12 Ağustos 2026 Çarşamba

15:04   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   15:03   ÖZGÜR ÖZEL, VELI AĞBABA VE SERA KADıGIL HAKKıNDAKI 3 DOKUNULMAZLıK FEZLEKESI TBMM BAŞKANLıĞıNA SUNULDU   15:02   ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ ÇALıŞMA BAKANLıĞı’NDAKI IKINCI TOPLANTıSı TAMAMLANDı: BAKANLıK SORUNUN ÇÖZÜLMESINI ISTIYOR   14:58   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELIK: “HATIMOĞULLARı IFADELERINI DÜZELTMELIDIR”   14:57   RUS LIMAN KENTINE SALDıRı: BIR ÖLÜ, SEKIZ YARALı   14:01   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   13:56   BINGÖL KARLıOVA’DA JEOTERMAL KAYNAK ARAMA ÇALıŞMALARı PROTESTO EDILDI   13:55   ELAZıĞ ETI GÜMÜŞ IŞÇILERI ANKARA’DAKI EYLEMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:25   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ BU GECE BELLI OLUYOR! PSG - ASTON VILLA SÜPER KUPA MAÇıNDA TARIHI HAKEM DETAYı   09:26   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU 25. SEZONUNDA REKORA İMZA ATTı! 45 BIN SEYIRCI VE 13 İLÇEDE SANAT RÜZGARı   23:55   TÜRKIYE GıDA ENFLASYONUNDA DÜNYADA 3. SıRADA! CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı PALAMUT SOFRADAKI TEHLIKEYI BÜYÜTEÇ ALTıNA ALDı   16:33   ÖMER ÇELIK’TEN "ÇERÇEVE YASA" DEĞERLENDIRMESI: "BU, TERÖRSÜZ BÖLGEYI ARZULAYAN BÜTÜN KARDEŞ HALKLAR IÇIN YANKı OLUŞTURACAKTıR"   16:31   CEVDET YıLMAZ: 2028’DE KADıNLARıN IŞGÜCÜNE KATıLıMıNı YÜZDE 40’ıN ÜZERINE YÜKSELTMEYI HEDEFLIYORUZ   16:30   KATAR: MEKKE ORTAK SAVUNMA ANLAŞMASı’Nı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   15:53   CHP MYK YARıN TOPLANACAK   13:52   ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı’NA YÜRÜMEK ISTEYEN MADENCILERE ABLUKA: İŞÇILER AÇ, ÇOCUKLARı EKMEK BEKLIYOR   13:51   FILISTIN BAŞBAKANı ABBAS, TÜRKIYE’YE GELIYOR   13:49   MANSUR YAVAŞ: "EREN BÜLBÜL VE FERHAT GEDIK’I ÖLÜM YıL DÖNÜMÜNDE RAHMET VE MINNETLE ANıYORUM"   09:06   KOLOMBIYA DEPREMINDE SON DURUM: ÖLÜ SAYıSı 132’YE YÜKSELDI, ARAMA KURTARMA SÜRÜYOR   09:05   VATANDAŞ İSTEDI, EKIPLER HAREKETE GEÇTI: AKDENIZ’DE ALTYAPı ONARıM SEFERBERLIĞI  
 
     
   

Kanal İstanbul güzergahındaki başvurular, İSKİ ve İGDAŞ tarafından reddediliyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ Genel Müdürlüğü ve İGDAŞ`ın, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen `mevzuata aykırı` imar planları kapsamında ilgili yasal süreçleri takip ettiğini belirtti. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, "İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzaları, yoğun yapılaşma tehdidi altındadır. Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denildi.

 

Tarih : 9 Şubat 2025 Pazar 12:24   Okunma : 746

(İSTANBUL) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ Genel Müdürlüğü ve İGDAŞ`ın, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen `mevzuata aykırı` imar planları kapsamında ilgili yasal süreçleri takip ettiğini belirtti. Belediyeden yapılan bilgilendirmede, "İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzaları, yoğun yapılaşma tehdidi altındadır. Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denildi.

İBB, İstanbul`un en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı ve çevresindeki içme suyu havzalarının, yoğun yapılaşma tehdidi altında olduğunu belirterek, Kanal İstanbul güzergahında yürütülen bazı projelere ilişkin bilgilendirme yaptı.

"Arnavutköy ilçesine bağlı Baklalı, Boyalık, Dursunköy ve Sazlıbosna mahallelerinde yürütülen büyük ölçekli konut projeleri, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği`ne aykırılık teşkil etmekte olup, bu husus ilgili yargı mercilerine taşınmıştır." denilen bilgilendirmede, şunlar kaydedildi: 

"İstanbul`un su güvenliğinin tehlikeye girmemesi adına yasal yetkiler çerçevesinde gerekli önlemler alınmıştır"

"Arnavutköy Sazlıbosna Mevkii`nde toplam 24.150 konut ve 1.121 dükkandan oluşan projeler için 28 ihale düzenlenmiştir. Ancak, bu projelere ilişkin altyapı ve imar planlarının su kaynakları ve İstanbul`un ekolojik dengesi üzerindeki etkileri açısından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. İSKİ`nin yaptığı teknik incelemeler sonucunda, bölgede planlanan projelerin; nüfus yoğunluğu açısından izin verilen sınırları aştığı, dere yataklarının yapılaşmaya açıldığı, arıtma tesisleri ve su havzalarının korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenlerle, İstanbul`un su güvenliğinin tehlikeye girmemesi adına yasal yetkiler çerçevesinde gerekli önlemler alınmıştır. İSKİ, su havzalarının korunması ve içme suyu kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi amacıyla, ilgili mevzuata aykırılık teşkil eden projelere su ve atık su hizmeti sunulmayacağını kamuoyuna duyurmuştur. Bu çerçevede; şantiyelere verilen su abonelikleri iptal edilmiştir, mevcut yapıların su ve atık su abonelikleri bulunmamaktadır, içme suyu, yağmur suyu ve atık su bağlantıları için yapılan yeni başvurular reddedilmiştir.
Bu kararlar, İstanbul`un su kaynaklarını koruma ve sürdürülebilir su yönetimini sağlama amacıyla alınmış olup, ilgili mevzuat kapsamında uygulanmaya devam edilecektir."

Yargı kararları anımsatıldı

İstanbul 6. İdare Mahkemesi`nin, Dursunköy Mahallesi`nde yer alan Emlak Konut-THY projesine ait imar planlarını, 8 Temmuz 2024 tarihinde iptal etttiği anımsatılan bilgilendirme, "Ayrıca, İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi`ne ilişkin rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etmiştir. Mahkeme, projelerin bilimsel ve teknik dayanaklardan yoksun olduğunu tespit etmiştir. Baklalı ve Boyalık mahallelerindeki projelerle ilgili açılan davalar devam etmektedir. Mahkeme kararlarında, su havzalarını tehdit eden yapılaşmalara karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, İBB ve bağlı kuruluşları, yürürlükteki yasal mevzuat doğrultusunda hareket etmekte olup, su havzalarının korunmasına yönelik hukuki süreçleri titizlikle takip etmektedir." denildi.

İGDAŞ`ın aldığı tedbirler

Bilgilendirmede, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş`nin (İGDAŞ), Kanal İstanbul güzergahındaki bazı yeni doğal gaz taleplerini değerlendirdiği ve hukuki süreçler çerçevesinde kararlarını aldığı aktarılarak, "Dursunköy Mahallesi`nde yürütülen Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri Projesi için yapılan konutlara doğal gaz bağlantı talebi, imar planının iptal edilmesi nedeniyle reddedilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları olarak, İstanbul`un su havzalarını ve doğal kaynaklarını koruma sorumluluğumuz gereği, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Bu süreçte, tüm ilgili tarafları; mevzuata uygun hareket etmeye, ekolojik dengeyi ve su kaynaklarını gözeten bir planlama anlayışı benimsemeye, yargı kararlarına saygı göstermeye davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA