2 Eylül 2026 Çarşamba

18:27   İMAMOĞLU’NDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’ROTAMıZ NET: CUMHURIYET, DEMOKRASI, ADALET’   17:59   TMMOB’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ’NDE NET MESAJ: ’TÜRKIYE’NIN İHTIYACı GERÇEK VE KALıCı BIR TOPLUMSAL BARıŞ!’   17:55   İSTIKLAL CADDESI’NDE ŞOK ANLAR: 200. YıL TÖRENINDE ZABıTAYA POLIS ENGELI!   17:49   CHP’DE YENI DÖNEM STRATEJISI: KıLıÇDAROĞLU’NUN MILLI BILINÇ GÜÇLÜ TÜRKIYE’ BULUŞMALARı BAŞLıYOR   14:55   CHP’LI ATAHAN KAYTAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’MERSIN’DEN DÜNYAYA KARDEŞLIK ÇAĞRıSı’   14:39   CHP KADıN KOLLARı İL BAŞKANı GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN 1 EYLÜL MESAJı: ’BARıŞ SUSKUNLUK DEĞIL CESARETTIR’   14:19   CHP MERSIN İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, ADALET VE EŞITLIK İÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDECEĞIZ’   13:17   MERSIN BAROSU’NDAN YENI ADLI YıLDA SERT ÇıKıŞ: ’GECIKEN ADALET VE TUTUKLAMA TEDBIRI SıKıNTı YARATTı!’   11:25   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, AKDENIZ’IN VE DÜNYANıN ORTAK GELECEĞIDIR’   11:12   NECDET KıLıÇ’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı; AYRıŞMA DEĞIL DAYANıŞMA KAZANACAK..   10:48   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK’TEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:45   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:44   BARıŞıN KENTI MERSIN’DEN TÜM DÜNYAYA ÇAĞRı: ’BARıŞ, YARıNLARA BıRAKıLACAK EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:41   GÜROL AKBAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’WBARıŞ, GELECEĞE BıRAKACAĞıMıZ EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:40   TTB 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ AÇıKLAMASı: DEMOKRASI, SAĞLıK HAKKı VE KAYYUM UYARıSı   10:31   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı KADIR ÖZCAN: ’ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BUGÜN EN BÜYÜK REHBERIMIZDIR’   10:30   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’ATATÜRK’ÜN BARıŞ VIZYONU İNSANLıĞıN TEK ÇıKıŞ YOLUDUR’   10:20   GÜLCAN KıŞ’TAN KıRTASIYE ALARMı: ’BIR ÇOCUĞUN TEMEL OKUL MASRAFı 7 BIN LIRAYı BULDU!’   09:51   TAŞ BINA’DAN KARAMANCıLAR KONAĞı’NA: MERSIN’IN MARKA KENT YOLCULUĞU BAŞLADı   01:44   TAHLIYE EDILMIŞTI, YENIDEN TUTUKLANDı! KOMEDYEN İMRAN DENIZ GÖKTAŞ HAKKıNDA YENI KARAR  
 
     
   

Anayasa Mahkemesi, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" hükmünü ikinci kez iptal etti


Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği iptal kararı sonrası 8. yargı paketiyle yeniden düzenlenen Türk Ceza Kanunu`nun, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralı ikinci kez iptal etti. İptal hükmü 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Gerekçede, kuralların daha önce iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı, kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu vurgulandı.

 

Tarih : 9 Ocak 2025 Perşembe 10:28   Okunma : 708

(ANKARA) - Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği iptal kararı sonrası yeniden düzenlenen Türk Ceza Kanunu`nun (TCK), "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralı ikinci kez iptal etti. İptal hükmü 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Gerekçede, kuralların daha önce iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı, kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu vurgulandı.

Yüksek Mahkeme, 2023`te verdiği iptal kararının ardından yeniden düzenlenen "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" hükmünün iptal istemini görüştü. 

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yer alan kararına göre, düzenlemenin iptali için Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz yoluna başvurdu, CHP de yeniden düzenlenen hükmün iptalini istedi. 

Başvuruları birlikte ele alan Yüksek Mahkeme,TCK`nin, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçuna ilişkin kuralın iptaline, iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. 

Gerekçede, itiraz ve dava konusu kuralların örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçlarına ilişkin olduğu, kamuoyunda 8`inci yargı paketi olarak bilinen 7499 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle birlikte kurallarla örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiillerinin bağımsız suçlar olarak düzenlendiği, kurallarda suçların yaptırımına da yer verildiği belirtildi. 

Ancak yeni düzenlemede, iptal edilen cümleye konu suçun unsurlarının içerik ve kapsam bakımından aynı olduğunun anlaşıldığı vurgulanan gerekçede, "Yasama organınca, Anayasa Mahkemesinin anılan iptal kararındaki tespitler ışığında temel hak ve özgürlüklere ilişkin anayasal güvenceler gözetilerek bir düzenleme yapılmadığı, bu nedenle kuralların iptal edilen hükümle aynı sonuçları doğuracağı kuşkusuzdur. Bu kapsamda kurallarda yer alan örgüt adına işlenen suç ibaresinin belirsiz olduğu ve kuralların kanunilik şartını taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır." tespiti yapıldı. 

Kanun koyucunun anayasal ilkelere bağlı kalmak şartıyla örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemenin suç sayılıp sayılmayacağı, bunun hangi tür ve ölçüdeki ceza yaptırımıyla karşılanacağı, nelerin ağırlaştırıcı veya hafifletici sebep olarak kabul edileceği konusunda takdir yetkisinin bulunduğu kaydedilen gerekçede, "Bununla birlikte anılan suça yer verilecekse Anayasa Mahkemesinin iptal kararındaki tespitler dikkate alınarak yeniden düzenlenme yapılması gerekmektedir" denildi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA