9 Temmuz 2025 Çarşamba

03:15   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK LIDERI ABDULLAH ÖCALAN’ıN VIDEO MESAJı BEKLENIYOR   01:29   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK IFADE VERDI: ’İFTIRA AT, KURTUL’ DÜZENI KURULMUŞ DURUMDA   01:27   SÖZCÜ TV KARARTıLDı   22:52   ZEYDAN KARALAR TUTUKLANDı... TÜLAY HATIMOĞULLARı: ADANA’DA BELEDIYE BAŞKANıNı TUTSAK EDERSENIZ, DEMOKRATIK TÜRKIYE UMUDUNA GÖLGE DÜŞER   21:15   ZEYDAN KARALAR TUTUKLANDı   20:15   ADANALıLAR’DAN ZEYDAN KARALAR’A DESTEK IÇIN OTURMA EYLEMI   17:29   AİHM’DEN SELAHATTIN DEMIRTAŞ LEHINE HAK IHLALI KARARı... DEMIRTAŞ’ıN AVUKATLARı: "KARARıN EN ÖNEMLI TARAFı KOBANI DAVASıNDA VERILEN MAHKUMIYET KARARıNıN DAYANDıĞı DELILLERI BOŞA ÇıKARMASıDıR"   17:26   ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞI, MÜCAHIT BIRINCI HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   17:24   ŞEHIT ÜMIT ÜZÜM’ÜN ABLASı: "BURADA AKP’LI KIMSEYI ISTEMIYORUM"   17:20   ERKAN BAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL’E DAYANıŞMA ZIYARETI   15:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "GÜN; ORTAK AKıLLA, ORTAK VICDANLA, ORTAK MÜCADELEYLE BIR OLMA GÜNÜDÜR"   15:39   ŞEHIT CENAZESINDEYKEN IFADEYE ÇAĞRıLDıĞıNı ÖĞRENEN ÖZGÜR ÇELIK: “BU SÜREÇ İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASıNDAN, ÖZGÜR ÖZEL’E AÇıLAN SORUŞTURMALARDAN BAĞıMSıZ DEĞIL”   15:37   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "AZIZ İHSAN AKTAŞ 388 IHALENIN 300’ÜNÜ KAMUDAN VE AK PARTILI BELEDIYELERDEN ALDı. BUNLARıN BIR TANESI IÇERIDE DEĞIL"   14:32   MURAT EMIR: "BU MILLET, SARAY SAVCıSı AKıN GÜRLEK’IN SICILINI DE ERDOĞAN’ıN KORKULARıNı DA UNUTMAYACAK"   14:31   İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıLıĞı: CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK’IN IFADE VERMESI IÇIN POLISE TALIMAT VERILDI   14:27   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN “SıFıR ATıK” EĞITIMI   14:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN OTIZM AILE DANıŞMA MERKEZI, AILELERE DE REHBERLIK EDIYOR   10:39   MESKİ, AYDıNCıK İLÇESININ İÇME SUYU ALTYAPıSıNı YENILIYOR   10:34   EKREM İMAMOĞLU’NDAN GENÇLERE: “HAYALINIZDEKI TÜRKIYE’YI HEP BIRLIKTE INŞA EDECEĞIZ”   09:33    AKDENIZ’IN GURURU HATIP EMLEK, KICK BOKS’TA DÜNYA ŞAMPIYONASı’NA GIDIYOR  
 
     
   

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şahbaz: ``Sağlık Bakanlığı`nın açıkladığı 5 bin 88 kızamık vakası gerçeği yansıtmıyor``


CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 2022 yılında 103 olan kızamık vakalarının 2023 yılında 5 bin 88`e yükselmesine tepki göstererek, "Sağlık Bakanlığı`nın açıkladığı 5 bin 88 vaka rakamı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu rakam sadece sürüntü alınarak tanısı kesinleşen vakaları kapsamakta, hastanelerde dolaşan pozitif vakalar ve ölümler kayıt dışı kalmaktadır. Biz biliyoruz ki gerçek vaka sayısı, çok daha yüksektir. Hükümet, halk sağlığını korumak yerine, bu tür ölümleri örtbas etmeyi tercih etmektedir" dedi.

 

Tarih : 14 Şubat 2025 Cuma 11:28   Okunma : 483

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 2022 yılında 103 olan kızamık vakalarının 2023 yılında 5 bin 88`e yükselmesine tepki göstererek, "Sağlık Bakanlığı`nın açıkladığı 5 bin 88 vaka rakamı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu rakam sadece sürüntü alınarak tanısı kesinleşen vakaları kapsamakta, hastanelerde dolaşan pozitif vakalar ve ölümler kayıt dışı kalmaktadır. Biz biliyoruz ki gerçek vaka sayısı, çok daha yüksektir. Hükümet, halk sağlığını korumak yerine, bu tür ölümleri örtbas etmeyi tercih etmektedir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanlığı`nın 2023 yılı istatistiklerinde verilen kızamık verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2022 yılında 103 olan kızamık vakalarının 2023 yılında 5 bin 88`e yükselmesine tepki gösteren Şahbaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2023 verilerine göre; 2022 yılında 76 olan yerli kızamık vakasının, 2023 yılında 3 bin 571`e, göçmen vaka sayısının ise 27`den bin 517`ye yükseldiğini görüyoruz. Bu korkunç artış, yüzde 4 bin 839,80 oranında bir patlamayı gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü`nün (DSÖ) Avrupa Bölgesi Kızamık ve Kızamıkçık Raporu`na baktığımızda ise 2023 yılı ocak ve şubat aylarında, bin 440 doğrulanmış kızamık vakası rapor edilmiş ve bu vakaların büyük çoğunluğu 1-9 yaş arası çocuklardan oluşmaktadır. Özellikle 1 yaş altı ve 1-4 yaş arasındaki çocuklar arasında aşısızlık oranı alarm verici seviyelere ulaşmıştır.

Ülkemizdeki bu endişe verici artışın iki temel nedeni vardır: Aşı reddi ve aşı yokluğu. Türkiye`de uzun süredir 9-12 aylık kızamık aşısının bulunmadığını hekimlerimiz aracılığıyla biliyoruz. Bunun yerine, 12 aylıkken kızamık kızamıkçık kabakulak (KKK) karma aşısı yapılmaktadır. Ancak bu aşı, kızamığı önlemek için yetersizdir ve Türkiye`deki bebekler, koruyucu aşılardan mahrum bırakılıyor. Kızamık olan bir kişi, aşılanmamış yakın temasta bulunduğu 10 kişiden 9`una bu hastalığı bulaştırabilir. Virüs, havada veya enfekte yüzeylerde iki saate kadar aktif ve bulaşıcı kalır. Eksik aşılı ve aşısız, hatta aşılı kişilere dahi bulaşabilecek güçtedir. Bulaşıcılığı bu kadar yüksek bir hastalık olmasına rağmen önlemek için aşı yeterlidir. Bu hızlı yayılımın tek sorumlusu ise aşı yokluğunu göz ardı eden Sağlık Bakanlığı`dır.

"Aşı karşıtlığı, hükümetin göz yumduğu bir diğer felaket"

Diğer taraftan, Türkiye`de giderek artan aşı karşıtlığı, hükümetin göz yumduğu bir diğer büyük felakettir. İstanbul`da yüzde 10`lara ulaşan aşı reddi oranı ülke genelinde de her geçen gün artmaktadır. Aşı karşıtlığının bu denli yükselmesi, Sağlık Bakanlığı`nın halk sağlığına yönelik güvenlikli politikalar geliştirememesinin ve aşı konusunda toplumun doğru bilgilendirilmemesinin bir sonucudur. Aile hekimleri, aşı karşıtı ailelerle karşı karşıya kalıyor; aileler de yanlış bilgileri doğrultusunda kendi çocuklarını korumak adına aşıya karşı çıkıyor. Bakanlık, halkın aşı konusunda bilgi alabileceği, güvenebileceği bir kaynağa dönüştürülmemiş; bu da şüpheleri daha da büyütmüştür.

Sadece aşı yokluğu ve aşı karşıtlığı değil, aynı zamanda hükümetin göçmen politikaları da sağlık krizini derinleştiriyor. Kontrolsüz göç, kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına neden olmaktadır. Bakanlık, göçmenlerin sağlık durumu konusunda yeterli önlem almamıştır. Göçmenler, toplumla kaynaşarak hastalıkları hızla yaymış, sağlık sistemine büyük bir yük getirmiştir. Deprem sonrası yaşanan nüfus hareketliliği ise bu sorunu daha da ağırlaştırmış, aşısız çocukların sayısını katlamıştır. Depremzedelere yönelik sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar, bölgedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve aşılama çalışmalarının organize edilememesi gibi devam eden sorunlar da kızamık vakalarının artışını sürdürmektedir.

Sağlık Bakanlığı`nın açıkladığı 5 bin 88 vaka rakamı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu rakam sadece sürüntü alınarak tanısı kesinleşen vakaları kapsamakta, hastanelerde dolaşan pozitif vakalar ve ölümler kayıt dışı kalmaktadır. Biz biliyoruz ki gerçek vaka sayısı, çok daha yüksektir. Hükümet, halk sağlığını korumak yerine, bu tür ölümleri örtbas etmeyi tercih etmektedir.

Sağlık Bakanlığı, toplumu sağlık krizlerine karşı savunmasız bırakırken, aşı karşıtlığını ve politikalarını gözler önüne sererek, bu felaketin ortağı olmuştur. Sağlık sistemindeki bu felakete karşı her türlü sorumluluğu üstlenmeli ve gerekli adımları derhal atmalıdır. Aksi takdirde, hükümetin bu sorumsuzluğu, halkın sağlığını tehdit etmeye devam edecektir. Bu işin bedeli ise her gün daha fazla insanın hayatını kaybetmesi olacaktır. Kızamık salgını, Bakanlığın siyasi sorumsuzluğunun bedelidir."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA