3 Mart 2026 Salı

19:04   KıNıK’TA MADEN GERILIMI: POLYAK İŞÇILERINE 11. GÜNDE TOMA’Lı MÜDAHALE, 4 GÖZALTı   18:08   MERSIN’DEN ADıYAMAN’A GÖNÜL KÖPRÜSÜ: BAŞKAN HÜSEYIN SAVAŞ’TAN BIRLIK VE BARıŞ ÇAĞRıSı!   15:02   MERSIN’IN EN BÜYÜK ROBOTIK FESTIVALI TOROSLAR’DA YAPıLDı   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “BÖLGEMIZDE HUZUR VE BARıŞ ISTIYORUZ”   14:56   İRAN KıZıLAYı: ABD VE İSRAIL SALDıRıLARıNDA EN AZ 555 KIŞI HAYATıNı KAYBETTI   14:51   CHP’LI BAŞARıR’DAN BOLU’DAKI HAKIM VE SAVCıLARA: "MILLET ADıNA KARAR VERIN, TEK ADAM ADıNA KARAR VERMEYIN"   14:50   GAZETECI MESLEK ÖRGÜTLERINDEN KENAN ŞENER’IN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: "GAZETECILIK SUÇ DEĞILDIR"   14:48   CHP’NIN "MILLETLE BIRLIKTE MILLETIN EMRINDE" BULUŞMASı... ÖZGÜR ÖZEL: "BIR DAHA HIÇ KIMSE BUGÜNKÜ CUMHURBAŞKANı’NıN YETKILERIYLE DONATıLMAYACAK. CUMHURBAŞKANı DAHIL HERKES DENETLENECEK"   14:47   İRAN’A AÇıLAN KAPıKÖY SıNıR KAPıSı’NDA GIRIŞI VE ÇıKıŞLAR SÜRÜYOR   16:02   TALAT DINÇER’DEN EMEKLILIKTE EŞITLIK KANUN TEKLIFI   15:54   İNCIRLIK’TE SıCAK HAREKETLILIK HABERINE GÖZALTı: TGS’DEN SERT TEPKI   15:48   ADANA’NıN SAKLı CENNETI YUMURTALıK’TA SOSYAL BELEDIYECILIK RÜZGARı: HEM MINIKLER MUTLU HEM KARAVANCıLAR HUZURLU!   15:29   MERSIN’DE DÖRDÜZLERIN BASKETBOL AŞKı: BÜYÜKŞEHIR ILE HAYALLERINE POTADAN UÇUYORLAR!   04:58   RESMÎ GAZETE’DE DIKKAT ÇEKEN KARAR: EL NUSRA CEPHESI LISTEDEN ÇıKARıLDı!   04:54   MERSIN’DE RAMAZAN COŞKUSU: BINLERCE YÜREK ÖZGECAN ASLAN MEYDANı’NDA TEK SOFRADA BULUŞTU!   01:08   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BOLU’DA SERT TEPKI: "O 528 ÇOCUĞU OKUTAN ADAMDAN UTANMAZSıNıZ!"   20:17   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BURDUR’DA ŞOK AÇıKLAMA:    14:46   MERSIN’IN GELECEĞI ŞEKILLENIYOR! 30 BIN HEKTARLıK ALANDA DEV DÖNÜŞÜM HAMLESI   13:54   CHP AKDENIZ’DEN BERBERLER ODASı’NA "HAYıRLı OLSUN" ZIYARETI: GÜNDEM ESNAFıN VE EMEKLININ GEÇIM DERDI   12:48   MERSIN’DE ÜNIVERSITELILERE MEZUN OLMADAN "İŞ GARANTILI" KARIYER FıRSATı!  
 
     
   

Asu Kaya: Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür


CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "5 Aralık, yalnızca bir yıldönümü değildir. Bugün, bir uyanış günüdür. Bugün, ’daha fazla eşitlik’ talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür. Bu kararlılığı ortaya koyan parti: kadınları siyasetin vitrininde değil, karar mekanizmalarının tam merkezinde konumlandıran Cumhuriyet Halk Partisi’dir" dedi.

 

Tarih : 5 Aralık 2025 Cuma 13:48   Okunma : 635

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 91'inci yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Kaya, şunları kaydetti:

"Bugün, kadınların siyasi ve toplumsal yaşamda eşit yurttaşlar olarak yer almasının dönüm noktası olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 91. yılını kutluyoruz. Kadınlar; 1930'da belediyelerde, 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde seçme ve seçilme hakkına kavuşarak birçok ülkeden çok daha önce demokratik hayata adım attı.İşte bu; bir zihniyet devriminin, çağın ötesine geçen bir vizyonun adıdır. Bu vizyonun sahibi, kadını toplumun öznesi yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcileri bugün bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

Bugün ise bu vizyonun ne kadar hayati olduğunu çok daha derin biçimde görüyoruz; çünkü biliyoruz ki gerçek demokrasi, ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında hayat bulabilir. Ancak Türkiye'de tablo eşitlikten çok uzaktır. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2025 raporuna göre Türkiye, kadınların siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş ve aynı zamanda Avrupa’nın sonuncu ülkesidir. TBMM’de kadın temsili yalnızca yüzde 20, yerel siyasette ise yüzde 5 düzeyindedir. Bu veriler, Türkiye'nin demokrasi açığının en somut göstergesidir. Bu nedenle 5 Aralık, yalnızca bir yıldönümü değildir. Bugün, bir uyanış günüdür. Bugün, 'daha fazla eşitlik' talebini yükseltme günüdür. Bugün, kadınların siyasete eşit katılımı için kararlılıkla adım atma günüdür. Bu kararlılığı ortaya koyan parti: kadınları siyasetin vitrininde değil, karar mekanizmalarının tam merkezinde konumlandıran Cumhuriyet Halk Partisi'dir.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı ile Partimiz, kademeli artışla yüzde 50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmış; siyasette eşitlik için güçlü bir irade ortaya koymuştur. Yerel seçimlerde de bu irade sandığa yansımış; 1 Nisan 2024 sabahı itibariyle 35 kadın belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçilmiştir. Kadın belediye meclis üyeleri ve kadın il genel meclisi üyelerinin sayısı da ciddi biçimde artmış, yerel siyasette kadın temsili katlanarak büyümüştür.

Bu doğrultuda bir kez daha görülmektedir ki: Eşit temsil ancak siyasi irade varsa mümkündür. Kadın varsa demokrasi vardır. Daha fazla kadın muhtar, kadın belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi, kadın belediye başkanı ve kadın milletvekili için çare eşitliktedir, çare eşit temsildedir. Unutmayalım: Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksiktir ve eşit siyaset ancak bizimle mümkündür. Biz kadınlar, her alanda var olmak için, eşitlik mücadelemizi büyütmek için omuz omuza yürümeye devam edelim! Çare eşitlikte, çare eşit temsilde."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA