26 Mayıs 2026 Salı

14:35   ANKARA’DA BAYRAM MASASı KURULDU AMA İKI KRITIK ÇATLAK VAR! SIYASETIN BAYRAMLAŞMA PROGRAMıNDA ŞOK CHP DETAYı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN İZMIR GÜNDOĞDU’DA TARIHI ÇıKıŞ: ’İLK KEZ BU SOKAKLARDA BÜYÜK BIR ÖFKE GÖRÜYORUM’   13:34   CHP’DE DIJITAL KRIZ PATLAK VERDI! ASU KAYA’DAN ZEHIR ZEMBEREK ’SARAY’ ÇıKıŞı: ’İSIMLERIMIZI SILEBILIRSINIZ AMA...’   12:42   CHP GENEL MERKEZI’NDE SıCAK SAATLER: KURULTAY KARARı SONRASı BARIKATLAR KURULDU, İŞTEN ÇıKARMALAR BAŞLADı!   12:40   ERDOĞAN’DAN BAYRAM MESAJı: ’O SÜRECI SAMIMIYETLE MENZILINE GÖTÜRÜYORUZ!’   12:35   LIDERLERIN KURBAN BAYRAMı PROGRAMı BELLI OLDU! ERDOĞAN, ÖZEL, BAHÇELI VE SIYASI LIDERLER BAYRAMDA NEREDE OLACAK?   12:20   MITING YASAĞıNA SERT TEPKI: ’İKTIDARı BÜYÜK BIR KORKU SARDı, SOKAKLARDAYıZ!’   11:28   KıLıÇDAROĞLU SESSIZLIĞINI BOZDU: CHP’DE ’GÖLGE BAKAN’ VE ’GRUP BAŞKANLıĞı’ KRIZI! ÖZGÜR ÖZEL’E İKINCI ŞOK...   11:21   YARGıTAY’DAN FLAŞ CHP KARARı: ÖZGÜR ÖZEL SILINDI, KEMAL KıLıÇDAROĞLU YENIDEN LISTEDE!   11:05   İŞ DÜNYASı VE GENÇLIK BU NOKTADA BULUŞUYOR: MERSIN’DE YENI NESIL İNOVASYON DALGASı!   11:03   TARSUS TSO BAŞKANı RUHI KOÇAK’TAN KURBAN BAYRAMı MESAJı: ’PAYLAŞMA KÜLTÜRÜMÜZ EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ’   10:51   AKDENIZ’DE BAYRAM COŞKUSU! CHP İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT:    10:50   BAŞKENTTE ÇIFTE BAYRAMLAŞMA: ÖZGÜR ÖZEL HALKLA BULUŞACAK, KıLıÇDAROĞLU GENEL MERKEZ’DE OLACAK!   10:18   CHP’DE TABELALAR SÖKÜLDÜ, İNTERNET SITESI BOŞALTıLDı: BÜYÜK KRIZDE YENI PERDE!   20:06   KıLıÇDAROĞLU’NUN PROGRAMı BELLI OLDU: 30 MAYıS’TA GENEL MERKEZE GELECEK, PM VE YDK 1 HAZIRAN’DA TOPLANACAK   20:02   EMEP’TEN TBMM’DE ÖZGÜR ÖZEL’E ZIYARET... ASLAN: "BIRLIKTE MÜCADELE IÇERISINDE OLACAĞıZ"   20:01   KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NUN BAYRAMLAŞMA PROGRAMı DEĞIŞTI: 30 MAYıS’TA CHP GENEL MERKEZI’NDE BAYRAMLAŞMA PROGRAMıNA KATıLACAK   20:01   BILGI ÜNIVERSITESI YENIDEN AÇıLDı: BUGÜN BILGI’YE YAPıLAN YARıN BAŞKA BIR ÜNIVERSITEYE YAPıLABILIR   19:59   ABD BAŞKANı TRUMP: "İRAN ILE ANLAŞMA SONRASı TÜRKIYE DAHIL BÖLGE ÜLKELERI, ABRAHAM ANLAŞMALARı’NA KATıLMALı"   19:48   CAN ATALAY: "APAÇıK GERÇEĞIMIZ, ANAYASASıZ BIR ÜLKE OLDUĞUMUZDUR"  
 
     
   

CHP’li Talat Dinçer: Çeşmeli-Taşucu Otoyolu: Devletin Kaynakları Kimlere Peşkeş Çekiliyor?


Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Çeşmeli-Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu projesine ilişkin TBMM Başkanlığı’na 6 maddelik bir soru önergesi sundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan açıklama istedi. Dinçer, projenin ihale sürecinden devlet kaynaklarının nasıl kullanıldığına kadar pek çok eleştiride bulundu ve ciddi sorular yöneltti.

 

Tarih : 16 Ocak 2025 Perşembe 13:19   Okunma : 1007

Dinçer, 2021 yılında gerçekleştirilen ihale sürecine dikkat çekerek, “Bu proje, iktidarın yandaşlara para kazandırma sisteminin en çarpıcı örneğidir. İhaleye yalnızca bir şirket, Kolin İnşaat katılmış ve rekabet ortamı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Tekelleşen bu ihale süreci halkın cebinden büyük paraların çıkmasına yol açmıştır,” ifadelerini kullandı.

Garanti ve Geçiş Ücreti Artışlarının Arkasında Ne Var?

İhalede başlangıçta 45 bin araç geçiş garantisi verildiğini ancak bu sayının 3 yıl sonra 90 bine çıkarıldığını belirten Dinçer, “Bu artışın gerekçesi nedir? Bu değişiklik sırf bir şirketin karını artırmak için mi yapılmıştır?” sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca, geçiş ücretinin 0.05 centten 0.06 cent’e yükseltilmesinin Kolin İnşaat’a sağlanan ek kazanç anlamına geldiğini vurgulayarak, “Bu artışın halk üzerindeki ekonomik etkisi düşünülmüş müdür?” diye sordu.

Devlet Kaynakları Yandaşlara mı Akıtılıyor?

Dinçer, devletin kaynaklarının belirli şirketlerin çıkarları doğrultusunda harcandığını iddia ederek, “Kolin İnşaat’a hiçbir iş yapmadan 600 milyon Euro ödendiği doğru mudur? Bu paranın halkın cebinden çıkması adil midir?” dedi. Ayrıca, projenin halen tamamlanmadığını ve halkın mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, “Yol yapılmadan bu kadar büyük bir ödeme neden yapılmıştır?” diye sordu.

Mersin Halkı Mağdur, Yandaşlar Kazançlı

Çeşmeli-Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu projesinin halkı mağdur eden bir düzenin parçası olduğunu söyleyen Dinçer, “Normalde bir saatte gidilebilen mesafe, bu yolun yapılmaması nedeniyle dört saate çıkmıştır. Kolin İnşaat’a sağlanan bu imtiyazlar, halkın sömürülmesinden başka bir şey değildir,” ifadelerini kullandı.

Dinçer, “Vergi muafiyetlerinden garanti ödeme sistemlerine kadar her türlü ayrıcalık Kolin İnşaat’a sağlanıyor. Emeklinin maaşına göz diken, asgari ücretlinin hakkını sömüren bu iktidar, yandaşlarını zenginleştirmek için her türlü kolaylığı sağlıyor,” dedi.

Dinçer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1-Bakanlık tarafından yapılan Çeşmeli-Mersin-Erdemli-Taşucu Otoyolu ihalesine yalnızca Kolin İnşaat’ın katılması ve ihaleyi alması, bu tekelleşme sizce adil ve doğru mudur?

2- Başlangıçta 45 bin araç garantisiyle belirlenen projede, bu garanti 3 yıl sonra 90 bine çıkarılmıştır. Bu artışın gerekçesi nedir?

3- Otoyol geçiş ücretinin 0.05 centten 0.06 cent’e çıkarılması, sadece Kolin İnşaat’ın karını mı arttırmayı hedeflemektedir? Bakanlık olarak bu artışın halk üzerindeki oluşacak ekonomik yükü düşündünüz mü?

4- Devletin kaynakları halkın yararına mı, yoksa belirli şirketlerin çıkarları doğrultusunda mı harcanmaktadır?

5- Kolin İnşaat’a hiçbir iş yapmadan 600 milyon Euro ödendiği iddiaları doğru mudur? Bunu nasıl açıklarsınız?

6- Yol hala yapılmadı ve halk her gün mağdur oluyor. Bakanlık, tamamlanmayan projeye neden ödeme yaparak Kolin inşaatın kasasını dolduruyor? Bu kadar büyük bir ödeme yapılmasını açıklar mısınız?

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA