20 Ağustos 2026 Perşembe

15:42   GALATASARAY, ALEKSEI BATRAKOV IÇIN RESMI GÖRÜŞMELERE BAŞLADı   15:41   DEM PARTI’DEN “DIYARBAKıR’DA DÖRT BELEDIYE EŞ BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı” HABERLERINE YALANLAMA   15:37   İBB DAVASı’NDA 68’INCI GÜN... ERDAL CELAL AKSOY: “O TARIHTE İSTANBUL’DA DEĞILDIM”   13:26   MELIH MERIÇ SAĞLıK DURUMU HAKKıNDA AÇıKLAMA: ZIYARETÇI KABUL EDILMIYOR   13:23   GENELKURMAY BAŞKANı BAYRAKTAROĞLU, NATO GENELKURMAY BAŞKANLARı TOPLANTıSıNA KATıLDı   13:22   BAKAN ŞIMŞEK: MAZOTTA EŞEL MOBIL ILE KÜRESEL ŞOKUN VATANDAŞLARA YANSıMASıNı SıNıRLıYORUZ   10:20   AKDENIZ SAHILINDE REKOR PEDAL: GENÇLERIN YENI GÖZDESI MERBİS 50 BIN ÜYEYE ULAŞTı   10:15   ÇERÇEVE YASA’DA TARIHI DÖNEMEÇ: 4 BIN KIŞIYE TAHLIYE YOLU AÇıLıYOR, SIYASETTE YENI DÖNEM BAŞLıYOR   09:52   MERSIN ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERINE MÜJDE: İŞKUR KAMPÜS NOKTASı KURULDU!   09:30   AYDıNCıK’TA SıNAVLARA HAZıRLANAN GENÇLERE DEV DESTEK: EVDE ÇALıŞAMAYAN ÖĞRENCILERIN YENI ROTASı BELLI OLDU!   03:31   YENİ PARTI’DEN ÇEKMEKÖY’DE ’SIYASI ÇÖKME’ VE ’KUMPAS’ TEPKISI: ’MILLET İRADESINE DÜRBÜNLE BILE ADALET GÖRÜNMÜYOR!’   16:53   YENİ PARTI SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE, PARTISININ KURULTAY TAKVIMINI AÇıKLADı   16:51   GAZILERIN İÇIŞLERI BAKANLıĞı’NA YÜRÜMESINE IZIN VERILMIYOR... BAZı GAZILER FENALAŞTı   16:49   YENİ PARTILI BAKAN’DAN, GAZI VE ŞEHIT YAKıNLARıNA YÖNELIK POLIS MÜDAHALESINE TEPKI: GAZININ SESINI KAPATAMAZSıNıZ   16:48   MADENCILERIN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı ÖNÜNDEKI EYLEMI 10’UNCU GÜNÜNDE   16:47   YENİ PARTI İZMIR MILLETVEKILI ARSLAN: "CHP’LI MECLIS ÜYESININ SEÇIMIN HEMEN ARDıNDAN AKP ILÇE BINASıNDA NE IŞI VAR?"   14:42   GAZILER GÜVENPARK’TAN ÇıKARıLDı... CHP SÖZCÜSÜ SARı: "TOPLUMSAL VICDAN, HAK ISTEYENLERIN KARŞıSıNA BARIYER KONULDUĞUNDA NEREDE DURDUĞUMUZLA ÖLÇÜLÜR"   14:40   TÜLAY HATIMOĞULLARı, MURAT ÇEPNI’YI SILIVRI CEZAEVI’NDE ZIYARET EDECEK   14:40   ŞEHIT AILELERI VE GAZILER DERNEĞI GENEL BAŞKANı ÇERÇIOĞLU: “GAZILER OLARAK REHIN ALıNDıK”   13:37   TANRıKULU’NDAN DICLE ÜNIVERSITESI’NE ’SENDIKAL BASKı’ UYARıSı: "İŞÇILERIN ÜYELIKTEN ISTIFAYA ZORLANMASı KABUL EDILEMEZ"  
 
     
   

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Emekli yoksulluğu karşısında bayram ikramiyesi eriyip pula döndü


DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bayram ikramiyelerinin en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini vurgulayarak, "Bütün emeklilere yılda dört kez kendi ücreti kadar ikramiye verilmelidir. Düşen emekli aylıkları ve emekli yoksulluğu karşısında bir yama olarak gündeme getirilen bu emekli bayram ikramiyesi de eriyip gitmiştir, pula dönmüştür. 4 bin lira emekli ikramiyesini kabul etmiyoruz" dedi.

 

Tarih : 21 Mayıs 2026 Perşembe 15:41   Okunma : 609

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Birgül Kaya, Devrimci Emekliler Sendikası Genel Başkanı Cengiz Yavuz ve CHP Samsun Milletvekili Murat Çan katıldı.

Emeklilerin yaşadığı hak kayıplarına dikkat çeken Çerkezoğlu, tüm emeklilere sendikalı olma çağrısında bulundu.

Çerkezoğlu, Türkiye'de hem emekli olmanın zorlaştığını hem de emekli olduktan sonra insanca yaşamanın imkânsız hâle geldiğini belirterek, "Yaklaşan bayram öncesinde yine Çalışma Bakanlığı'nın önündeyiz. Emeklilerin bayramı sefalet içinde geçirmesine isyan ediyoruz. Bayram ikramiyesinin bayram harçlığına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Emeklilerin sorunlarının iktidar tarafından görmezden gelindiğini ifade eden Çerkezoğlu, mevcut durumun bir kader olmadığını vurguladı. Çerkezoğlu, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile birlikte emeklilerin yaşam koşullarının kötüye gitmeye başladığını belirtti.

Ülkede bir yandan emekli olmanın zorlaştığını, yıllarca süren EYT mücadelesinin ardından bugün de bir günle emekliliği ötelenenlerin kademeli emeklilik ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının adalet taleplerinin devam ettiğini belirten Çerkezoğlu, hükümetin gerçek çözümler üretmek yerine sistemi "yamalarla" sürdürmeye çalıştığını ifade etti.

"ORTALAMA AYLIK İLE EN DÜŞÜK AYLIK BİRBİRİNE YAKLAŞTI, EMEKLİLER DİBE SÜRÜKLENDİ"

Sistemde Hazine desteği ile tamamlama adı altında ucube bir yöntem icat edildiğini kaydeden Çerkezoğlu, kök aylıklar yerinde dururken en düşük emekli aylığının bugün 20 bin liraya tamamlandığını belirtti. Geçmiş yıllarla günümüz verilerini kıyaslayan Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün en düşük emekli aylığı, kök aylık yerinde kalmak koşuluyla 20 bin liraya tamamlanıyor. Bu uygulama ilk başladığında, 2019 yılında en düşük emekli aylığı bin liraydı. O dönemde, 2019 yılında ortalama emekli aylığı ise 2 bin 90 liraydı. En düşük emekli aylığıyla kıyasladığımızda ortalama emekli aylığı onun iki katından fazlaydı. Peki bugün ne oldu? Bugün en düşük emekli aylığı 20 bin lira, ortalama emekli aylığı ise 23 bin 575 lira. Bütün emekliler dibe doğru sürüklendi. En düşük emekli aylığı ile ortalama emekli aylığı arasındaki makas giderek daha da kapandı. Ülkemizde emekli yoksulluğu daha da derinleşti ve Türkiye çalışan emekliler ülkesi haline getirildi."

"EMEKLİLERİN NEREDEYSE YÜZDE 70'İ YA ÇALIŞIYOR YA DA İŞ ARIYOR"

Gelirde adalet mücadelesinin en önemli ayaklarından birinin emekli aylıklarının insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, Türkiye'de çalışan veya iş arayan emekli oranlarındaki büyük artışa dikkati çekti. 2002 yılında iş gücü piyasasında olan, çalışan ya da çalışmak isteyen emeklilerin oranının yüzde 36'larda seyrettiğini aktaran Çerkezoğlu, içinde bulunulan 2026 yılında ise emeklilerin neredeyse yüzde 70'inin ya çalışmakta olduğunu ya da çalışmak isteyip iş aramak zorunda kaldığını aktardı. Çerkezoğlu, bu durumun emekli aylıklarının çok fazla düşmesinden ve emekli yoksulluğunun derinleşmesinden kaynaklandığını vurguladı.

DİSK'İN TALEPLERİ: EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE YILDA 4 KEZ İKRAMİYE

Çerkezoğlu, konfederasyon olarak ikramiyelerle ilgili taleplerini şöyle sıraladı:

"Artık diyoruz ki, emekli ikramiyesinin harçlığa dönüşmesini asla kabul etmiyoruz. Emekli ikramiyeleri en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret olmalıdır. Bütün emeklilere yılda dört kez kendi ücreti kadar ikramiye verilmelidir. DİSK olarak ikramiyelerle ilgili talebimiz son derece açık ve nettir. İktidarın bu politikasını asla kabul etmiyoruz. Düşen emekli aylıkları ve emekli yoksulluğu karşısında bir yama olarak gündeme getirilen bu emekli bayram ikramiyesi de eriyip gitmiştir, pula dönmüştür. 4 bin lira emekli ikramiyesini kabul etmiyoruz. Emekli ikramiyeleri en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emeklilere yılda dört kez verilmelidir.

Emekli olmak bir haktır. Emeklilikte insanca yaşam bir haktır. İktidarın bunu sağlamak gibi bir görevi vardır. Emekliler harçlık değil hak istiyor. Emekliler harçlık değil insanca yaşam istiyor. Ve emeklilere yapılan ödemeleri bir yük olarak gören bu anlayışı asla kabul etmiyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA