19 Temmuz 2025 Cumartesi

20:28   GÜLNAR KıRSALıNDA ULAŞıMıN KALITESI BÜYÜKŞEHIR İLE ARTıYOR   19:25   TOROSLAR’DA PARKLAR DAHA CANLı, YEŞIL ALANLAR DAHA TEMIZ   19:19   TBMM GENEL KURULU’NDA AK PARTILI VARANK ILE CHP’LI BAŞARıR ARASıNDA "AYı" TARTıŞMASı   19:16   BÜYÜKŞEHIR’IN ÜCRETSIZ YÜZME KURSLARıYLA MERSIN’DE YÜZME BILMEYEN KALMAYACAK   22:26   TBMM GENEL KURULU’NDA "LGS" TARTıŞMASı...CHP’LI BAŞARıR: GÖREVDEN ALıNAN BILIŞIM SORUMLUSUNUN 2022’DE ÇOCUĞU DA TÜM SORULARı TAM YAPMıŞ   22:15   KAMU IŞÇILERI, İSTANBUL’DA SES YÜKSELTTI: “İŞÇILERIN BIRLIĞI SERMAYEYI YENECEK”   22:15   EKREM İMAMOĞLU: TERÖRÜN BITMESI ADıNA BAŞLATıLAN SÜREÇ, MILLETLE BIRLIKTE YAPıLMALıDıR   21:47   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: MEMURLAR, DOĞUMDAN ITIBAREN ILK ÖĞRETIM ÇAĞıNA BAŞLAYANA KADAR YARı ZAMANLı ÇALıŞABILECEK   20:35   TBB HEYETI, SAVUNMA HAKKı IÇIN AVUKATı TUTUKLU BULUNAN İMAMOĞLU’NUN KARAR DURUŞMASıNA KATıLDı   19:05   ZEYDAN KARALAR: "BEN IYIYIM, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN OLDUĞU GÜNLER ÖZLEMIYLE..."   19:03   TBMM ZIRAI DON KOMISYONU DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı... CHP’LI GÜRER: "NISAN AYıNDA YAŞANAN BIR DONA KASıM AYıNDA VERECEĞINIZ DESTEĞIN ARTıSı OLMAZ"   18:59   TBB BAŞKANı SAĞKAN, SILIVRI’DE EKREM İMAMOĞLU VE ZEYDAN KARALAR’ı ZIYARET ETTI   18:55   CHP’LI EMIR : TÜRKIYE’NIN FAILI MEÇHULLERLE ANıLAN BEYAZ TOROSLAR YERINE BARıŞLA, ADALETLE ANıLMASı GEREKIYOR   18:46   CHP’DEN KONGRE KARARı!   16:56   İMRALı HEYETI, ÖZGÜR ÖZEL ILE GÖRÜŞTÜ...   15:39   YENI ÖMERLI MAHALLESI’NDE YOL VE KALDıRıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:34   MERSIN BAROSU BAŞKANı ÖZDEMIR, İMAMOĞLU DURUŞMASıNA KATıLDı   11:36   BÜYÜKŞEHIR’IN SULAMA BORUSU DESTEĞIYLE ÜRETICI SUSUZ KALMıYOR   11:08   CUMHURBAŞKANLıĞı’NDA KAMU IŞÇILERININ BEKLEDIĞI ZAM GÖRÜŞMESI... TÜRK-İŞ, RESMI OLMAYAN YÜZDE 22’LIK TEKLIFI KABUL ETMEDI   10:28   EMEP GENEL BAŞKANı ASLAN: "TÜRK-İŞ YÖNETIMI, IŞÇININ GREV TALEBINE KULAK VERMEK YERINE, TARIHI ERTELEYEREK HÜKÜMETIN GÖNLÜNÜ HOŞ TUTUYOR"  
 
     
   

TBMM KİT Komisyonu... Atatürk Orman Çiftliği bilançosunun görüşmelerinde Ankapark`ın maliyeti tartışmaya neden oldu


TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu`nda, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü`nün 2021 ve 2022 yıllarına ait denetim raporları görüşüldü. Komisyonda, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin AOÇ`ye olan 265 milyon 706 bin TL borcu gündeme geldi. AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç`ın CHP`li üyelerden borcun ödenmesi konusunda Mansur Yavaş`tan ricada bulunmalarını istemesi üzerine CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Melih Gökçek`in belediye başkanlığı döneminde yapılan ve 801 milyon dolar harcanan Ankapark`ı gündeme getirdi. Ankapark`ın maliyeti, AK Partili ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışmaya neden oldu. 

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 21:04   Okunma : 3877

(TBMM) - TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu`nda Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü`nün 2021 ve 2022 yıllarına ait denetim raporları görüşüldü. Komisyonda, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin AOÇ`ye olan 265 milyon 706 bin TL borcu gündeme geldi. AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç`ın CHP`li üyelerden borcun ödenmesi konusunda Mansur Yavaş`tan ricada bulunmalarını istemesi üzerine CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Melih Gökçek`in belediye başkanlığı döneminde yapılan ve 801 milyon dolar harcanan Ankapark`ı gündeme getirdi. Ankapark`ın maliyeti, AK Partili ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışmaya neden oldu. 

TBMM KİT Komisyonu, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş başkanlığında toplanarak denetim kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin bilanço görüşmelerine başladı. Komisyonda Atatürk Orman Çiftliği`nin (AOÇ) Müdürlüğü 2021-2022 yıllarını kapsayan Sayıştay raporları ve önerileri görüşüldü.

AOÇ Müdürü Yener Yıldırım, sunumunda Atatürk Orman Çiftliği`nin kuruluş tarihinden bahsederek çiftliğin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Çiftliğin, 11 Haziran 1937`de Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazineye devredildiğini belirten Yıldırım, 1938 yılında Devlet Ziraat İşletmesi Kurumuna bağlandığını, 1950 yılında çıkarılan 5659 sayılı Kanun ile Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak bugünkü haline kavuştuğunu kaydetti. 

Yıldırım, çiftliğin arazi varlığının günümüzde 33 bin 110 dekar olduğunu belirterek, "Atatürk Orman Çiftliğinde 64 memur ve 213 işçi olmak üzere toplam 277 personel istihdam edilmektedir. 165 adet kiralık alanın 95`i kamu kurumlarına, 70`i ise özel kuruluşlara kiralanmıştır. Çiftlik, tüm yatırım ve cari harcamalarını kendi öz kaynakları ile karşılamakta olup, Bakanlıktan veya hazineden herhangi bir ödenek almamaktadır. Atatürk Orman Çiftliğinin 2025 yılı bütçesi 868 milyon TL olup 2024 yılında enflasyon düzeltmesinin etkisi sonucunda faaliyet dönemini 35 milyon TL zarar ile kapatmıştır" bilgisini paylaştı. 

Sunumun ardından komisyonun gündeminde olan bulgu ve önerilere geçildi. Çiftliğin, `kurum alacaklarının tahsilatında gecikme` yaşanmasına ilişkin öneri gündeme alınırken, "Ankara Büyükşehir Belediyesinden olan ve süresinde ödenmeyen alacakların artmaya devam etmesi halinde, kuruluşun finansman sıkıntısına gireceği de dikkate alınarak; alacakların yasal takip yolları dahil olmak üzere etkin bir şekilde takip edilmesi önerilir" denildi. Öneri üzerine konuşan Yıldırım, "Ankara Büyükşehir Belediyesinin güncel borçlarıyla ilgili toplam 438 milyon TL borcuna karşılık yapmış olduğu 172 milyon TL ödeme sonrasında 27 Mart 2025 tarihi itibariyle 265 milyon 706 bin TL borcu bulunmaktadır" dedi. Önerinin gündeme alınması oy çokluğuyla kabul edildi. 

Öneri üzerine söz alan Komisyon Katibi ve Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Cumhuriyet Halk Partili üyelerden ABB Başkanı Mansur Yavaş`ın söz konusu borcu ödemesini rica ederek, "Çiftliğin kuruluşu o zaman Ankara Belediye Başkanı Hacı Ziya Bey`in çiftliği bağışlamasıyla başlamıştır. Hacı Ziya Bey kendi çiftliğini bağışlıyor ve bu çiftliği bağışlamasıyla birlikte de Atatürk Orman Çiftliği`nin temelleri atılıyor. Rahmetli Atatürk`ün mirasıdır bu çiftlik bize. Aynı zamanda o zaman ki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Ziya Bey`in de bize bir hediyesidir. Bu hatıralara hürmeten özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş`ın 265 milyon borcu ödemesini Cumhuriyet Halk Partili üyelerinden özellikle rica etmesini istiyorum. Kendileri konser vesaire yapıyorlar 70 milyon, 80 milyon konser paraları veriyorlar. Buna karşılık Atatürk`ün ve Ziya Bey`in hatırasına hürmeten lütfen bu borcu öderlerse çok iyi olur. Bu borç faiz giderleri hariçtir" ifadelerini kullandı. 

AK Partili ve muhalefet vekilleri arasında Ankapark tartışması

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ankapark`ı gündeme getirerek, "Siz önce 801 milyon dolar harcanıp atıl hale getirilen Ankapark`ı AK Partili yetkililerden ve Melih Gökçek`ten bir tahsil edin. Vatandaşın vergilerinden ödenmiş, çarçur edilmiştir. Önce onu bir tahsil edin hatta bir hesabını sorun. Hesap vermesi gerekenler onun bir hesabını versin" dedi. Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin bütçesi vatandaşlarımızın ödediği vergilerle oluşmuştur. Önemli olan şey bu bütçenin doğru kullanılmasıdır. Bu bütçenin çarçur edilmemesidir. Dolayısıyla şimdi Ankara`nın göbeğinde, Türkiye`nin başkentinde, Atatürk Orman Çiftlikleri arazisinin içinde atıl vaziyette 801 milyon dolara bir park yapılmaya çalışılmış. 801 milyon dolarlık park ne demek? 35 milyar 518 milyon lira demek. 1 milyon 380 bin adet asgari ücret demek. Değerli arkadaşlar, madem konu açıldı, bu konuyla ilgili sizden harekete geçilmesi için hazır iktidar partisisiniz ya aksiyon bekliyoruz"

Yavuzyılmaz`ın konuşmasının ardından AK Partili milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında Ankapark`ın bütçesine ilişkin tartışma yaşandı. Yavuzyılmaz`ın "Bu para sizce hedefine ulaştı mı?" sorusu üzerine Keskinkılıç, " Ankapark sizde beş senedir, Mansur Bey`de" ifadelerini kullandı. Yavuzyılmaz, "Bakın, sizin için düşük bir rakam olabilir ancak bu para belediye bütçesinden harcandı. Bu para sizce hedefine ulaştı mı? 801 milyon dolara bu ülkede yapılacak çok daha fazla şey var" sözleri üzerine AK Parti Kütahya Milletvekili Mehmet Demir, "O dediğiniz Ankapark`ı siz yıkamıyorsunuz şu anda" şeklinde konuştu. 

Komisyonda öneriler üzerine konuşmalarının tamamlanmasının ardından 2021 ve 2022 yıllarının denetim raporlarının sonuç bölümleri ibra edilmek üzere oylandı. Sonuç bölümleri oy çokluğu ile kabul edildi. Böylelikle Atatürk Orman Çiftliği`nin 2021 ve 2022 yıllarına ait üst komisyon toplantısı tamamlandı. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA