25 Mayıs 2025 Pazar

23:05   ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKIYE`NIN HER YERINDE BIRLEŞEN DEMOKRATLAR, OTOKRATLARıN ZULMÜNE GALIP GELECEK   22:05   EKREM İMAMOĞLU: GENÇLERIMIZ HALA AILELERINE, ARKADAŞLARıNA, ÖĞRETMENLERINE HASRET BIR ŞEKILDE ADALET BEKLIYOR   21:03   TRENDYOL SÜPER LIG`IN 37. HAFTASı: GÖZTEPE EVINDE GALATASARAY`A 2-0 MAĞLUP OLDU   19:50   DERVIŞOĞLU: “MEMLEKETIN BAŞıNA YÜZYıLıN SON ÇEYREĞINDE GELEN EN BÜYÜK FELAKET RECEP TAYYIP ERDOĞAN`ıN BIZZAT KENDISIDIR”   18:39   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, SOSYALIST ENTERNASYONAL TOPLANTıLARı KAPSAMıNDA BIR DIZI GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTIRDI   18:37   CHP`NIN ‘MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR` MITINGI YARıN BURSA`DA… BURSALı VATANDAŞLAR: “VATANDAŞ AÇ KALMıŞ, SUSUZ KALMıŞ HIÇ UMURLARıNDA DEĞIL”   18:29   CHP GENÇLIK KOLLARı, SOSYALIST ENTERNASYONAL TOPLANTıSı`NıN YAPıLDıĞı SOKAĞA “İMAMOĞLU`NA ÖZGÜRLÜK” PANKARTLARıYLA SıRALANDı   18:01   DIYARBAKıR`DA YAKıLARAK ÖLDÜRÜLEN BABA VE OĞLUNUN CINAYET SEBEBI ORTAYA ÇıKTı: 200 BIN TL`LIK ALACAK MESELESI   15:04   DEPREMDE 78 KIŞIYE MEZAR OLAN HAKIMBEY APARTMANı DAVASı... DOSYA ESAS HAKKıNDAKI GÖRÜŞÜNÜ HAZıRLAMASı IÇIN TEKRAR SAVCıYA GÖNDERILECEK   14:51   CHP`DE GRUP YÖNETIMI VE TBMM BAŞKANLıK DIVANı ÜYELERI IÇIN SEÇIMLER YAPıLDı... 3 GRUP BAŞKANVEKILI GÖREVE DEVAM EDECEK, TEKIN BINGÖL TBMM BAŞKANVEKILI OLDU   13:05   ALI MAHIR BAŞARıR: "KAYYUMU BU MECLIS`TE LEGALLEŞTIRECEK HIÇBIR ADıMA IZIN VERMEYIZ”   13:04   EKREM İMAMOĞLU: "SANDıKTAN SANA HAYALINI BILE KURAMAYACAĞıN, TARIHE GEÇECEK GÜÇLÜ BIR TOKAT ÇıKACAK"   11:59   CHP`LI GÜRER ÇIFTÇILERLE BULUŞTU: "BU FIYATLARLA HAYVANCıLıĞı SÜRDÜREBILMELERI MÜMKÜN DEĞIL"   11:22   TUTUKLU ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı AHMET ÖZER YEDI AY SONRA ILK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA: "BIZI BÖLÜCÜLÜKLE SUÇLAYANLAR BÖLÜCÜLÜK YAPıYOR"   10:17   ALMAN ŞEHIRLER BIRLIĞI`NDEN TÜRKIYE`YE ÇAĞRı: İMAMOĞLU SERBEST BıRAKıLSıN   10:07   ALMANYA, 3 AYDA 6 BINDEN FAZLA KIŞIYI SıNıR DıŞı ETTI   10:01   YENIŞEHIR BELEDIYESI, 50. YıL MAHALLESI`NDE YAPıMı TAMAMLANAN HALı SAHAYı HIZMETE AÇTı   09:54   ÇEKYA YAPıMı “KURTARıCıLAR-2” DIZI FILMININ ÇEKIMLERI TARSUS`TA YAPıLıYOR   09:32   İBB`YE 4. DALGA OPERASYON... ALI MAHIR BAŞARıR: "DELIL ARANMADAN, SONRADAN DELIL UYDURMAK ÜZERINE KURULU BU DÜZEN; HUKUK DEĞIL, MAFYA DÜZENIDIR"   09:18   İBB`YE 4. DALGA OPERASYON... GÖKAN ZEYBEK: "AYNı KIŞILERI TEKRAR TEKRAR GÖZALTıNA ALMAK ADALETIN DEĞIL, KEYFIN HÜKÜM SÜRDÜĞÜNÜN AÇıK GÖSTERGESIDIR"  
 
     
   

ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ ADANA VE GAZİANTEP`DE ARAŞTIRMA YAPTI: KADINLAR ÇOĞUNLUKLA YARARLANABİLECEKLERİ DESTEKLERDEN HABERSİZ


Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü`nün (IOM), Adana ve Gaziantep`te yaşayan yüzde 69`unu Suriyelilerin oluşturduğu 259`u göçmen ve mülteci, 47`si Türk vatandaşı olmak üzere 306 kadının katılımıyla yaptığı araştırmada, her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Mülteci ve göçmen kadınların yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

 

Tarih : 26 Nisan 2022 Salı 11:15   Okunma : 660

MELİS YILDIRIM

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü`nün (IOM), Adana ve Gaziantep`te yaşayan yüzde 69`unu Suriyelilerin oluşturduğu 259`u göçmen ve mülteci, 47`si Türk vatandaşı olmak üzere 306 kadının katılımıyla yaptığı araştırmada, her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Mülteci ve göçmen kadınların yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), mart ayında “Adana ve Gaziantep`teki Kadınları Güçlendirmeye Yönelik İhtiyaç Değerlendirme Raporu” yayınladı. Şubat 2022`de yapılan araştırmanın, geçim ve korunma konularında mültecilerin, göçmenlerin ve yerel topluma mensup kadınların istihdam alanındaki ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için katkı sağlamayı amaçladığı belirtildi. Mülteci ve göçmen kadın nüfusunun fazla olduğu Adana ve Gaziantep şehirlerine odaklanıldığı çalışma kapsamında, 259`u mülteci ve göçmen olmak üzere toplam 306 kadın ile yapılan anket sonuçlarından öne çıkanlar şöyle:

Katılımcıların 259`u göçmen ve mülteci kadınlardan oluşurken, 47`si yerel topluma (Türkiye) mensup kadınlardan oluşuyor. Göçmen ve mültecilerin yüzde 69`unu Suriyeli, yüzde 20`sini Iraklı, yüzde 6`sını Afgan ve yüzde 5`ini İranlı kadınlar oluşturuyor.

Göçmen ve mülteci kadınların yüzde 68`si geçici koruma kimliği kartına, yüzde 23`ü uluslararası koruma kartına, yüzde 7`si oturma iznine, yüzde 2`si diğer türden kimlik kartına sahip. Yüzde 1`inin ise herhangi bir belgesi bulunmuyor.

Çalışmaya katılan göçmen ve mülteci kadınların yaş ortalaması 34 iken yerel topluma mensup kadınların yaş ortalaması 36 olarak kaydedildi.

MÜLTECİ VE GÖÇMENLERİN YÜZDE 18`İ EŞLERİ YA DA AİLELERİ İZİN VERMEDİĞİ İÇİN ÇALIŞAMIYOR

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 44`ü hiç çalışmamışken, bu oran mülteci ve göçmen kadınların yüzde 60 olarak saptandı.

Mülteci ve göçmen topluluklara kıyasla yerel topluma mensup kadınların daha fazla kayıtlı olarak istihdam edildiği kaydedildi.

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 56`sı aile sorumluluklarından dolayı çalışamadıklarını söylediği, aile içindeki işlerden dolayı çalışamayan mülteci ve göçmen kadınların oranı yüzde 43 olarak belirlendi. Yerel topluma mensup kadınların yüzde 14`ü eşleri ya da aileleri izin vermediği için çalışamadıkları belirtilirken, mülteci ve göçmen katılımcılarda bu oranın yüzde 18 olduğu kaydedildi. Bulgulara göre mülteci ve göçmen kadınların yüzde 47`si çalışmaya ilgi duymuyorken, yerel topluma mensup kadınların yüzde 17`si çalışmak istemiyor.

KADIN İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ BİRİNCİ ENGEL KÜLTÜREL ENGELLER VE DİL EĞİTİMİNİN EKSİKLİĞİ

Rapora göre, yerel topluma mensup kadınlar için kültürel engeller (yüzde 28), ev içi sorumluluklar (yüzde 20), çocuk bakım evlerinin olmaması (yüzde 14) ve eğitim seviyesi, ayrımcılık ve iş fırsatlarının yokluğu istihdam önündeki engeller arasında yer alıyor.

Mülteci ve göçmen kadınlara göre ise dil eğitiminin eksikliği ya da dil bilmemek (yüzde 16), iş fırsatlarının yokluğu (yüzde 13), ev içi sorumluluklar (yüzde 12), eğitim düzeyi (yüzde 11), çocuk bakım evlerinin olmaması (yüzde 7) istihdamın önündeki engeller olarak belirtiliyor.

Yerel topluma mensup kadınlar meslek kursları (yüzde 18), mali kaynaklara erişim (yüzde 13), iş eğitimi ve piyasayla bağlantı (yüzde 10) gibi desteklerin olması gerektiğini düşünüyor. Mülteci ve göçmen kadınların ise dil eğitimi (yüzde 26), mesleki kurslar (yüzde 26) ve mali kaynaklara erişim gibi desteklere ihtiyaç duyuyor.

KADINLARIN ÇOĞUNLUĞU AKIL SAĞLIĞI VE ESENLİĞİ KONUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİL

Raporda; yerel topluma mensup kadınların yüzde 32`sinin kendilerini huzurlu hissetmediği aktarılırken, mülteci ve göçmen kadınlarda bu oran yüzde 6 olarak kaydedildi. Yerel topluma mensup kadınların yüzde 30`unun toplum içinde konuşurken kendilerini rahat hissetmedikleri; mülteci ve göçmen kadınların ise yüzde 7`sinin rahat hissetmediği belirtildi.

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 91`i akıl sağlığı ve esenliği ile ilgili herhangi bir endişeye sahip olmadığı yönünde görüş bildirirken, mülteci ve göçmen kadınların yüzde 72`si endişeli olmadıkları aktarıldı.

KADINLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE YARARLANABİLECEKLERİ İMKANLARDAN HABERSİZ

Araştırmada her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Yerel topluma mensup kadınların, bu hizmetlerden haberdar olmakla birlikte nasıl ulaşacaklarını bilmiyorken (yüzde 14), sosyal desteklere (yüzde 33), iş olanaklarına (yüzde 9) ve sağlık hizmetlerine (yüzde 9) kısıtlı erişebildikleri aktarıldı.

Mülteci ve göçmen kadınların ise yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA