24 Temmuz 2026 Cuma

16:26   CHP’LI TOKEL’DEN 24 TEMMUZ KUTLAMA MESAJı   16:24   HAKIKAT UĞRUNDA ONURLU BIR MÜCADELE: 24 TEMMUZ BASıN BAYRAMı KUTLU OLSUN   16:14   CHP’LI DOĞANER’DEN BASıN BAYRAMı MESAJı   16:10   EYÜBOĞLU; FIKIR İŞÇILERININ ONURLU MÜCADELESI: GÜVENCELI ÇALıŞMA, ÖZGÜR GAZETECILIK   16:08   CHP’LI DÖNMEZ, "TOPLUMUN VICDANı VE AKLı: GÖRÜNMEYENE IŞıK TUTAN GAZETECILER"   15:47   CHP’LI ÖZEL’DEN 24 TEMMUZ BASıN BAYRAMı MESAJı   15:41   CHP’LI YÜCESOY’DAN 24 TEMMUZ MESAJı   15:39   ŞEFFAF YÖNETIM, BAĞıMSıZ BASıN: TOPLUMSAL ADALETIN TEMEL ANAHTARı   15:08   CHP’LI YURTSEVEN’DEN BASıN BAYRAMı MESAJı   15:06   CHP’LI ÖZCAN’DAN 24 TEMMUZ MESAJ   14:59   CHP’LI KEKLIK, “GELECEĞI İNŞA EDEN GÜÇ: STRATEJIK AKLıN VE GERÇEĞIN KALEMLERI”   14:57   BAYDAR’DAN: 24 TEMMUZ MESAJı   14:48   BAŞKAN ÇETIN, "CUMHURIYETIN KALESI: ÖZGÜR, BAĞıMSıZ VE İLKELI BASıN"   14:45   İNSAN HAKLARı VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERIN GÜVENCESI: ÖZGÜR VE BAĞıMSıZ MEDYA   14:42   BAŞKAN HÜSEYIN SAVAŞ’TAN 24 TEMMUZ MESAJı   14:18   CHP’LI MUTLUAY’DAN 24 TEMMUZ MESAJı: ‘GÜÇLÜ BASıN, GÜÇLÜ VE ÖNGÖRÜLEBILIR EKONOMI DEMEKTIR’   14:14   CHP’LI AKBAŞ’TAN 24 TEMMUZ MESAJı ANADOLUNUN SESI, KENTLERIN HAFıZASı: YEREL BASıNıN MÜCADELESINE BÜYÜK TEŞEKKÜR   14:10   İŞ İNSANı TEKINALP’TEN 24 TEMMUZ MESAJı   13:46   CHP GENEL MERKEZI’NDE FLAŞ GELIŞME: KıLıÇDAROĞLU MYK’Yı ACIL TOPLANTıYA ÇAĞıRDı!   13:46   SIYASETTE TARIHI GÜN! BELGELER VERILDI, ŞOK ’FIILI İŞGAL’ ÇıKıŞı: ’BINALARı VE MASALARı GERIDE BıRAKTıK!’  
 
     
   

Anayasa Mahkemesi, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" hükmünü ikinci kez iptal etti


Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği iptal kararı sonrası 8. yargı paketiyle yeniden düzenlenen Türk Ceza Kanunu`nun, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralı ikinci kez iptal etti. İptal hükmü 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Gerekçede, kuralların daha önce iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı, kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu vurgulandı.

 

Tarih : 9 Ocak 2025 Perşembe 10:28   Okunma : 679

(ANKARA) - Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği iptal kararı sonrası yeniden düzenlenen Türk Ceza Kanunu`nun (TCK), "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralı ikinci kez iptal etti. İptal hükmü 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Gerekçede, kuralların daha önce iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı, kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu vurgulandı.

Yüksek Mahkeme, 2023`te verdiği iptal kararının ardından yeniden düzenlenen "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" hükmünün iptal istemini görüştü. 

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yer alan kararına göre, düzenlemenin iptali için Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz yoluna başvurdu, CHP de yeniden düzenlenen hükmün iptalini istedi. 

Başvuruları birlikte ele alan Yüksek Mahkeme,TCK`nin, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralın iptaline, iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. 

Gerekçede, itiraz ve dava konusu kuralların örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçlarına ilişkin olduğu, kamuoyunda 8`inci yargı paketi olarak bilinen 7499 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle birlikte kurallarla örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiillerinin bağımsız suçlar olarak düzenlendiği, kurallarda suçların yaptırımına da yer verildiği belirtildi. 

Ancak yeni düzenlemede, iptal edilen cümleye konu suçun unsurlarının içerik ve kapsam bakımından aynı olduğunun anlaşıldığı vurgulanan gerekçede, "Yasama organınca, Anayasa Mahkemesinin anılan iptal kararındaki tespitler ışığında temel hak ve özgürlüklere ilişkin anayasal güvenceler gözetilerek bir düzenleme yapılmadığı, bu nedenle kuralların iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı kuşkusuzdur. Bu kapsamda kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu ve kuralların kanunilik şartını taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır." tespiti yapıldı. 

Kanun koyucunun anayasal ilkelere bağlı kalmak şartıyla örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemenin suç sayılıp sayılmayacağı, bunun hangi tür ve ölçüdeki ceza yaptırımıyla karşılanacağı, nelerin ağırlaştırıcı veya hafifletici sebep olarak kabul edileceği konusunda takdir yetkisinin bulunduğu kaydedilen gerekçede, "Bununla birlikte anılan suça yer verilecekse Anayasa Mahkemesinin iptal kararındaki tespitler dikkate alınarak yeniden düzenlenme yapılması gerekmektedir" denildi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA