8 Temmuz 2025 Salı

16:04   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "KARTALKAYA DAVASı" AÇıKLAMASı   16:03   ALI MAHIR BAŞARıR: "12 EVLADıMıZ NIYE ŞEHIT OLDU, IHMAL VAR Mı AÇıKLANMALı"   16:01   RTÜK’ÜN HALK TV’YE VERDIĞI 10 GÜNLÜK EKRAN KARARTMA CEZASıNı MAHKEME DURDURDU   15:59   MEZITLI’DE KAÇAK YAPıLAŞMAYLA MÜCADELE TAM GAZ SÜRÜYOR   15:58   ZEYDAN KARALARı’ıN GÖZALTı KARARıNA, AVUKATLARıNDAN ITIRAZ...    15:56   TARSUSLULAR, SAĞLıKLı YAŞAM DANıŞMA MERKEZI ILE DAHA MUTLU   11:39   KARADENIZ’DEKI 36 STK’DAN ZEYTINLIKLERIN MADENCILIĞE AÇıLMASıNA ILIŞKIN KANUN TEKLIFINE TEPKI: "GERI DÖNÜLEMEZ TAHRIBATLARA NEDEN OLACAK MADENCILIK FAALIYETLERININ ÖNÜ AÇıLACAK"   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR TATILCILERIN GÖZDESI TISAN’A ULAŞıMı KOLAYLAŞTıRDı   09:33   ÇORLU TREN FACIASı’NıN ÜZERINDEN 7 YıL GEÇTI… OĞLUNU KAYBEDEN MıSRA ÖZ: "TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, BÜROKRATLAR VE SIYASILER DE HESAP VERECEK"   09:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN ÖZGÜR ÖZEL’E AÇıLAN SORUŞTURMAYA "SEZAI KARAKOÇ"UN SÖZLERIYLE TEPKI   09:09   MSB: METAN GAZıNDAN ETKILENEN 3 PERSONELIMIZ DAHA ŞEHIT OLMUŞ, ŞEHIT OLAN PERSONEL SAYıSı 8’E YÜKSELMIŞTIR   09:07   AB DELEGASYONU’NDAN BÜYÜKŞEHIR HALKKENT SOSYAL GIRIŞIMCILIK MERKEZI’NE ZIYARET   18:04   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı AV. ULAŞ YıLMAZ: “HALKıN OYLARıYLA GELENLER, HUKUK DıŞı YÖNTEMLERLE HEDEF ALıNıYOR”   13:40   CHP PM TOPLANDı... BELEDIYELERE YÖNELIK OPERASYONLARıN ARDıNDAN IZLENECEK YOL HARITASı DEĞERLENDIRILDI   12:31   SABRI TEKLI, YENI MERSIN İDMANYURDU BAŞKANı OLDU   09:19   İSTANBUL BAROSU’NDAN AVUKAT ONUR BÜYÜKHATIPOĞLU’NUN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI   09:17   METEOROLOJI: 10 ILDE SAĞANAK YAĞıŞ BEKLENIYOR   09:15   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SANDıKTA YENEMEYENLER, KUMPASLA HALKıN IRADESINI SUSTURMAYA ÇALıŞıYOR!”   09:13   BÜYÜKŞEHIR’IN ESTETIK DOKUNUŞLARı İLE MERSIN DAHA DA GÜZELLEŞIYOR   01:13   EKREM İMAMOĞLU: CUMHURIYETIMIZIN TEMELLERININ ATıLDıĞı AMASYA BUGÜN TARIH YAZDı  
 
     
   

CHP`li Gürer çiftçilerle buluştu: "Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiler ile bir araya geldi. Gürer, tarım sektöründeki krizin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, "Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil. Bunun yanı sıra çiftçilik de yapıyorlar, farklı ürünler ekiyorlar. Girdi  maliyetler arttığı için her yıl aldıkları ürünlerinin fiyatı katlanıyor aynı şekilde ürettikleri ürünlerin fiyatları artmıyor" ifadesini kullandı.

 

Tarih : 23 Mayıs 2025 Cuma 11:59   Okunma : 575

(ANKARA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiler ile bir araya geldi. Gürer, tarım sektöründeki krizin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, "Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil. Bunun yanı sıra çiftçilik de yapıyorlar, farklı ürünler ekiyorlar. Girdi  maliyetler arttığı için her yıl aldıkları ürünlerinin fiyatı katlanıyor aynı şekilde ürettikleri ürünlerin fiyatları artmıyor" ifadesini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçileri ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledi.

“Ahırlar boş, yem üretilemezse hayvancılık sürdürülemez”

Çiftçilik yapmadan hayvancılığın sürdürülemez noktaya geldiğini belirten Gürer, “Ülkemizde hayvancılık yapanların, çiftçilik yapmıyorsa ahırlarını boşalttı. Yalnızca ahır var, hayvan varsa mutlaka kaba yemini kendi üretmek zorunda. Kendi üretmezse dışarıdan aldığı yemle hayvancılığın sürdürülebilirliği yok. 12 ay boyunca hayvana yem vermek durumundalar. Yonca, bazı bölgelerde 13 bin 500 liraya kadar ton fiyatı çıkmış durumda. Çiftçi ise  hayvanı varsa kendi emeğini katmadan daha uygun fiyatta yonca üretmeye çalıştıkları için kısmen daha uygun fiyatla maliyeti sağlıyorlar” dedi.

“Her şey zamlandı, çiftçi borçla üretim yapıyor”

Gürer, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yalnızca kaba yem değil, süt yemi ve mazot fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. Tarımda karşılaşılan zararlılar ve hastalıkların da maliyeti artırdığını ifade eden Gürer, tarım ilaçlarının kullanımının zorunlu olarak arttığını ancak bu kalemlerin her yıl zamlandığını söyledi. Üreticinin artan maliyetlerle baş edemez hale geldiğine dikkati çeken Gürer, “Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil. Bunun yanı sıra çiftçilik de yapıyorlar, farklı ürünler ekiyorlar. Girdi maliyetler arttığı için her yıl aldıkları ürünlerinin fiyatı katlanıyor aynı şekilde ürettikleri ürünlerin fiyatları artmıyor. Sattıkları ürün ya da hayvan fiyatı gidere göre artmayınca da her yıl zarara giriyorlar. Krediyle çiftçilik yapıyorlar. Sulama suyu, gübresi, ilacı, tohumu, mazotu, işçilik fiyatları olarak artıyor. Traktörler mazotla çalışıyor, mazottaki her artış çiftçiye doğrudan yansıyor. Yeterli desteği de alamadıkları için çiftçilik yapanlar, çiftçi refahı dediğimiz aileleriyle mutlu bir yaşamı sürdürme olanağına sahip değiller. Bunun yansıması olarak da ülkemizde çiftçi sayısı azalıyor. Arazi sayısı el değiştiriyor. Eğer ürettiği üründen para kazanmazsa kapıya bir de icra geliyor” dedi.

"ÖTV`yi KDV`yi kaldırın, destek vermeyin”

Gürer, çiftçilerin vergi yüküne dikkati çekerek "Saman 4 bin 500 lira, yonca 13 bin 500 lira. Geçen sene burada 7 liraydı. Ben Konya`da gördüm, bu yıl 8 liraya mal etmişler ama nakliye binince İzmir`e 13 bin 500 liradan sevkiyat yaptıklarını söylediler. Gübre 2 bin 140 liraydı, şimdi 29 bin lira olmuş. Yıllık mazotta 4,5 milyar litre kullanılıyor. Bütçeden mazot için ayrılan 20 milyar liralık bir destek var çiftçiye. Oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçilerden 60–65 milyar lira alınıyor. Biz de diyoruz ki: çiftçiden mazotta ÖTV`yi, KDV`yi kaldırın; destek vermeyin” dedi.

"Hayvancılık yapan sayısında da azalma var."

Sadık Çiftçi yaşadıkları sıkıntıyı şöyle ifade etti:

"Şu an durum kötü. 2 yıldır sorun yaşıyoruz. Hayvanlarımızı da satamıyoruz. Sabahtan beri yaklaşık 10 tane tüccar aradık, 3 tane düve satacağız, satamadık. Düvelerimiz de gebe, şu an satacağımız düveler 6 veya 7 aylık gebe. Satamadık yani. Hayvanı satıp onu diğer masraflarda kullanmak istiyoruz ama alanda yok. Yaptığımız masrafa uygun bir fiyat istiyoruz ama o fiyatı veren yok. Herkes ölü fiyat veriyor. Hayvancılık yapan sayısında da azalma var. Kredili kullanıyoruz, bankaya borcumuz var. Şimdi yonca yetiştireceğiz. Kendi hayvanımız için üretiyoruz, piyasaya satmıyoruz. Yani hayvancılık yapan eğer kendi yemini yetiştirmezse sürdüremez. Traktörümüz 60 litre, 2 bin 500 liraya doluyor. Bundan 5 yıl önce 300–400 liraya doluyordu. Bu kadar arttı. Gübre alacağız, kart çekiyoruz. Üretici kartı olmasa bu çiftçiler çiftçilik yapamayacak. Dönüm başı 150 lira destek veriyorlar."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA