9 Temmuz 2026 Perşembe

14:01   FARUK MEHMET AKAR’DAN BILEN AILESINE TAZIYE   09:30   MERSIN’DE ALıŞVERIŞE ÇıKANLAR GÖZLERINE İNANAMADı! ALıŞVERIŞ MERKEZLERINDE NELER OLUYOR?   01:03   CHP AKDENIZ ÖRGÜTÜ, TBB BAŞKANı VAHAP SEÇER’I ZIYARET ETTI   22:09   ADD’DEN 24 TEMMUZ İÇIN ’LOZAN BAYRAMı’ ÇAĞRıSı   09:21   HÜRMÜZ’DE SAVAŞ ALARMı! ABD İRAN’DA 80’DEN FAZLA HEDEFI VURDU, TAHRAN’DAN KÖRFEZ’DEKI ABD ÜSLERINE FÜZE MISILLEMESI   09:12   NEFES KESEN PENALTıLAR SONUCU İSVIÇRE TARIH YAZDı! ARJANTIN’IN ÇEYREK FINALDEKI RAKIBI BELLI OLDU   09:10   MERSIN’DE EMEKLILERE DÜNYA EMEKLILER GÜNÜ SÜRPRIZI! EMEKLI EVLERI’NDE KUTLAMA COŞKUSU YAŞANDı   01:01   TARSUS MECLISI’NDEN KRITIK KARARLAR: KÜLTÜR MERKEZI, 800 BIN AVROLUK AB PROJESI VE ÇIFTÇIYE ZIRAI DRON DESTEĞI   10:59   ANKARA’DA YARDıM ETMEK İSTERKEN ŞIDDET İDDIASı: PSIKOLOGUN KAFEDE YAŞADıKLARı YARGıYA TAŞıNDı   10:30   MEZITLI’DE MECLIS TOPLANTıSıNA YOĞUN KATıLıM! VATANDAŞLARDAN BAŞKAN AHMET SERKAN TUNCER’E GÜÇLÜ DESTEK   09:50   MERSIN’DE OTELLERE YANGıN GÜVENLIĞI DENETIMI: İTFAIYE EKIPLERI TÜM SISTEMLERI TEK TEK KONTROL EDIYOR   16:50   DİSK VERGI DAIRESI ÖNÜNDEN SESLENDI: GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET ISTIYORUZ   16:49   CASUSLUK DAVASı: CELSE ARASı DEĞIŞEN SAVCı, TÜM SANıKLARıN TUTUKLULUK HALLERININ DEVAMıNı ISTEDI   15:47   CHP YDK TEDBIR KARARLARıNA YAPıLAN ITIRAZLARı REDDETTI   15:44   İBB DAVASıNDA 62. GÜN: “SıRF İMAMOĞLU İNŞAAT’ıN GENEL MÜDÜRÜ OLMAM NEDENIYLE 16 AYDıR HAKSıZ YERE TUTUKLUYUM”   15:40   NATO GENEL SEKRETERI RUTTE: ANKARA ZIRVESI’NIN ODAĞı VERILEN TAAHHÜTLERIN HAYATA GEÇIRILMESI OLACAK   15:39   MERSIN’DE "5. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI" IÇIN HAZıRLıKLAR SÜRÜYOR   10:50   YUMURTALıK’TA NELER OLUYOR? BAŞKAN ERDINÇ ALTıOK SAHAYA İNDI, İLÇENIN ÇEHRESI DEĞIŞIYOR!   09:41   1 SIMIT PARASıNA 3 ÇEŞIT SıCAK YEMEK! MERSIN’DE O PROJE 7 MILYON BARAJıNı AŞTı   11:01   SOSYAL MEDYADAN DUYURDULAR: AKADEMISYEN YAZARLAR SIBEL ÖZBUDUN VE TEMEL DEMIRER GÖZALTıNA ALıNDı!  
 
     
   

AYM’den Kritik Kararname Kararı: İstanbul Üniversitesi’ndeki O Kadro İptal Edildi!


Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Üniversitesi bünyesinde açılan özel kadroyu iptal etti. Yüksek Mahkeme, AFAD ve Göç İdaresi’ne dair kadro ihdaslarını ise Anayasa’ya uygun buldu. İşte oy çokluğuyla alınan o kararın detayları...

 

Tarih : 25 Mayıs 2026 Pazartesi 10:55   Okunma : 547

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik kadro düzenlemelerini mercek altına aldı. CHP’nin açtığı iptal davasını karara bağlayan Yüksek Mahkeme, 12 Şubat 2026 tarihli ve 193 sayılı “Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Kadro İhdas Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”nin bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı buldu.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, İstanbul Üniversitesi için açılan bir kadro iptal edilirken, AFAD ve Göç İdaresi Başkanlığı'na yönelik düzenlemelere ise yeşil ışık yakıldı.

İstanbul Üniversitesi'ndeki "Musiki" Kadrosuna Veto

AYM, İstanbul Üniversitesi bünyesinde “musiki paleograf ve icra memuru” kadrosunun ihdas edilerek Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenmesini öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Kararın gerekçesinde, üniversitelerin teşkilat yapısına ve kadro düzenlemelerine ilişkin adımların Anayasa’nın 130. maddesi uyarınca “münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken konular” arasında yer aldığı vurgulandı.

"Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Düzenlenemez"

Oy çokluğuyla alınan kararda, söz konusu üniversite kadrosunun Anayasa’nın 104. maddesinin 17’nci fıkrasında yer alan “Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz” hükmünü ihlal ettiği aktarıldı.

Yürürlük Tarihi Ertelendi: AYM, İstanbul Üniversitesi’ne ilişkin bu iptal hükmünün, yasal bir boşluk doğmaması adına 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

AFAD ve Göç İdaresi Kadrolarına Onay Geldi

Aynı kararnamede yer alan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Göç İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatlarına yönelik kadro ihdasları ise AYM engeline takılmadı.

Yüksek Mahkeme, genel kamu kurumlarının teşkilat yapısına yönelik kadro adımlarının yürütme yetkisi kapsamında olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenebileceğini belirterek, bu kurumlara yönelik iptal talebini reddetti.

Paylaş :
Etiketler :  #AnayasaMahkemesi #AYM #İstanbulÜniversitesi #Kadroİhdas #ResmiGazete #HukukHaberleri #SonDakika

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA