Kentin köklü tarımsal mirasını yaşatmak ve coğrafi işaretli Sarıulak zeytininin ekonomik değerini artırmak amacıyla düzenlenen 3. Uluslararası Tarsus Sarıulak Zeytin Festivali, Kubat Paşa Medresesi Meydanı’nda düzenlenen görkemli törenle kapılarını açtı. 23-25 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan festival, yerel üreticileri desteklemeyi ve markalaşma sürecini hızlandırmayı hedefliyor.
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Veyis Avcı, törende yaptığı konuşmada Sarıulak zeytininin ulusal ve uluslararası pazardaki gücünü artırmanın önemine dikkat çekerek, organizasyona öncülük eden Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç’a ve paydaş kurumlara teşekkür etti.
Başkan Ali Boltaç’tan Çiftçilere 5 Bin Fidan Müjdesi
Açılış konuşmasında üretici stantlarını selamlayarak bereketli bir sezon dileyen Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, kaliteli zeytinyağı ve ürün elde etmenin püf noktalarına değindi. Doğru zamanda hasat, bekletilmeden sıkım ve uygun saklama koşullarının bilinçli üretimdeki rolünü vurgulayan Başkan Boltaç, üreticiye yönelik dev desteği şu sözlerle açıkladı:
"Yerel zeytin çeşidimizin yaygınlaşması ve üreticimizin güçlenmesi adına bu yıl 5 bin Sarıulak zeytini fidanını toprakla buluşturmak üzere çiftçilerimize dağıtacağız."
Çağlayan Zeytin Pazarı Yıl Sonunda Hizmete Giriyor
Üreticilerin ürünlerini daha modern ve hijyenik koşullarda doğrudan tüketiciye ulaştırabilmesi için yürütülen projelere de değinen Başkan Boltaç, Çağlayan bölgesindeki Zeytin Pazarı ve Semt Pazarı projesinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen tesis ile tüketicilerin doğru tanıtılmış, güvenilir ve kaliteli ürüne kolayca ulaşması sağlanacak.
Duygusal anların da yaşandığı konuşmasında Atatürk’ün "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır" sözünü hatırlatan Boltaç, "Gözlerim kapanana kadar bu topraklara, Tarsus’a ve hemşehrilerime hizmet etmeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı.
Konferanslar, Atölyeler ve Gastronomi Şovları
Festivalin ilk günü, açılış töreninin ardından düzenlenen zengin içerikli oturumlar ve gastronomi etkinlikleriyle dolu dolu geçti.
-
Uzman Konuklar: Kubat Paşa Medresesi’nde Mine Ataman, Nilhan Aras, Yasemin Güzel ve Edwin Clarke’ın katılımıyla gerçekleşen panelde; zeytinciliğin geleceği, sektördeki sorunlar ve zeytinin mutfak kültüründeki yeri ele alındı.
-
Tadım ve Atölyeler: Mehmet Ulaş ve Murat Özaltaş sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı gerçekleştirirken; Nilgün Olan salamura hazırlama, Şef Onur Aldanbaş ise gastronomi atölyesiyle katılımcılara lezzet dolu anlar yaşattı.
25 Ekim’e kadar sürecek olan festival boyunca zeytin hasadı, budama ve toprak yönetimi eğitimlerinin yanı sıra çocuklara özel programlar ve tadım etkinlikleri devam edecek.