4 Haziran 2025 Çarşamba

00:40   CHP’LI ALI MAHIR BAŞARıR: SINDIREMEYECEKSINIZ, KORKUTAMAYACAKSıNıZ   00:36   AYKUT ERDOĞDU TUTUKLANDı... AVUKAT EŞI TUBA TORUN ERDOĞDU: "AYKUT ’VATAN SAĞ OLSUN’ DIYEREK GITTI ARKA KAPıDAN"   18:21   AKP, ÇIFTÇININ TABUTUNA SON ÇIVIYI ÇAKTı   18:01   BAŞKAN BOLTAÇ’TAN ASıLSıZ HABERLERE SERT TEPKI   14:15   BAŞKAN ÖZYIĞIT, MAHALLE MUHTARıYLA BIR ARAYA GELDI   14:06   "MERSIN SANAYISI ODAĞıNDA YENI BIR ODA İHTIYAÇ OLMUŞTUR"   14:04   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: MAYıS AYı İHRACATıMıZ 1,35 MILYAR DOLAR   13:30   LÖSEV’DEN LÖSEMI VE KANSERLE MÜCADELE EDEN ÇOCUKLARA 100 BIN TL’LIK YARDıM ÇEKI   13:15   MERSINLI YURTTAŞLARıN ‘BAYRAM TıRAŞı’ BU BAYRAM DA MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN    11:07   BÜYÜKŞEHIR’IN İLÇELERDEKI ASFALT SEFERBERLIĞI DEVAM EDIYOR   08:40   MESKİ, HIZMET KALITESINDE ÖRNEK KURUM OLMAYı SÜRDÜRÜYOR   06:50   CHP’YE KURULTAY DAVASı: KıLıÇDAROĞLU MAĞDUR İMAMOĞLU’NA SIYASI YASAK TALEBI   21:59   TOROSLAR BELEDIYE MECLISI TOPLANDı    21:30    MEZITLI’DE 6. ÖRTÜALTı ÜZÜM FESTIVALI COŞKUYLA KUTLANDı   14:16   GÜLCAN KıŞ: İKTIDAR EMEKLIYE 4 BIN TL VERDI, 21 BIN LIRASıNı GASP ETTI   11:57   BÜYÜKŞEHIR VE TESEV’DEN ‘VERIYE DAYALı AFET YÖNETIŞIMI: EĞITIM VE ATÖLYE’ ETKINLIĞI   10:01   BÜYÜKŞEHIR, ‘DOĞUMDAN ÖLÜME’ BELEDIYECILIK ANLAYıŞı İLE VATANDAŞıN HER ANıNDA YANıNDA    09:35   CHP ADANA MILLETVEKILI DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN 15 ILÇE IÇIN 15 AYRı SORU ÖNERGESI   08:40   YUMURTALıK, BAYRAMA VE YAZ SEZONUNA HAZıRLANıYOR   08:22   İÇMIMARLAR ODASı ADANA ŞUBE BAŞKANı MUSTAFA BAYıK, “İÇMIMARLıK GELECEĞE IZ BıRAKMAKTıR”   
 
     
   

Başkan Tarhan’dan İnşaat Sektörüne Geçici ‘Can Suyu’ Çağrısı


Başkan Tarhan,ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor, “Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır” dedi.

 

Tarih : 14 Temmuz 2019 Pazar 18:30   Okunma : 1206

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, inşaat sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için yatırımcıya can suyu olabilecek yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliğini söyledi. Krizden en fazla etkilenen kesimin inşaat sektörü olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Yaşanan ekonomik sıkıntıların devamında müteahhitlerin SGK borçlarını kapatamamalarından dolayı, belediyede işlemlerini yürütemeyecek noktaya gelinmiştir. Vatandaşlar, belediyeler ve müteahhitler karşı karşıya gelmektedirler. Müteahhit ya da vatandaşın belediyelere yapı kullanma izin belgesi için başvurması durumunda belediyeler yasal zorunluluklara uymak zorunda kaldığından, yapı kullanma izni gibi önemli belgeyi diğer kurumlara olan borçlarından dolayı düzenleyememektedirler. Sonuç olarak vatandaş mağdur olmakta ve su, elektrik işlemlerini tamamlayamamaktadır” şeklinde bilgi verdi.

YASADA AÇIKCA ‘SGK BORCU BULUNMAMALIDIR’ DENİLMEKTEDİR

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 90. Maddesinde yapı kullanma izni belgesi düzenlenebilmesi için SGK’ya borcunun bulunmamasının şart koşulduğunu vurgulayan Başkan Tarhan, “Bu konuda açık hüküm bulunmaktadır. Söz konusu maddenin Değişik dördüncü fıkrasında ‘Belediyeler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla, diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ve bankaların ise Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek işlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden Kurumca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur.

                Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır’denilmektedir.  Başkan Tarhan, “Kanun bize; müteahhidin SGK borcu bulunuyorsa geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Aksi durumda, kurum hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı konusunda kesin hüküm bulunmaktadır. Kanun doğrultusunda biz müteahhit ve vatandaşa olumsuz yanıt vermek durumunda kalıyoruz. Mağdur olan yine vatandaş olmuş oluyor” diye konuştu.

MÜTEAHHİT VE VATANDAŞ MAĞDUR

Gerek Türkiye genelinde gerekse Mersin ve Mezitli özelinde ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır” dedi.

YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

Vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için ‘geçici sürekli de olsa’ mutlaka yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Tarhan, tüm milletvekillerine, MTSO, MESİAD, İMO gibi kurum ve kuruluşlara çağrı yaparak bu gibi kuruluşların baskı oluşturulması gerektiği söyledi. Başkan Tarhan şu ifadeleri kullandı:

“Gerek bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için, gerekse son derece zor durumda bulunan inşaat sektörünün nefes alması için ilgili tüm dinamiklerin ortak hareket ederek yasal düzenleme yapılması adına kamuoyu oluşturmaları gerekmektedir. İnşaat sektörünün bu ekonomik sıkıntı içerisinde böylesi bir can suyuna ihtiyacı var. Elbette bu tür yasal düzenlemeler sektörü krizden çıkarmayacaktır. Ancak geçici bir süre de olsa nefes almasını sağlayacak aynı zamanda konut sahibi olma hayalinde olan ya da oturduğu evine iskan alamayan vatandaşın daha fazla mağdur olmasının önüne geçecektir. İnşaat sektörü kriz atlatılıncaya kadar belirli bir süre desteklenmek zorundadır”

Paylaş :
Etiketler :  MTSO, MESİAD, İMO

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA