6 Nisan 2026 Pazartesi

14:25   ZIHINLERDEN GALERIYE YOLCULUK: HAKAN MUSTAFA ÇELIK’IN POTANSIYEL SERGISI KAPıLARıNı AÇTı!   12:34   AKDENIZ’DE GOL YAĞMURU! LIDER, PLAY-OFF’TA ENGEL TANıMıYOR: 6-0   09:50   MERSIN’DE UZAY YOLCULUĞU BAŞLADı: 195 BIN KIŞI YıLDıZLARA DOKUNDU!   09:35   CHP’LI MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN SERT ÇıKıŞ: "EKONOMI ALARM VERIYOR, HUKUK DEVLETI GÜÇLENMELI!"   09:03   AKİB’DEN İHRACAT ŞOVU: MART AYıNDA DEV SıÇRAMA! AVRUPA PAZARı SALLANıYOR   20:03   ÇOCUKLARı KORUMAK İÇIN KRITIK ADıM! AKDENIZ’DE MINIKLERE ‘HAYıR’ DEME KALKANı   20:01   MERSIN’DE KAHVENIN SANATA DÖNÜŞTÜĞÜ YER: ÜCRETSIZ BARISTALıK EĞITIMIYLE YENI BIR KARIYER KAPıSı!   19:06   MERKEZ BANKASı, FAIZI YÜZDE 37’DE SABIT TUTTU   16:50   FERDI ZEYREK GENÇLIK MERKEZI AÇıLıŞ TÖRENI... NURCAN ZEYREK: FERDI’NIN DE HEP ISTEDIĞI GIBI BURADA UMUT HIÇ BITMEYECEK   16:44   ADALET BAKANı GÜRLEK’TEN ’SOSYAL MEDYA’ AÇıKLAMASı: SOSYAL MEDYAYA GERÇEK KIMLIKLE GIRILECEK. SAHTE HESAPLARıN KAPATıLMASı IÇIN 3 AYLıK GEÇIŞ SÜRECI OLACAK   16:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR OTIZM AILE DANıŞMA MERKEZI’NDE ’OTIZM FARKıNDALıK GÜNÜ’ BULUŞMASı YAPıLDı   14:19   MEHMET ŞIMŞEK’TEN ENFLASYON DEĞERLENDIRMESI: İKLIM KOŞULLARıNDAKI NORMALLEŞMENIN, 2026 YıLıNDA GıDA ENFLASYONU GÖRÜNÜMÜNÜ DESTEKLEMESINI BEKLIYORUZ   14:12   MERT HAKAN YANDAŞ VE ERSEN DIKMEN’IN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   14:03   İRAN’ıN ESKI DıŞIŞLERI BAKANı ZARIF’TEN TRUMP’A SAVAŞTAN ÇıKıŞ YOLU ÖNERISI   11:30   BAŞKAN SEMIH PALAMUT ACı TABLOYU ÖZETLEDI: VERESIYE DEFTERLERI AKDENIZ’IN GERÇEĞI OLDU!   10:30   GıDA KRIZI KAPıDA: BESLENME ARTıK BIR BEKA SORUNUDUR!   10:16   SANAL DÜNYADA ’İNFAZ’ PAZARLıĞı YAPANLARA ŞAFAK OPERASYONU: TELEGRAM ÇETELERINE BÜYÜK DARBE!   09:58   MERSIN’DEN KÜRESEL MESAJ: "ALıM GÜCÜNÜ ARTıRMANıN YOLU MALIYET BASKıSıNı AZALTMAKTAN GEÇIYOR"   09:23   SILIVRI’DE GECE YARıSı KARARı! İBB DAVASıNDA TAHLIYE HABERI:    09:20   AYM’DEN TAYFUN KAHRAMAN KARARı: ERKAN BAŞ’TAN ’DERHAL TAHLIYE’ ÇAĞRıSı!  
 
     
   

CHP Sözcüsü Yücel’den, orman yangınlarıyla ilgili soru önergesi


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, orman yangınlarıyla ilgili soru önergesi verdi. Yücel, “AKP iktidarı kirli siyaseti bir kenara bırakıp, bizim sorumluluğumuzda değil sizin sorumluluğunuzda kavgasıyla vakit kaybetmeseydi, bu yangınlar belki de yerleşim yerlerine sıçramadan engellenecekti. Onlar bu hırsları ile oyalanırken yanacak yer kalmadığı için yangınların söndüğüne şahit olduk” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 31 Temmuz 2025 Perşembe 15:51   Okunma : 681

CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi vererek konuyu Meclis’e taşıdı.

Türkiye’de bu yıl içinde orman yangınlarından etkilenen alanın tahmini en az 41 bin 458 hektar olduğunu, en büyük kaybın 20 bin 391 hektarla İzmir'de yaşandığını aktaran Yücel, şunları kaydetti:

"Yangın söndürmede görevli olan, canını hiçe sayan emekçi itfaiye erlerimize teşekkür ediyoruz. Plastik şişe, damacana, ne varsa kapıp yangın söndürmeye giden bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Satılan yangın söndürme uçaklarına kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyon konusundaki yetersizlikleri de eklenince haliyle ortaya dinmeyen bir öfke çıkıyor. Yangınlara her gün bir yenisinin daha eklenmesinden duyduğumuz rahatsızlık, sorumluların hesap vermesi noktasını çok daha elzem ve önemli kılıyor. 'Cebimizde uçak, arazöz yok' diyen bakanı bir süreliğine ciddiyete davet ediyorum, sorularımızın ivedi şekilde cevaplanmasını istiyorum. Mikrofonu eline alan her AKP’li ismin sorumluluğu CHP’li Belediyelere atmasından da yangınların yanacak yer kalmadığı için sönmesinden de bıktık usandık. Artık karşımızda koltuk sevdalısı değil, sorumluluk sahibi bir iktidar görmek istiyoruz."

"Azerbaycan ekiplerinin imkanlarını Türk ekiplerinden duyabilmeyi isterdik"

Gönüllüler başta olmak üzere, yangın söndürmede yer alan görevlilerin eğitimleri konusunda kafalarda soru işaretleri olduğuna dikkati çeken Yücel, şöyle devam etti:

“Yeterli eğitim verilse 10 şehidimiz olur muydu? Antalya’daki yangın söndürme çalışmaları için yardıma gelen Azerbaycan ekiplerinin aleve dayanıklı kıyafetlerini, konum takibi yapabilen cihazlar taşıdıklarını, nabız ve oksijen seviyesi gibi hayati parametreler yönünden anlık olarak izlendiklerini Gazeteci İsmail Saymaz’dan okuduk ve dinledik. Bu imkanları Türk itfaiye erleri kullanabildiği için öğrenmeyi isterdik. Bu sistem neden bizde yok çünkü Türkiye’de insan hayatının değeri yok. Fosforlu yelekle, tişörtle alevlerin arasına dalıyorlar. Bu işi beceremedikleri gibi bir de orman yangınlarından büyükşehirleri sorumlu tutarak, üzerindeki sorumluluğu inkar ediyorlar. Bu kirli siyaset tarzıyla hiçbir yere varamazlar. Kırsal bir bölgedeki mahallenin yakın çevresindeki orman alanlarında çıkan yangından Orman Genel Müdürlüğü sorumludur. Yangın yerleşim alanlarına sıçrarsa büyükşehirin yetki alanına giriyor. Bu rağmen yine de Belediyelerimizde görev alan yangın söndürme ekiplerimiz sahadaydı ve canla başla yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Son dönemde yaşanan bütün yangınlara bakıyoruz, hepsi ormanlık alanda başlayıp sonrasında yerleşim alanlarına sıçramıştır. Yani yangınlardaki sorumluluğun kimde olduğunu belirleyen ilk ölçüt, yangının nerede başladığıdır. AKP iktidarı, kirli siyaseti bir kenara bırakıp, bizim sorumluluğumuzda değil, sizin sorumluluğunuzda kavgasıyla vakit kaybetmeseydi, bu yangınlar belki de yerleşim yerlerine sıçramadan engellenecekti. Onlar bu hırsları ile oyalanırken yanacak yer kalmadığı için yangınların söndüğüne şahit olduk. Öte yandan CHP’li Belediyeler iyi bir şey yapmasın anlayışıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 binin üzerinde itfaiye eri alımına izin vermeyerek bugünlerin zeminini hazırlayan da yine AKP iktidarıdır."

"Orman yangınları konusunda son 15 yılda bir arpa boyu yol alınamadı"

Deniz Yücel, önerge metninde, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde orman yangınlarına kısa sürede müdahalede havadan su atma kapasitesinin 27 uçak ve 105 helikopterle toplam 438 tona, arazöz sayısını 650’den bin 686’ya, iş makinesi sayısını ise 140’tan 831’e çıkarıldığına değinerek, şunları kaydetti: 

"Bu verilere göre Türkiye’nin orman yangınlarına etkin şekilde müdahale edebiliyor olması gerekmektedir. Ancak haziran ayının başından itibaren İzmir’den Hatay’a, Manisa’dan Bursa’ya kadar farklı pek çok noktada orman yangını çıkmış, yangınlar hızla yayılmıştır. Son olarak Eskişehir’de çıkan orman yangınında 5’i orman işçisi, 5’i AKUT gönüllüsü olmak üzere 10 kişi şehit olmuştur. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun 2024 yılında yaptığı açıklamaya göre, 2011 – 2020 yılları arasında, yılda ortalama 2 bin 631 orman yangınında, ortalama 8 bin 999 hektar ormanlık alan yanmışken, 2023 yılında 2 bin 579 yangında 15 bin 520 hektar alan yanmıştır. 2024 yılı Orman Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu'na göre ise 2024 yılında 3 bin 797 adet orman yangını çıkmış ve 27 bin 487 hektar alan yanmıştır. Bu rakamlar bize orman yangınları konusunda son 15 yılda bir arpa boyu yol alınamadığını aksine orman yangınları sonucunda kül olan alanların her yıl daha da arttığını göstermektedir."

"Şehit düşen 10 vatandaşımızı göz göre göre ölüme kim göndermiştir?"

Deniz Yücel, önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Eskişehir’de çıkan yangında kaybettiğimiz 10 şehidimize, yangınlara müdahale konusunda eğitim verilmiş midir? Eğer verildiyse; bu eğitimler hangi kurum tarafından ve ne kadar süre ile verilmiştir? Şehit düşen 10 vatandaşımızın yangına müdahale eğitimi eğer yetersizse, bu vatandaşlarımızı göz göre göre ölüme kim göndermiştir? Eskişehir’deki yangına müdahalede hayatını kaybeden 10 şehidimiz, yangına kişisel koruyucu donanımları olmaksızın günlük kıyafetleri ile mi müdahale etmiştir? Eğer kişisel koruyucu donanımları yok ise; bunun sebebi nedir?

İzmir’de, Çeşme, Ödemiş, Seferihisar ve Foça'daki yangınların elektrik hatlarından çıktığı İzmir Valisi tarafından ifade edilmiştir. Bu bölgede elektrik dağıtımı yapan şirketler hakkında soruşturma başlatışmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma ne aşamadadır?

2025 yılı Haziran ayı başından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar çıkan orman yangınlarının kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır? Bakanlığınız envanterinde yangınla mücadelede kullanılacak hava aracı (uçak, helikopter, İHA) sayısı kaçtır? Bakanlığınızın envanterinde bulunan hava araçlarının kaçı gece görüşlüdür? Bakanlığınızca 2025 yılında yangınla mücadelede kullanılmak üzere kiralanan hava aracı sayısı kaçtır? Bakanlığınızca 2025 yılında yangınla mücadelede kullanılmak üzere kiralanan hava araçları kimlerden ya da hangi kurum ve kuruluşlardan kiralanmıştır? Bakanlığınızın orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralama yolu ile temin ettiği hava araçları için yapılan ihale bedelleri ne kadardır? Bu ihalelerle kiralanan hava araçlarının tamamı şu anda aktif bir şekilde kullanılmakta mıdır?

Yangın işçiliği, eğitim isteyen bir meslektir ve işçilerin bölgeyi tanımalarının önemi tartışılmazdır. Ormanlarda 12 ay boyunca çalışacak kadrolu işçilerin gerekliliği çok açıktır. Bu nedenle de istihdamın arttırılması çok önemlidir. Şu anda kadrolu olarak yangınlara müdahale eden işçi sayısı kaçtır? Kadrolu yeni işçi alımı yapılacak mıdır?"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA