18 Ekim 2026 Pazar

20:06   HASTANE BAHÇELERINDE SABAHLAYAN HASTALARA NEFES OLDU! MERSIN’DE 6 BIN 500 KIŞIYE ’SıFıR TL’LIK OTEL KONFORU   19:55   ABB CUMHURIYET YÜZME HAVUZU VE SPOR KOMPLEKSI AÇıLDı: ANKARA’DA DEV SPOR HAMLESI   19:46   SIYASETTE DENGELERI DEĞIŞTIRECEK ÇıKıŞ: ’1,5 YıL İÇINDE TARIHIN EN KRITIK DÖNÜM NOKTASıNA GELIYORUZ!’   19:32   CHP’LI ÖMER FETHI GÜRER’DEN MEDYA SEKTÖRÜ İÇIN MECLIS ARAŞTıRMA ÖNERGESI: ’BASıNDA GÜVENCESIZLIK OLAĞANLAŞTı’   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’TA İLHAM VEREN PROJE: ’HER MEKÂN BIR SANAT GALERISI’   20:36   MUĞLA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı AHMET ARAS CHP’DEN AYRıLDı! GÖREVINE BAĞıMSıZ DEVAM EDECEK   18:22   MERSIN’DE VAHAP SEÇER MESAJı: BAŞKAN VEKILI GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN İLK AÇıKLAMALAR   08:59   1 MILYAR AVROLUK FON İDDIASı ÇALKALANıYOR! GAZETECI MURAT AĞıREL EMNIYET’E GÖTÜRÜLDÜ   07:39   VAHAP SEÇER’DEN TBB BAŞKAN VEKILLIĞINE SEÇILEN AYŞE ÜNLÜCE’YE DESTEK MESAJı: ’DEMOKRASIYI SAVUNACAĞıZ’ ALTERNATIF 3 (KıSA & DINAMIK): TBB’DE SEÇIM SONRASı   04:55   TRABZONSPOR, UEFA KONFERANS LIGI’NE GALIBIYETLE BAŞLADı: KUPS KUOPIO’YA DEPLASMANDA GOL YAĞMURU!   04:29   ALMANYA’DA NEFES KESEN GECE! BEŞIKTAŞ, HOFFENHEIM DEPLASMANıNDA HYEON-GYU OH İLE GÜLDÜ: 3-2   02:26   TBB’DE KRITIK SEÇIM SONRASı MERSIN’DEN İLK AÇıKLAMA: ’EMANETE SıKı SıKı SARıLıP TESLIM EDECEĞIZ!’   22:15   TBB BAŞKAN VEKILI AYŞE ÜNLÜCE OLDU! İŞTE KRITIK SEÇIMIN DETAYLARı VE OY SONUÇLARı   19:06   GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN TBB SEÇIMI VE VAHAP SEÇER AÇıKLAMASı: ’GÖREVI HıZ KESMEDEN SÜRDÜRECEĞIZ’   17:25   ’ESKIDEN BIR HASATLA DÜĞÜN YAPıLıRDı...’ TOROSLAR’DA KADıN ÇIFTÇININ SÖZLERI TARLAYA DAMGA VURDU!   17:03   BRÜKSEL’DEN TÜRKIYE SIYASETINI SARSACAK KARAR! CHP ASKıYA ALıNDı, YENI PARTI OY BIRLIĞIYLE KABUL EDILDI   16:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SILIVRI ÖNÜNDE SERT TEPKI: ’BU MILLET SANDıĞA EL UZATANıN O ELINI KıRAR!’   16:42   AZIZ KOCAOĞLU’NDAN SIYASETTE RADIKAL HAMLE! YENI PARTI İZMIR İL BAŞKANLıĞıNA ADAY OLDU   14:37   SIYASETTE FLAŞ GELIŞME! MURAT KARAYALÇıN CHP’DEN İSTIFA ETTI: İŞTE YENI ADRESI   13:29   MERSIN BÜYÜKŞEHIR VE MESKİ’DEN ŞIDDETLI YAĞıŞ PREZANTASYONU: KRIZ MASASı KURULDU!  
 
     
   

Kanal İstanbul güzergahındaki başvurular, İSKİ ve İGDAŞ tarafından reddediliyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ Genel Müdürlüğü ve İGDAŞ`ın, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen `mevzuata aykırı` imar planları kapsamında ilgili yasal süreçleri takip ettiğini belirtti. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, "İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzaları, yoğun yapılaşma tehdidi altındadır. Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denildi.

 

Tarih : 9 Şubat 2025 Pazar 12:24   Okunma : 833

(İSTANBUL) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ Genel Müdürlüğü ve İGDAŞ`ın, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen `mevzuata aykırı` imar planları kapsamında ilgili yasal süreçleri takip ettiğini belirtti. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, "İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzaları, yoğun yapılaşma tehdidi altındadır. Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denildi.

İBB, İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzalarının, yoğun yapılaşma tehdidi altında olduğunu belirterek, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen bazı projelere ilişkin bilgilendirme yaptı.

"Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denilen bilgilendirmede, şunlar kaydedildi: 

"İstanbul`un su güvenliğinin tehlikeye girmemesi adına yasal yetkiler çerçevesinde gerekli önlemler alınmıştır"

"Arnavutköy Sazlıbosna Mevkii`nde toplam 24.150 konut ve 1.121 dükkandan oluşan projeler için 28 ihale düzenlenmiştir. Ancak, bu projelere ilişkin altyapı ve imar planlarının su kaynakları ve İstanbul`un ekolojik dengesi üzerindeki etkileri açısından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. İSKİ`nin yaptığı teknik incelemeler sonucunda, bölgede planlanan projelerin; nüfus yoğunluğu açısından izin verilen sınırları aştığı, dere yataklarının yapılaşmaya açıldığı, arıtma tesisleri ve su havzalarının korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenlerle, İstanbul`un su güvenliğinin tehlikeye girmemesi adına yasal yetkiler çerçevesinde gerekli önlemler alınmıştır. İSKİ, su havzalarının korunması ve içme suyu kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi amacıyla, ilgili mevzuata aykırılık teşkil eden projelere su ve atık su hizmeti sunulmayacağını kamuoyuna duyurmuştur. Bu çerçevede; şantiyelere verilen su abonelikleri iptal edilmiştir, mevcut yapıların su ve atık su abonelikleri bulunmamaktadır, içme suyu, yağmur suyu ve atık su bağlantıları için yapılan yeni başvurular reddedilmiştir.
Bu kararlar, İstanbul`un su kaynaklarını koruma ve sürdürülebilir su yönetimini sağlama amacıyla alınmış olup, ilgili mevzuat kapsamında uygulanmaya devam edilecektir."

Yargı kararları anımsatıldı

İstanbul 6. İdare Mahkemesi`nin, Dursunköy Mahallesi`nde yer alan Emlak Konut-THY projesine ait imar planlarını, 8 Temmuz 2024 tarihinde iptal etttiği anımsatılan bilgilendirme, "Ayrıca, İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi`ne ilişkin rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etmiştir. Mahkeme, projelerin bilimsel ve teknik dayanaklardan yoksun olduğunu tespit etmiştir. Baklalı ve Boyalık mahallelerindeki projelerle ilgili açılan davalar devam etmektedir. Mahkeme kararlarında, su havzalarını tehdit eden yapılaşmalara karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, İBB ve bağlı kuruluşları, yürürlükteki yasal mevzuat doğrultusunda hareket etmekte olup, su havzalarının korunmasına yönelik hukuki süreçleri titizlikle takip etmektedir." denildi.

İGDAŞ`ın aldığı tedbirler

Bilgilendirmede, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş`nin (İGDAŞ), Kanal İstanbul güzergahındaki bazı yeni doğal gaz taleplerini değerlendirdiği ve hukuki süreçler çerçevesinde kararlarını aldığı aktarılarak, "Dursunköy Mahallesi`nde yürütülen Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri Projesi için yapılan konutlara doğal gaz bağlantı talebi, imar planının iptal edilmesi nedeniyle reddedilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları olarak, İstanbul`un su havzalarını ve doğal kaynaklarını koruma sorumluluğumuz gereği, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Bu süreçte, tüm ilgili tarafları; mevzuata uygun hareket etmeye, ekolojik dengeyi ve su kaynaklarını gözeten bir planlama anlayışı benimsemeye, yargı kararlarına saygı göstermeye davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA