gazeteci tutuklamalarının yoğun olduğu 4 ülke"

En fazla tutuklu gazeteci barındıran ülkeler sırasıyla Çin (11`i Hong Kong`da olmak üzere toplam 124), Myanmar (61), İsrail (41) ve Belarus (40) olarak kayıtlara geçerken, 2024 yılında 95 kayıp haberci tespit edilirken, rehin tutulan 55 gazetecinin yüzde 70`i Suriye`de tutuluyor.

"RSF Barometresine gerçek zamanlı erişim"

RSF bölge temsilcileri ve muhabirlerinin sürekli güncellediği ihlal mağduru (öldürülen, gözaltına alınan, rehin tutulan, kayıp) gazetecilere ilişkin bilgilere RSF`nin çevrimiçi barometresinde ( https://rsf.org/fr/barometre ) erişilebiliyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA