2 Mayıs 2025 Cuma

10:37   EMEKLI VATANDAŞ: "BIR KURBANıN ANCAK BACAĞıNı ALABILIRIZ"   10:29   2025-ALES/1 SıNAV SONUÇLARı AÇıKLANDı   10:24   CHP`LI GÜRER: "MıSıR ÜRETIMI BITIRILMEK MI ISTENIYOR?"   10:16   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BAĞCıOĞLU: "KUVVET KOMUTANLıKLARıNıN YENIDEN GENELKURMAY BAŞKANLıĞıNA BAĞLANMASı ZARURIDIR"   10:02   MERSIN`DE SEKTÖR TEMSILCILERI VE ÖĞRENCILER, “GELECEĞIN ANAHTARı: YEŞIL DÖNÜŞÜMLE YÜKSELEN YEŞIL İŞLER” PANELINDE BULUŞTU   10:01   TKP GENEL SEKRETERI OKUYAN: "SIYASET SOSYAL MEDYA BAŞıNDA, TELEVIZYON BAŞıNDA YAPıLMAZ"   09:44   TAKSIM ABLUKASı YAKLAŞıK 24 SAAT SONRA KALDıRıLDı   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, 1 MAYıS KORTEJINDE EMEKÇILERLE OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ: “BU HÜKÜMETE ITIRAZıMıZ VAR”   09:14   ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE: “BEN DE BU KENTE HIZMET EDEN BIR IŞÇIYIM”   01:58   BOLU KARTALKAYA`DAKI YANGıN FACIASıNDA ÇALıŞANLARıN OTOPARKA INEREK ARAÇLARı ÇıKARTTıĞı GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   01:01   SAĞLıK BAKANı MEMIŞOĞLU: MERKEZ VE TAŞRA TEŞKILATıNDA GÖREVLENDIRILMEK ÜZERE 15 BIN 342 SÖZLEŞMELI PERSONEL ALıMı GERÇEKLEŞTIRILECEK     23:57   CHP`NIN KONYA MITINGI ÖNCESI TANıTıM ARACıNıN GEÇIŞI SıRASıNDA HAVAYA ATEŞ AÇıLMASıYLA ILGILI IKI KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   23:33   CHP`LI MURAT ÇAN: İKTIDAR STAJ VE ÇıRAKLıK MAĞDURLARıNA BIR AYRıMCıLıK YAPTı VE ONLARı GÖRMEZDEN GELDI   23:32   GÖKAN ZEYBEK: RANT PROJESI, KANAL İSTANBUL PROPAGANDASıNıN EN BAŞAT SAVUNUCULARıNDAN BIRI TRT`DIR   23:27   ALI BABACAN: TRT MILLETIN VARLıĞıDıR, ADIL BIR YAYıNCıLıK POLITIKASı IZLEMEK ZORUNDADıR. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   23:03   MUĞLA`DA IPTAL EDILEN PROJE GENELGEYLE GERI DÖNDÜ: BODRUM BARAJı YENIDEN GÜNDEMDE   22:50   CHP, 1 MAYıS`TA GÖZALTıNA ALıNAN YURTTAŞLARıN SÜRECINI TAKIP EDIYOR... ÖZGÜR KARABAT: HIÇ KIMSEYI YALNıZ BıRAKMAYACAĞıZ   22:27   CHP`NIN KONYA MITINGI ÇALıŞMASıNA SILAHLı SALDıRı... ERHAN ADEM: KURŞUNLA SUSTURAMAYACAKSıNıZ   22:26   MERSIN`DE 1 MAYıS KUTLAMASıNDA `BOZKURT IŞARETI` KAVGAYA NEDEN OLDU   21:51   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP, TAKSIM MEYDANı YASAĞıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı  
 
     
   

CHP`li Gürer: “Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önlemesi halinde hayvan ve et açığı sona erecek”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, “Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur” dedi.

 

Tarih : 3 Nisan 2025 Perşembe 11:05   Okunma : 1003

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, “Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı`nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi vermişti. Gürer, “2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilen değer üzerinde kalıntı oranlar nedir? Bu kalıntılarının türleri nelerdir ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranı hangi seviyededir? Bu sistemin yaygınlaştırılması için hangi bölgelerde ne tür eğitim veya teşvik programları uygulanmaktadır? Son 5 yılda hastalıktan ari işletme sayısında bir artış sağlanmış mıdır? Piyasada bulunan hayvancılık ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunsa hastalıklar neden önlenemiyor? Standart dışı ürünlerin oranı nedir ve bu ürünlerin kullanımını önlemek için hangi önlemler alınmıştır?”

"Her yıl numune alarak kalıntı kontrolleri yapılmaktadır"

Bakan Yumaklı`nın ise Gürer`e verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı:

“2023 yılında toplam 26 bin 653 numune alınmış olup, kabul edilebilir değer üzerindeki kalıntı oranının yüzde 0,19 olduğu belirtilirken, 2024 yılında ise bu oran yüzde 0,12`ye geriledi. Bakanlık, Ulusal Kalıntı İzleme Planı (UKİP) doğrultusunda her yıl numune alarak yasaklı maddeler, veteriner ilaçları, pestisitler ve mikotoksinler gibi kalıntı kontrolleri yapmaktadır."

Yumaklı, Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranının arttığını belirtti. 1 Mart 2018 tarihinden itibaren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde elektronik reçete sistemine geçildiğini ifade etti. Bu sistemle toplamda 15 milyon 122 bin 658 e-reçete düzenlendiğini ve yıllık ortalama 2-2,5 milyon reçete kesildiğini belirterek, bakanlığın sistemin yaygınlaşması için her yıl eğitimler düzenlediğini ifade etti. Öte yandan, son beş yılda hastalıktan ari hayvancılık işletmesi sayısının arttığını ve bu artışın özellikle sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu ile mücadeleye katkı sağladığını belirtti. 2025 yılı itibarıyla hastalıktan ari büyükbaş/küçükbaş hayvancılık işletme sayısının bin 338`e, hastalıktan ari büyükbaş hayvan sayısının 454 bin 439`a ve küçükbaş hayvan sayısının ise 9 bin 920 başa ulaşacağını belirtti.

"Sürekli alan taraması yapılarak sorunların izlenmesi sağlanmalıdır"

Bakan Yumaklı`nın yanıtını değerlendiren Gürer, hayvan olan her yere veteriner atanması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkvet verilerine göre, Türkiye`de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 112 bin 537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359 bin 7`dir. Bu işletmelerde yaşanan buzağı ölümleri ve bazı işletmelerde görülen hayvan hastalıkları, ülkedeki et açığının başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye`nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur. Aşı mevcut, ancak tedavi ve korumada yetersiz kalıyorsa aşının da detaylı şekilde incelenmesi gerekir. Hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleri, hayvancılık sektöründe titizlikle takip edilmesi gereken başlıca sorunlardır. Mutlaka hayvan varlığı olan her bölgeye veteriner atanmalı ve sürekli alan taraması yapılarak sorunların izlenmesi sağlanmalıdır."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA