Haber: GÜRKAN DEMİRTAŞ - Kamera: ÜNAL AYDIN
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin cezaların yarı oranda arttırılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla yerel mahkemenin yaptığı iptal başvurusunun Anayasa Mahkemesi`nde reddedilmesi için, “Kararı olumlu bulduğumuzu belirtelim. Çünkü, sağlıkta çalışanlara yapılan şiddetin getirdiği bir diğer sonuç, sağlık hizmetinin aksamasıdır. Özellikle yoğun bakımlar, acil servisler gibi herhangi bir hekime şiddet uygulandığında kesintiye uğrayan sağlık hizmeti, ölümlere veya başka sorunlara yol açabilmekte” dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi`nin yaptığı başvuruda, sağlık çalışanlarına şiddet suçlarında cezaların yarı oranında artırılmasının Anayasa`nın eşitlik ilkesine aykırı olmadığı kararını oybirliğiyle aldı. Kararda, “Kanun koyucu sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda son yıllarda artış olduğunu değerlendirerek, itiraz konusu nitelikteki suçların işlenmesini önlemek amacıyla düzenlendiği açık olup, bu amaçla öngörülen farklı muamelenin makul ve nesnel bir temele dayanmadığı söylenemez” dendi.
“ŞİDDETİN GETİRDİĞİ BİR DİĞER SONUÇ, SAĞLIK HİZMETİNİN AKSAMASIDIR. YOĞUN BAKIMDA ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR”
AYM kararını ANKA Haber Ajansı`na değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, şöyle konuştu:
“35. Asliye Ceza Mahkemesi`ne İzmir`de başvuran sanık, kendisine; sağlık çalışanına uyguladığı şiddet nedeniyle verilen cezaya itiraz etmiştir. Anayasa`nın 10. Maddesi`ne aykırılık iddiasıyla. Yani şu manada, ‘Diğer kamu görevlilerine yapılacak bir şiddete kıyasla bir sağlık çalışanına yapılan şiddette yüzde 50 artırımlı bir ceza verilmesi ve hafifletici nedenlerin sayılmamasıyla ilgili Anayasa`nın 10. Maddesi, eşitlik ilkesine aykırılık` konusunda bir dava konusu olmuştur ve bu en sonunda Anayasa Mahkemesi`ne gitmiştir. Anayasa Mahkemesi, burada 10. Madde`ye bir aykırılık görmemiştir. Yani, sağlık çalışanına bir şiddet uygulandığında ceza artırımı uygulanması ya da hafifletici nedenlerin sayılmamasını eşitlik ilkesine aykırı olmadığı yolunda olumlu bir karar vermiştir. Biz, bu kararı olumlu bulduğumuzu belirtelim. Çünkü, sağlıkta çalışanlara yapılan şiddetin getirdiği bir diğer sonuç, sağlık hizmetinin aksamasıdır. Yani, orada diğer hastaların bakımı ve tedavisi aksadığı için hastanın yaşamıyla alakalı bir sorun ortaya çıkıyor. Özellikle yoğun bakımlar, acil servisler gibi herhangi bir hekime şiddet uygulandığında kesintiye uğrayan sağlık hizmeti, ölümlere veya başka sorunlara yol açabilmekte. Bu, önemli bir toplum sağlığı sorunu ve Anayasa Mahkemesi`nin de böyle bir karar vermesi, son derece olumlu olmuştur.”