2 Temmuz 2025 Çarşamba

17:40   UYSAL: BU TOPRAKLAR SADECE ARSA DEĞIL, ALıN TERIDIR   16:33   TARSUS BELEDIYESI TEMMUZ AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTI   14:20   OSMANGAZI KÖPRÜSÜ İLE 1,5 SAATLIK KÖRFEZ GEÇIŞI 6 DAKIKAYA DÜŞTÜ   13:34   MEZITLI TOKİ’DE HAK SAHIPLERI EVLERINE KAVUŞTU   12:45   MERSIN’IN DENIZI ALARM VERIYOR! CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA KIRLILIK TEPKISI VE SORU ÖNERGESI   12:20    TOROSLAR’DA ÇÖP KONTEYNERLERI YERINDE YıKANARAK DEZENFEKTE EDILIYOR   10:10   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDE ÖNCELIK INSAN SAĞLıĞı   09:59   EDIZ ÜN: "MıSıR ITHALATı DURDURULMAZSA ÜRETICI EZILIR, TÜRKIYE KAYBEDER"   09:50   JETLID’DEN ÜST DÜZEY ATAMA   09:40   BÜYÜKŞEHIR, GEÇMIŞI GÜNÜMÜZE TAŞıYAN KÜLTÜR ROTASıNı TOROSLAR’DA SÜRDÜRDÜ   09:30   ADANA PTT’DE UCUBE UYGULAMA: “TAŞERONUN TAŞERONU!”   09:20   MERCAN BILIM MERKEZI ÖĞRETMENLERI AĞıRLADı   20:29   VAHAP SEÇER: VATANDAŞıN DERDI GEÇIM, PARTI IÇI TARTıŞMALAR DEĞIL   11:25   CHP’NIN KURULTAY DAVASı... CHP’NIN AVUKATı ÇAĞLAYAN: "MAHKEMELERIN, SIYASI PARTILERE ILIŞKIN IŞLEM VE SONUÇLARA DAIR IŞLEM YAPMA GÖREVI YOK"   10:25   KENT ORKESTRASı’NDAN UNUTULMAZ BIR KONSER DAHA   10:19   CHP’NIN 38. OLAĞAN, 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYLARıNıN IPTALI ISTEMIYLE AÇıLAN DAVA BAŞLADı   09:50   İZMIR’DEKI ORMAN YANGıNLARı... TARıM BAKANı İBRAHIM YUMAKLı, YANGıNA MÜDAHALE ANLARıNı PAYLAŞTı   09:21   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, YAŞ ALMıŞ YURTTAŞLARıN ELI AYAĞı OLDU   09:09   CHP’NIN DÖRT ESKI GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı’NDAN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: GELIN, SIZ DE KAYYıM SIYASETININ KARŞıSıNDA BIZIM YANıMıZDA DURUN   08:59   “4 YıLLıK MAĞDURIYET MECLIS GÜNDEMINDE”  
 
     
   

CHP`li Sarıbal: "Hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak isteniyorsa öncelikle meralar ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına izin verilmemelidir"


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2024 yılı karma yem ithalatı verilerine ilişkin açıklama yaptı. Tu?rkiye`de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre hayvanların toplam kaliteli kaba yem ihtiyacının yılda 85 milyon ton olduğunu, karma yem üretimi için kullanılan hammaddelerin yaklaşık yüzde 50`sinin ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken Sarıbal, "Hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak isteniyorsa öncelikle Mera Kanunu`nun 14`üncü maddesinde tahsis amacı değişikliğini kolaylaştıran düzenlemeler yürürlükten kaldırılmalıdır. Meralar ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına asla izin verilmemeli; bu alanlar hiçbir gerekçe ile yapılaşmaya açılmamalıdır" dedi.

 

Tarih : 14 Mart 2025 Cuma 15:26   Okunma : 539

(ANKARA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2024 yılı karma yem ithalatı verilerine ilişkin açıklama yaptı. Tu?rkiye`de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre hayvanların toplam kaliteli kaba yem ihtiyacının yılda 85 milyon ton olduğunu, karma yem üretimi için kullanılan hammaddelerin yaklaşık yüzde 50`sinin ithalat yoluyla temin edildiğine dikkat çeken Sarıbal, "Hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak isteniyorsa öncelikle Mera Kanunu`nun 14`üncü maddesinde tahsis amacı değişikliğini kolaylaştıran düzenlemeler yürürlükten kaldırılmalıdır. Meralar ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına asla izin verilmemeli; bu alanlar hiçbir gerekçe ile yapılaşmaya açılmamalıdır" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2024 yılı karma yem ithalatı verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tu?rkiye`de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre hayvanların toplam kaliteli kaba yem ihtiyacının yılda 85 milyon ton olduğunu belirten Sarıbal, karma yem üretimi için kullanılan hammaddelerin yaklaşık yüzde 50`sinin ithalat yoluyla temin edildiğini ve yem katkı maddeleri hariç 5.1 milyar dolar ödendiğini kaydetti.

Kuraklığın yem bitkileri tarımını etkilediğini kaydeden Sarıbal, karma yem üretiminde kullanılan yağlı tohumlar ve küspeleri, bazı hububatlar ve yan ürünleri gibi hammaddelerin ithal edilme zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, “Yağlı tohumlar ve hububat üretimini artırılmasının yanı sıra; meralardan daha etkin bir şekilde yararlanılmasını sağlayacak mera ıslahı ve otlatma planlanması konularında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak isteniyorsa öncelikle Mera Kanunu`nun 14`üncü maddesinde tahsis amacı değişikliğini kolaylaştıran düzenlemeler yürürlükten kaldırılmalıdır. Meralar ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına asla izin verilmemeli; bu alanlar hiçbir gerekçe ile yapılaşmaya açılmamalıdır” dedi.

Verimli ve karlı bir hayvancılıkta hedeflenen seviyeye ulaşmak için yüksek kalitede kaba yem üretiminin büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Sarıbal, Türkiye`de kaba yem üretiminin yetersiz olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

"Kaliteli kaba yemler, çayır-meralar ve yem bitkileri tarımı olmak üzere başlıca iki kaynaktan sağlanmaktadır. Meralar, hayvanların besin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayarak gıda güvenliğine katkı sağlamaktadır. 1949 yılında yaklaşık 40 milyon hektar olan meralar, 1950`lerden sonra tarımda mekanizasyonun artmasıyla yoğun bir şekilde sürülerek tarım arazilerine dönüştürülmüş; son 80 yılda mera alanların yaklaşık üçte ikisi kaybedilerek, günümüzde toplam 14.6 milyon hektara düşmüştür. Hayvan yeminin İrlanda`da yüzde 97`si, İngiltere`de yüzde 83`ü, Fransa`da yüzde 71`i, Hollanda`da ise yüzde 54`ü meralardan sağlanmaktadır. Dünyada toplam 4,8 milyar hektar tarım alanının 3,2 milyar hektarını mera alanları oluşturmaktadır. Türkiye 14.6 milyon hektar ile dünya mera alanı sıralamasında 42. sırada yer almaktadır. 15 yıldır canlı büyükbaş hayvan ithal ettiğimiz Güney Amerika ülkelerinden Brezilya`da 160, Arjantin`de ise 95 milyon hektar mera alanı bulunmaktadır. Meralar, ‘devletin malı deniz, yemeyen domuz` anlayışıyla özellikle AKP döneminde, meralar kolayca rant sağlanabilecek ve yağmalanabilecek alanlar olarak algılanmıştır.

“Türkiye`nin kaliteli kaba yem ihtiyacı 85 milyon ton”

Hayvancılığı gelişmiş AB ülkelerinde toplam tarla arazisinin Almanya`da yüzde 36`sında, Hollanda`da yüzde 31`inde, İtalya`da yüzde 30`unda, Fransa ve İngiltere`de yüzde 25`inde yem bitkileri yetiştirildiği halde ülkemizde bu oran yüzde 17,6 kadardır. Tu?rkiye büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına göre hayvanların 2024 yılı toplam kaliteli kaba yem ihtiyacı yılda 85 milyon tondur. 2024 yılında yem bitkileri üretiminden toplam 19 milyon ton kuru ot ve silaj elde edilmiş; çayır-mera alanlarından ise 18 milyon ton kuru kaba yem sağlanmıştır.  Hububat tarlalarından yaklaşık 37 milyon ton kaliteli kaba yem elde edildi. Bu miktar 85 milyon tonluk kaliteli kaba yem ihtiyacının ancak yüzde 44`ünü sağlamıştır. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaba yemler çok önemli olup, kaba yemsiz sağlıklı ve ekonomik besleme mümkün değildir. Ancak Türkiye`de özellikle besi ve süt sığırı yetiştiriciliği ağırlıklı olarak kesif/karma yeme dayalı olarak yürütülmektedir. Nitekim 2024 yılında üretilen 29,3 milyon ton karma yemin yaklaşık yüzde 59`unu büyükbaş ve küçükbaş yemleri oluşturmaktadır."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  CHP, Bursa, Milletvekili Orhan Sarıbal, Mera Kanunu, Hububat

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA