19 Haziran 2025 Perşembe

10:05   CHP’LI GÜLCAN KıŞ, “MERSIN ÜRETIYOR AMA YATıRıM ALAMıYOR, BU BIR IHMALKÂRLıK DEĞIL, SIYASI TERCIHTIR!”   09:01   BÜYÜKŞEHIR’IN İTAIYE ERI SıNAVLARıNDA ADAYLAR TER DÖKTÜ   14:39   TARSUS BELEDIYESI’NDEN YAŞAMA DOKUNAN HIZMET    14:01   YENIŞEHIR BELEDIYESI MERSIN’E KENT KÜTÜPHANESI VE OYUNCAK MÜZESI KAZANDıRıYOR   13:59   MEZITLI’DE KADıNLARA, EMEKLILERE VE ENGELLILERE YÖNELIK MOBIL KUAFÖR HIZMETI 15.500 KIŞIYE ULAŞTı   13:55   GOLDEN GLOBAL YATıRıM BANKASı VE ICD 20 MILYON DOLARLıK FINANSMAN ANLAŞMASıNı İMZALADı   10:28   YÖNETICI KRIZI KAPıDA: TERFI SISTEMI ÇÖKÜYOR, ŞIRKETLER GELECEĞINI KAYBEDIYOR   10:23   RAHMI M. KOÇ MÜZESI’NDE BOYANıN SUYLA DANSı: EBRU SERGISI   10:19   MINIK SPORCULAR SPORA İLK ADıMLARıNı AKDENIZ’DE ATıYOR   10:16   ULUSLARARASı PARA TRANSFERI ARTıK DAHA KOLAY: MORPARA VE MONEYGRAM İŞ BIRLIĞI   10:12   YUMURTALıK BELEDIYESI, HALK SAĞLıĞı IÇIN ÇALıŞıYOR   10:08   “ZEYTINLIKLER MADENCILIĞE KURBAN EDILIYOR”   10:06   BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖĞRENCILERE YKS ÖNCESI MORAL ETKINLIĞI   10:01   CHP’LI BELEDIYE BAŞKANLARı, BANDıRMA’DA DÜZENLENEN AKŞAM YEMEĞINDE BIR ARAYA GELDI   09:50   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “VATANDAŞ PAZAR ÇANTASı DEĞIL, ARTıK SABıR TAŞı TAŞıYOR!”   09:20   ZAFER PARTISI GENEL BAŞKANı ÜMIT ÖZDAĞ, ANKARA’DA: İKTIDAR VE DESTEKÇILERINE AYRı, MUHALEFETE AYRı BIR HUKUK UYGULARSANıZ IÇ CEPHEYI SAĞLAMANıZ MÜMKÜN OLMAZ   09:05   SILIFKELI KADıNLARıN YENI BULUŞMA NOKTASı; ATAKENT KADıN ATÖLYESI    21:15   MEZITLI BELEDIYESI KÜLTÜREL MIRASıNA SAHIP ÇıKıYOR, “TAŞ MEKTEP” YAŞAYAN MÜZEYE DÖNÜŞÜYOR   21:10   “YERLI ARAÇLARDA HURDA TEŞVIK UYGULAMASı HAYATA GEÇIRILMELIDIR”   21:01   MOBILYA İHRACATıNA AKDENIZ DOKUNUŞU   
 
     
   

İnsu Köyü ,Mersin’deki Doğa Katliamının En Son Örneği


HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer alan İnsu köyüne yapılması planlanan taş ocağı meclis gündemine taşıdı.

 

Tarih : 16 Nisan 2021 Cuma 20:55   Okunma : 3980

HDP'li Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Yaklaşık üç yıldır Mersin milletvekilliği yaptığım süreçte Mersin kenti sistematik olarak bir avuç rant odağına peşkeş çekilmektedir. Bu kadar kısa bir zaman diliminde Mersin’in batısından doğusuna, kent içinden kırsal alanlarına kadar doğanın katledilmesine yönelik bütün girişimler muhtemelen dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek düzeydedir. Son yıllarda Mersin’in şekillenmesine ilişkin alınan bütün kararlarda Mersin’de yaşayan insanların talepleri bizatihi hükümet tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.

 Öyle ki 2020 yılında Türkiye’nin muhtelif illerinde yaklaşık 766 bölgede maden ruhsatı için ihale açılmış, Mersin de bu iller arasında yer almıştır. 8 Eylül 2020 yılında Mersin ‘de 10 maden sahası için ruhsat verilmesi amacıyla ihaleye çıkılmış sonraki aylarda bu sayı 30’a çıkmıştır. Mersin için ihaleye giren şirketler hızlı biçimde maden sahalarını işletmeye başlamıştır. Mersin’de yaşayan insanlar Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan bu kararları birçok defa protesto ederek tepkilerini göstermişlerdir. Ancak Mersinlilerin bu tepkisi AKP hükümeti tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.

 Mersin’deki doğa katliamının en son örneği İnsu köyü sınırları içinde yapılmak istenen taş ocağıdır. Öncelikle şunu açıkça ifade etmeliyim ki; İnsu köyünde ikamet eden insanlar başta olmak üzere, Mersin kamuoyunun çoğunluğu bu taş ocağının yapılmasını istememektedir. Çünkü yapılması planlanan bu taş ocağının ne İnsu köyüne ne de Mersinlilere hiçbir faydası yoktur, bizatihi zararları vardır.

“TAŞ OCAĞININ YAPILMASI DURUMUNDA FOSİL KALINTILAR YOK OLACAKTIR”

 İnsu köyü Mersin’e 15 Km uzaklıkta Mersinlilerin özellikle yaz aylarında biraz temiz nefes almak için yayla olarak kullandıkları bir köydür. İnsu köyünde yapılması planlanan taş ocağı bölgesi jeolojik fosillerin bulunduğu bir yer olmasından dolayı değerli bir bölgedir. Taş ocağının yapılması durumunda fosil kalıntılar yok olacaktır. İnsu başta olmak üzere çevre köylerin içme suyu taş ocağı patlamalarından dolayı ciddi zarara uğrayacak.

Taş ocağındaki muhtemel patlamalardan dolayı başta gürültü kirliliği olmak üzere büyük bir çevre kirliliğine neden olacaktır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan yörüklerin hayvancılığı bırakmasına neden olacak. İnsu köyünde açılacak taş ocağıyla birlikte bütün bu olumsuzlukları dikkate aldığımızda geri dönüşü olmayan büyük bir ekolojik yıkıma neden olacaktır. Dolayısıyla İnsu Köyü’nde yapılması planlanan taş ocağı projesi iptal edilmelidir. 06.04.2021 tarihinde taş ocağının ÇED raporu toplantısı İnsu köylülerinin öncülük ettiği ve Mersinlilerin katılımıyla taş ocağının kurulması protesto edilmiştir.” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: İnsu’daki köylüler ve Mersinliler tarafından istenmemesine rağmen taş ocağı neden ısrarla kurulmak istenmektedir? Mersin’de son beş yılda kaç tane maden ocağı açılmıştır? Bu madenler hangi şirketler tarafından işletilmektedir? 8 Eylül 2020 tarihinden itibaren maden ocaklarının işletilmesi için kaç tane ihale açılmıştır? Bu ihaleler hangi şirketler tarafından alınmıştır? İnsu köyünde taş ocağı açılması planlanırken bölgede yer alan jeolojik fosil kalıntıları Bakanlığınız tarafından dikkate alınmış mıdır?

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, İNSU KÖYÜ, YENİŞEHİR, BELEDİYESİ, HDP, MİLLETVEKİLİ, TARIM, KOMİSYONU, DR.RIDVAN TURAN

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA