18 Mart 2026 Çarşamba

21:20   TARSUS TSO BAŞKANı RUHI KOÇAK’TAN BAYRAM MESAJı: “BIRLIK RUHUMUZU GÜÇLENDIRMELIYIZ”   21:18   BINLERCE DIŞ HEKIMI İŞSIZ, VATANDAŞ RANDEVU ALAMıYOR! MECLIS’TE "AILE DIŞ HEKIMLIĞI" ÇAĞRıSı   21:17   MERSIN’DE BAYRAM BOYUNCA ULAŞıM ÜCRETSIZ! BAŞKAN SEÇER TALIMATı VERDI: TÜM EKIPLER TEYAKKUZDA   13:35   YENIŞEHIR’DE SPOR DEVRIMI: 10 BIN ÇOCUĞUN HAYATıNA DOKUNAN ‘SPORCU FABRIKASı’ KAPıLARıNı AÇTı!   13:30   "KURU EKMEK BILE LÜKS OLDU!" VAN PAZARı’NDA İSYAN: "2 YıLDıR EVE ET GIRMIYOR"   12:20   LÖSEV’DEN KANSERLE MÜCADELEDE HAYATI ADıM: 81 İLDE ON BINLERCE AILEYE ’MUTLU ET’ DESTEĞI!   10:59   MAHIR POLAT KARARıNDA YENI GELIŞME: EV HAPSI ADLI KONTROLÜ KALDıRıLDı!   10:45   MERSIN’DE GÖNÜLLERI ISıTAN İKRAM: 13 İLÇEDE 10 BIN LOKMA DAĞıTıLDı!   10:42   TÜRKIYE’DEN GEÇECEK SILAHLAR İÇIN YENI DÖNEM: ERDOĞAN İMZALADı, ARTıK O ŞART OLACAK!   07:20   AKKUYU’DA 478 MILYAR DOLARLıK "RUSYA" İDDIASı: VATANDAŞıN CEBINDEN HER YıL 7 MILYAR DOLAR Mı ÇıKACAK?   22:52   MERSIN’DE 18 MART RUHU SANATLA DEVLEŞIYOR:    22:50   MERSIN’DE KIMSESIZLERIN KIMSESI: BIR TELEFONLA HAYAT DEĞIŞIYOR!   21:55   MERSINLI KUYUMCULAR DÜNYA DEVLERIYLE YARıŞACAK: İSTANBUL’DA DEV BULUŞMA BAŞLıYOR!   21:50   AKDENIZ’DE BINLERCE YÜREK AYNı SOFRADA: BAŞKAN VAHAP SEÇER ILE GÖNÜL BIRLIĞI!   17:22   MUHITTIN BÖCEK, HAKIM KARŞıSıNDA: "HIÇBIR AKRABAMı ZENGIN ETMEDIM. BÜTÜN SUÇLAMALARı REDDEDIYORUM. KIMSENIN BIR KURUŞUNDA GÖZÜM YOK"   16:29   BAYRAMDA YAĞıŞLı VE SOĞUK HAVA ETKILI OLACAK   16:28   CHP’LI BAŞARıR’DAN IKTIDARA TEPKI: "SIZ ÖMER GÜNEL’E DÜŞMANLıK YAPMıYORSUNUZ; AYDıN’A, KUŞADASı HALKıNA DÜŞMANLıK YAPıYORSUNUZ"   15:27   PROF. DR. İLBER ORTAYLı IÇIN GALATASARAY ÜNIVERSITESI’NDE ANMA TÖRENI... TÖRENE, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL’IN DE ARALARıNDA OLDUĞU BIRÇOK SIYASI, SANATÇı VE AKADEMISYEN KATıLDı   14:26   CHP’LI NAZLıAKA: HIÇ DEĞILSE BAYRAMDAN ÖNCE TUTSAK ETMEYE ÇALıŞTıĞıNıZ ARKADAŞLARıMıZı SERBEST BıRAKıN   14:25   İSTANBUL 40. AĞıR CEZA MAHKEMESI, “TURAN TAŞKıN ÖZER” KRIZI SONRASı “İBB DAVASı” IÇIN YENI MÜZEKKERE YAZDı  
 
     
   

Depremde 12 kişiye mezar olan Mete Apartmanı`na ilişkin yeni bilirkişi raporu: "Yönetmeliğe aykırı imalat yapıldı"


Adana`da 6 Şubat 2023`teki depremler sırasında yıkılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Mete Apartmanı davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Raporda, binanın yapımında yönetmeliğe aykırı imalat yapıldığı vurgulandı. Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli", diğer sorumluların ise "tali" kusurlu olduğu ifade edildi.

 

Tarih : 17 Mart 2025 Pazartesi 16:08   Okunma : 780

HABER: Mehmet OFLAZ
 
 Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana`nın Çukurova ilçesindeki Mete Apartmanı`nın yıkılması sonucu 12 kişi yaşamını yitirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, apartmanın müteahhidi Muzaffer Mete ile inşaat mühendisi Atilla Tuğran hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açtı. Soruşturma aşamasında Tuğran 16 Şubat, müteahhit Mete ise 17 Şubat 2023`te tutuklandı. Tuğran ve Mete, 26 Temmuz 2023`teki ilk duruşmada "konutu terk etmeme" adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinden 7 akademisyenin hazırladığı 56 sayfalık yeni bilirkişi raporu, Mete Apartmanı dava dosyasına eklendi. Raporda, apartmandaki yıkımın zeminden kaynaklanmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"İlgili yönetmeliğe göre çerçeve kiriş yüksekliği en az 30 santimetre olması gerekirken, statik projede 28 santimetre olarak dikkate alındığı tespit edilmiştir. Taşıyıcı elemanlarda etriye (kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanlarda direnci sağlayan demir sargı) kancası açısından görüldüğü kadarıyla ilgili yönetmeliğe aykırı imalat yapılmış olduğu, karot numunelerinden bazılarının bir bütün halinde çıkarılamadığı, hatta bazılarının ikiye yarıldığı veya parçalanıp dağılmış olduğu görülmektedir."

Raporda, zemin kattaki iş yerinin kolonunun kesildiği iddialarına ilişkin "Mevcut bilgi ve belgelerden bir neticeye ulaşılamayacağı değerlendirmesi yapılmıştır" denildi.

Bilirkişi raporunda, 24 Ekim 1997 tarihli zemin ve temel etüt raporunun, yapı ruhsatı tarihindeki 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1972 Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ve 1993 Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar`da belirtilen kurallara uygun şekilde hazırlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, "binayla ilgili çelik çekme deneylerinde elde edilen değerlerin belirtilen kriterleri sağlamadığı ve donatı numunelerinin çelik standardındaki eşik değerlerini karşılamadığı görülmüştür" tespiti yapıldı.

Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli kusurlu" olduğu, statik proje müellifi, zemin ve temel etüdü raporunu hazırlayan firma yetkilileri ile belediyenin yapı kontrol birimi ve proje kontrolünden sorumlu kişilerin ise "tali kusurlu" olduğu belirtildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA