24 Mart 2026 Salı

10:35   MERSIN’IN 2026 İKLIM KARNESI AÇıKLANDı: İŞTE ŞEHRIN EN GÜÇLÜ VE ZAYıF ALANLARı!   10:31   SILIVRI’DEN YÜKSELEN DOĞUM GÜNÜ MESAJı: "ASLA ALıŞMAYı KABUL ETMIYORUZ!"   10:10   İBB DAVASı’NDA BASıNA ’SES VE GÖRÜNTÜ’ ENGELI: "GERÇEKLER KARARTıLMAK İSTENIYOR!"   10:03   TKP’DEN RADIKAL ÇıKıŞ: "HALKıN ÇıKARı NATO’DAN ÇıKMAKTADıR!"   09:46   SILIFKE’DE TIYATRO RÜZGARı: 2 BIN 400 MINIK YÜREK ‘BISKÜVI ADAM’ İLE GÜLDÜ!   18:13   MERSIN’DE LOJISTIK KRIZI: "KONTAK KAPATMA NOKTASıNA GELDIK!"   16:34   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: “DEM PARTI’NIN BU SÜREÇTE NE TALEP ETTIĞI NETTIR, BIZLER KÜRT HALKıNıN BÜTÜN HAKLARıNıN TANıNMASıNı ISTIYORUZ”   16:33   İRAN: "ABD ILE HERHANGI BIR GÖRÜŞME YAPıLMıYOR; TRUMP’ıN AÇıKLAMALARı, ENERJI FIYATLARıNı DÜŞÜRMEYE YÖNELIK BIR ÇABANıN PARÇASı"   15:34   KATAR’DA ŞEHIT OLAN ASELSAN TEKNISYENLERI SÜLEYMAN CEMRE KAHRAMAN VE İSMAIL ENES CAN, ANKARA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   15:33   ABD BAŞKANı TRUMP: "İRAN’A YÖNELIK HER TÜRLÜ ASKERI SALDıRıNıN 5 GÜNLÜK SÜREYLE ERTELENMESINE ILIŞKIN TALIMAT VERDIM"   14:24   CHP HEYETINDEN BIRGÜN GAZETESI’NE DESTEK ZIYARETI… MURAT EMIR: “İSMAIL ARı’NıN KASTEN YAPTıĞı BIR SUÇ VARSA O DA HALKıN VERGISINE SAHIP ÇıKMAKTıR"   14:23   CHP’LI KıŞ: "FAIZI DÜŞÜRMEDEN ENFLASYONU DÜŞÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEYENLER, BUGÜN ÜRETIMI DE ISTIHDAMı DA KAYBETTIRMIŞ DURUMDA"   14:22   İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, MESLEK FABRIKASı ÖNÜNDE NÖBETTE... İZMIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı TUGAY: "BURAYı HUKUKSUZCA BOŞALTMANıZA IZIN VERMEYECEĞIZ”   14:21   İBB DAVASı’NıN DURUŞMALARıNDA ÜÇÜNCÜ HAFTA...   12:30   İZMIR’DE ‘MESLEK FABRIKASı’ KRIZI: CEMIL TUGAY’DAN TARIHI DIRENIŞ MESAJı! "İZIN VERMEYECEĞIZ"   11:45   GÜLCAN KıŞ’TAN SERT ‘FAIZ’ ÇıKıŞı: “VATANDAŞ BORCA, DEVLET FAIZE ÇALıŞıYOR!”   11:07   MERSIN’DE SANAT RÜZGARı ESECEK! 5 GÜN BOYUNCA PERDELER HIÇ KAPANMıYOR: İŞTE TAM LISTE!   10:55   İBB DAVASıNDA KRITIK GÜN: EKREM İMAMOĞLU SALONA GIRDIĞINDE ALKıŞLAR KOPTU! İŞTE 8. GÜNDEN İLK DETAYLAR   10:30   CHP’LI ASU KAYA’DAN SERT TEPKI: "48 SAATTE 5 KADıN KATLEDILDI, SORUMLUSU SIZSINIZ!"   10:05   TEĞMEN EBRU EROĞLU DAVASıNDA KARAR!  
 
     
   

6 Şubat depremlerinin ikinci yılı.... Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: ``‘Allah korusun` demek depremleri engellemiyor``


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yılında Balçova Belediyesi`nin konuğu olan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, bina yapımlarında sismik izolatör (kauçuk sistem) kullanarak hayatta kalmanın mümkün olacağını, bunun da sadece yüzde 15 artı maliyet getireceğini söyledi.

 

Tarih : 6 Şubat 2025 Perşembe 13:59   Okunma : 773

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yıl dönümünde Balçova Belediyesi tarafından Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki`nin katılımıyla "Türkiye Japonya arasındaki afet önleme farklılıkları" başlıklı seminer düzenlendi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu`nda gerçekleşen seminerde Moriwaki, Türkiye`nin tanınmış deprem uzmanlarından Merhum Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara`yı anarak, “Rahmetli Ahmet Mete Işıkara, ‘Deprem değil bina öldürür` diyordu. Ben de aynı düşüncedeyim. Sağlam bina yaparsak hayatta kalabiliriz. 2020`deki İzmir depreminde yıkılan binalarda deniz kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Kumun içinden deniz kabukları çıkmıştı. O depremde o kadar binanın yıkılmaması ve o kadar can kaybı olmaması gerekiyordu. Bu nedenle binalarımızı kauçuk sistem olarak bilinen sismik izolatörler kullanarak yapmalıyız. Bu da en fazla yüzde 15 artı inşaat maliyeti demektir. Düşünsenize, yüzde 15 daha fazla ödeyerek hayatta kalacaksınız. Bunu kim istemez” diye konuştu.

``7, 7.5 şiddetinde deprem olabilir

Bir süredir gündemde olan ve Yunanistan`ın Santorini Adası açıklarında yaşanan depremlere de değinen Moriwaki, şunları söyledi:

``Santorini açıklarında 10 günde 770`ten fazla deprem oldu. 3.4`ten, 5.3`e kadar. Bölgede 6 hafta içerisinde 7, 7.5 şiddetine kadar deprem olabilir. Burası Bodrum`un karşısında kalıyor. 171 kilometre mesafe var. Ancak böyle bir deprem Çanakkale`ye kadar hissedilir. Bodrum, Marmaris, Muğla ve Datça yoğun şekilde hisseder. Tsunami olursa da buralarda 1 metre olur. Santorini`de ise 5-7 metre arası tsunami olabilir. İzmir`e ise tsunami gelmez. İzmirlilerin tsunami konusunda tedirgin olmasına gerek yok.``

Türkiye`nin dünyada en çok deprem olan ülkeler sıralamasında 6`ıncı sırada olduğunu belirten Moriwaki, deprem gerçeğinin kabul edilerek devletin tüm kurumları ve halkın hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. 35 yıldır Türkiye`de yaşadığını ve kendisini Türk gibi hissettiğini belirten Moriwaki, şöyle devam etti:

``Türk bir mimar ve mühendis olarak utanıyorum ve üzülüyorum. Türkiye`de büyük deprem olmamasına rağmen can kaybı bakımından dünyada 3`üncü sıradayız. ‘Allah korusun` demek depremleri engellemiyor. Güneşin doğumu kadar doğal bir şekilde deprem olacak. Hep birlikte üzerimize düşeni yapmalı ve önlem almalıyız.``

Tatbikat yapılmalı

Şiddetli depremler yaşayan Japonya`nın cep telefonlarında deprem uyarı sistemi kullandığını anlatan Moriwaki, önceden sinyal geldiğini, doğalgaz sisteminin kapandığını ve hızlı trenlerin durduğunu belirtti. Japon halkının depremle yaşamayı öğrendiğini, şu anda okullarda ve mahallelerde ayda bir kez deprem tatbikatı yapıldığını kaydeden Moriwaki, Türkiye`de yılda bir kez dahi olsa akıllarda kalacağını dile getirdi.

“Deprem Rehberi” adını taşıyan bir çizgi roman da yazdığını kaydeden Yoshinori Moriwaki, deprem ve göçük sonrası oluşması muhtemel yaşam üçgeninde su şişesi, toz maskesi, tuz, çikolata ve metal düdük bulundurulması gerektiğini hatırlattı. Deprem çantasının ise evin giriş kapısının yanına konması gerektiğini kaydetti. Deprem anında merdivenlerin kullanılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Moriwaki, semineri Atatürk`ün “Ne mutlu Türküm diyene” sözüyle bitirdi.

Seminer sonunda Belediye Başkan Vekili Korcan Uçman tarafından Moriwaka`ya ve Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği temsilcisi Hatice Ekinci`ye fidan sertifikası verildi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA