12 Mart 2026 Perşembe

21:35   MERSIN’DE RAMAZAN RUHU MUT’TA ZIRVE YAPTı: BAŞKAN SEÇER’DEN BIRLIK VE BERABERLIK MESAJı!   19:42   TARSUS’TA EZBER BOZAN BULUŞMA: KÜÇÜK BAŞKANLAR İSTEDI, ALI BOLTAÇ ANıNDA TALIMATı VERDI!   18:46   BERKIN ELVAN 12. YıLıNDA MEZARı BAŞıNDA ANıLDı: "KATILLER HESAP VERSIN!"   16:44   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MILYON GENCE ÖĞRENCI AFFı, 100 BIN MEZUNA DENKLIK ÇAĞRıSı   16:40   İRAN, BANGLADEŞ PETROL VE LNG GEMILERININ HÜRMÜZ BOĞAZı’NDAN GEÇIŞINE IZNI VERDI   16:40   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… CHP’LI KARABAT’ıN ŞOFÖRÜ TUTUKLU SANıK SıRRı KÜÇÜK: "VICDANıM RAHAT, BU YAŞıMA KADAR HARAM LOKMA YEMEDIM"   16:39   İBB DAVASı...TUTUKLU BUĞRA GÖKCE: TRT YÖNETICILERININ KURUMUN KÜLTÜRÜNE, TARIHINE VE YAYıNCıLıK ILKELERINE UYGUN HAREKET ETMESINI BEKLIYORUZ   16:37   ERKAN BAŞ’TAN GREVDEKI ÖZEL İTALYAN LISESI ÖĞRETMENLERINE DESTEK: "BU KAVGA BIR AVUÇ ÖĞRETMENIN KAVGASı DEĞIL, TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN KAVGASı"   15:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NE OPERASYON... GÖKAN ZEYBEK: "GERÇEKLERI ÇARPıTARAK KARANLıK PROPAGANDA ÜRETILMESINE ASLA IZIN VERMEYIZ"   15:04   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… MAHMUT TANAL: İNSAN HAKLARı AÇıSıNDAN, HUKUK DEVLETI AÇıSıNDAN GERIYE GIDIYORUZ   15:02   İLBER ORTAYLı 5 GÜNDÜR YOĞUN BAKıMDA   14:48   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı HATIMOĞULLARı VE BAKıRHAN’DAN "BERKIN ELVAN" MESAJı: "BERKIN ELVAN BU ÜLKENIN VICDANıNDA HEP 15 YAŞıNDA KALACAK"   14:44   EKREM İMAMOĞLU: "İFTIRANAMENIN TEK AÇıKLAMASı VARDıR: KIŞI KENDINDEN BILIR IŞI! MILLETIMIZ SIZI GÖNDERMEK IÇIN CAN ATıYOR"   10:45   MERSIN’E AVRUPA’DAN DEV BÜTÇE! TAM 1 MILYON EURO: DENIZLER YAPAY ZEKAYLA KORUNACAK   10:42   İBB DAVASıNDA 3. GÜN TANSIYONU: "EL SALLAMA" KRIZI SALONU KARıŞTıRDı!   10:17   SıĞıNMA KARARıNDAN ŞOK VAZGEÇIŞ: İRANLı KADıN FUTBOLCU ÜLKESINE DÖNÜYOR!   09:30   İMAMOĞLU’NDAN MAHKEME HEYETINE SERT TEPKI: "BU YAPıLAN YÜZ KARASıDıR!"   09:01   MERSIN’DE EVLER FABRIKAYA DÖNÜŞTÜ: 4 BIN KADıN KENDI İŞININ PATRONU OLDU!   08:15   YUMURTALıK’TA DEV AILE SOFRASı: BAŞKAN ALTıOK PERSONELIYLE İFTARDA BULUŞTU!   08:01   SıĞıNMAEVI SAYıSıNDA BÜYÜK ÇELIŞKI! DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN BAKANLıĞA SERT TEPKI: "İSTATISTIKLE GEÇIŞTIRILEMEZ!"  
 
     
   

Depremde 12 kişiye mezar olan Mete Apartmanı`na ilişkin yeni bilirkişi raporu: "Yönetmeliğe aykırı imalat yapıldı"


Adana`da 6 Şubat 2023`teki depremler sırasında yıkılan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Mete Apartmanı davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Raporda, binanın yapımında yönetmeliğe aykırı imalat yapıldığı vurgulandı. Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli", diğer sorumluların ise "tali" kusurlu olduğu ifade edildi.

 

Tarih : 17 Mart 2025 Pazartesi 16:08   Okunma : 776

HABER: Mehmet OFLAZ
 
 Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adana`nın Çukurova ilçesindeki Mete Apartmanı`nın yıkılması sonucu 12 kişi yaşamını yitirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, apartmanın müteahhidi Muzaffer Mete ile inşaat mühendisi Atilla Tuğran hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açtı. Soruşturma aşamasında Tuğran 16 Şubat, müteahhit Mete ise 17 Şubat 2023`te tutuklandı. Tuğran ve Mete, 26 Temmuz 2023`teki ilk duruşmada "konutu terk etmeme" adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesinden 7 akademisyenin hazırladığı 56 sayfalık yeni bilirkişi raporu, Mete Apartmanı dava dosyasına eklendi. Raporda, apartmandaki yıkımın zeminden kaynaklanmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"İlgili yönetmeliğe göre çerçeve kiriş yüksekliği en az 30 santimetre olması gerekirken, statik projede 28 santimetre olarak dikkate alındığı tespit edilmiştir. Taşıyıcı elemanlarda etriye (kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanlarda direnci sağlayan demir sargı) kancası açısından görüldüğü kadarıyla ilgili yönetmeliğe aykırı imalat yapılmış olduğu, karot numunelerinden bazılarının bir bütün halinde çıkarılamadığı, hatta bazılarının ikiye yarıldığı veya parçalanıp dağılmış olduğu görülmektedir."

Raporda, zemin kattaki iş yerinin kolonunun kesildiği iddialarına ilişkin "Mevcut bilgi ve belgelerden bir neticeye ulaşılamayacağı değerlendirmesi yapılmıştır" denildi.

Bilirkişi raporunda, 24 Ekim 1997 tarihli zemin ve temel etüt raporunun, yapı ruhsatı tarihindeki 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1972 Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ve 1993 Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar`da belirtilen kurallara uygun şekilde hazırlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, "binayla ilgili çelik çekme deneylerinde elde edilen değerlerin belirtilen kriterleri sağlamadığı ve donatı numunelerinin çelik standardındaki eşik değerlerini karşılamadığı görülmüştür" tespiti yapıldı.

Raporda, müteahhit, teknik uygulama sorumlusu, fenni mesul ve şantiye şefinin "asli kusurlu" olduğu, statik proje müellifi, zemin ve temel etüdü raporunu hazırlayan firma yetkilileri ile belediyenin yapı kontrol birimi ve proje kontrolünden sorumlu kişilerin ise "tali kusurlu" olduğu belirtildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA